ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 05:38

S timom mornaričkih posebnih postrojbi, poznatih pod kraticom SEAL (jedinica koja djeluje na moru, u zraku i na kopnu - Sea, Air, Land, odakle akronim SEAL koji odgovara izrazom engleskoj riječi za tuljana) stigao je u Vijetnam u siječnju 1967. U svibnju je nanio težak poraz jedinicama Sjevernog Vijetnama, poznatima kao Viet Cong. U borbi kod Ilo Ilo Hona (hon - otok) usmrtili su velik broj boraca Sjevernog Vijetnama te im uništili šest sampana, tradicionalnih lađa koje su pretvorili u borbene brodove.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/umro-najcuveniji-specijalac-iz-postrojbe-seal-osebujni-hercegovac-otac-borbe-protiv-terorizma-imao-je-filmski-zivot-15138866?cx_testId=1&cx_testVariant=cx_1&cx_artPos=0&utm_source=pianojl&utm_medium=widget&utm_campaign=pianojutarnji#cxrecs_s

RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 05:43


Richard "Dick" Marcinko" (21. studenog 1940. – 25. prosinca 2021.), umirovljeni časnik Mornarice Sjedinjenih Država hrvatsko-slovačkog podrijetla, utemeljitelj i prvi zapovjednik DEVGRU-a i Crvene ćelije. Nakon umirovljenja postao pisac, radijski voditelj, motivacijski govornik i vojni savjetnik.

Marcinko je dobitnik Srebrne zvijezde i četiri Medalje brončane zvijezde za hrabrost. Koliko je bio opasan svjedoči činjenica da je tijekom Vijetnamskog rata komunistički Viet Cong raspisao nagradu od 50.000 piastri za njegovu glavu.

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Images?q=tbn:ANd9GcTMPP4HcOhdmPCIX7LO4m628CxWwJUic3YJNAH91MZ8DmFKZeP516Uti10vttOJi5rdWRc&usqp=CAU

Rođen je u Landsfordu u Pennsylvaniji krajem 1940. u hrvatsko-slovačkoj obitelji. Otac je bio podrijetlom Hrvat iz Dubrava kraj Stoca u Hercegovini, a majka Romkinja iz Slovačke. Nakon što pada razred u srednjoj školi u New Brunswicku u New Jerseyu prijavljuje se u Marince, ali je odbijen jer nije imao završenu srednju školu. U rujnu 1958. primljen je u Marince kao radiovezist na mornaričku izobrazbu. Pri Školi za časničkog kandidatata diplomira 1965. te postaje ensign. Dodijeljen je SEAL timu 2 u lipnju 1966. U međuvremenu je završio preddiplomski studij međunarodne odnose na Sveučilištu Auburn u Montgomeryu te diplomirao političke znanosti pri Mornaričkoj poslijediplomskoj školi.

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Richard-marcinko

Nakon neuspjeha u Tehranu Američka mornarica uviđa potrebu osnivanja moćnijih protuterorističkih postrojbi za što zadužuje Marcinka. Marcinko je bio prvi zapovjednik nove jedinice i premda je mornarica u to vrijeme imala samo dva SEAL timova, Marcinko naziva jedinicu SEAL tim 6 kako bi zbunio Sovjetski Savez, uvjeravajući ih kako Sjedinjene Države imaju još tri SEAL timova za koje nisu znali. Osobno je izabrao SEAL-ove i Tim 6 je aktiviran sa 75 strijelaca. Iako je uobičajeno trajanje zapovjedništva dvije godine, Marcinko je bio zapovjednik Tima 6 od kolovoza 1980. do srpnja 1983.

SEAL tim 6 kasnije postaje protuteroristička jedinica Mornarice i uz Delta Force, njihovu inačicu iz Vojske, postaje jedna od glavnih vojno-protuterorističkih postrojba SAD-a.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Richard_Marcinko
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 06:16

Iz mornarice se povukao 1988., nakon 30 godina službe. Njegovi memoari Rogue Wars, objavljeni 1992., postali su bestseller u izboru New York Timesa. Uz memoare, napisao je i tri vojnička savjetnika temeljena na vlastitim iskustvima u mornarici. U međuvremenu se i nametnuo i kao plodni pisac ZF-a objavivši oko petnaest naslova od 1994. do danas. Radio je kao savjetnik pri izradi filmova G.I.Jane, Hrid i pete sezone popularne TV serije 24, dok je glumačke uloge ostvario u tri filma. Na temelju njegovih memoara američka trvtka Bethesda Softworks izradila je videoigru u kojoj je protagonist Marcinko poslan na misiju u Sjevernu Koreju kako bi onesposobio njezino nuklearno naoružanje.

Od 1992 napisao je 20 knjiga

https://www.bookseriesinorder.com/richard-marcinko/

Mogla bi se koja i prevest na hrvatski od ovoga.
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 06:33

Most Popular Books
Rogue Warrior
Red Cell
Rogue Warrior: Green Team
Curse of the Infidel
Designation Gold Rogue Warrior

https://www.thriftbooks.com/a/richard-marcinko/202442/

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... 575da368e01b5ce0f21c796b2f93b4fd65f0248c
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 06:38

Bibliografija

Non-fiction
Rogue Warrior (1992.) (s Johnom Weismanom)
Leadership Secrets of the Rogue Warrior: A Commando's Guide to Success (1997) (s Johnom Weismanom)
Strategija uspjeha Rogue Warriors (1998.)
Pravi tim (1999.) (s Johnom Weismanom)

Fikcija

Marčinkovi pustolovni romani opisuju sebe kako prepričava događaje priče kako se događaju, u vremenskoj liniji s njegovom autobiografijom kao polazišnom točkom. John Weisman 2001. je s njim pisao od Red Cell do Detachment Bravo. Jim deFelice postao je njegov partner u pisanju od Vengeance to Blood Lies.

Crvena ćelija (1994.) - Tri godine nakon osude, Marcinko radi kao sigurnosni stručnjak u Japanu. Slučajni nalet na nuklearnu operaciju krijumčarenja u zračnoj luci Narita dovodi do toga da ga vrate u mornaricu kako bi istražili. Njegov tim SEAL-ova otkriva zavjeru bivšeg ministra obrane da isporuči američke nuklearne bojeve glave ultradesničarskom japanskom pokretu.

Zeleni tim (1995.) - Britanski nosač zrakoplova bombardiran je na ceremonijama razgradnje, usmrtivši čelnika britanskog Admiraliteta i šefa američke pomorske operacije. Marcinkova skupina, koja se sada zove Zeleni tim, poslana je da prati tragove da je bombaški napad dio plana britanskog plemića arapskog podrijetla da potakne veliku islamsku fundamentalističku kampanju protiv Zapada.
Task Force Blue (1996.) - Nekoliko mjeseci nakon događaja u Zelenom timu, Marcinkova skupina spašava ministra mornarice od nasilne skupine milicija, ali se sukobljava s kukavičkim političarima. Uz tajnu potporu trenutnog predsjednika JCS-a, tim istražuje veze milicije u kasnijoj krađi oružja iz oružarnica Nacionalne garde. Otkrivaju da je oružje namijenjeno naoružavanju milicija diljem zemlje za rat u stilu američke revolucije čiji je početak tempiran s godišnjicom opsade Wacoa.
Oznaka zlata (1997.) - Kad Marčinko otkrije da je jedan od njegovih bliskih prijatelja (čijem je sin Marčinko pristao biti kum) ubijen u Rusiji, odlazi u misiju da otkrije tko je to učinio. Daljnjim kopanjem otkrivaju se tragovi plana da se Sirija naoruža oružjem za masovno uništenje i upotrijebi ga na Izraelu.

SEAL Force Alpha (1998.) - Marcinkovi SEAL-ovi su izvršili napad na kineski teretni brod u Južnom kineskom moru i otkrili da je dopremao oružje pobunjeničkim pokretima diljem jugoistočne Azije te da je nosio nekoliko naprednih američkih sustava elektroničkih protumjera. Zavjera, koju predvodi korumpirani američki bivši diplomat i visokorangirani general PLA, u konačnici zahtijeva od SEAL-a da zaustave planiranu invaziju Kine na Tajvan.
Opcija Delta (1999.) - Operacija zarobljavanja na Mediteranu otkriva dokaze koji dovode do nedavnih neonacističkih aktivnosti u Njemačkoj, njihove veze s vodećim poslovnim magnatom i planiranog državnog udara. Uz pomoć prijatelja koji vodi elitnu njemačku skupinu specijalnih snaga KSK, Marcinkovi ljudi napadaju dvorac u Schwarzwaldu gdje se pohranjuje ukradeno nuklearno oružje.
Echo Platoon (2000.) - Marcinko je ugovoren za obuku azerbajdžanskih sigurnosnih snaga nakon uspješne operacije spašavanja na naftnom kompleksu u Kaspijskom moru. Kad daljnji dokazi upućuju na iransko-ruski plan da se kaspijska naftna ležišta u zaglavlju, na timu Rogue Warrior-a je da preokrene stvar.

Odred Bravo (2001.) - Nekoliko najviših rukovoditelja u SAD-u i Britaniji ubijeno je u napadima visokog profila od strane Zelenih branitelja, skupine koja se odvojila od Irske republikanske armije koja ruši Mirovni sporazum Velikog petka. Sada upravljajući zajedničkom američko-britanskom grupom vojnika za specijalne operacije uz potporu FBI-a i NSA-a, Marcinko pokušava zaustaviti Green Defenders prije nego što izvedu još jedan međunarodni teroristički napad - s jedinim problemom u nedostatku detalja o tome kada i gdje napad će se dogoditi i tko je meta.
Nasilje akcije (2002.) - Marčinko uzima malo slobodnog vremena za samorefleksiju. Kada je nuklearna pošiljka oteta, Marcinko kreće u akciju sa svojim timom sigurnosnih stručnjaka kako bi zaustavio bivšeg pukovnika vojske koji prijeti nuklearnim uništenjem Portlanda u Oregonu.
Osveta (2005.) - Marcinkov tim privatnih zaštitara ugovoren je za izvođenje antiterorističkih sigurnosnih vježbi u raznim američkim objektima kako bi testirao njihovu ranjivost (na konsternaciju Ministarstva domovinske sigurnosti). Međutim, netko Marčinku šalje određene poruke osvete usmjerene prema njemu - i on otkriva da mu je draga osoba nekoga koga je jednom ubio za glavu.
Sveti teror (2006.) - Marcinkova privatna zaštitarska tvrtka, Red Cell International, nadgleda glavnu konferenciju NATO-a u Vatikanu kada ubije konobara koji je pokušao bombardirati sastanak. Kasnije taj napad vidi kao dio velike kampanje protiv Katoličke crkve.
Dictator's Ransom (2008.) - Nakon što je pročitao sve Marcinkove knjige, sjevernokorejski vođa Kim Jong-il unajmljuje ga da vrati izvanbračnog sina koji je nestao. CIA je suptilno uvjerila Marcinka da preuzme potpis (nakon što se u početku odupirao iskušenju Kimove nagrade od 64 milijuna dolara), ali stvari se zbrkaju kada ljubavnik jednog od njegovih suradnika drži nestalo dijete kao taoca u zamjenu za sjevernokorejsko nuklearno oružje.
Uhvatite dan (2009.) - Kada slučajno promatranje Marcinka navede nekoga da vjeruje da bi mogao proći za nešto mlađeg Fidela Castra, CIA ga ima kao glavnog talenta u lažnom videu Castrove posljednje volje i šalje ga na Kubu za optjecaj, uz neke uvide jednog od brijača bivšeg diktatora. Međutim, Castro vezan za smrtnu postelju svoju vlastitu igru: korištenje kubanskih izbjeglica u SAD kao prijenosnika virusa - a Marcinkov vlastiti izvanbračni sin je u unakrsnoj vatri.
Domino Theory (2011.) - Marcinkova zaštitarska tvrtka angažirana je da nadgleda sigurnosne pripreme za Igre Commonwealtha 2010. u Indiji. Eksplozija u obližnjoj bazi indijske vojske privlači njegovu pozornost, jer je baza bila skladište nuklearnog oružja. Otkriveno je da pakistanska skupina namjerava oteti indijske nuklearne bombe.
Krvave laži (2012.) - Marcinko ima ugovor da se uputi u Meksiko i spasi kćer bivšeg SEAL-a koju su oteli meksički narko-karteli. Istrage o pododjelu za nekretnine južno od granice koje su prijevarile američke starije građane kasnije upućuju na kartele koji skrivaju militante Hezbollaha i plan za ubistvo američkog državnog tajnika (aludirano kao Hillary Clinton)
Rogue Warrior: Curse of the Infidel (2014.) - promašena operacija CIA-e usmjerena na terorističku ćeliju koju podupire al-Qaida duboko u pranju novca - s Marcinkovom Red Cell International na neki način uključen u mješavinu - dovodi do toga da SEAL Team Six priskoči u pomoć . Malo tko zna da je ćelija povezana s planom detonacije broda za krstarenje u američkoj luci. Marcinkovi privatni zaštitari udružuju snage s SEAL-om Six kako bi zaustavili prijetnju - i ovaj put u bitku uvedite neke od Sixovih originalnih SEAL-ova.
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 06:42

RayMabus wrote:Iz mornarice se povukao 1988., nakon 30 godina službe. Njegovi memoari Rogue Wars, objavljeni 1992., postali su bestseller u izboru New York Timesa. Uz memoare, napisao je i tri vojnička savjetnika temeljena na vlastitim iskustvima u mornarici..

Ovo bi trebalo biti ti :

Non-fiction

Rogue Warrior (1992.) (s Johnom Weismanom)

Leadership Secrets of the Rogue Warrior: A Commando's Guide to Success (1997) (s Johnom Weismanom)
Strategija uspjeha Rogue Warriors (1998.)
Pravi tim (1999.) (s Johnom Weismanom)
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 07:04

RayMabus wrote:Most Popular Books

Autobiografija :
Rogue Warrior

Fikcija :

Red Cell
Rogue Warrior: Green Team
Curse of the Infidel
Designation Gold Rogue Warrior


https://www.thriftbooks.com/a/richard-marcinko/202442/

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... 575da368e01b5ce0f21c796b2f93b4fd65f0248c

Fikcija :

Crvena ćelija (1994.) - Tri godine nakon osude, Marcinko radi kao sigurnosni stručnjak u Japanu. Slučajni nalet na nuklearnu operaciju krijumčarenja u zračnoj luci Narita dovodi do toga da ga vrate u mornaricu kako bi istražili. Njegov tim SEAL-ova otkriva zavjeru bivšeg ministra obrane da isporuči američke nuklearne bojeve glave ultradesničarskom japanskom pokretu.

Zeleni tim (1995.) - Britanski nosač zrakoplova bombardiran je na ceremonijama razgradnje, usmrtivši čelnika britanskog Admiraliteta i šefa američke pomorske operacije. Marcinkova skupina, koja se sada zove Zeleni tim, poslana je da prati tragove da je bombaški napad dio plana britanskog plemića arapskog podrijetla da potakne veliku islamsku fundamentalističku kampanju protiv Zapada.

Oznaka zlata (1997.) - Kad Marčinko otkrije da je jedan od njegovih bliskih prijatelja (čijem je sin Marčinko pristao biti kum) ubijen u Rusiji, odlazi u misiju da otkrije tko je to učinio. Daljnjim kopanjem otkrivaju se tragovi plana da se Sirija naoruža oružjem za masovno uništenje i upotrijebi ga na Izraelu.

Rogue Warrior: Curse of the Infidel (2014.) - promašena operacija CIA-e usmjerena na terorističku ćeliju koju podupire al-Qaida duboko u pranju novca - s Marcinkovom Red Cell International na neki način uključen u mješavinu - dovodi do toga da SEAL Team Six priskoči u pomoć . Malo tko zna da je ćelija povezana s planom detonacije broda za krstarenje u američkoj luci. Marcinkovi privatni zaštitari udružuju snage s SEAL-om Six kako bi zaustavili prijetnju - i ovaj put u bitku uvedite neke od Sixovih originalnih SEAL-ova.
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 07:19

S obzirom na bioografiju i uzevši to šta je i američki Hrvat i šta u svijetu knjige i onako nedostaje naslova svakako barem jedna njegova knjiga bi bila zanimljiva za prevod i izlaganje na sajmovima, u knjižarama i naravno za približit ovog lika hrvatskkoj publici ali i šire.

Autobiografija :

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... 71lKtOYDmdL

Od fikcije nešto od ova četiri najprodavanija naslova, nekako ovaj Crvena čelija je favorit broj 1 za to.

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Rogue-warrior-ii-red-cell-9780743545891_hr
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 07:35

Ovu Crvenu čeliju triba prevest na hrvatski i napravit jednu tiražu pet tisuća primjera.

Nema šanse da se to neće prodat jer tržište je gladno ovakvih romana a kamo li ne još od ovakvog autora i to ne samo kod nas nego i šire, onda to bi bila ujedina njegova knjiga prevedena i onda je to raritet a s obzirom na šta je taj lik i kad još gledaš Hrvatsku onda bi mnogi poželjeli imat neku njegovu knjigu u kolekciju a ovo bi bila jedina na tržištu, bar za početak.

Nema teorije da ne bi proda tih pet tisuća knjiga , fikcija roman, Crvena čelija od ovog autora na ovom tržištu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by RayMabus 28/12/2021, 08:50


O njemu se oglasio i muzej posvećen SEAL-u.

"U to je vrijeme mornarica imala samo dva SEAL tima. Marcinko je jedinicu nazvao SEAL tim SIX kako bi zavarao druge nacije, posebice Sovjetski Savez, odnosno kako bi one smatrale da Sjedinjene Države imaju još najmanje tri SEAL tima", navodi muzej.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/umro-poznati-sealovac-podrijetlom-iz-hercegovine-imao-kontroverznu-proslost/2328596.aspx?index_ref=clanak_vijesti_najnovije_d
RayMabus
RayMabus

Posts : 148048
2014-04-11


Back to top Go down

Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac... Empty Re: Umro najčuveniji specijalac iz postrojbe SEAL: Osebujni Hercegovac...

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum