ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Da bi robotaksiji vozili Zagrebom, Vlada mora osmisliti propise kakve nema nitko u Europi. Mogu li to ne zabrljati?

Go down

Da bi robotaksiji vozili Zagrebom, Vlada mora osmisliti propise kakve nema nitko u Europi. Mogu li to ne zabrljati? Empty Da bi robotaksiji vozili Zagrebom, Vlada mora osmisliti propise kakve nema nitko u Europi. Mogu li to ne zabrljati?

Post by debotoijusto Mon 1 Nov - 10:36

Pred hrvatskom Vladom i Saborom zahtjevan je i nadasve odgovoran zadatak: ako žele da za nekoliko godina Zagrebom prometuju Rimčevi samovozeći taksiji, morat će osmisliti i napisati propise koji bi pritom – barem tako uvjeravaju naši izvori – trebali biti dovoljno kvalitetni da se na njih mogu ugledati i druge europske zemlje.

Neće to biti baš jednostavna zadaća. Vozila, koja će se uključiti u zagrebački javni promet, trebala bi biti pete razine autonomije – tako, podsjetimo, piše u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti u sklopu kojeg se dijelom, u području istraživanja i razvoja, financira ovaj projekt. Stoga će Vladini resori morati predložiti cijeli niz novih pravila.Pojedine europske države već su krenule u regulaciju autonomnih vozila. Nedavno je, na primjer, objavljeno da je njemački parlament donio novi zakonodavni okvir za prometovanje autonomnih vozila razine četiri. Hoće li hrvatska administracija morati napraviti i korak više, budući da su u Zagrebu planirana vozila razine pet?
Hoće li se pritom moći osloniti na ekspertizu i iskustvo drugih ili će doista morati donijeti propis koji će drugima služiti kao primjer? “Moguće je da će neki i prepisivati od nas”, kazao nam je u neslužbenom razgovoru upućen izvor blizak Vladi. Određena očekivanja od hrvatskih pravila, navodno, imaju i u Bruxellesu.Novi propis o autonomnoj vožnji – dogovoreno je tako s Europskom komisijom – mora biti donesen do sredine 2024. godine. Obuhvatit će razvoj nacionalnog postupka testiranja za autonomnu vožnju, izmjene zakona o sigurnosti cestovnog prometa, izmjene nacionalnih pravila o homologaciji vozila, izmjene propisa u području osiguranja vozila, putnika i usluge, i tako dalje. To je ujedno jedan od uvjeta za isplatu šeste rate europskog novca za oporavak, koja bi trebala iznositi oko 400 milijuna eura.
“Ako budemo prvi, ipak nećemo biti jedini”, ističe, međutim, naš sugovornik, napominjući da bi slični projekti taksija bez vozača trebali biti realizirani i u nekim drugim europskim gradovima o čemu se, dodaje, trenutno pregovara. To su nam potvrdili i iz Project 3 Mobility kompanije koja stoji iza projekta.„U ovom se trenutku aktivno vode pregovori s 20-ak gradova, od kojih s nekima već imamo potpisane sporazume i zajednički usuglašene lokacije za infrastrukturu identičnu onoj kakvu namjeravamo izgraditi u Zagrebu pored Jadranskog mosta“, odgovaraju iz tvrtke na naš upit.

Trenutno je, dodaju, „fokus na definiranju odnosa s gradovima u kojima je pokretanje usluge planirano tijekom 2025. i 2026., odnosno tri u Njemačkoj, pet u Ujedinjenom Kraljevstvu te preostali u drugim europskim zemljama, ali i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Kataru i Saudijskoj Arabiji“.
Zagrebački model neće biti u potpunosti repliciran u drugim gradovima jer svaki grad ima svoje specifičnosti, od geografskih i prometnih do društvenih i klimatskih, ali „glavni elementi ekosustava – vozila, infrastruktura i platforma – bit će gotovo u potpunosti identični“.
https://www.telegram.hr/politika-kriminal/da-bi-robotaksiji-vozili-zagrebom-vlada-mora-osmisliti-propise-kakve-nema-nitko-u-europi-realno-mogu-li-to-ne-zabrljati/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 25206
2014-04-12


Back to top Go down

Da bi robotaksiji vozili Zagrebom, Vlada mora osmisliti propise kakve nema nitko u Europi. Mogu li to ne zabrljati? Empty Re: Da bi robotaksiji vozili Zagrebom, Vlada mora osmisliti propise kakve nema nitko u Europi. Mogu li to ne zabrljati?

Post by debotoijusto Mon 1 Nov - 10:39

vlada koja mjesecima a uskoro i godinama ne moze uredovat zakon o obnovi potresnoj povjerit ovakav projekt , smijesno
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 25206
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum