ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji

Go down

CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji Empty CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji

Post by RayMabus Sat 16 Apr - 3:41

Direktor američke obavještajne agencije CIA kineskog predsjednika Xija Jinpinga nazvao je "tihim partnerom" u agresiji ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu, a Kinu opisao kao najveći izazov i najvažniji test s kojim se CIA dosad suočila. William Burns, šef CIA-e, govorio je o "novoj eri" u postojanju agencije i "duboko izmijenjenom međunarodnom krajoliku" u odnosu na vrijeme kada je osnovana.

"Svijet je sve složeniji i izazovniji. Kina, koja je sve više neprijateljski nastrojena prema SAD-u, u usponu je, a Rusija je agresivno revizionistički orijentirana. Agencija će se morati prilagoditi kako bi se uspješno nadmetala u suvremenom svijetu", ocijenio je Burns u govoru koji je održao na Institutu za tehnologiju Georgia.

Burns je kao najbližu prijetnju istaknuo obnovljenu rusku agresiju na Ukrajinu, a dugoročno su problem ambicije kineskog vodstva. Potonje je, prema njegovom mišljenju, najvažniji pojedinačni geopolitički izazov u 21. stoljeću. Kina je dostojan konkurent, kojem ne nedostaje ni ambicije ni sposobnosti, smatra Burns. "Kina nas pokušava nadmašiti doslovno u svemu, od ekonomske snage do vojne moći, od svemira do cyber prostora", rekao je, dodajući da Kina želi zamijeniti SAD kao glavnu silu na Indopacifiku. "Kao obavještajna agencija, nikada nismo imali protivnika s većim dosegom na većem broju polja", rekao je Burns.

CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji
RayMabus
RayMabus

Posts : 146585
2014-04-11


Back to top Go down

CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji Empty Re: CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji

Post by RayMabus Sat 16 Apr - 3:43

Kina želi zamijeniti SAD kao glavnu silu na Indopacifiku.
CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji Indo-Pacific-Region-
RayMabus
RayMabus

Posts : 146585
2014-04-11


Back to top Go down

CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji Empty Re: CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji

Post by RayMabus Sat 16 Apr - 22:16

SAD rat u Ukrajini promatra sa sigurne pozicije zadovoljan izravnim uvidom u (ne)sposobnosti ruske vojske. Istodobno pomno prateći utjecaj krize na prostoru Indo-Pacifika. Gdje, kad bi, ne daj Bože, izbio rat, SAD ne bi mogao izbjeći slanje vojnika na bojište. Zato ondje sustavno gradi mrežu koja bi trebala obuzdati moguće kineske vojne avanture. Zbog čega bjesni državno i partijsko vodstvo u Pekingu pa njihov megafon na engleskom, Global Times, bez prestanka objavljuje tekstove o američkim neuspjesima na tom planu. U jednom od naslova navode kako opiranje Indije da prihvati američke politike vezane za Ukrajinu slabi Quad (kvadrilateralni sigurnosti dijalog u kojem su SAD, Indija, Australija i Japan).

SAD se angažirao oko Ukrajine, ali usredotočen je i dalje na Indo-Pacifik. Administracija predsjednika Joea Bidena odbacila je binarni pristup i međunarodnim odnosima pristupa modelom multidimenzionalnosti: Indija će braniti vlastiti interes da kupi što više ruske nafte po što manjoj cijeni, ali to neće biti ugroza daljnjem razvoju sigurnosne suradnje sa SAD-om, koja se temelji na uzajamnom nepovjerenju prema NR Kini. Washington je odbacio medijske napise da je srušio pakistanskog premijera Imrana Khana koji je dan poslije početka invazije na Ukrajinu posjetio Putina. Novi premijer Šarif je skloniji dobrim odnosima s Indijom. Australija je pokrenula mehanizme da zaustavi kinesko usidravanje na Solomonskim otocima: na njima se nalazi Guadalcanal, strateški važan položaj. Nema predaha na Pacifiku gdje ne pucaju novi savezi kako bi Peking htio.

RayMabus
RayMabus

Posts : 146585
2014-04-11


Back to top Go down

CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji Empty Re: CIA: Kina je tihi partner u Putinovoj agresiji

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum