ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Albanija se zadužila novih 700 miljuna eura u euroobveznicama

Go down

Albanija se zadužila novih 700 miljuna eura u euroobveznicama Empty Albanija se zadužila novih 700 miljuna eura u euroobveznicama

Post by RayMabus 30/10/2021, 09:50

Pre nekoliko dana, Vlada Albanije donela je naime odluku o emisiji evroobveznica na međunarodnom tržištu u iznosu od 700 miliona evra, a kako kažu stručnjaci veći javni dug automatski znači i manju isplativost ulaganja u neku zemlju.

Ministarka finansija i privrede Albanije, Delina Ibrahimaj je, nakon sednice na kojoj je dogovoena emisija evroobveznice, izjavila da će obveznice biti izdate već sledećeg meseca.

- Jedna od donesenih odluka odnosi se na evroobveznicu, čiji se izlazak na tržište očekuje početkom novembra. Proces iz dana u dan prate Ministarstvo i međunarodni savetnici. Datum nije određen, jer će se na temelju saveta međunarodnih savetnika odlučiti da se dobije najprikladnija kamatna stopa koja bi garantovala smanjenje troškova javnog duga, rekla je ministarka.

Da stanje Albanske privrede nije sjajno, pokazuje i činjenica da su prema ranijim objavama iz albanske vlade pripremali da izdaju obveznice tek početkom sledeće godine, i to u manjem iznosu od 500 miliona evra. Budžetski deficit ove države je krajem prvog polugodišta dosegao 2 odsto BDP, a javni duh se popeo na oko 85 odsto BDP. POređenja radi, u Srbiji je i ispod 55 odsto BDP.

Samo u poslednjih 5 godina, javni dug se u Albajiji povećao za 1,6 milijardi evra samo od evroobveznica, koje su uglavnom služila za otplatu prethodnih dugova.

Prema mišljenju stručnjaka, zaduživanje države, čak i kada su kamate do sada bile dosta niske, po pravilu znači povećanje poreskih obaveza.

- Zemlja koja se zadužuje, obavezno mora unapred da rezerviše deo budućih javnih prihoda, a da bi to postigla ona mora ubuduće da povećava poreske obaveze. To je uvek tako, s tim što postoji razlika kada se zadužuje u svojoj valuti ili u inostranstvu, kaže za "Blic Biznis" ekonomista i stručnjak za strane investicije Milan Kovačević.

U slučaju da se zadužuje u inostranstvu, to se po pravilu preslikava na više poreze, nastavlja on i dodaje da je drugačije zaduživanje u zemlji.

- Kada se država zadužuje u svojoj valuti, postoje i drugačiji načini da se vrati zaduživanje, na primer kroz inflaciju, odnosno veće cene zaključuje Kovačević.

U suštini, kako obveznica bude raspisana, i za njom skoči javni dug, možemo da očekujemo da će u predstojećem periodu pored cena kvadrata tj. takse i naknade vezane za čitav proces pribavljanja nekretnine rasti.

Prema zvaničnim podacima robna razmena između Srbije i Albanije je u poslednjih pet godina uvećana za oko 70 odsto. Ovo jačanje saradnje između naše dve zemlje je otvorilo put za 1.003 domaće firme koje uveliko posluju sa partnerima iz Albanije.

Ove firme u Albaniju izvoze lekove, čelik, kukuruz, pšenicu, a uvoze cement, betonski čelik, povrće...
Kako je nedavno rekao za medije predsednik Trgovinsko-industrijske komore Albanija-Srbija, Isuf Fera, u prvih pet meseci ove godine, u odnosu na prošlu, uvoz je porastao za 12 odsto, a izvoz za 4 odsto.

https://www.blic.rs/biznis/privreda-i-finansije/jos-dugo-ce-ovde-30-kvadrata-kostati-20000-evra-albaniju-su-vec-poceli-da-zovu-novom/b3j1tc2

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 133579
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum