ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Most se outao

Go down

Most se outao Empty Most se outao

Post by debotoijusto Mon 23 May - 7:09

Iako Most već neko vrijeme kristalizira svoje temeljne svjetonazorske, političke i ideološke pozicije, Predsjedništvo stranke sada je usvojilo tekst deklaracije koja će - nakon što se tijekom dva tjedna taj strateški i programski dokument usvoji na sjednici Glavnog odbora - postati temelj za Mostov (budući) stranački program i sve njihove javne politike.


Dakle, smjernice iz deklaracije postat će obvezujuće za sve članice i članove Mosta.

Deklaracija se sastoji od uvoda u kojem se definira politički profil stranke ("otvorena stranka desnog centra") te 16 poglavlja u kojima se razrađuju Mostova temeljna stajališta o gospodarstvu, poreznom, pravosudnom i političkom sustavu; o građanskim slobodama, obitelji kao stupu društva, demografiji, vanjskoj politici…
"Političko uređenje Europske unije treba čuvati i uvažavati raznolikost država članica. Temeljno načelo političkog odlučivanja unutar EU treba biti supsidijarnost, kao što su to i predvidjeli pokretači europske integracije. Europska unija treba odlučivati samo o onim pitanjima u kojima je djelotvornija od pojedinih država članica", piše u deklaraciji.

[size=39]Hrvati u BiH[/size]

Kršćanski korijeni, tvrde, temelj su europske civilizacije na kojima počivaju ljudska prava.
U deklaraciji su jasno naglasili da snažno podržavaju suverenost i ravnopravnost hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini u političkoj zajednici s druga dva konstitutivna naroda: "RH u tom smislu ne smije ostati na razini deklarativne potpore, već kao suverena država i punopravna članica EU-a i NATO-a treba iskoristiti sve mehanizme koji su joj na raspolaganju kako bi se osigurala puna i stvarna ravnopravnost Hrvata u BiH".
Zauzimaju se, tvrde, za slobodu svakog pojedinca, ali napominju da "sloboda pojedinca ima svoje granice u slobodi drugoga, u očuvanju živoga svijeta i u odgovornosti za buduće naraštaje".
U tekstu deklaracije Most je izbjegao nedvosmisleno se odrediti prema pravu na pobačaj ili njegovoj zabrani, ali se zato eksplicitno zauzeo na pravo na priziv savjesti: "Most se zalaže i za načelo nepovredivosti ljudskog života i ljudskog tijela, pravo na izbor liječenja i pravo na priziv savjesti".
Jasno su naznačili da je za njih obitelj temeljni stup društva, a da nukleus obitelji čini bračna zajednica muškarca i žene: "Obiteljska politika Mosta polazi od braka kao zajednice u kojoj su muž i žena odgovorni jedno za drugo, a kao roditelji zajednički su odgovorni za svoju djecu, kao i odrasla djeca za svoje roditelje, jer brak i obitelj uživaju posebnu zaštitu i podršku države".
Demografska obnova ključno je pitanje opstojnosti Republike Hrvatske, tvrde. U tom smislu zauzimaju se za univerzalni dječji doplatak za sve obitelji, predlažu izmjene zakona o roditeljskim i rodiljnim potporama i "reformu dječjeg doplatka po uzoru na Njemačku".
- Posjedovanje vlastitog doma ima veliku važnost i za osobno dostojanstvo svakog čovjeka i za mogućnost zasnivanja obitelji. Most stoga posebnu pažnju posvećuje razvoju kvalitetnih stambenih politika kroz stimulaciju kupnje prve nekretnine i omogućavanje dugoročnog najma stambenog objekta - kažu.
Most obitelj stavlja iznad države (i) u školskom sustavu: "Obrazovanje treba biti ideološki neutralno te treba uzimati u obzir odgojne želje roditelja u onim predmetima koji uključuju sadržaj koji je vezan za pojedinačna svjetonazorska opredjeljenja".
Privatna inicijativa za Most je temelj gospodarstva, a u poreznom sustavu žele učiniti velike promjene: "Most se zalaže za minimiziranje poreznog opterećenja s naglaskom na maksimalno rasterećenje rada te za ravnomjerno i optimalno oporezivanje poslovne aktivnosti. Porezni sustav treba staviti i u službu poticanja aktivacije imovine koja nije u funkciji".

[size=39]Pogled na pravosuđe[/size]

Određene zahvate planiraju učiniti i u pravosuđu: "Sustav kaznenog progona treba rekonceptualizirati, to jest napraviti supstancijalni odmak od koncepta u kojemu dugotrajnost kaznenog postupka služi kao faktična zamjena za kaznu i u kojem obiteljski nasilnici mahom završavaju s uvjetnim kaznama, što je indikacija nedovoljno ozbiljnog shvaćanja navedene problematike. Kazneni postupak mora se voditi učinkovito i u razumnom roku okončati pravomoćnom sudskom odlukom. Pritom, sustav kaznenog progona mora se promatrati u širem smislu, koji prvotno uključuje različite aspekte neovisnog istraživanja kaznenih djela. Uzimajući u obzir da je sustav kaznenog progona ultima ratio kojim se neka država koristi u suzbijanju pojavnosti kaznenih djela, Most stavlja naglasak na potrebu izgradnje institucionalnog i izvaninstitucionalnog sustava prevencije kaznenih djela (napose onih s obilježjima korupcije i obiteljskog nasilja) koji je utemeljen na transparentnosti."
Most želi i temeljitu reformu izbornog zakonodavstva pojednostavljenjem održavanja referenduma i uvođenjem dopisnog i elektroničkog glasanja na izborima: 
U tekstu deklaracije Most se definira kao "otvorena stranka desnog centra koja se obraća svim ljudima u svim slojevima i skupinama hrvatskog društva", a Domovinski rat postavljaju u najviši rang vrijednosti.
"Most je stranka okrenuta budućnosti koju možemo izgraditi samo očuvanjem zajednički izborenih vrijednosti hrvatskog naroda. Najtrajnija je vrijednost hrvatskog naroda slobodna i neovisna demokratska hrvatska država uspostavljena pobjedom u Domovinskom ratu. … Most nedvosmisleno osuđuje sve totalitarizme, komunizam, fašizam i nacizam te baštini iz hrvatske političke prošlosti samo ono što je vodilo prema demokratskoj hrvatskoj državi", navedeno je u tekstu Mostove deklaracije.https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/most-se-outao-mi-smo-desni-centar-za-heteroseksualnu-obitelj-i-ocuvanje-zivota-a-protiv-birokrata-eu-15200815
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 27185
2014-04-12


Back to top Go down

Most se outao Empty Re: Most se outao

Post by debotoijusto Mon 23 May - 7:11

posteno
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 27185
2014-04-12


Back to top Go down

Most se outao Empty Re: Most se outao

Post by aben Mon 23 May - 7:47

debotoijusto wrote:posteno
To bi tribalo biti obavezno za sve stranke, ali ne vako neprecizno. Kažu da se zauzimaju za pojedinca, ali samo ako to ne ugrožava zajednicu, a to bi isto reko i pol pot.
Kažu da su stranka centra, a unda da je imati stan ljudcko pravo i da će ih država kupovati ljudima.

Uglovnomu, most unišće

_________________
Insofar as it is educational, it is not compulsory;

And insofar as it is compulsory, it is not educational
aben
aben

Posts : 34727
2014-04-16


Back to top Go down

Most se outao Empty Re: Most se outao

Post by vuksadinare Mon 23 May - 7:59

...ovaj program veze nema sa desnim centrom..to isto da se RF proglasi 'lijevim centrom' ili MOZEMO...ovo je program vise blizak le pen ili poljskim i madjarskim desnim strankama..na zalost ocito je i kod mostovaca prevladala bojazan da ih vecina medija..koji i jesu u rukama lijevo liberalne druzine ne detektira zaostalima,konzervama,radikalima pa i ujkanima u konacnici
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 95153
2015-09-08


Back to top Go down

Most se outao Empty Re: Most se outao

Post by epikur37 Mon 23 May - 9:09

Odobravam!
epikur37
epikur37

Posts : 44948
2015-08-06


Back to top Go down

Most se outao Empty Re: Most se outao

Post by Hektorović Mon 23 May - 12:58

vuksadinare wrote:...ovaj program veze nema sa desnim centrom..to isto da se RF proglasi 'lijevim centrom' ili MOZEMO...ovo je program vise blizak le pen ili poljskim i madjarskim desnim strankama..na zalost ocito je i kod mostovaca prevladala bojazan da ih vecina medija..koji i jesu u rukama lijevo liberalne druzine ne detektira zaostalima,konzervama,radikalima pa i ujkanima u konacnici

Pa to je suvremena desnica 21 stoljeća tupsi. Ovo je čisti nacionalni konzervativizam.
Hektorović
Hektorović

Posts : 24544
2018-04-10


Back to top Go down

Most se outao Empty Re: Most se outao

Post by RayMabus Mon 23 May - 13:30

Pročitao. Ništa novo, samo su to stavili na papir.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146746
2014-04-11


Back to top Go down

Most se outao Empty Re: Most se outao

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum