ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bugarska: trojanski konj Rusije?

Go down

Bugarska: trojanski konj Rusije? Empty Bugarska: trojanski konj Rusije?

Post by RayMabus 2/5/2022, 14:33

Stanje je ozbiljno. I ne mislim pritom samo na agresivni nacionalizam ili ogromnu potporu Vladimiru Putinu, koju je on imao u Bugarskoj uoči početka rata protiv Ukrajine. Mislim na novi način razmišljanja, na val koji se opasno proširio Bugarskom. Val koji se, nažalost, širi uglavnom zahvaljujući mladim, slabije obrazovanim ljudima, čije se frustracije može čuti u antizapadnim parolama.

To je mješavina antiliberalizma, mržnje prema elitama, teorija zavjere, antisemitizma, anticiganizma i divljenja prema jakom čovjeku u Moskvi, koji želi isušiti „liberalnu močvaru“. Zato što imaju osjećaj da su ih Europa i Zapad razočarali, ti se ljudi sad bore protiv zapadne civilizacije i svega modernoga, i to tako da se kunu u njihove „pravoslavne kršćanske vrijednosti“ i konstruiraju arhaičnu sliku svijeta. To je slika svijeta u kojoj su važni samo krv i tlo, u kojoj je nasilje opravdano i u kojoj će željezna Putinova šaka sve to konačno etablirati, sve ono što si oni čeznutljivo priželjkuju.

U Bugarskoj ima najviše simpatija prema Rusiji među svim članicama Europske unije. Za to postoje duboko ukorijenjeni povijesni, kulturni i konfesionalni razlozi. Prije ruskog rata protiv Ukrajine, Putin je u Bugarskoj uživao podršku oko 50% ispitanika. A sad je ta potpora opala na manje od 25%, što je još uvijek zastrašujuće puno. Zbog rata su se promijenili stavovi Bugara i prema zapadnim savezima, i to u pozitivnom smjeru. Danas 63% Bugara smatra da je za njihovu zemlju bolje biti u savezu s EU-om ili NATO-om nego u savezu s Rusijom. I usprkos tome u bugarskom društvu postoji beznadan jaz. Na jednoj strani se osuđuje Putina i rat, ali istovremeno se traže objašnjenja i „olakotne okolnosti".

Bugarska: trojanski konj Rusije?
RayMabus
RayMabus

Posts : 146741
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum