ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

Go down

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc Empty Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

Post by RayMabus 14/4/2022, 08:19

Trenutno se naše oklopne snage baziraju na 75, barem na popisu, zastarjelih tenkova M-84 te je jasno da je potrebno, posebno u svjetlu ratne konfrontacije Rusije i NATO-a, razmišljati i o modernizaciji tog segmenta.

Prije 10-ak godina je u projektu licencne proizvodnje HV je opremljen sa 126 kvalitetnih borbenih vozila pješaštva Patria, ali njihovo naoružanje je već duže od desetljeće rak rana hrvatske vojne operativnosti. Nedavno je donesena odluka i o prihvaćanju američke donacije od 80-ak borbenih vozila Bradley M2.

Tu je i određeni broj starijih oklopnih vozila iz vremena Jugoslavije upitne operativnosti. Ostaje problem tenkova kojih bi Hrvatska trebala 100-tinjak.

Na europskom tržištu velike zemlje u pravilu imaju vlastite tenkove, ili pak naslijeđene od Rusije, a manje uglavnom uzimaju njemački Leopard 2. Poljska je nedavno naručila 250 američkih Abrams tenkova, uz 250 Leoparda 2 koje već ima ili joj trebaju biti još isporučeni.

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc Empty Re: Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

Post by debotoijusto 14/4/2022, 08:30

leclerc , ovo neka zajebancija ?

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc Roger-Leclerc
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 27110
2014-04-12


Back to top Go down

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc Empty Re: Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

Post by RayMabus 14/4/2022, 08:33

M-84 (Jugoslavija) – Početna verzija bazirana na sovjetskom T-72M i proizvedena između 1984. i 1987. Proizvedeno manje od 150 jedinica.

M-84A (Jugoslavija) – Nadograđena verzija slična sovjetskom T-72M1, ali sa znatno snažnijim motorom i dodatnim oklopom. Dolazi s novim SUV-M-84 kompjuteriziranim sustavom za upravljanje vatrom, uključujući dnevni/noćni nišan topnika DNNS-2, s neovisnom stabilizacijom u dvije ravnine i integriranim laserskim daljinomjerom. Također dolazi s periskopom TNP-160, pomoćnim periskopom TNPA-65 i dnevno-noćnim periskopom zapovjednika DNKS-2, kao i periskopom vozača TNPO-168V. Proizveden između 1988. i 1991., usko analogan M-84AB. Proizvedeno je otprilike 450 vozila uključujući M-84AB.

M-84 se temelji na sovjetskom T-72M (izvozna varijanta T-72A), ali s mnogim poboljšanjima, uključujući uvođenje domaćeg sustava za upravljanje vatrom koji je nedostajao T-72M, poboljšani kompozitni oklop i motor od 1000 KS. M-84 je ušao u službu Jugoslavenske narodne armije 1984. Unaprijeđena verzija M-84A ušla je u službu nekoliko godina kasnije. Kasnije su uvedene i druge varijante, većinom paketi modernizacije.

https://en.wikipedia.org/wiki/M-84

Hrvatske verzijaM-84A4 ima snažniji njemački motor s 820 kW (1100 ks).

---

On je po licenci T-72 rađen al nije on baš isti ( je općenito al nije tehnički kad se uđe u detalje to sve isto u smislu dijelova i održavanja itd ) a sad ako ćeš in poklanjat sve a onda imaju jednu tenkovsku jedinicu toga pa eto nek je tako koriste kao jednu tenkovsku postrojbu baš od ovih jugo tenkova.

--

Hrvatska vojska trenutno raspolaže sa 72 tenka M84A4, tenkovi su raspoređeni u 5 oklopnih satnija, a svaka satnija ima 14 tenkova u ukupno dvije oklopne bojne. Za obuku se koriste još dva tenka. U jednom trenutku Hrvatska vojska razmišljala je o modernizaciji tenkova M84A4 na standard A5, što bi podrazumijevalo ugradnju poboljšane kontrole vatre, novog sustava upravljanja bojištem, termalnog nišana 3. generacije, naprednog ERA oklopnog paketa koji se sastoji od reaktivnih i pasivnih oklopnih pločica koje pokrivaju 180 stupnjeva. prednje strane tenka i veći dio krova tenka, povećavajući oklopnu zaštitu tenka sa sadašnjih 590 mm na nekih 750 mm prednje zaštite. Modernizacija je također uključivala poboljšanu jedinicu motora i gumene umetke za gusjenice tenkova uz novu komunikacijsku i GPS navigacijsku opremu. Međutim, trošak nadogradnje premašio je proračun za modernizaciju pa je dogovoren samo ograničeni generalni remont koji uključuje samo gumene gusjenice za gusjenice tenkova i potpuni remont tenka M84 uz dodijeljenu cijenu od oko 450 000 USD po tenk. Nadogradnja tenkova na standard M84A5 koštala bi oko 23 milijuna kuna po tenku ili nešto više od 1,65 milijardi kuna za cijelu flotu ili otprilike 252 milijuna dolara. Hrvatska vojska tenkove M84A4 planira zamijeniti tenkovima zapadne proizvodnje, bilo Leopard 2A7+, korejski tenk K2 Black Panther ili francuski tenk Leclerc, no nije jasno kada bi se to moglo dogoditi, kada će se dogoditi, procjenjuje se hoće li Hrvatska vojska zamijenili tenkove M84A4 jedan po jedan, novi tenkovi bi stajali vojsku oko 720 milijuna eura, tako da za sada kupnja novih tenkova nije prioritet.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_equipment_of_the_Croatian_Army#Tanks
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc Empty Re: Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

Post by RayMabus 14/4/2022, 08:45

debotoijusto wrote:leclerc , ovo neka zajebancija ?

Le clerc = službenik

Također se može prevesti i kao činovnik.

Riječ klerik dolazi od crkvenog latinskog Clericus, za one koji pripadaju svećeničkom staležu. S druge strane, izvor latinske riječi je iz crkvenog grčkog Klerikos (κληρικός), što znači pripadajući nasljedstvu, s obzirom na činjenicu da levitski svećenici Starog zavjeta nisu imali baštinu osim Gospodina. "Kler" je od dvije starofrancuske riječi, clergié i clergie, koje se odnose na one s učenjem i potječu od srednjovjekovnog latinskog clericatus, od kasnolatinskog clericus (iste riječi od koje je izvedeno "klerik")."Činovnik", što je prije značilo zaređenog za službu, također potječe od klerikus. U srednjem vijeku čitanje i pisanje gotovo su isključivo bili u domeni svećeničkog staleža i to je razlog bliskog odnosa ovih riječi. Unutar kršćanstva, posebno u istočnom kršćanstvu i ranije u zapadnom rimokatolicizmu, pojam klerik se odnosi na svakog pojedinca koji je zaređen, uključujući đakone, svećenike i biskupe. U latinskom rimokatolicizmu, tonzura je bila preduvjet za primanje bilo koje od manjih ili većih redova prije nego što su tonzura, manji redovi i subdijakonat ukinuti nakon Drugog vatikanskog sabora. Sada je klerikalna država vezana uz primanje đakonata. Manji redovi se još uvijek daju u istočnim katoličkim crkvama, a oni koji primaju te redove su 'manji klerici'.

https://en.wikipedia.org/wiki/Clergy

Grčki jezik:

κληρικός = svečenički

S druge strane, izvor latinske riječi je iz crkvenog grčkog Klerikos (κληρικός), što znači pripadajući nasljedstvu, s obzirom na činjenicu da levitski svećenici Starog zavjeta nisu imali baštinu osim Gospodina.


Kad se prevede onda bi to bio baštinik al se misli na one koji baštine nešto duhovno dakle ne nešto materijalno i onda su oni činovnici nečega šta je duhovno a ne materijalno dakle redovnici, svečenici, činovnici nekog duhovnog reda itd uglavnom ono šta je i na hrvatskom jeziku značenje riječi kler.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc Empty Re: Francuzi bi HV mogli opremiti i borbenim tenkovima Leclerc

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum