ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi dolara rezervi

Go down

Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi dolara rezervi Empty Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi dolara rezervi

Post by RayMabus 22/5/2022, 10:04

Turska je imala najveći gubitak u rezervama stranih valuta od početka ove godine. Za samo jednu sedmicu izgubila je 4,8 milijardi dolara. To se smatra velikim troškom pokušaja da se očuva vrijednost domaće valute.

Iz Centralne banke ove države je saopćeno da se gubitak desio u sedam dana do 13. maja. Ukupne turske rezerve, što se odnosi i na rezerve u zlatu, su najniže u posljednjih deset mjeseci te iznose 61,2 milijarde dolara.

Cristian Maggio iz londonske finansijske kompanije TD Securities je ovaj gubitak nazvao šokantnim te mu je to pokazatelj da su ekonomske mjere ove države neuspješne.

Uprkos tome što državne banke povremeno intervenišu na deviznim tržištima, lira ima najnižu vrijednost u odnosu na dolar. Samo od početka godine izgubila je 16 posto vrijednosti u odnosu na vrijednost američke valute.

Državne banke nisu komentarisale svoje intervencije, ali je bivši guverner Centralne banke 2020. izjavio da su intervencije u skladu sa zakonom.

Američki poslovni portal Bloomberg piše da smanjenje rezervi predstavlja ključni izvor ranjivosti za tursku ekonomiju. Predsjednik ove zemlje Recep Tayyip Erdogan je istakao da je 2019. i 2020. potrošeno 165 milijardi dolara kako bi se stabilizirala domaća valuta.

Prema procjeni Bloomberga, ova mjera se znatno izjalovila te je Centralna banka u konačnici bila primorana da povisi kamatne stope.

Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi dolara rezervi
RayMabus
RayMabus

Posts : 146583
2014-04-11


Back to top Go down

Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi dolara rezervi Empty Re: Turska u samo sedam dana izgubila 4,8 milijardi dolara rezervi

Post by RayMabus 24/5/2022, 19:02

Turska lira je danas pala za 16 posto u odnosu na dolar, čime su njeni ovogodišnji gubici porasli na 18 posto, a analitičari krive neortodoksnu ekonomsku politiku koju provodi država.


Turska lira nastavlja da slabi, stopa inflacije dostigla 70 posto
RayMabus
RayMabus

Posts : 146583
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum