ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kdilo 69 zaposada je missica imenovana, u tvrtki je radilo 69 zaposlenika, a danas ih je tamo 119. Troškovi osoblja lani su iznosili 18.354.788. kuna

Go down

Kdilo 69 zaposada je missica imenovana, u tvrtki je radilo 69 zaposlenika, a danas ih je tamo 119. Troškovi osoblja lani su iznosili 18.354.788. kuna Empty Kdilo 69 zaposada je missica imenovana, u tvrtki je radilo 69 zaposlenika, a danas ih je tamo 119. Troškovi osoblja lani su iznosili 18.354.788. kuna

Post by debotoijusto 10/27/2021, 08:56

Telegram je otkrio zanimljiv potez Uprave Državnih nekretnina d.o.o., tvrtke u 100-postotnom vlasništvu RH koja upravlja sa 6630 državnih nekretnina, uključujući poslovne prostore, stanove te rezidencije. Početkom godine, doznajemo, izmijenili su interni Pravilnik o radu, i to tako da Uprava ubuduće može izbjeći raspisivanje javnih natječaja za zapošljavanje.

Tako je izmjenama od 11. siječnja, koje je potpisala direktorica Renata Sabo, umjesto rečenice “U svrhu zapošljavanja novih zaposlenika, Poslodavac raspisuje javni natječaj”, u Pravilnik ubačeno ovo: “U svrhu zapošljavanja novih zaposlenika, Poslodavac može raspisati javni natječaj”. Dodavanjem riječi “može” tako je izostavljena obaveza Uprave da prije bilo kakvih zapošljavanja mora provesti javni natječaj.
Iz Državnih nekretnina tvrde kako su ove godine namjeravali zaposliti deset osoba, ali da je zaposlena tek jedna, na mjesto suradnika u Odjelu za računovodstvo. Pritom naglašavaju kako su tada proveli i javni natječaj iako više nisu bili obavezni. No Telegram je otkrio da su bez natječaja ipak zaposlili najmanje jednu osobu, na radnom mjestu referenta. Iz tvrtke kažu kako je riječ o zamjeni za djelatnicu koja je na porodiljnom dopustu, ali prema starom pravilniku i za to je morao biti proveden natječaj.

Kada se usporede Izvješća o poslovanju Državnih nekretnina nejasno je pak koji su to točno procesi unutar tvrtke doveli do takve hitne potrebe za stručnim kadrom da se odjednom mijenja i Pravilnik o radu. Naime oni otkrivaju da je broj sklopljenih ugovora za korištenje nekretnina u državnom vlasništvu 2019. iznosio 520, a lani samo 271. Na smanjen obujam posla u pandemijskim uvjetima ukazuje i veliki pad dobiti od 20 posto, s 38.8 milijuna kuna 2019. na 30.6 milijuna kuna 2020. godine.


Netransparentna zapošljavanja, uglavnom stranačkih kadrova, u toj tvrtki nisu bila strana ni dok je na snazi bio stari Pravilnik o radu.

Index.hr tako je ove godine otkrio kako je tamo bez javnog natječaja u svibnju 2020. kao stručni suradnik zaposlen HDZ-ovac Mihael Jurić, inače diplomirani inženjer šumarstva. U tvrtki je radio do lipnja 2021. kada postaje zamjenik sisačko-moslavačkog župana. Iz Državnih nekretnina nisu odgovorili kako je i na kojem natječaju Jurić zaposlen.
Prije njega utočište u toj tvrtki pronašao je još jedan HDZ-ovac, Dario Karlovčan. On je, doduše ipak putem javnog natječaja, u listopadu 2018. zaposlen na mjesto direktora Sektora za stanove. Karlovčan je prije toga bio u HNS-u, a javnosti je poznat kao bivši direktor državne Agencije za opremu pod tlakom. S te je pozicije 2014. smijenjen zbog rastrošnosti. Kako je tada pisao 24 sata, čim je zasjeo u fotelju direktora, Karlovčan je naručio šest automobila za 1,2 milijuna kuna.
Renatu Sabo je nakon javnog natječaja na funkciju direktorice Državnih nekretnina imenovala Vlada 26. listopada 2017. godine. Prije toga je u javnosti bila eventualno poznata po natjecanju za Miss Hrvatske 1996. kada je osvojila titulu Miss Slavonije.

Ubrzo nakon imenovanja u državnu tvrtku, postavljalo se pitanje ima li Sabo uopće uvjete za direktorsku poziciju koji su se tražili u natječaju, odnosno potrebnih pet godina iskustva na rukovodećim pozicijama?
Stručnjaci koji su proučili njen životopis za Novu TV su tada potvrdili da niti jedno od njenih bivših radnih mjesta, prvo u malom obiteljskom poduzeću sa šest zaposlenih, a kasnije u dvije banke, nije bilo rukovodeće, što bi značilo da nije imala osnovne uvjete propisane natječajem. No Ministarstvo imovine, koje je tada bilo nadležno Državnim nekretninama, u svemu nije vidjelo ništa sporno. Kada je Sabo imenovana, u tvrtki je radilo 69 zaposlenika, a danas ih je tamo 119. Troškovi osoblja lani su iznosili 18.354.788. kuna.https://www.telegram.hr/politika-kriminal/telegram-otkrio-genijalan-potez-hdz-ove-sefice-drzavne-firme-izmijenila-jednu-rijec-u-pravilniku-da-moze-mirno-zaposljavati-bez-natjecaja/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 25225
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum