ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Papa izrazio veliku tugu zbog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj

Go down

Papa izrazio veliku tugu zbog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj Empty Papa izrazio veliku tugu zbog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj

Post by IL Risorto 5/10/2021, 16:12

Papa Franjo wrote:Papa izrazio veliku tugu zbog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj Db424c24-4dd0-45ba-903a-f3cf0028556c


PAPA Franjo izrazio je u utorak "veliku tugu" zbog velikog pedofilskog skandala u Crkvi u Francuskoj.
"Njegove misli na prvom su mjestu sa žrtvama, s velikom tugom za njihove rane i zahvalnosti za njihovu hrabrost što su ih prokazali. One su s Crkvom u Francuskoj kako bi, osvijestivši tu strašnu realnost (...), mogla krenuti putem iskupljenja", rekao je glasnogovornik Vatikana, Matteo Bruni, novinarima.

"Papa svojim molitvama povjerava Gospodu božji narod u Francuskoj"

Neovisno povjerenstvo koje je istraživalo razmjere tog skandala u Katoličkoj crkvi u Francuskoj objavilo je u utorak zaključke, procijenivši da su svećenici od 1950. zlostavljali 216.000 djece i adolescenata.
Ako se tome dodaju osobe koje su zlostavljali laici koji su radili u institucijama Crkve, ta brojka penje se na 330.000, rekao je predsjednik povjerenstva Jean-Marc Sauve.
"Papa svojim molitvama povjerava Gospodu božji narod u Francuskoj, posebno žrtve, da im da snage i utješi ih i kako bi se, uz pravdu, moglo dogoditi čudo izlječenja", zaključio je Papin glasnogovornik. 
Francuska biskupska konferencija izrazila je u utorak "stid" i "užasnutost" zbog tog skandala i zatražila "oprost" od žrtava.

"Crkva je zatvarala oči na zlostavljanje"

Otkrića u Francuskoj posljednja su koja su potresla Katoličku crkvu nakon niza otkrivenih slučajeva seksualnog zlostavljanja, često i djece, diljem svijeta u posljednjih 20 godina.
Jean-March Sauve, predsjednik komisije koja je sastavila izvješće, rekao je da je zlostavljanje bilo sistemsko. 
Crkva ne samo da nije poduzela potrebne mjere kako bi spriječila zlostavljanje već je i zatvarala oči, propuštajući prijaviti zlostavljanje, a ponekad i svjesno stavljajući djecu u kontakt s predatorima, rekao je.

Neovisnu komisiju osnovala je Francuska biskupska konferencija krajem 2018. kako bi rasvijetlila slučajeve zlostavljanja i vratila povjerenje javnosti u Katoličku crkvu, koja u Francuskoj gubi vjernike.
Sauve je kazao da problem još uvijek postoji. Dodao je kako je Katolička crkva do 2000-ih pokazivala potpunu indiferentnost prema žrtvama te da je istinski počela mijenjati svoj stav 2015.-2016.

"Vi ste sramota čovječanstva"

Sama komisija je, kazao je Sauve, identificirala 2700 žrtava, ali opsežna studija istraživačkih skupina procjenjuje da je bilo oko 216.000 žrtava.
"Vi ste sramota čovječanstva", rekao je Francois Devaux, koji je osnovao udrugu žrtava La Parole Liberee, predstavnicima Crkve na javnom predstavljanju izvješća prije nego što je Sauve uzeo riječ.
"U ovom paklu bilo je odvratnih masovnih zločina, ali, još gore, bilo je izdaje povjerenja, izdaje morala, izdaje djece", kazao je Devaux, optužujući Crkvu za kukavičluk.
Komisiju su činila 22 člana, a među njima su bili pravnici, liječnici, povjesničari, sociolozi i teolozi.
Ranije ovoga tjedna Sauve je kazao da je komisija istragom otkrila između 2900 i 3200 pedofila svećenika i drugih pripadnika klera od 1950. u Francuskoj.


Kasno Papa na Kosovo stiže.Ne može on sam sanirati štetu najveće pedofilske institucije na svijetu,bez obzira što je poglavar iste.


Katoličkoj crkvi,kao organiziranoj instituciji,trebalo bi sudit pred međunarodnim sudom zbog zločina protiv čovječnosti.
IL Risorto
IL Risorto

Posts : 10229
2015-07-23


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum