ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Srbija, neverovatna priča o kući od cigle iz rimskog doba

Go down

Srbija, neverovatna priča o kući od cigle iz rimskog doba Empty Srbija, neverovatna priča o kući od cigle iz rimskog doba

Post by Serbinho-3 Tue 21 Dec - 12:49

Kada je istorija kod kuće, to je priča, ali kada je kuća napravljena od istorije, to je još jedna priča.

Možda je sve ista priča. Činjenica je da Verica i njen suprug žive u Starom Kostolcu, u Srbiji, u kući, koja se nalazi u blizini arheološkog nalazišta, zidanoj ciglama staroj preko 1600 godina. Rudnik neviđenog i neviđenog iskustva i pamćenja. Lepota ovog mesta je u tome što svaki dan rezerviše iznenađenja dok nam ona sama priča prisećajući se dana kada je pronašla broš: „Orale smo krompiriću – priča Verica Ivanović (82) i dok sam kopala, vidi šta nađem? Kameja, znam dobro šta je kameja. Moji koraci i ja ponovo preturamo motikom i otkrih broš sa lepim ženskim licem.koji se sada nalazi u muzeju“. Veričina kuća se nalazi nedaleko od arheološkog nalazišta, a ova se nalazi nedaleko od elektrane, u blizini reke Mlave koja se potom uliva u Dunav.


Emilija Nikolić, istraživač Arheološkog instituta u Beogradu, datirala je cigle kuće Ivanović: one datiraju u III ili IV vek nove ere i u okolini se lako mogu pronaći komadi podnih obloga iz tog perioda. Vericinu kuću sagradio je njegov deda krajem Prvog svetskog rata, čovek je sakupio sve što je našao u njivi i napravio kuću za porodicu. Selo Stari Kostolac se uzdiže u blizini nekadašnjeg Viminacijuma, grada i vojnog uporišta poznog Rimskog carstva. Porodica je tek kasnije shvatila da su žute cigle bile mnogo više od prostih ostataka cigle. Stanovnici tog kraja, međutim, nisu toliko naivni, njive su pored žetve davale i novčiće i dragulje, na nekim salašima stari sarkofazi su još od prošlog veka korišćeni za napajanje životinja ili kao hranilice.

Sećanja na kraj carstva Ukratko, poznato je arheološko bogatstvo ovog kraja, mnoge druge kuće su građene istorijskim ciglama, ali su se vlasnici u većini slučajeva selili u urbane centre napuštajući ove kuće koje su se na kraju srušile. Viminacijum je bio glavni grad provincije Mezije, naseljen sve do prvih vekova posle Hrista prvog milenijuma.

Ali invazija Huna u 5. veku označila je početak propadanja i grad je napušten dolaskom Slovena u 7. veku. Prema procenama stručnjaka, u gradu je živelo 30.000 ljudi na vrhuncu njegovog sjaja. Pronađeno je više od 14.000 grobnica, što je čini jednom od najvažnijih nekropola Rimskog carstva ikada otkrivenih. Ovde je otkriveno na desetine hiljada objekata i zgrada, uključujući rimska kupatila sa zagrejanim zidovima i podovima, pronađena je čak i flota brodova.

Lokalitet ostaje jedinstven po tome što nijedan drugi grad nije nastao kasnije, i stoga ostaje jedini veliki rimski grad na tom području, ističu arheolozi. Ko zna da ima još mnogo toga da se iskopa i nađe.


https://it.euronews.com/amp/2021/12/15/serbia-l-incredibile-storia-di-una-casa-fatta-con-mattoni-di-epoca-romana
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 17907
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Srbija, neverovatna priča o kući od cigle iz rimskog doba Empty Re: Srbija, neverovatna priča o kući od cigle iz rimskog doba

Post by michaellcmacha Tue 21 Dec - 13:23

Jutarnji nema u hrvatsko mij grad u kojem je cijela gradska jezgra utemeljena na rimskim ciglama i sarkofazima, plus najmanje 10 njemačkih muzeja ima cijele antičke postave od artefakata odnešenih sa lokaliteza između kupe i save... 450 metara od ušća...
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 18815
2015-08-08


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum