ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste

Go down

Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste Empty Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste

Post by RayMabus Sat 8 Jan - 18:05


Povodom sukoba koji su izbili u Kazahstanu oglasili su se saopćenjem iz ambasade Kazahstana u Zagrebu koja pokriva i Bosnu i Hercegovinu u kojem se objašnjava šta se dešavalo u posljednjih sedam dana u ovoj zemlji.

"Zbog značajnog povećanja cijena prirodnog plina na svjetskom tržištu u 2021. godini, Kazahstan je 1. januara 2022. uveo novi sistem veleprodaje plina koji se temelji na ponudi i potražnji na domaćem tržištu. To je izazvalo gotovo dvostruko povećanje maloprodajne cijene za ukapljeni naftni plin s 50-60 (0.10-0.12 euro) na 110-120 tenge (0.22-0.24 euro) po litri", stoji na početku saopćenja.

Dodaju da je dio stanovnika grada Žanaozena izašao 2. januara na proteste.

"Predsjednik K. Tokayev odmah je reagovao na njih i zadužio Vladu 'da razmotri situaciju sa stajališta ekonomske izvedivosti, s pravne tačke gledišta'. Kao rezultat pregovora s predstavnicima demonstranata, 4. januara je objavljeno da će cijena biti smanjena na 50 tenge (0.10 euro) po litri plina", piše u saopćenju.

U nastavku se ističe da su 4. januara u gradovima Aktau i Almaty protesti prerasli u nerede.

"Dana 5. januara u Almatyju, uz sudjelovanje terorističkih skupina, počinjena su ubistva civila i policijskih službenika, oružani napadi na administrativne i vojne objekte, zauzimanje aerodroma i zadržavanje stranih putničkih i teretnih aviona. Akcije terorista odlikovale su se visokom razinom spremnosti i preciznom koordinacijom", navodi se.

Iz ambasade naglašavaju da je predsjednik Tokayev rekao da je Kazahstan suočen s oružanom invazijom terirističkih skupina obučenih u inostranstvu, te se oslanjajući se na Ugovor o kolektivnoj sigurnosti obratio liderima država CSTO-a sa zahtjevom za pomoć u prevladavanju "terorističke prijetnje" koja direktno potkopava integritet države i napada na građane Kazahstana.

"Ukupan broj mirovnog kontingenta koji je CSTO poslao iz Rusije, Armenije, Tadžikistana, Kirgistana i Bjelorusije je 2500 ljudi. Snage CSTO-a koje su stigle u Kazahstan ne sudjeluju u borbama, nisu angažirani na eliminaciji militanata, već samo čuvaju državne i druge strateške objekte", navodi se.

Dodaje se da je 7. januara predsjednik Tokayev građanima putem televizijskog obraćanja poručio da se "nastavlja protivteroristička operacija" jer militantni nisu položili oružje te da oni nastavljaju činiti zločine ili se pripremaju za njih.

"Predsjednikove riječi o naredbi 'otvoriti vatru bez upozorenja'' odnosile su se isključivo na teroriste koji su izvršili oružane napade, a sve u cilju kako bi se zaštitili i osigurali životi građana Kazahstana. Istog dana u zemlji je uvedena kritična 'crvena' razina terorističke prijetnje. Ove mjere i uvođenje izvanrednog stanja dale su rezultate. Stanje se stabilizovalo, u cijeloj zemlji se vraća ustavni poredak. Parlament će 11. januara objaviti konkretne odluke, uključujući i one socio-ekonomske, s ciljem sprječavanja sličnih tragedija", stoji u saopćenju ambasade Kazahstana.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/ambasada-kazahstana-naredba-da-se-puca-bez-upozorenja-odnosila-se-samo-na-teroriste/220108065
RayMabus
RayMabus

Posts : 148055
2014-04-11


Back to top Go down

Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste Empty Re: Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste

Post by RayMabus Sat 8 Jan - 18:14

Danas je 8.01...taj minimalac od 100 eura, to dignite na 150 eura da te nanjiže slojeve društva malo dobijete a posebno jer je sve poskupilo plus inflacija.

Ne možeš vladat tako da nekakva elita ne zna di će s parama a ogromne mase nezadovolje. Kruha i igara jel. To dignit minimalac na 150 eura.
RayMabus
RayMabus

Posts : 148055
2014-04-11


Back to top Go down

Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste Empty Re: Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste

Post by Guest Sun 9 Jan - 14:16

Čemu objašnjavanje?

Podržavamo eliminaciju terorista svim sredstvima.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste Empty Re: Ambasada Kazahstana: Naredba da se puca bez upozorenja odnosila se samo na teroriste

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum