ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Uništeni barjaci: Diljem Zagreba vijore se potrgane zastave – Evo što o tome kažu iz Grada!

Go down

Uništeni barjaci: Diljem Zagreba vijore se potrgane zastave – Evo što o tome kažu iz Grada! Empty Uništeni barjaci: Diljem Zagreba vijore se potrgane zastave – Evo što o tome kažu iz Grada!

Post by debotoijusto 2/11/2021, 20:40

Nacional.hr proteklog je tjedna pisao o potrganim barjacima, odnosno Bandićevim zastavama o kojima, sudeći prema njihovom izgledu, nitko ne brine, a koje će građani grada Zagreba plaćati do 2022. godine.
Provozali smo se gradom i u svega nekoliko minuta uočili desetak potrganih zastava. Velik broj razderanih barjaka “krasi” Vukovarsku ulicu, u kojoj se, u Bandićevo doba, pazilo da se zastave zamijene najmanje dva puta na godinu, a one potrgane i prije kolektivne zamjene. Preostale fotografije prikazuju zastave diljem Savezne Republike Njemačke koja čini jedan od ulaza u grad.

Iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet odgovorili su za Nacional.hr kako je, među ostalim, posao održavanja zastava povjeren Gradskom stambenom komunalnom gospodarstvu dok za GSKG d.o.o. tu uslugu izvodi Pismorad d.o.o. s kojom je sklopljen Okvirni sporazum koji je još uvijek na snazi.
“Ugovornom izvoditelju izdan je nalog za zamjenu oštećenih zastava te je na lokaciji Ulica grada Vukovara njih 36 zamijenjeno novima, a u tijeku je i redovna izmjena zastava na navedenoj lokaciji i na Jadranskoj aveniji”, kažu u odgovoru.
Također dodaju kako je do štete na zastavama došlo zbog “učestalih nevremena popraćenih kišom i jakim vjetrovima”, a potom su nam nabrojili točne datume tih nevremena: “…naročito tijekom svibnja (6.5.2021 i 27/28.5.2021.), ali i u lipnju (11.06.2021), srpnju (16.07.2021.), kolovozu (22.8.2021. i 27.8.2021.) i rujnu (16.09.2021) kada je došlo do većeg obima štete na istaknutom fondu stalnog postava zastava na rasvjetnim stupovima na svih petnaest lokacija ulaza u Grad Zagreb”.
Upitali smo ih i kada planiraju provesti planirano smanjenje broja zastava na što su nam odgovorili kako je skidanje dijela barjaka već u tijeku.
“Sukladno najavi gradonačelnika o uštedama vezano na broj istaknutih zastava od 6. rujna 2021. godine, poslali smo nadležnom Gradskom uredu za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet prijedlog smanjenja broja zastava na stupovima javne rasvjete za 3/4, odnosno na ukupno 556 zastava. Prema nalogu navedenog gradskog ureda, u listopadu smo započeli smanjenjem broja zastava na lokaciji Radnička cesta, na dionici od Slavonske avenije do Domovinskog mosta, gdje je uklonjeno ukupno 320 zastava”, poručili su iz Grada.


https://www.nacional.hr/unisteni-barjaci-diljem-zagreba-vijore-se-potrgane-zastave-evo-sto-o-tome-kazu-iz-grada/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 25206
2014-04-12


Back to top Go down

Uništeni barjaci: Diljem Zagreba vijore se potrgane zastave – Evo što o tome kažu iz Grada! Empty Re: Uništeni barjaci: Diljem Zagreba vijore se potrgane zastave – Evo što o tome kažu iz Grada!

Post by debotoijusto 2/11/2021, 20:44

Prošli ponedjeljak Grad Zagreb raspisao je natječaj za održavanje 150 jarbola, odnosno držača zastava Grada, Hrvatske i EU, postavljenih na 27 lokacija. Procijenjena vrijednost nabave iznosi 500.000 kuna bez PDV-a. Prema natječajnoj dokumentaciji usluga održavanja jarbola “obuhvaća pregled, čišćenje i popravak, zamjenu habajućih i potrošnih dijelova, postavljanje novih, te pranje”.

Iz Grada u dokumentaciji navode i kako je u cijenu je potrebno uključiti i privremenu montažu ljestvi, platforme te upotrebu auto dizalice, kao i sve rezervne dijelove koji se ne mogu predvidjeti i čije se količine ne mogu procijeniti, a tokom trajanja ugovora jarboli će se postavljati i na novim lokacijama koje tu “nisu nabrojane i zasada nisu poznate”.
Kada se na procijenjenu vrijednost doda PDV iznos kojeg je Grad spreman odreći se za održavanje jarbola penje se na nemalih 625.000 kuna. Kada se to podijeli s brojem mjeseci i brojem jarbola ispada da održavanje jednog Zagrepčane mjesečno košta 347 kuna.
U natječajnoj dokumentaciji stoji kako se ponuditelji mogu javiti do 26. kolovoza. Lani je na natječaju, također vrijednom pola milijuna kuna, pobijedila tvrtka Tehmar d.o.o. iz Hrvatskog Leskovca koja je tada ponudila 528.000 kuna s PDV-om. Zanimljivo je da je ta ista tvrtka posao dobila i 2017. no tada je godišnje održavanje 150 jarbola (dakle identičan broj kao i 2019.) naplatila gotovo dvostruko manje – 286.000 kuna s PDV-om.
Te 2017., u listopadu, Grad je naručio postavljanje jarbola i na novim lokacijama, točnije pred zgradama HRT-a, Nove TV, N1, Telegrama i RTL-a i to nedugo nakon što su mediji počeli ispitivati gradonačelnika Milana Bandića zašto su na ulazima u Zagreb postavljene silne zastavice.


Na pitanja novinara otkuda pak novi jarboli pred njihovim zgradama Bandić je odgovorio kako je odluka donesena sukladno poslovniku i ovlastima gradonačelnika te je posprdno dodao i kako je taj posao koštao premalo u odnosu na sreću koju su novinari dobili time da sada mogu gledati u jarbole sa zastavama Hrvatske, EU i Grada Zagreba.
Trebalo je proći čak godinu dana da iz Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet novinaru Ivanu Skorinu odgovore kako je samo postavljanje jarbola ispred zgrada ranije navednih medija koštalo gotovo 370.000 kuna. Radove je izvela tvrtka Montel d.o.o.

Iz Grada su nam nakon objave teksta poslali odgovor u kojem tvrde kako je prošlogodišnji ugovor bio skuplji jer se broj jarbola u međuvremenu značajno povećao. Tvrde i da ih je sada 191. “Naime, uređen je Park mira i prijateljstva s jarbolima i zastavama gradova prijatelja Grada Zagreba te su u sklopu hrvatskog predsjedanja EU postavljeni jarboli ispred zgrada nacionalnih televizija te ispred NSB-a” odgovorio nam je Dinko Bilić, pročelnik Gradskog ureda za prostorno uređenje.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 25206
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum