ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by AlfaOmega 21/5/2022, 19:45

Odlična analiza, jest da je plin u pitanju...

Analiza: Rusko iskopčavanje Finske s plinovoda nije samo kazna zbog njihovog posezanja za NATO članstvom, ovo je sad puna slika nove ruske "plinske doktrine", a da funkcionira pokazuje i to da velike zemlje brzo i u tišini otvaraju račune u rubljamaDanas, točno u 5 ujutro prema finskom vremenu, ruski Gazprom prestao je isporučivati plin Finskoj, odnosno finskoj državnoj kompaniji Gasgrid Finland. Iz Rusije poručuju kako je isporuka prekinuta jer je Finska odbila platiti plin prema novom platnom sistemu na kojem inzistira Rusija - da im se plaća u ruskoj valuti, rubljama. Riječ je o ruskoj shemi koju je njihov predsjednik Vladimir Putin predstavio još krajem ožujka, no do sad je samo nekoliko zemalja "iskopčano" - prije Finske to se dogodilo Poljskoj i Bugarskoj.


Znači li to da sve druge europske zemlje "uredno" Rusiji plaćaju onako kako je Rusija naložila? Možda, ali ne nužno. Taj podatak, pošto je riječ o transakcijama koje se vode između kompanija, nije baš posve transparentan, no čini se da je ovdje nešto drugo na snazi. Bi li Finska bila jutros iskopčana da nije prije nekoliko dana službeno potvrdila da pokreće postupak ulaska u NATO vojni savez (zajedno sa susjednom Švedskom)? Teško, zašto bi Rusija kažnjavala svog vojno nesvrstanog susjeda? Ali ovo posezanje za NATO članstvom očito mijenja stvari.


To nam govori nešto, da je na snagu stupila nova ruska energetska doktrina čiji su okviri dati krajem ožujka, ali sada dobivamo širu sliku. Nije to nešto što je javno definirano, ali izgleda otprilike ovako - Rusija, odnosno njen Gazprom, polako će "gasiti" jednu po jednu europsku državu, sukladno tome koliko joj se iste zamjere. Na taj način neće sami sebi odmah stvoriti prevelike gubitke - jer Rusija još uvijek dnevno zarađuje velik novac od prodaje nafte i plina zemljama Europe - ali se i sama priprema za neminovno kroz poteze koji njoj malo po malo dovode novu stvarnost, ali zato ciljane zemlje moraju odmah snositi kompletan udarac.


Ne čudi da je implementacija ove doktrine počela baš s Poljskom. Od svih zemalja Europe, izuzev same Ukrajine, Poljska ima najtvrđi stav prema Rusiji, do te mjere da ponekad izgleda kao da je njene euroatlantske integracije zapravo sprečavaju (spašavaju) od toga da se direktno uključi u ovaj rat koji traje u njenom susjedstvu. Povijest animoziteta između Varšave i Moskve je duga tako da to ne čudi, no da se Varšavu pita ona bi na svoj teritorij već dovela i atomsko oružje (čak su i tražili to od SAD-a, no srećom Washington, barem za sada, nije spreman na toliku eskalaciju).


Što će biti s Finskom? Koliko će isključenje plina imati posljedica na njeno gospodarstvo i na njeno stanovništvo? Čini se kako Helsinki nije odveć zabrinut. Situaciju je jutros nakon prekida dostave ruskog plina komentirao glavni direktor njihove državne kompanije Gasgrid, Olli Sipilä. U razgovoru za medije poručio je da je Gasgrid već krenuo s nabavom iz alternativnih izvora, konkretno s Baltika te kako je tranzicija na nove izvore obavljena već ujutro i sve je "prošlo glatko".


"Finski sistem je trenutačno uravnotežen, komercijalno i fizički. Naravno, uvijek su moguće neke nove situacije, tehnički problemi na sistemu, ali to je sve dio normalne aktivnosti koju sad kontroliramo najbolje što možemo. Ne očekujemo nikakve probleme", rekao je.


Jedan od razloga zašto Finci djeluju poprilično mirno je i taj što su, kako su jutros i potvrdili iz Gasgrida, još u srijedu očekivali da će do ovog poteza doći tako da nisu ulovljeni nespremni.


Na sustavu radi i finska kompanija Gasum koja se bavi uvozom plina. Poručili su kako se finska mreža odmah prebacila na plinovod Balticconnector - riječ je o plinovodu koji spaja Inkoo u Finskoj i Paldiski u Estoniji.


Podsjetimo, prekid dostave ruskog plina dolazi tjedan dana nakon što je Rusija prekinula i isporuku struje za Finsku (ruska struja predstavlja oko 10% ukupne finske potrošnje).


No, posljedica svakako mora biti. Finska državna kompanija za električnu energiju, Fingrid, poručila je da se može očekivati porast cijene struje. Spomenimo pritom kako je cijena struje u Finskoj već znatno porasla od početka ove godine.


Finska nema svojih energetskih resursa iz fosilnih goriva tako da je orijentirana na uvoz.Većinu plina uvozi iz Rusije, no to joj neće predstavljati toliki problem sada - naime, svega desetinu svoju energetskih potreba Finska dobiva iz plina. Većinu energije dobiva iz nuklearki (33%), a čak 20% od hidro-izvora.


Spomenimo pritom kako Finska ima najveću potrošnju energije po glavi stanovnika u cijeloj Europskoj uniji. Razlog tome su industrije s velikom potrošnjom energije, visoki životni standardi, ali i hladnija klima (25% potrošnje energije odlazi na grijanje).


Hoće li se sad Finska oslanjati samo na plin koji im stiže preko puta Baltičkog mora? To bi bilo riskantno, pogotovo ako baltičke zemlje budu iduće na meti nove ruske "plinske doktrine" (iako baltičke zemlje imaju poprilično velike zalihe energenata koje će im dobro doći u ovakvoj situaciji). Očekujući ruski potez Finska se orijentirala i prema drugim izvorima pa su tako već danas s američkom kompanijom Excelerate Energy iz Teksasa potpisali ugovor o najmu LNG broda "Exemplar" na 10 godina. Cilj je LNG-om pokriti bilo kakvu nestašicu plina - ako se nestašica pojavi.


Iz priloženog može se reći da se Finska "snašla" vrlo dobro uzevši u obzir ovu situaciju, no neće sve zemlje moći proći ovu krizu tako glatko. Primjerice, Italija i Njemačka već su unaprijed "kapitulirale" pred ruskim zahtjevima. Naime, tijekom jučerašnjeg dana Berlin i Rim su svojim energetskim kompanijama poručili da otvore račune u rubljama kako bi mogli dalje poslovati s ruskim Gazpromom.


Jasno, to nije informacija s kojom će se njemačke i talijanske vlasti naveliko hvaliti, ali pokazuje da u datom trenutku nemaju drugog izbora, za razliku od Finske i nekih manjih zemalja.


Iz Rusije su poručili da "neprijateljske zemlje" moraju plaćati u rubljama i to im, čini se, za sad prolazi. To za Rusiju ima višestruko pozitivan učinak (imajući u vidu cjelokupnu situaciju koja po nju sigurno nije "bajna"). Naime, na taj način jako guraju vrijednost svoje nacionalne valute koja je do objave njihovog novog platnog režima poprilično tonula. Jasno, sad postoji potražnja za rubljama jer rublja = ruski plin.


Ovo Rusiju također stavlja u situaciju gdje znaju da im najžešće sankcije, one koje bi se ticale prekida kupnje njihovog plina, očito neće ni uvoditi. Jasno, Europa će pokušati na sve načine pronaći alternative za ruski plin, ali čak i kad cijeli svijet i sve na njemu detaljno razmotre... mnogi će doći do zaključka da je ruski plin u ovom trenutku "nezamjenjiv", koliko god im se to ne svidjelo.
Jasno, da se Rusija sad baš zainati i prekine isporuku cijeloj Europi ne bi Europa preko noći propala, ali ono što bi joj se dogodilo bilo bi jako teško. Morali bi nabavljati plin isključivo iz drugih dijelova svijeta i to po jako visokoj cijeni. To bi vjerojatno aktualnu inflaciju poguralo višestruko gore. Uskoro bi neminovno došlo i do nemira, pobuna protiv aktualne politike.


Zbog svega toga nije za očekivati da će EU odustati od ruskog plina. Umjesto toga će se "potiho" otvarati računi u ruskim rubljama i pokušat će se nastaviti s politikom "poslovanje kao i inače" kao da se ništa značajno ni ne događa. S druge strane Rusija, kad bude sigurna da stvari tako stoje (a ispast će da je Dmitrij Medvjedev bio u pravu kada je još prije dva mjeseca rekao kako nema šanse da će se Europa usuditi prekidati kupnju ruskog plina), nastavit će sa svojom "plinskom doktrinom" i iskopčati još pokoju zemlju, za primjer ostalima.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 9732
2015-09-11


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by catabbath 21/5/2022, 19:46

Objasniti će im  Plenki i Grlić Maternice kako se ispravno stoji s Ukrainom

_________________
Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11908
2015-08-22


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by Serbinho-3 21/5/2022, 20:22


Mario Draghi ostalima da uvedu Sankcije na Rusku naftu a

on da im svercuje istu i zaradi, dok se kod Bajdena kune

da je verni sluga Amerike.


winksmile
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 22147
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by catabbath 21/5/2022, 22:25

Pa ne dolazi mu nafta iz Rusije nego brodom :)

_________________
Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11908
2015-08-22


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by RayMabus 22/5/2022, 09:23

Američki prijedlog o uvođenju carina na rusku naftu značio bi da će kupci morati platiti više ili tražiti druge dobavljače, rekao je u srijedu glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Američka ministrica financija Janet Yellen u utorak je izjavila da bi Europska unija mogla kombinirati uvozne carine na rusku naftu s postupnim naftnim embargom koji pokušava uvesti kako bi smanjila ruske prihode od energije u sklopu šestog kruga sankcija toj zemlji zbog invazije na Ukrajinu.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/glasnogovornik-kremlja-uvozne-carine-poskupjele-bi-rusku-naftu-1587595 - www.vecernji.hr

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152375
2014-04-11


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by RayMabus 22/5/2022, 09:33

Ovi Talijani su u kurcu. Oni su mediteranska zemlja i da pokrenu programe za solarne panele u relativno kretko roku smanjit će oivsnost o uvozu fosilnih energenata za 5%. To možda nekome ne izgleda puno al su na njihov uvoz velike brojke s tim da je ova solarna energija ipak njihova.

Mislin to mafija drži skupa s državom tamo i energetskim kompanijama ( ENI ) taj fosilni biznis i koči projekte obnovljive energije i prestanak ovisnosti o uvozu fosilnih goriva.

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152375
2014-04-11


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by catabbath 22/5/2022, 10:47

Ma sve bitne zapadne zemlje će naći načina kako zaobići sankcije. Jedino će siromašne istočne nebitne države urlati 'slava Ukraini'

_________________
Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11908
2015-08-22


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by Serbinho-3 22/5/2022, 16:40


To je kao prica, eto, svi drzimo sankcije, osim Italije.

Onda uzimaju od italije.

Nisu racunali da ako Rusija zavrne Italiji, sta ce se onda

desiti.

Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 22147
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by Ringo10 3/9/2022, 07:48

Kako oni misle da ograniče?
Ovi kažu nećemo prodavat po tim cijenama i šta ćeš tada
Ringo10
Ringo10

Posts : 20059
2015-09-24


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by Serbinho-3 3/9/2022, 09:29


Salvini i ta prica.

Italija uvek drzi nekog bliskog sa Rusijom.

Tacnije, oni vide da nemaju racunicu sa Zapadom.

Italija ima tu manufakturu, prave nesto, dok kod nas piju

kafu i puse cigaru.

Te proizvode na Zapadu tesko prodajes.

Maserati ce i neko kupiti, ali modne brendove resko.

Amerikanci se oblace po Walmartu, obuce se od glave do

pete za 20 dolara.

Sorts, majica, Japanke.

Takvim pristupom, dosta toga je uguseno u Italiji, nemas

kome prodati, ovi protiv Kine, ali kupuju Kinesko.

Ferragamo cipele od 700 eura, moze prodati samo u Kini,

rece lik iz Ferragamo firme.

To je ono sto i ja govorim.

Ostavi ljude da zive svojim zivotima i bez podela.

Sankcije ako ne zivis po mojim merilima, podele blokovi,

sve to ne vodi nikuda.

Isto i Nemacka Industrija, malo je Zapadno trziste i da bi

Zapad ziveo, treba da saradjuje sa svima.

Jedini model.

Nemacka je primer, standard opada, nema sirovina a bez

istih, nema industrije.

Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 22147
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by Serbinho-3 3/9/2022, 09:31


Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Percent_0
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 22147
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by Serbinho-3 3/9/2022, 11:16


Rus zavrnuo ventil za gas, ti spavas, jebe se tebi, ni post nisi

otvorio.Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 22147
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by RayMabus 5/9/2022, 17:11

OČEKUJE se da se će troškovi uvoza energenata u Italiju udvostručiti na oko 100 milijardi evra, prenosi Rojters pozivajući se na izjavu italijanskog ministra ekonomije Danijela Franka.

Rim ne može beskonačno da troši kako bi ublažio udar na ekonomiju, upozorio je ministar u govoru na Ambroseti godišnjem poslovnom forumu, dodajući da visoki dug smanjuje manevarski prostor Italije u budućnosti.

Prema Frankovim rečima, povećanje troškova za uvoz energenata od oko 60 milijardi evra, u poređenju sa prošlogodišnjim neto troškovima od 43 milijarde evra, iznosiće oko 3 odsto BDP-a zemlje u 2022. godini. Ministar očekuje da će divlji nalet porasta troškova izbrisati italijanski suficit u trgovini sa ostatkom sveta koji Italija beleži poslednjih godina.

- Značajan deo kupovne moći prenosimo u inostranstvo - primetio je on.

Italija se, što se uvoza energenata tiče, oslanja na oko 75 odsto uvoza, što povećava njenu ranjivost u trenutku kada energetska kriza besni Evropom. Početkom ove godine, ona je uvozila oko 40 odsto gasa iz Rusije, ali je uvoz iz ove zemlje pao na oko 25 odsto početkom jula i tako je Italija pretekla nemačku po smanjenju uvoza gasa iz Rusije.

Nešto malo pre govora ministra ekonomije, oglasio se direktor italijanskog državnog energetskog giganta Enija, Klaudio Deskalci, koji je rekao da bi zemlja mogla da preživi zimu i bez ruskog gasa. Deskalci je dodao da su italijanska gasna skladišta u junu bila popunjena 54 odsto i dodao da bi do oktobra popunjenost trebalo da iznosi 70 do 80 odsto.

Eni je 31. avgusta saopštio da je Gasprom smanjio isporuke gasa Italiji sa 27 miliona kubnih metara na 20 miliona kubnih metara gasa.

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152375
2014-04-11


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by RayMabus 5/9/2022, 22:53

Talijanski desničar: Plaćamo četiri puta veće račune

Na tragu poruka s ovih prosvjeda su i riječi predsjednika talijanske desne Lige Mattea Salvinija koji je uputio apel za ukidanje sankcija Rusiji. "Moramo li braniti Ukrajinu? Da. Ali ne bih želio da sankcije više štete onima koji ih nameću nego onima koje pogađaju", rekao je Salvini

“Ako uđemo u vladu, hoćemo li mijenjati saveze? Ne. Ostajemo duboko, ponosno i čvrsto ukorijenjeni u slobodnom i demokratskom Zapadu koji se protivi ratu i agresiji. Ali ako usvojimo instrument da povrijedimo agresora, a nakon sedam mjeseci rata on nije povrijeđen, opcija promjene mi se čini legitimnom", objasnio je.

Kazao je i kako ljudi sada plaćaju čak četiri puta veće račune, dodajući i da "Rusija puni blagajnu našim novcem". Rekao je i da je od ključne važnosti izmijeniti europsku strategiju kako bi se zaštitila radna mjesta u Italiji i ostalim zemljama.

Ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio ustvrdio je da se Salvini protivi sankcijama kako bi "učinio uslugu Vladimiru Putinu" i rekao da njegovi komentari pokazuju da su Salvini i njegovi saveznici podijeljeni oko te teme.

_________________
Šta želite da napravim ? Treba mi da poskidam zapadnu žgadiju koja podržava Komšića i zato vidite da je netko il nešto uletio kad su oni mislili ekonomski odma ga uništit i da na brzinu tako osvoje Rusiju. Mislim ga držat još neko vrijeme al daleko od toga da ga na bojnom polju neću gaziti štaviše baš suprotno jer šta više tu gubi dupe mu je ugroženo i sve je oštriji prema Komšičevcima. Generalno smatrajte da mi treba da poskidam Komšićevce a posli može i niz vodu. Pusti vodu neka govna odu nakon šta obavi ono šta je meni bitno.
RayMabus
RayMabus

Posts : 152375
2014-04-11


Back to top Go down

Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta Empty Re: Italija povećala uvoz ruske nafte za četiri puta

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum