ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Go down

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović Empty Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Post by RayMabus 11/4/2022, 15:02

Velika Britanija je danas saopćila da je sankcionisala člana Predsjedništva BiH i lidera SNSD-a Milorada Dodika (SNSD) i predsjednicu RS-a Željku Cvijanović (SNSD) zbog, kako je opisano, pokušaja potkopavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

Sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, saopćeno je iz Vlade Velike Britanije. Inače, ovo su prve britanske sankcije za političare u BiH.

"Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni od ruskog predsjednika Vladimira Putina, njihovo nepromišljeno ponašanje prijeti stabilnosti i sigurnosti širom Zapadnog Balkana", rekla je britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss u saopćenju.

Milorad Dodik je okarakterisan kao separatistički lider bosanskih Srba koji je pokrenuo akcije za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći se podjelom, opasnom, nacionalističkom retorikom, podrivajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida.
Željka Cvijanović je sankcionisana jer je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici i jer je iskoristila svoju kancelariju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na nivo entiteta.

Britanska vlada napominje da ove sankcije nisu protiv Republike Srpske niti njenih građana već protiv dvoje političara.

"Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama", istakli su.

Dalje se navodi da su ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema zasnovanog na pravilima, Dodik i Cvijanović iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske, jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine, što je direktno u suprotnosti sa ustavom zemlje.

"Milorad Dodik je pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju kancelariju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici", naveli su Britanci.

Iz Vlade Velike Britanije je saopćeno da radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, se nadaju da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

VB. :tu
RayMabus
RayMabus

Posts : 146710
2014-04-11


mortal likes this post

Back to top Go down

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović Empty Re: Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Post by RayMabus 11/4/2022, 15:51

Zvanični Berlin zagovara sankcije protiv Dodika

Ključnu ulogu u tome imaju Zeleni, koji su još jesenas izdejstvovali da u njihovom koalicionom sporazumu sa socijaldemokratama i liberalima se istakne da će Vlada Olafa Scholza podupirati „nastojanja oko trajnog mira u Bosni i Hercegovini na temelju očuvanja teritorijalne celovitosti i nadvladavanja etničkih podela“.

Da je meta Zelenih u startu bio srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik pokazala je Annalena Baerbock petog dana na mestu šefice nemačke diplomatije kada je na sastanku Saveta EU za spoljne poslove se direktno založila za sankcionisanje Dodika zbog nastojanja da oslabi institucije BiH i poveća autonomiju Republike Srpske.

Budući da Nemačka zasad ne uspeva da ubedi svih preostalih 26 članica EU da uvedu sankcije protiv Dodika, Vlada u Berlinu je odlučila da kazni Republiku Srpsku tako što joj je, prema rečima nemačke ministarke za ekonomsku saradnju i razvoj Svenja Schulze, suspendovala finansiranje za četiri planirana razvojna projekta, vredna 105 miliona evra.

„Na separatističke težnje RS gledam sa velikom zabrinutošću. One ne ugrožavaju samo stabilnost BiH. Upravo u ovoj ratnoj situaciji u Ukrajini preti lančana reakcija na Zapadnom Balkanu, pa i šire“, rekla je Schulze, dodajući da je proteklih 30 godina Rusija iz najrazličitijih razloga podržavala separatističke tendencije u partnerskim zemljama kao što su BiH, Moldavija i Gruzija. „Toga bi trebalo da budemo svesni i moramo se dosledno odupremo svim tendencijama političke i ekonomske destabilizacije u Evropi”.

Schulze je istakla da je njeno ministarstvo obustavilo pripremu projekata u RS „sve dok ne odustane od svih secesionističkih težnji“, ali da će nastaviti da pomaže državi Bosni i Hercegovini, kojoj je od 1999. do danas dala 833 miliona eura razvojne pomoći.

Zvanični Berlin zagovara sankcije protiv Dodika

Zeleni Njemačka. :tu
RayMabus
RayMabus

Posts : 146710
2014-04-11


Back to top Go down

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović Empty Re: Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Post by RayMabus 11/4/2022, 16:07

Velika Britanija je pozvala evropske zemlje da sada slijede njen potez. A prva država koja bi trebala slijediti Britance u sankcijama Dodiku je Njemačka, a potom i Nizozemska, Luksemburg, Belgija, ali i druge zemlje. Također, sankcijama bi se mogle pridružiti i baltičke zemlje.

Ministrica vanjskih poslova Njemačke Annalena Baerbock je ranije izjavljivala, a jučer dodatno potvrdila da će ta država u svemu pratiti SAD.

"Napori za otcjepljenje su neprihvatljivi, a ti zahtjevi to znače i ja sam ovdje lobirala da se uvedu sankcije postojećem režimu i protiv gospodina Dodika", rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock novinarima nakon sastanka s kolegama iz EU u Briselu sredinom decembra.

Skoro identične poruke dolaze i iz Nizozemske. A uvođenje sankcija pojedinih zemalja iz Evrope, posebno u kontekstu pojedinih kompanija, moglo bi biti veliki udarac Dodiku i saradnicima. To se naročito odnosi na sankcije Austrije ili Njemačke.

Dodik je nakon američkih sankcija kazao da ga ne brinu jer ne putuje u tu zemlju niti tamo posluje, niti ima imovinu. Isto je sada rekao za britanske sankcije. Međutim, pitanje je koliko će takva priča držati vodu ukoliko sankcije Dodiku uvedu i brojne zemlje EU. Sankcije utječu na imidž ne samo sankcionisnaih već i entiteta, što se odražava i na investicije.

Ukoliko Njemačka, Nizozemska, Luksemburg, Belgija, Češka, Španija, Austrija, Italija i druge države budu slijedile Britance, Dodik će vjerovatno biti još nervozniji jer se sankcije ne odnose samo na putovanja i pitanje lične imovine. Sankcije znače da širok spektar izolovanosti, a prije svega u ekonomskom smislu.

Hoće li Britaniju u sankcijama pratiti Njemačka, Nizozemska i druge države EU
RayMabus
RayMabus

Posts : 146710
2014-04-11


Back to top Go down

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović Empty Re: Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Post by RayMabus 12/4/2022, 18:52

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt upotrijebio je danas bonske ovlasti i poništio Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Schmidt iskoristio Bonske ovlasti i poništio zakon RS-a o imovini

Prokleti Švabo. :tu lol!
RayMabus
RayMabus

Posts : 146710
2014-04-11


Back to top Go down

Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović Empty Re: Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum