ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Serbinho-3 12/1/2022, 16:59

On je to rekao nakon završetka sastanka NATO–Rusija u Briselu, prvog posle dve godine.

"Postoje značajne razlike između NATO saveznika i Rusije. Neće biti lako premostiti naše razlike, ali je pozitivan znak da su svi NATO saveznici i Rusija seli za isti sto i angažovali se oko suštinskih tema" rekao je Stoltenberg obraćajući se novinarima nakon pregovora u sedištu Alijanse, a prenosi Rojters.https://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2022&mm=01&dd=12&nav_category=78&nav_id=2086966
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 20800
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Ringo10 12/1/2022, 17:07

Ajde da I to vidimo

Dakle

1. Od pregovora nema nista Ameri i dalje podcjenjuju Ruse i misle da blefiraju

2. Znajuci Putina, on ne blefira

3. Putin ne planira rat, nije lud

Dakle ostaje pitanje a sta je  to VOJNO-TEHNICKI odgovor Rusije o kojem Rusi govore.

Bumo videli uskoro
Ringo10
Ringo10

Posts : 19236
2015-09-24


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Serbinho-3 12/1/2022, 18:15

Tesko da ce Bugari na Ruse.

:coffee
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 20800
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Ringo10 12/1/2022, 23:59

Nece niko ratovati za USA interese.
Hoce li Hrvati - hoce kitomira moga.
Rece jedan Ceh - ako krene rat, nek im ratuju generali i politicari, obicna vojska nece...narod pogotovu
To ti je NATO, sranje obicno. Na papiru mocan u stvarnosti veliko NISTA.
Mozda Poljaci, ma ne bi ni oni
Balti ...da se nasmijem
Zapadnjaci ...Oni nisu nizasta, hedonizam je od njih napravio debile.
Rusija ili Kina bi ih pregazile ko plitak potok.
Samo ih USA nuklearni arsenal stiti.
Ringo10
Ringo10

Posts : 19236
2015-09-24


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Serbinho-3 13/1/2022, 02:28


Gari Kasparov ne sumnja. Rođen kao sovjetski državljanin u Bakuu (Azerbejdžan) pre 58 godina, svetski šampion u šahu petnaest godina do 2000. godine, disident u vreme komunizma i otvoreni protivnik otkako je Vladimir Putin bio u Kremlju, Kasparov je godinama napustio Rusiju da zaštiti sopstvenu bezbednost i sada je optužuje: „Zapad ignoriše istorijsko iskustvo tridesetih godina 20. veka”.

Da li to znači da Zapad potcenjuje Putinovu rešenost da napadne Ukrajinu i izazove haos u Istočnoj Evropi?

Reći da potcenjuje je potcenjivanje. Oni koji potcenjuju bar prepoznaju pretnju, čak i ako je ne shvataju veoma ozbiljno. Tokom 1930-ih, Francuska ili Britanija su potcenile Hitlera. Danas govoriti o potcenjivanju znači ignorisati istorijsko iskustvo, jer smo već imali tridesete godine prošlog veka. To znači ignorisati ono što je Putin već uradio i šta je rekao. To je neverovatno".

Kasparov, kako to misliš? „Pre petnaest godina na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Putin je vrlo jasno objasnio svoj program. Ljudi su mislili: on će otići, doći će Dimitri Medvedev (predsednik od 2008. do 2012, prim. aut.). Ali znao sam da je Medvedev marioneta i niko me nije slušao. Objasnili su mi da nisam razumeo, da je u toku evolucija, da sam ekstremista. Dobro. Putin je 2007. rekao da želi da stavi tačku na geopolitičku katastrofu dvadesetog veka, raspad Sovjetskog Saveza. On nije govorio o obnavljanju Sovjetskog Saveza, već o ruskoj sferi uticaja. U suštini, rekao je da želi veto na pravo drugih zemalja da se pridruže NATO-u. I u ovih 15 godina on je ostao veran svojim rečima napao je Gruziju, aneksirao Krim, započeo rat protiv Ukrajine i sada efektivno preuzeo kontrolu nad Kazahstanom. I da li još uvek govorimo o potcenjivanju? Šta drugo raditi?" Znači mislite da može da napadne?

Toliko godina smo govorili: Putin to nikada ne bi uradio! Bilo bi strašno za njegov imidž! A onda je to uradio i uvek se izvlačio."

Na Zapadu mnogi dobro obavešteni veruju da Putin neće izvršiti invaziju na Ukrajinu. Mislite li da nisu u pravu? „Ne kažem da će sigurno napasti Ukrajinu, ali Putin može sve da uradi i da se izvuče. Da li su oni koji sada kažu da neće napasti Ukrajinu predvideli aneksiju Krima? Da li su predvideli de fakto okupaciju Kazahstana? Dakle, ovi posmatrači kriju svoju nemoć ili nešto gore: konkretan, materijalni interes za nastavak veze sa Putinom. Gerhard Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar, nalazi se na platnom spisku ruskog diktatora: milioni evra godišnje službene plate i Putina definiše kao „jasno demokratskog”. Grešim? Mnogi na Zapadu su govorili da je Rusija u suštini demokratska država. Ne, to je fašistička diktatura. Uništila je unutrašnju opoziciju i nastavlja da napada svoje susede. A sad pogledajte zahteve prema NATO-u: u suštini se kaže da Atlantski savez treba da se raspusti. Mislim da Putin ne očekuje da će se to desiti, ali se oseća toliko moćno, toliko arogantno da može tako da razgovara sa Amerikancima. Inače, potpuno je ignorisao Ukrajinu, ignorisao je Francusku, Veliku Britaniju.Dobro, ali hoće li po vašem mišljenju da izvrši invaziju na Ukrajinu ili ne? „On će to učiniti ako misli da može i da se izvuče. Ali ne zna da li može da kontroliše Ukrajinu jer je to ogromna zemlja, nije kao Gruzija. Ukrajina će odgovoriti na napad i u Ukrajini ima mnogo oružja, ali nedovoljno. Kada bi Amerika i Evropa bile odlučnije i dale Ukrajini potrebno oružje, onda bih verovao da invazije neće biti“. Mogu li međunarodne sankcije odvratiti Putina? „Njih nije briga. O kakvim sankcijama je reč? Ruski gas se i dalje kupuje, nafta se i dalje kupuje, a nikakva imovina nijednog ruskog oligarha nije ciljana. Putin za sada nije pretrpeo nikakve stvarne posledice za svoje napade. Samo dve stvari mogu da ga spreče da napadne Ukrajinu: visoka cena koju mora da plati, jer su Ukrajinci spremni da se bore; i činjenica da mora da pomeri deo trupa koje je poslao u Kazahstan. Uzgred: ko je predvideo da će on preuzeti kontrolu nad Kazahstanom, bukvalno preko noći?“
Bila je to iznenadna odluka uoči ustanka. Da li Kremlj improvizuje? „Putin je uvek bio veoma dosledan u sprovođenju svog programa i njegov program je da povrati punu kontrolu nad bivšim Sovjetskim Savezom. Za to mora da pronađe način da potčini Ukrajinu: ako ne vojnom invazijom, onda političkim uticajem. Dvadeset četiri sata dnevno ruska propaganda govori o Ukrajini kao o propaloj državi. Čini se ono što je Molotov rekao 1939. nakon sloma Poljske: „Poljska, ovo nespretno čedo Varšavskog ugovora, prestala je da postoji“. Ukrajina je za Putina nezgodno dete raspada SSSR-a: ona nema pravo da postoji“. Da li ruski predsednik koristi pobune u zemljama bivšeg SSSR, od Belorusije do Kazahstana, da sprovede svoj program? „Za diktatore je važno znati kako da iskoriste prilike. Retko kada ih sami stvaraju, ako se ne pojave. Ali ovo je diktator koji juri u pomoć drugim diktatorima. Belorusija, Kazahstan a šta je sa Sirijom? Šta je sa Venecuelom? Čim vidi priliku da interveniše u podršci diktatorima, uvek je u mogućnosti da to učini. Ovo je umanjilo reputaciju slobodnog sveta, a posebno Sjedinjenih Država u očima onih koji se bore za slobodu, jer je Putin bio uspešan u odbrani diktatora. Oni koje je podržavao i dalje su na vlasti. Ako se izvukao u Siriji, zašto ne u Kazahstanu? To je domino. Sećam se kada je Putin napao Gruziju i Evropska unija je podjednako delila krivicu. To je kao da kažete da kada je Staljin napao Finsku, Finska je bila pretnja Lenjingradu. Pa sam rekao da će sledeća biti Ukrajina i da li znate zašto?" Kažu zašto? „Zato što sam bacio pogled na geografsku kartu. I ponovo nije bilo reakcije, jer je Putin video da je Amerika već odustala od Sirije. U sirijskoj krizi 2013. godine, uz upotrebu hemijskog oružja, Obama je odbio pretnju da će intervenisati. To je bio znak da je Amerika slaba i neodlučna, Putin je to tako shvatio. Bio je to početak domina, bilo je jasno da će to imati posledice daleko izvan Sirije. U stvari, tada smo imali Krim, pa istočnu Ukrajinu i sada Kazahstan sa Belorusijom u međuvremenu. Putin deluje i slobodni svet je ograničen na razgovore.


Ne kažem da će sigurno napasti Ukrajinu, ali Putin može sve da uradi i da se izvuče. Da li su oni koji sada kažu da neće napasti Ukrajinu predvideli aneksiju Krima? Da li su predvideli de fakto okupaciju Kazahstana? Dakle, ovi posmatrači kriju svoju nemoć ili nešto gore: konkretan, materijalni interes za nastavak veze sa Putinom. Gerhard Gerhard Šreder, bivši nemački kancelar, nalazi se na platnom spisku ruskog diktatora: milioni evra godišnje službene plate i Putina definiše kao „jasno demokratskog”. Grešim? Mnogi na Zapadu su govorili da je Rusija u suštini demokratska država. Ne, to je fašistička diktatura. Uništila je unutrašnju opoziciju i nastavlja da napada svoje susede. A sad pogledajte zahteve prema NATO-u: u suštini se kaže da Atlantski savez treba da se raspusti. Mislim da Putin ne očekuje da će se to desiti, ali se oseća toliko moćno, toliko arogantno da može tako da razgovara sa Amerikancima. Inače, potpuno je ignorisao Ukrajinu, ignorisao je Francusku, Veliku Britaniju.

Evropi je potreban ruski gas i rusko tržište da bi prodala svoje proizvode. I to je problem? „Zaboravimo masakr u Beslanu 2004. ili trovanja u Engleskoj, hajde da počnemo sa Putinovim govorom u Minhenu 2007. o projektu ponovnog stvaranja sfere uticaja na druge bivše sovjetske zemlje. Od tada Evropa ima 15 godina. Šta je učinila da smanji svoju zavisnost od ruskog gasa? Ništa, apsolutno ništa. Što je još gore, povećala je isporuke gasa iz Rusije. Govorio sam o Šrederu, ali bih mogao da govorim o dugačkoj listi političara na visokom nivou koji su sarađivali sa Putinom i dobijali novac od njega. Ipak, bilo je toliko alternativa, toliko polja na drugim mestima koja su se mogla razviti. Umesto toga, investirala je u dva gasovoda Severni tok između Rusije i Nemačke. Neverovatno je kada čujem Evropljane kako kažu da ne mogu ništa. Naravno, svoju zavisnost od Rusije izgradili su svojim rukama! Za to su zaslužni ovi političari, pre svega Angela Merkel. Ali 80% ruskog gasa ide u Evropu. Pa ko bi imao nož sa strane drške? Ipak, evropska politička klasa je toliko korumpirana da ne želi ništa da uradi protiv Putina. To je razlog: sveukupna politička i finansijska korupcija”. Rusko stanovništvo je siromašno, sa užasnim zdravstvenim pokazateljima, dok je vojna potrošnja srazmerno bruto proizvodu među najvećima u svetu... „Potrošnja na policiju i propagandu je takođe pitanje, ne samo interno. „Rusija danas” među najbolje finansiranim informativnim kanalima na svetu. On prima više novca nego Al Džazira”. Ne mislite li da je to veoma nesigurna ravnoteža i da se pre ili kasnije može pokvariti na štetu Putina?

Slažem se da je to nesigurna ravnoteža. Ali ne samo za Rusiju, već i za ostatak sveta. Iz istorije znamo da diktatori znaju samo jedno rešenje za unutrašnje probleme: avanture u inostranstvu. Vidimo to i sada u Kazahstanu: jedan od ciljeva je preuzimanje kontrole nad ogromnim resursima Kazahstana kako bi se oni doveli u Rusiju. To neće smanjiti vojnu potrošnju, Putine. Izdaci za odbranu, policiju i propagandu svake godine rastu, dok se sve ostalo smanjuje: socijalno osiguranje, zdravstvo, socijalno stanovanje, kultura, obrazovanje. Sve isečeno. I ne mislim da Kremlj može da preusmeri resurse na društvo. Korupcija u Rusiji je sistemska, pa čak i ako Putin pokuša da vrati resurse stanovništvu, novac će biti pokraden. Sistem je napravljen da usisava resurse, a ne da ih distribuira naniže. Daju ljudima tek toliko da prežive. Stoga će dalje pogoršanje situacije u Rusiji dovesti do još agresivnije spoljne politike.


https://www.corriere.it/esteri/22_gennaio_11/kasparov-putin-fa-quello-che-dice-l-invasione-pericolo-reale-48530576-7314-11ec-8681-038bda9fc923_amp.html
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 20800
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Ringo10 13/1/2022, 02:35

Koji kreten... sahovski genij i politicki imbecil
Cesto sam se pitao koji problem imaju ti Zhidovi sa Rusijom pa joj toliko zlo  zele.
Milijun i pol poljskih, ceskih, slovackih i baltickih Zhidova je pred Nijemcima 1939 naslo spas u Rusiji
Ali badava sve
Ringo10
Ringo10

Posts : 19236
2015-09-24


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Ringo10 13/1/2022, 02:53

Koji ce kiton Putinu sve to...da see zajebava sa reperima, kao da nema pametnijeg posla

Sto se tice invazije na Ukrajinu o kojoj sotonski Zapad histerizira.
Koliko god razmisljam ne kontam koji ce kitomir Rusiji Ukrajina.
Sta  ce im ta bankrotirana tvorevina.
Eventialne baze NATO mogu sprijeciti na druge nacine vrlo ucinkovito.
Samo ludjak bi isao okupirani Ukrajinu, ekonomsku Crnu rupu bez dna.
Nisu ni malu Gruziju htjeli okupirati. Djelomicno usli, unistili im vojne potencijale i otisli.
A kamoli Ukrajinu, propast od 40 milijuna stanovnika od kojih te bar pola mrzi .
.I da imas posla sa njihovom gerilom.
Gluposti
Dobro, Ameri I Englezi svim silama zele da se Rusija uvali u takav rat.
A Rusi ...jedino ako su izgubili pamet
Ringo10
Ringo10

Posts : 19236
2015-09-24


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Serbinho-3 13/1/2022, 03:51

Eno, samo cekaju Madjari da udare na Ruse.

Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 20800
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Serbinho-3 13/1/2022, 03:52

Ringo10 wrote:Koji ce kiton Putinu sve to...da see zajebava sa reperima, kao da nema pametnijeg poslaReperi imaju veliku marketinsku moc.

Zna to i Tramp.

Sve je to interes.
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 20800
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by pizzon 13/1/2022, 09:43

postoji  jedna zemlja koja nije vratila 
ostrva japanu nakon rata.
ta ista zemlja zaboravila je da
vrati poljskoj teritoriju koju je
preventivno okupirala 39.
zatim se ta ista drzava uklinila
gde nikad nije postojala, 
grad sa okolinom, kalinin grad.
zatim je priznala rep.granice i
to pogazla. 
znaci :) bukvalno :)
da nisu ni oni cvecke...daleko od toga...
a madjarska 56. pa prasko prolece 68. itd.....
priznalu su secesiju hrvatske i slovenije pre amerike.
snazno su hrabrili siptare...
odvajali c.goru od srbije...
jebite se....
nikad nisu prihvatli nijednu yugu
nemoj sad da glume
posrbno su bili protiv mixa
pravoslavaca i katolika...??
u smislu zajdrnivke drzave
nikad zapad ne bi razbio ni srj
da smo bili saradljivi i prihvatili
nato.nijednu nato clanicu nisu
razbili. nas nije imao ko da zastiti
ko ni danas...
u slucaju sireg sukoba, ne znam 
stab bi bilo sa nama.
najbolje da nas nato ignorise
i prati da ne postanemo platforma.
iskreno se bojim gradjanskog rata
u tim okolnostima...
snazna je podela unutar
nas srba, ko nikad ranije.
na istok ili zapad....

_________________
ne znam ko ce da pobedi
ali znam ko nece da izgubi !
pizzon
pizzon

Posts : 4211
2020-04-21


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by michaellcmacha 13/1/2022, 10:37

pizzon wrote:postoji  jedna zemlja koja nije vratila 
ostrva japanu nakon rata.
ta ista zemlja zaboravila je da
vrati poljskoj teritoriju koju je
preventivno okupirala 39.
zatim se ta ista drzava uklinila
gde nikad nije postojala, 
grad sa okolinom, kalinin grad.
zatim je priznala rep.granice i
to pogazla. 
znaci :) bukvalno :)
da nisu ni oni cvecke...daleko od toga...
a madjarska 56. pa prasko prolece 68. itd.....
priznalu su secesiju hrvatske i slovenije pre amerike.
snazno su hrabrili siptare...
odvajali c.goru od srbije...
jebite se....
nikad nisu prihvatli nijednu yugu
nemoj sad da glume
posrbno su bili protiv mixa
pravoslavaca i katolika...??
u smislu zajdrnivke drzave
nikad zapad ne bi razbio ni srj
da smo bili saradljivi i prihvatili
nato.nijednu nato clanicu nisu
razbili. nas nije imao ko da zastiti
ko ni danas...
u slucaju sireg sukoba, ne znam 
stab bi bilo sa nama.
najbolje da nas nato ignorise
i prati da ne postanemo platforma.
iskreno se bojim gradjanskog rata
u tim okolnostima...
snazna je podela unutar
nas srba, ko nikad ranije.
na istok ili zapad....
pa jebiga kad vi nikako da se zbrojite u glavi... i grci su pravoslavci ali su kolko tolko normalni, evo i crnogorci isto nadošli... a vi nikako da dozorite... u konačnici i mi bi onda valjda bilateralno tražili prihvatljive načine da vuk bude sit a ovce na broju
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 20617
2015-08-08


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by pizzon 13/1/2022, 10:39

vidim, ima u prodaji 
vijetnamke65 !
ne znam da li postoje
ruske vijetnamke65 ?
za informbirovce, da li su trazene ?

_________________
ne znam ko ce da pobedi
ali znam ko nece da izgubi !
pizzon
pizzon

Posts : 4211
2020-04-21


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by pizzon 13/1/2022, 10:42

michaellcmacha wrote:
pizzon wrote:postoji  jedna zemlja koja nije vratila 
ostrva japanu nakon rata.
ta ista zemlja zaboravila je da
vrati poljskoj teritoriju koju je
preventivno okupirala 39.
zatim se ta ista drzava uklinila
gde nikad nije postojala, 
grad sa okolinom, kalinin grad.
zatim je priznala rep.granice i
to pogazla. 
znaci :) bukvalno :)
da nisu ni oni cvecke...daleko od toga...
a madjarska 56. pa prasko prolece 68. itd.....
priznalu su secesiju hrvatske i slovenije pre amerike.
snazno su hrabrili siptare...
odvajali c.goru od srbije...
jebite se....
nikad nisu prihvatli nijednu yugu
nemoj sad da glume
posrbno su bili protiv mixa
pravoslavaca i katolika...??
u smislu zajdrnivke drzave
nikad zapad ne bi razbio ni srj
da smo bili saradljivi i prihvatili
nato.nijednu nato clanicu nisu
razbili. nas nije imao ko da zastiti
ko ni danas...
u slucaju sireg sukoba, ne znam 
stab bi bilo sa nama.
najbolje da nas nato ignorise
i prati da ne postanemo platforma.
iskreno se bojim gradjanskog rata
u tim okolnostima...
snazna je podela unutar
nas srba, ko nikad ranije.
na istok ili zapad....
pa jebiga kad vi nikako da se zbrojite u glavi... i grci su pravoslavci ali su kolko tolko normalni, evo i crnogorci isto nadošli... a vi nikako da dozorite... u konačnici i mi bi onda valjda bilateralno tražili prihvatljive načine da vuk bude sit a ovce na broju

normalno da bi bilo bolje
svi bismo morali da
spustimo rogove, malo ili vise !
ovako, nema kraja..

_________________
ne znam ko ce da pobedi
ali znam ko nece da izgubi !
pizzon
pizzon

Posts : 4211
2020-04-21


Back to top Go down

NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi" Empty Re: NATO: "Može da bukne novi rat u Evropi"

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum