ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by catabbath 13/5/2022, 07:03

NE prestaje kaos na tržištu kriptovaluta tj. kriptoimovine. Najpopularnija kriptovaluta, bitcoin, na najnižim je razinama od kraja 2020. Trenutno jedan bitcoin vrijedi manje od 30.000 dolara, dok je još prije tjedan dana bio na 35.500 dolara vrijednosti, a na vrhuncu u studenom 2021. čak i do 68.000 dolara. Cijena je posljednjih dana postala jako nestabilna pa je tako u jednom trenutku završio i na manje od 27.000 dolara.
Jednostavno rečeno, svi koji su kupili bitcoin od početka 2021. do danas su u minusu, a ovisno o datumu i cijeni kupnje izgubili su i više od pola uloga. Procjene govore da je samo u posljednjih nekoliko dana s kriptotržišta izbrisano bilijun dolara vrijednosti.
Situacija s većinom drugih kriptovaluta je još gora. Druga najpopularnija, ethereum, na vrhuncu je vrijedila i do 4800 dolara, a trenutno vrijedi oko 2000 dolara. Kriptovaluta solana ne vrijedi ni petinu od vrhunca svoje vrijednosti iz studenog prošle godine, kao ni cardano. Neke kriptovalute su izgubile trećinu vrijednosti samo u posljednja 24 sata.
Oštro pada cijena bitcoina
Koliko je situacija dramatična pokazuje to što mnogi mali investitori na društvenim mrežama poput Twittera pišu kako gube životnu ušteđevinu. Situacija bi se možda mogla zanemariti kao samo dio redovitog ciklusa da se uz kolaps standardnih kriptovaluta ne događa i kolaps navodno stabilne valute ("stablecoin"), fiksirane na cijenu od jednog dolara.
Kolaps je uslijedio nakon što je FED, središnja banka SAD-a, podigao referentne kamatne stope i najavio još podizanja do kraja godine. U takvoj situaciji investitori prvo povlače ulaganja iz visokorizične imovine, a kriptovalute su tehnički više oblik visokorizične imovine nego valute. "Kriptoimovina" je bolji naziv.

Potpuni kolaps "stabilne" kriptovalute

Ali daleko najzanimljiviji fenomen koji se događa je potpuni kolaps terraUSD-a, koji je zamišljen kao "stablecoin", kriptovaluta stabilnije vrijednosti, koja je vezana za dolar.
Stablecoin su kriptovalute čija je cijena vezana za neku drugu  (poput bitcoina), zlato i druge plemenite metale, sirovine kojima se trguje na tržištu, ili "normalnu" valutu kao što su dolar, euro i švicarski franak.
Kriptovaluta terraUSD je bila fiksirana za dolar i održavala vrijednost od jednog dolara. Jedanaesta najveća po tržišnoj kapitalizaciji, algoritamski je stabilna i koristi skup tzv. "pametnih ugovora" kako bi osigurala da vrijednost ostane što bliža jednom dolaru.
Tekst se nastavlja ispod oglasa


Godinu dana je to uspješno provođeno, ali je jučer pala na 30 centi te je tržišna kapitalizacija s više od 45 milijardi dolara pala na manje od pet milijardi dolara. Problemi su počeli već 9. svibnja, od kada je uslijedio oštri pad i gubitak fiksiranosti za jedan dolar.
Salvador je uveo bitcoin kao novac. Eksperiment za sada ne ide baš najbolje
Od tada su uvedeni mehanizmi kojima se pokušava vratiti fiksiranost terre za dolar u omjeru 1:1 pa cijena varira i u jednom trenutku je bila veća od 80 centi, ali opet je pala ispod pola dolara. Fiksirana vrijednost terraUSD-a od jednog dolara je trebala biti osigurana kriptovalutom LUNA, koja nije "stabilna", nego je sličnija ostalim kriptovalutama poput bitcoina. Obje valute je "stvorila" kompanija Terraform Labs iz Južne Koreje.
U teoriji, investitori mogu mijenjati jedan terraUSD  za LUNA-u u vrijednosti od jednog dolara i obrnuto. Kada je cijena terraUSD-a ispod jednog dolara, investitori ga imaju poticaj kupiti i zamijeniti za LUNA-u u vrijednosti od jednog dolara kako bi ostvarili profit. Kako se količina terraUSD-a smanjuje jer se njime kupuje LUNA, cijena mu raste i vraća na jedan dolar. Kada je cijena iznad jednog dolara, LUNA se mijenja za terraUSD, ponuda mu se povećava, a cijena pada na jedan dolar.
To je elegantno funkcioniralo sve do prije nekoliko dana. Stabilna kriptovaluta terraUSD, koja je trebala biti fiksirana prema jednom dolaru, više nije stabilna i vrijedi daleko manje od jednog dolara. Cijena LUNA-e, koja je trebala osiguravati stabilnost, pala je s 95 dolara na manje od dva centa (0.02 dolara).
Ubrzo su se pojavile i teorije o namjernoj sabotaži, ali za sada za takvo što nema čvrstih dokaza. Za sustav Terra se smatralo da je uzoran primjer "decentraliziranih financija", financijskog sustava odvojenog i nereguliranog od strane države i središnjih banaka, pa njegov kolaps ima dugoročne implikacije.

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos E5aa28c4-fec7-480f-84bf-c9cc0b1f994c

Ako propadne najveća platforma za trgovinu kriptovalutama, sve nestaju

Cijena dionica Coinbase Global Inc.-a, kompanije koja kontrolira najveću platformu za trgovinu kriptovalutama, pala je sa 120 dolara na početku svibnja na 53 dolara po dionici. Od početka 2022. je izgubila 75 posto svoje vrijednosti.
Tekst se nastavlja ispod oglasa


Osim trenutnog kaosa na tržištu kriptovaluta, tome su pridonijeli loši financijski rezultati. U prva tri mjeseca ove godine je prihod pao za 27 posto, a ostvaren je neto gubitak od 430 milijuna dolara.
Dodatno, u financijskom izvješću o poslovanju za prva tri mjeseca 2022. kompanija navodi da bi u slučaju njene propasti sve kriptovalute i novac koji korisnici drže na njoj mogli propasti.
"Budući da se kriptoimovina u skrbništvu može smatrati dijelom stečajne mase, u slučaju bankrota kriptoimovina koju čuvamo u ime naših klijenata mogla bi biti predmet stečajnog postupka i takvi bi se klijenti mogli tretirati kao naši neosigurani vjerovnici", stoji u izvješću koje je Coinbase predao Komisiji za vrijednosnice i burzu SAD-a.
Brian Armstrong, direktor Coinbasea, na Twitteru je napisao da ne postoji rizik od bankrota i da obnavljaju uvjete korištenja da bi svojim korisnicima omogućili zaštitu u slučaju "crnog labuda". Korištenje tog termina je razbjesnilo njegovog tvorca, statističara Nassima Nicholasa Taleba, koji je na Twitteru odgovorio Brianu da s obzirom na nestabilnost, pad cijene bitcoina nije "crni labud", te da prestane zloupotrebljavati termin.
Dodao je i da kada netko kaže da nema opasnosti od bankrota to zapravo znači da je rizik od bankrota visok. Taleb je inače žestoki kritičar kriptovaluta i u jednom svom znanstvenom radu dokazuje da bitcoin nije ni valuta, ni spremište vrijednosti, ni zaštita od inflacije, ni decentraliziran niti štiti od "tiranije".
Naglasio je da je nakon objave znanstvenog rada dobio više od 14.000 prijetnji i uvreda na Twitteru i putem e-maila te da je bitcoin "magnet za psihopate (okuplja teoretičare zavjera, negatore covida, protivnike cijepljenja, negatore klimatskih promjena, i, nažalost, Putinove pristaše)".
Direktor Coinbasea čak nije ni zanijekao da se sva kriptoimovina njihovih korisnika može na sudu smatrati dijelom stečajne mase, samo je rekao da to nije vjerojatno. Ispričao se zbog toga što uvjete korištenja nisu obnovili ranije.
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11595
2015-08-21


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by marcellus 13/5/2022, 07:31

tjah, kad je Warren Buffett rekao da ne bi kupio sve bitcoine na svijetu za 25 dolara sve ukupno, bilo je jasno da tu nema kruha


Last edited by marcellus on 13/5/2022, 07:31; edited 1 time in total

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 41944
2014-04-16


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by AssadNaPodmornici 13/5/2022, 07:31

Evo prilika da sada ekipa uđe u crypto svijet tko je mislio.
Bitcoin će vrijediti preko 100 000 $ za godinu ipo dana, navali narode kupuj

Inače non coin ekipa iz indexa svršava od sreće čim padne cijena odmah da sve propada kada raste nema ih nigdje.
Čekajte da padne na oko 20 $ i udri shopping

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 16711
2018-06-14


kic likes this post

Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by marcellus 13/5/2022, 07:32

Buffett doesn't believe Bitcoin is a currency. He said there is only one currency that is accepted in the U.S., which is the dollar. You can try to create any currency you want, Buffett said, but "there's no reason in the world" that the U.S. government would let any currency replace the dollar

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 41944
2014-04-16


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by marcellus 13/5/2022, 07:33

One of the big reasons that Buffett told Berkshire's annual meeting that he wouldn't buy all of the Bitcoin in the world for $25 is, "What would I do with it?" He added:

Whether it goes up or down in the next year, or five or 10 years, I don't know. But the one thing I'm pretty sure of is that it doesn't produce anything. ... It's got a magic to it, and people have attached magic to lots of things.

Buffett acknowledged that there are plenty of assets that don't necessarily produce anything tangible, like artwork. But if there is a piece of art that is created by an artist with a strong reputation and it's around long enough, somebody will likely find it interesting enough to purchase. He doesn't see Bitcoin as drawing that same interest. "Assets, to have value, have to deliver something to somebody," he said.

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 41944
2014-04-16


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by AssadNaPodmornici 13/5/2022, 07:34

Kakav kolaps btc je sada 30 000 $ evo gledam a prije tjedan dana bio 40 000$.neki govore da ide ispod 20 000 $. Ako slučajno ode tako, navali i kupuj

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 16711
2018-06-14


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by AssadNaPodmornici 13/5/2022, 07:35

Taj buffet vjerojatno ne zna prebaciti doc u pdf format taman će se on nešto razumjeti o novim tehnologijama

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 16711
2018-06-14


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by AssadNaPodmornici 13/5/2022, 07:37

Nemojte da me opet ljudi zovu kada bude "bitcoin obara rekorde" pa me ekipa zove kako da kupi btc zadnjih 6 godina non stop tako.
Ako ovo padne na 20k$ navalite i uhvatite zadnji vlak

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 16711
2018-06-14


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by omni 13/5/2022, 07:40

Ja sam izabrao zlato, kao sigurnost a ne kao ostvarivanje profita, jbg, staromodan sam i možda izgubim ali me ta staromodnost tjera da ne cijenim kao neku vrijednost ništa što nemam u rukama, ne sjedim i ne spavam u tomu pa čak ni svoj bankovni račun.
omni
omni

Male
Posts : 6541
2014-04-12

Lokacija: : 9 krug

Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by marcellus 13/5/2022, 07:44

AssadNaPodmornici wrote:Taj buffet vjerojatno ne zna prebaciti doc u pdf format taman će se on nešto razumjeti o novim tehnologijama

pa on sam kaže da ne razumije bitcoin - a da nikad ne ulaže u industrije koje ne razumije u potpunosti

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 41944
2014-04-16


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by marcellus 13/5/2022, 07:45

ali bitno je ono što kaže za Ameriku - oni jednostavno NEĆE dozvoliti da alternativna sredstva zamijene dolar. Iskreno da imam išta love viška sve bi išlo u dolare, ne u euro i ne u bitcoin.

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 41944
2014-04-16


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by marcellus 13/5/2022, 07:46

jer, realno, iz ovog rata na kraju samo Amerika će izać kao apsolutni pobjednik, neovisno o događanjima na bojnom polju u Ukrajini.

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 41944
2014-04-16


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by catabbath 13/5/2022, 08:25

Pa ono ako si kupio coine negdje 2010-2013 kao moj bivši poslodavac onda si još uvijek u dobrom plusu. Jedan frend je kupio prije par mjeseci i sad je pušiona. To je lutrija za bogate.

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos FOAhBAEVsAAIIOR?format=png&name=360x360
catabbath
catabbath

Male
Posts : 11595
2015-08-21


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by AssadNaPodmornici 13/5/2022, 09:49

ja sam uletio ljeto 2017, dio sam prodao za sređivanje stana , a dio sam ostavio..do daljnjeg

prvi susret sa btcom je bio mislim tamo kraj 2015 ili čak 2016 ne mogu se sjetiti.. znam da sam ga kupio kada mu je cijena bila 200$ jer mi je trebao za neke online trasnakcije , i znam da sam ga potrošio tipa pola, kasnije mu cijena skočila na 600$, ja se vratio u novčanik i vidim da iman još extra par stotina $ i to potrošio :D

a onad 2017 sam viška "love" kad sam izlazio iz nekog "online šverc komerca" uložio u crypto, kako rekoh, još mi je ostao lijep komad.

---
očekujem potencijalni pad na 20k čak i niže(to govore čak i krpto-fanovi) a onda idući vrhunac je krajem 2023 kada očekujem 100 000$ po BTCu.. tako ako ovo prdne na ispod 20 000$(kako rekoh ja sam ga prvi put imao u vlasništvu kada je koštao 200$ ili 300$ zaboravih točno ) tako da i padne na 20 000$, i dalje je 100x veći nego kada sam ga prvi put imao na novčaniku :)

ako padne na ispod 20 k$ , preporučavam tko bude imao viška love (viška) da uloži par tisuća € , što će kroz godinu ipo -dvije vrijediti 4-5x više.

isto kada je bila prošla 2021 pa je bio neki lockdown početkom 2021, pa su novinari kmečali da će propasti turistička sezona, pa su padale cijene dionica, pa sam tada rekao na forumu tko ima viška love neka uloži.. tko ej tada uložio u turističke dionice lijepo je zaradio


_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 16711
2018-06-14


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by prckov 13/5/2022, 09:52

ESG mafija ce to sve sjebat

_________________
You have wealthy elites sitting in some of the most powerful institutions, at taxpayer expense, push a hyper-paranoid form of intellectual sadism. They openly explain that the goal is to start with predetermined conclusions to produce “destabilizing” lies that cause damage. This isn’t scholarship. It’s psychopathic sadism being pushed at taxpayer expense by conspiracy theorists.
prckov
prckov

Posts : 30906
2014-04-18


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by AssadNaPodmornici 13/5/2022, 10:03

demokrati su anti btc što je istina.
republikanci (pogotovo ted cruz, ron/rand paul, onaj guverner iz floride) su žestoko za BTC

eh sada demokrati prijete cijelo vrijeme nekim regulacijama i zabranama, do sada nisu dosta toga sproveli čisto iz razloga jer BTC ima svoje "lobiste". ipak neko tržište što vrijedi preko trilijun $, ima i ogroman broj svojih lobista.

u svakom slučaju biti će lakše nakon izbora za kongres/senat , kada republikanci pometu to. i onda još neka tucker carlson ili de santos(kako se već zove) osvoje bijelu kuću i ćao đaci..
taman će se svjetska inflacija zaustaviti, ukrainci će namazati rusiju, i kamatne stope se stabilizirati i ekonomski rast.
tada BTC bude 100 000$ jer u 3 mjesecu 2024 je halving(svaki put mu tada cijena skoči nekoliko puta baš svaki put do sada, i dvije godine prije toga ima "krah")


_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 16711
2018-06-14


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by prckov 13/5/2022, 10:23

ne mogu komunjare dozvolit nikakvu nekontroliranu monetu
a samo ptice znaju koliko je republikanaca u "krevetu" sa demokratima
a ako neko misli da zapad ne klizi u komunizam (doduse fasistickog tipa) onda ga uskoro ceka prijatno iznanedenje

_________________
You have wealthy elites sitting in some of the most powerful institutions, at taxpayer expense, push a hyper-paranoid form of intellectual sadism. They openly explain that the goal is to start with predetermined conclusions to produce “destabilizing” lies that cause damage. This isn’t scholarship. It’s psychopathic sadism being pushed at taxpayer expense by conspiracy theorists.
prckov
prckov

Posts : 30906
2014-04-18


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by niels 13/5/2022, 12:48

Čuo sam za BTC tamo negdje krajem 2016/17, otprilike kad je Bug objavio tekst. I dečki su lijepo razjasnili tehnologiju, razumijem.

Nisam razumio ekonomsku logiku kriptovaluta dok mi to ovdje nije Yoda razjasnio.

U principu, idealan je za “zamračiti” keš, gdje je konvertibilan za keš standardnih valuta.

U redu, i nitko nikada nije rekao da će kriptovalute odmijeniti standardne valute, prvenstveno dolar (marcellus je u pravu, SAD neće nikada dozvoliti da išta odmijeni dolar, on ih je u Bretton-Woodsu načinio supersilom; drugi čin, odricanje od zlatne podloge, printanje fiat novca i petrodolari su cementirali porez na financijske transakcije u sferi roba, najviše nafte).

I ja mislim da su cijene u oštrom poniranju privremeno, vjerojatno nakon što su ruski oligarsi i kineski tajkuni i njihovi paravani, pa i jedan ministar u našoj vladi, razmijenili to što su imali, suočeni sa sankcijama.

Kad poraste potražnja, a uvijek će netko htjeti prevariti majku domovinu na porezu, porasti će i cijene kriptovaluta.

I prije su se kretali u drastičnim ciklusima.

_________________
Suppose you were an idiot, and suppose you were a member of Congress; but I repeat myself.
Mark Twain
niels
niels

Male
Posts : 3569
2021-04-26

Age : 82

Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by marcellus 13/5/2022, 12:56

pa dobro si shvatio poantu bitcoina, pranje novca da skratimo priču

ali volatilan je previše za moj ukus

_________________
Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 41944
2014-04-16


Back to top Go down

Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos Empty Re: Nastavlja se kolaps bitcoina i ostalih kriptovaluta. Vlada kaos

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum