ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Erdogan i njegovo islamističko bratsvo gubi sljedeće izbore u Turskoj

Go down

Erdogan i njegovo islamističko bratsvo gubi sljedeće izbore u Turskoj Empty Erdogan i njegovo islamističko bratsvo gubi sljedeće izbore u Turskoj

Post by RayMabus 26/10/2021, 16:59

Erdogan vjerovatno želi da skrene pažnju s domaćih političkih problema, smatra ekspertkinja za Tursku Šarlote Jopien. Ona kaže da je turski predsjednik pod velikim pritiskom i da je njegova popularnost posljednjih mjeseci znatno oslabila. Njena analiza poklapa se sa podacima nezavisnog instituta za ispitivanje javnog mnjenja "Avrasya", koji pokazuju da Erdognova stranka AKP trenutno nema podršku ni 30 posto birača.

Izgleda da je ta slabost dovela do ujedinjenja opozicije koja je godinama bila podijeljena. Kemalistička CHP i nacionalno konzervativna stranka IYI trenutno bi zajedno osvojile više od 40 posto glasova.
S obzirom na to da postoje i druge manje stranke koje su protiv Erdogana, kao i prokurdski liberalni HDP koji ima podršku nešto manje od deset posto birača, šef države i njegova stranka morali bi da strahuju za pobjedu na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Zašto Erdoganova popularnost opada?

Erdoganovom rejtingu prije svega šteti loša ekonomska situacija. Stopa inflacije je trenutno 20 posto, korupcija je u porastu, a vrijednost turske lire nastavlja da opada. Početkom sedmice za jedan američki dolar moglo je da se dobije rekordnih 9,59 lira. Nakon Erdoganovih pomirljivih tonova lira se ponovo oporavila.

Posljedice slabljenja domaće valute koje traje već duže vremena, su velike: važan uvoz od koga Turska zavisi postaje sve skuplji. Mnogi Turci su u dolarima uzeli kredite koje više ne mogu da otplaćuju. Zbog inflacije su se također povećali svakodnevni troškovi.

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/nakon-odluke-o-izbacivanju-ambasadora-zasto-erdogan-sada-smiruje-tenzije/211026120

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 132859
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum