ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa

Go down

Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa Empty Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa

Post by RayMabus Fri 6 May - 19:06

Isabel Schnabel, članica Izvršnog odbora Europske središnje banke, prva je visokopozicionirana dužnosnica ECB-a koja je najavila da bi za dva mjeseca i europske monetarne vlasti mogle pokrenuti povećanje kamatnih stopa nakon što su to učinile sve druge centralne banke. Amerikanci su već drugi put u ovoj godini podignuli ključnu kamatnu stopu na 0,75 do jedan posto, što će, za početak, dovesti do poskupljenja kredita, a tek bi znatno kasnije moglo doći i do povećanja kamata na štednju. Hrvatska je snažno oslonjena na eurozonu pa će odluke iz Frankfurta utjecati i na zbivanja kod nas. – Iz današnje perspektive povećanje stope u srpnju je moguće. Naravno, moramo pričekati i vidjeti kako će se podaci razvijati do trenutka donošenja odluke – kazala je Njemica Schnabel. Važna sjednica na kojoj će se odlučivati na rasporedu je za mjesec dana. Glavni motiv za djelovanje visoka je inflacija, koja je u početku uglavnom bila potaknuta rastom cijena energenata, ali energija više nije jedini faktor koji cijene gura prema gore. – Prve procjene pokazuju da je inflacija u eurozoni u travnju iznosila 7,5 posto, nešto više nego u prethodnom mjesecu, unatoč umjerenoj inflaciji cijene energenata. Temeljna inflacija, koja isključuje energiju i hranu, snažno se popela na 3,5 posto. Dakle, vidimo da inflatorni pritisci postaju sve širi – kazala je Schnabel.

Dakako, svoje prste u svemu imaju i monetarne vlasti koje su tiskale ogromnu količinu novca, ciljano rušile kamatne stope i godinama ih držale na nuli da bi zaustavile prethodnu recesiju i ubrzale oporavak. Nova ekonomska recesija, međutim, ponovo kuca na vrata s ratom u Ukrajini, kao dodatnim utegom za Europu, te karantenama u Kini. Kamatne stope po kojima se, preko obveznica, zadužuje hrvatska država već su skočile gotovo dva postotna poena. Krediti i depoziti na štednju i dalje su "tu negdje", nepostojeći na štednju koja time iz godinu u godinu gubi na vrijednosti te se novac prelijeva na rastuće tržište nekretnina, ali više na kredite u odnosu na prosjek eurozone. Neke manje europske banke već su lagano počele nuditi i do dva posto kamate na oročene depozite, dok se u većima kamate na štednju kreću od 0,8 do 1,2 posto za dulja oročenja. Kod nas tolikih kamata na štednju nema. – Likvidnost bankarskog sustava je visoka zbog čega banke nemaju potrebu za povećanjem depozitnih stopa. Bankarske su marže oko prosjeka zemalja srednje i istočne Europe – veli glavni ekonomist HNB-a Vedran Šošić, koji smatra da će do rasta depozitnih stopa doći u kasnijoj fazi.

Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/biznis/amerikanci-su-to-ucinili-dvaput-sada-i-europska-sredisnja-banka-priprema-dizanje-kamata-1584277 - www.vecernji.hr


Države i drugi subjekti zaduživat će se po većoj kamati kod banaka. :10
RayMabus
RayMabus

Posts : 146717
2014-04-11


Back to top Go down

Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa Empty Re: Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa

Post by RayMabus Fri 6 May - 19:11

Završila era niskih kamata na kredite. Rate sigurno idu gore

Razdoblje niskih kamatnih stopa je trajalo godinama

'Centralne banke je strah ugradnje inflacije u dugoročna očekivanja kućanstava – to bi dovelo do zahtjeva za višim plaćama, koje potom dovode do novog rasta cijena i tako u krug'

Europska središnja banka najavila je da će postupno normalizirati monetarnu politiku, što znači da završava razdoblje niskih kamatnih stopa koje je trajalo godinama. U trećem tromjesečju ove godine trebao bi završiti njihov program kupnje obveznica, a nakon toga se može očekivati podizanje kamatnih stopa, no još se ne zna kojom dinamikom će se one povećavati.

Ivan Dražetić iz investicijske kuće InterCapital pojašnjava da je u svijetu fiat valuta primarna uloga središnjih banaka očuvanje cijena i da je upravo inflacija bila okidač podizanja kamatnih stopa. “Uzmimo eurozonu kao primjer. U prosincu prošle godine ECB je očekivao rast cijena potrošačke košarice u prvom kvartalu 2022. godine od oko 4.1%, međutim realni podaci ukazuju na rast od 6.1%. Trend za sada ne pokazuje znakove usporavanja, premda većina analitičara očekuje stabiliziranje rasta cijena u drugoj polovici ove godine.

Ipak, centralne banke je strah ugradnje inflacije u dugoročna očekivanja kućanstava – to bi dovelo do zahtjeva za višim plaćama, koje potom dovode do novog rasta cijena i tako u krug. S time na umu švedska središnja banka je ovih dana, suprotno očekivanjima financijskih tržišta, podigla kamatne stope.

Podizanje kamatnih stopa, imat će, naravno, utjecaj i na građane. S jedne strane, već godinama su kamatne stope na štednju na vrlo niskim razinama, praktički se kreću oko nule, te je klasična bankovna štednja postala – kada su u pitanju prinosi – vrlo neatraktivna. S druge strane, i krediti su bili relativno povoljni.


Završila era niskih kamata na kredite
RayMabus
RayMabus

Posts : 146717
2014-04-11


Back to top Go down

Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa Empty Re: Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa

Post by RayMabus Fri 6 May - 19:13

Rast kamatne stope u SAD-u

Nakon najvećeg rasta kamata u posljednje dvije decenije, skočili su troškovi otplate hipoteka, kreditnih kartica i svih drugih kredita u SAD-u.

Centralna banka SAD-a je odlučila da poveća kamatnu stopu za pola procentnog poena, u nadi da će zaustaviti rastuću inflaciju. 

Rast kamatne stope u SAD-u
RayMabus
RayMabus

Posts : 146717
2014-04-11


Back to top Go down

Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa Empty Re: Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa

Post by RayMabus Fri 6 May - 19:17

Banka Engleske podići će danas kamatne stope u borbi protiv inflacije

Banka Engleske trebala bi objaviti danas promjene koje se tiču podizanja kamatnih stopa što posljedično znači da će se stanovništvu rate mjesečnih iznosa za isplatu hipoteka povećati. Ova mjera, pogodit će 2 miliona domaćinstava.

Predviđeno je povećanje kamata za 1 posto u trenutku kada se britanska javnost već teško nosi sa posljedicama inflacije, visokim cijenama energije, troškovima života i cijenama goriva koji su doveli Veliku Britaniju na visinu inflacije od 7 posto.

Trenutno je kamatna stopa koja se obračunava komercijalnim bankama od strane Banke Engleske 0.75 posto. Svi korisnici komercijalnih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom od danas mogu očekivati veće rate kredita.

Povećat će se i cijene zajmova, što će prinuditi stanovništvo da rezove u potrošnji prave negdje drugo budući da u se troškovi režija na godišnjem nivou podigli za 879 dolara.

Zvanični podaci Banke Engleske navode kako je trenutna stopa inflacije 7 posto dok je ciljana stopa samo 2 posto godišnje.

Svaki mjesec, Nacionalni ured za statistiku prikupi 180.000 cijena za 700 artikala na osnovu kojih se mjeri Indeks potrošačkih cijena koji daje mjeru inflacije.


Banka Engleske podići će danas kamatne stope u borbi protiv inflacije
RayMabus
RayMabus

Posts : 146717
2014-04-11


Back to top Go down

Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa Empty Re: Europska središnja banka priprema dizanje kamatnih stopa

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum