ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Dodik najavio prijavu protiv Podžića jer je otkazao vježbu sa Vojskom Srbije

Go down

 Dodik najavio prijavu protiv Podžića jer je otkazao vježbu sa Vojskom Srbije Empty Dodik najavio prijavu protiv Podžića jer je otkazao vježbu sa Vojskom Srbije

Post by RayMabus 4/10/2021, 19:09

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je danas da ministar odbrane BiH Sifet Podžić nije imao pravo da otkaže vojnu vježbu Vojske Srbije i Oružanih snaga BiH na Manjači kod Banja Luke, jer to može da učini samo Predsjedništvo BiH, te najavio da će protiv njega biti podnesena krivična prijava.

- Podžić se nije ni obratio niti se konsultovao sa Predsjedništvom BiH. Očigledno je da se konsultovao sa Džaferovićem i Komšićem, jer ne mogu da vjerujem da bi on sam smio tako nešto da uradi - rekao je Dodik Srni.
Najavio je podnošenje krivične prijave protiv Podžića, koji, kako kaže, ne zaslužuje, niti će više imati bilo kakvo povjerenje za bilo kakvu odluku koje Ministarstvo odbrane predlaže Državnom predsjedništvu.


Milorad Dodik kaže da je ovo jedna potpuno neovlaštena, bespravna i sramna odluka, jer je riječ o veoma osjetljivom pitanju – vježbi Vojske Srbije i Oružanih snaga na Manjači kod Banja Luke.


On je naveo da je Podžić, “koji dolazi iz Komšićeve partije, iz političkih razloga, samovoljno i neovlašteno svojim aktom i odlukom otkazao vojnu vježbu, navodeći potpuno nebulozne stvari kao razlog za to”.


- Mislim da je sve to bilo motivisano isključivo njihovom mržnjom prema srpskom narodu i prema Srbiji i da je to jedini razlog zašto su oni donijeli takvu odluku - rekao je Dodik.
Član Prdesjedništva BiH je zaključio da je to atak na interese RS.


- To samo govori da smo u pravu kada smo tvrdili da treba povući našu saglasnost sa reforme Oružanih snaga i da u tom pogledu vratimo nadležnost Republici Srpskoj i da RS može samostalno da odlučuje o tome jer je tako i predviđeno Dejtonskim sporazumom i Ustavom - dodao je Milorad Dodik.


https://avaz.ba/vijesti/bih/686239/dodik-najavio-prijavu-protiv-podzica-jer-je-otkazao-vjezbu-sa-vojskom-srbije

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 131280
2014-04-11


Back to top Go down

 Dodik najavio prijavu protiv Podžića jer je otkazao vježbu sa Vojskom Srbije Empty Re: Dodik najavio prijavu protiv Podžića jer je otkazao vježbu sa Vojskom Srbije

Post by RayMabus 4/10/2021, 19:14

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u nedjelju kazao kako "ne postoji nikakav originalni Dejton, ili Dejton međunarodne zajednice mi smo implementirali Dejton i to što su bile tri armije to je imalo veze sa situacijom i to se nije moglo tek tako spojiti."
"Mi se ne smijemo prepustiti ideji da bi se sada mogle uspostavljati vlastite oružane snage ovo je država i u Dejtonu to stoji tako napisano i postoji volja koja se manifestirala za tim i to mora ostati tako", kazao je Schmidt. 

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 131280
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum