ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

ZLATO san prvih alkemičara do danas

Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Sun 3 Oct - 21:21

Geolozi otkrivaju bakterije koje male komadiće zlata pretvaraju u čvrste grumenčiće

Geolozi su otkrili bakteriju na komadiću zemlje u regionalnom Queenslandu koja uzima prirodne tragove zlata i pretvara ih u grumenčiće.

Posebne bakterije koje proizvode grumen mogu biti ključ za učinkovitiju preradu rude zlata, jalovinu i recikliranu elektroniku, kao i pomoć u istraživanju novih ležišta, pokazalo je istraživanje Sveučilišta Adelaide.

Više od 10 godina istraživači sa Sveučilišta Adelaide istraživali su ulogu mikroorganizama u transformaciji zlata. Na površini Zemlje zlato se može otopiti, raspršiti i ponovno koncentrirati u grumenčiće. Ovo epsko "putovanje" naziva se biogeokemijski ciklus zlata.

Sada su prvi put pokazali koliko dugo traje ovaj biogeokemijski ciklus i nadaju se da će to u budućnosti učiniti još bržim.

"Primarno zlato proizvodi se pod visokim tlakovima i temperaturama duboko ispod površine Zemlje, a danas se vadi iz vrlo velikih primarnih ležišta, poput Superpita u Kalgoorlieju", kaže dr. Frank Reith, budući suradnik Australijskog istraživačkog vijeća na Sveučilištu u Adelaideina škola bioloških znanosti i gostujući suradnik na CSIRO -u Land and Water u Waiteu.


„U prirodnom okruženju primarno zlato probija se u tlo, sedimente i vodene putove putem biogeokemijskog trošenja i na kraju završava u oceanu. Na putu bakterije mogu otopiti i ponovno koncentrirati zlato-ovaj postupak uklanja većinu srebra i stvara zlatne grumenčiće.

“Znali smo da se taj proces odvija, ali prvi put smo uspjeli pokazati da se ta transformacija događa u samo godinama do desetljeća - to je treptaj oka u smislu geološkog vremena.

"Ovi su nas rezultati iznenadili i doveli su do mnogih zanimljivih primjena, poput optimizacije procesa vađenja zlata iz rude i ponovne obrade stare jalovine ili reciklirane elektronike, što trenutno nije ekonomski isplativo."

Radeći s Johnom i Johnom Parsonsom (Prophet Gold Mine, Queensland), profesorom Gordonom Southamom (University of Queensland) i dr. Geertom Cornelisom (bivši CSIRO), dr. Reith i postdoktorski istraživač dr. Jeremiah Shuster analizirali su brojna zrna zlata prikupljena iz West Coast Creeka elektronskom mikroskopijom visoke rezolucije.

Objavljeni u časopisu Chemical Geology, pokazali su da se na svakom zlatnom zrnu dogodilo pet 'epizoda' biogeokemijskog ciklusa zlata. Procjenjuje se da je za svaku epizodu potrebno između 3,5 i 11,7 godina - ukupno manje od 18 do gotovo 60 godina za stvaranje sekundarnog zlata.

"Razumijevanje ovog biogeokemijskog ciklusa zlata moglo bi pomoći istraživanju minerala pronalaskom neotkrivenih naslaga zlata ili razvojem inovativnih tehnika prerade", kaže dr. Shuster sa Sveučilišta Adelaide. “Ako možemo ubrzati ovaj proces, tada bi se potencijal za ponovnu preradu jalovine i poboljšanje prerade rude promijenio. Prvi pokušaji ubrzanja ovih reakcija obećavaju. ”

Istraživači kažu da bi ovo novo razumijevanje biogeokemijskog procesa i transformacije zlata moglo pomoći u provjeri autentičnosti arheoloških artefakata od zlata i razlikovanju od lažnih kopija.

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Sun 3 Oct - 21:25

Bakterije jedu otrov, izvlače zlato

Zlato koje vidite na gornjoj fotografiji nije pronađeno u rijeci ili rudniku. Proizvela ga je bakterija koja, prema istraživačima, može preživjeti u ekstremno otrovnom okruženju i stvoriti 24-karatne zlatne grumenčiće Čisto zlato.

Ovaj scenarij može zvučati kao biokemičarska verzija bajke, ali je stvaran i znanstvenici sa sveučilišta McMaster upravo su opisali kako proces funkcionira u članku objavljenom na internetu u časopisu Nature Chemical Biology.

Bakterija se naziva Delftia acidovorans i pokazalo se da je njezina pretvorba nalik na kralja Midas dio mehanizma samoobrane. Ioni zlata otopljeni u vodi su otrovni pa kad ih bakterija osjeti oslobađa protein zvan delftibaktin A. Protein djeluje kao štit za bakterije i mijenja otrovne ione u bezopasne čestice koje se nakupljaju izvan stanica.

Iako je količina zlata koju oslobađa Delftia acidovorans sićušna (čestice su promjera 25-50 nanometara) moguće je da bi se bakterija ili protein jednog dana mogli upotrijebiti za otapanje zlata iz vode ili za pomoć ljudima u identifikaciji potoka i rijeka s mineralom.


Možda nas sve ovo stvorenje može spasiti od globalne gospodarske krize?

Naravno da ne - ali barem može učiniti Kazema Kashefija - docenta za mikrobiologiju i molekularnu genetiku - i Adama Browna - izvanrednog profesora elektroničke umjetnosti i intermedija - pomalo bogatim, makar samo za predstavu koju su sastavili.

Kashefi i Brown su oni koji su stvorili ovaj kompaktni laboratorij koji koristi bakterije Cupriavidus metallidurans za pretvaranje zlatnog klorida - otrovne kemijske tekućine koju možete pronaći u prirodi - u 99,9% čistog zlata.

Prema Kashefiju, oni rade "mikrobiološku alkemiju" po "nečemu što nema vrijednost u čvrstom stanju [u stvari, otrovni materijal koji koriste košta zaista novac. Manje od zlata, ali još uvijek dosta], plemenitog metala koji je vrijedan."

Bakterija je nevjerojatno otporna na ovaj otrovni element. Zapravo, 25 je puta jači nego što se mislilo. Kompaktna tvornica istraživača - koju su nazvali Veliko djelo ljubitelja metala - drži bakterije dok je hrane zlatnim kloridom. Za otprilike tjedan dana bakterija obavi svoj posao, sav taj otpad pretvara u plemeniti metal - proces za koji vjeruju da se u prirodi redovito događa.

Tako da, u osnovi, Cupriavidus metallidurans može jesti toksine i izvaditi zlatne grumenčiće.

Čini se da su srednjovjekovni alkemičari tražili Kamen filozofa - čarobni element koji bi mogao pretvoriti u zlato - na pogrešnom mjestu. Nije mineral. To je bubica._________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Wed 6 Oct - 10:23

Ove bakterije jedu otrovne metale, zlatne grumenčiće "kake"
 
ZLATO san prvih alkemičara do danas 5Hx3H97tDTVoR7LxCUTDp4-320-80
C. metallidurans , bakterija u tlu koja preživljava izloženost otrovnim metalima izlučivanjem grumena zlata. (Slika zasluga: Američko društvo za mikrobiologiju)
Pretvaranje slame u zlato stari je šešir: bizarna vrsta bakterija prakticira oblik alkemije svaki put kada udiše.


Bakterija u obliku šipke koja živi u tlu,  Cupriavidus metallidurans  , poznata je, biološki gledano, po tome što je uspjela preživjeti velike doze otrovnih metala. Novo istraživanje otkriva da su posebni enzimi unutar bakterija odgovorni za promjenu otrovnih verzija zlata u inertno čvrsto zlato, što stvara minijaturne zlatne grumenčiće.


"Kad se suoče sa sve više zlata, neke bakterijske stanice potpuno su okružene zlatom", rekao je voditelj studije Dietrich Nies, molekularni mikrobiolog sa Sveučilišta Martin Luther u Njemačkoj, za Live Science. Najviše su ove zlatne ljuske veličine samo mikrometara, rekao je Nies, ali se mogu skupiti u komade veličine zrna pijeska. [ Ekstremni život na Zemlji: 8 bizarnih stvorenja ]


Problemi s teškim metalimaC. metallidurans opstaje u tlima punim teških metala , koji su tipično otrovni za biološke organizme. Nies i njegove kolege otkrili su 2009. da bi bakterija mogla odložiti čvrsto zlato u svoju neposrednu okolinu, ali nisu znali kako.
[size=16]PREPORUČENI VIDEOZAPISI ZA VAS ...[/size]

Sada imaju odgovor. Bakterije su okružene dvjema membranama, rekao je Nies, a između njih je prostor nazvan periplazma. Za provođenje metaboličkih procesa potrebne su im tragovi bakra, no bakar je otrovan u velikim dozama; pa bakterije imaju poseban enzim zvan CupA koji može ispumpati višak bakra iz unutrašnjosti stanice u periplazmu, gdje ne može nanijeti nikakvu štetu.


Problem nastaje kada bakterije naiđu na ione zlata, koji su molekule zlata koje su izgubile jedan ili više svojih elektrona pa su stoga nestabilne. Ti se ioni lako uvoze kroz obje stanične membrane u unutrašnjost stanice, gdje mogu sami uzrokovati oštećenja. Ioni također inhibiraju CupA pumpu koja se oslobađa viška bakra  i, kao takva, može spojiti oštećenja od bakrenih iona koji prodiru u stanice.

Na sreću bakterija, oni imaju zaobilazno rješenje: drugi enzim zvan CopA. Ovaj enzim krade elektrone od iona bakra i zlata, pretvarajući ih u stabilne metale koji ne mogu lako proći kroz unutarnju membranu stanice.

"Nakon što se metalne nanočestice zlata [formiraju] u periplazmi, one se imobiliziraju i postaju manje otrovne", rekao je Nies.  


Kakanje zlataNakon što se periplazma napuni inertnim metalom, vanjska se membrana cijepa i izlijeva sjajne grumene, rekao je Nies.

Slika zlatnih grumena veličine mikrometra koju je stvorio C. metallidurans dok se detoksificira od teških metala. Grumenčići se mogu složiti u veličinu zrna pijeska.(Slika zasluga: Tehničko sveučilište u Münchenu)

Razumijevanje procesa važno je, tvrde Nies i njegovi kolege, jer bakterije u osnovi pretvaraju čvrsto zlato u visoko topivi spoj zlata, a zatim se ponovno vraćaju. Kad bi ljudi mogli oponašati proces, bilo bi moguće uzeti rudu s vrlo niskim postotkom zlata, pretvoriti plemeniti metal u svoju verziju topljivu u vodi, otopiti ga iz stijene i onda-voila-pretvoriti natrag u sjajno puno zlato koje se koristi u svemu, od nakita do elektronike. Trenutno je jedini način da to učinite upotrebom žive koja je vrlo otrovna.

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Wed 6 Oct - 10:26Prema nedavno objavljenoj studiji istraživača iz Australije i Njemačke, rijetka bakterija može pretvoriti tragove otrovnih metala u grumene zlata, učinkovito se skupljajući i izlučujući sitne zlatne grumene veličine nekoliko nanometara kao nusprodukt. Možete vidjeti sliku jednog ovdje . 
Ono što C. metallidurans radi je uzeti elemente u tragovima zlata koji se nalaze u tlu i spojiti ih. U osnovi to čini kao mehanizam preživljavanja jer postoji u tlu s visokim sadržajem teških otrovnih metala (poput zlata i bakra). Kad bakreni i zlatni elementi uđu u bakteriju, mali dječak aktivira enzim zvan CopA koji pretvara elemente natrag u njihove malo veće i teže probavljive oblike. Dakle, "iskakanje"-ako hoćete-više je pa ponovno sastavljanje tragova u male grudice, ali iskreno govoreći, nije često da znanstvena studija rodi naslov tako divan kao "Ova bakterija iskaka zlato". 
Profesor Dietrich H. Nies, mikrobiolog sa Sveučilišta Martin Luther Halle-Wittenberg i profesor Frank Reith sa Sveučilišta Adelaide, radili su na tome od 2009. godine, no tek su nedavno mogli objaviti svoja otkrića.
Možda je najzanimljiviji dio studije da ovo istraživanje igra važnu ulogu u razbijanju biogeokemijskog ciklusa proizvodnje zlata. Učinkovito, potpuno je moguće da se zlato moglo proizvoditi ili uzgajati iz ruda bez upotrebe žive. Pogledajte ovaj grumen (nema na čemu!) Iz priopćenja za javnost Halle-Wittenberg : 

Ovdje se primarni metal zlata drugim bakterijama pretvara u pokretne, otrovne spojeve zlata, koji se u drugoj polovici ciklusa natrag pretvaraju u sekundarno metalno zlato. Kad se shvati cijeli ciklus, zlato se može proizvesti i iz ruda koje sadrže samo mali postotak zlata bez potrebe za otrovnim živinim vezama kao što je to ranije bio slučaj.

Prije samo nekoliko godina, novootkrivena bakterija koja jede plastiku donijela je nadu onima koji žele riješiti problem plastičnog otpada u našim oceanima . Dakle, između zlatnih izmeta i sposobnosti uništavanja plastike, možda bismo trebali primiti više bakterija u svoj život.

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Wed 23 Feb - 23:16

Kalkolitik (engleski: /ˌ kælk ə ˈ l ɪ θ ɪ k/),[1] ime dobiveno od grčkog: χαλκός khalkós, "bakar" i od λίθος líthos, "kamen" [1] ili bakreno doba,[1] također poznato kao eneolitik[1] ili eneneolitik[2] (od latinskog aeneusa "od bakra") arheološko je razdoblje koje istraživači danas smatraju dijelom šireg neolitika. Raniji znanstvenici definirali su ga kao prijelazno razdoblje između neolitika i brončanog doba. U kontekstu istočne Europe, arheolozi često preferiraju pojam "eneolitik" od "kalkolitika" ili drugih alternativa.
U kalkolitičkom razdoblju bakar prevladava u tehnologiji obrade metala. Stoga je to bilo razdoblje prije nego što je otkriveno da se dodavanjem kositra bakru može stvoriti broncametalna legure tvrđa i jača od bilo koje komponente.
Arheološko nalazište Belovode, na planini Rudnik u Srbiji, ima najstarije sigurno datirane dokaze o taljenju bakra na visokoj temperaturi, iz oko 5000. godine prije Krista (7000 BP). Prijelaz iz bakrenog doba u brončano doba u Europi dogodio se između kraja 5. i kraja 3. tisućljeća prije Krista. Na drevnom Bliskom istoku bakreno doba pokrivalo je otprilike isto razdoblje, počevši od kraja 5. tisućljeća prije Krista i trajalo je oko tisućljeća prije nego što je dovelo do ranog brončanog doba.
Arheološko nalazište u Srbiji sadrži najstarije sigurno datirane dokaze o proizvodnji bakra od prije oko 7.500 godina. Otkriće u lipnju 2010. produljuje poznati zapis o taljenju bakra za oko 800 godina i sugerira da je taljenje bakra u to vrijeme možda izumljeno u odvojenim dijelovima Azije i Europe, umjesto da se širi iz jednog izvora. [4]
U Srbiji je u Prokuplju pronađena bakrena sjekira, što ukazuje na uporabu metala u Europi prije otprilike 7.500 godina (5500 godina prije Krista), mnogo godina ranije nego što se prije vjerovalo. [11] Znanje o uporabi bakra bilo je daleko raširenije od samog metala. Kultura europske borbene sjekire koristila je kamene sjekire po uzoru na bakrene sjekire, čak i uz oblikovanje uklesano u kamenu. [12] Ledeni čovjek Ötzi, koji je pronađen u Ötztalskim Alpama 1991. godine i čiji su ostaci datirani oko 3300. godine prije Krista, pronađen je s bakrenom sjekirom Mondsee.
________________________________________________________
Stanje prema dosadašnjim otkrićima
Istražuje li itko Hrvatsku 
Dok Srbi i Bosna imaju mnoge podatke o iskopavanju i taljenju željeza još iz Rimskog doba, Hrvatska tek starta sa stvranjem popisa od onog što im je dostupno

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Wed 2 Mar - 13:52

ZLATO
Kada se 'nuklearni okidači otpraše', 
posjedujte ovo sredstvo radi zaštite – Randy Smallwood

Kada je riječ o imovini koju treba posjedovati u vremenima ekstremne geopolitičke neizvjesnosti u svijetu, postoji samo jedno koje djeluje kao ultimativno sredstvo za skladištenje vrijednosti, a to je zlato, rekao je Randy Smallwood, izvršni direktor Wheaton Precious Metals.

Smallwood je rekao Michelle Makori, glavnoj urednici Kitco Newsa na marginama BMO Global Metals and Mining konferencije da su tržišta dosad bila prilično samozadovoljna u pogledu prijetnje nuklearnog rata.

Njegovi komentari dolaze kada je ruski predsjednik Putin zaprijetio Zapadu "posljedicama većim od svih s kojima ste se suočili u povijesti" ako bilo koja nacija intervenira u njegovu invaziju na Ukrajinu.

U utorak su tržišta dionica pala na vijest da je Rusija pojačala svoje napade na Ukrajinu nakon prve runde pregovora između dviju zemalja koja je završena u ponedjeljak. S&P 500 je pao za 1,72 posto, dok je zlato poraslo za 1,52 posto.

Putin je u nedjelju stavio ruske snage za odvraćanje, koje uključuje nuklearno oružje, u stanje visoke pripravnosti kao odgovor na ono što neki stručnjaci nazivaju ekonomskom, političkom i strateškom koordinacijom sa Zapada bez presedana.

Primjerice, Švicarska, zemlja koja je kroz povijest održavala neutralnost tijekom razdoblja oružanih sukoba, nedavno je objavila da će stati uz Ukrajinu i uvesti sankcije Rusiji. Švicarski predsjednik Ignazio Cassis rekao je "U izvanrednoj smo situaciji u kojoj bi se moglo odlučiti o izvanrednim mjerama."

U ponedjeljak je predsjednik Biden nazočio tiskovnoj konferenciji i na pitanje trebaju li američki građani biti zabrinuti zbog mogućnosti nuklearnog rata, rekao je "ne".

Dužnosnici Bijele kuće uvelike su osudili rusku eskalaciju rata, posebice prijetnju korištenjem nuklearnog oružja.

"Jedini razlog zašto se njegove snage danas suočavaju s prijetnjom je taj što su izvršile invaziju na suverenu zemlju, i to u jednu bez nuklearnog oružja. Ovo je još jedan eskalacijski i potpuno nepotreban korak", rekao je visoki dužnosnik administracije za CNN.

“Kao zaliha vrijednosti u ovakvim vremenima, kada čujem da se otprašuju nuklearni okidači, prošla su desetljeća otkako se tako govori. Zaprepašćuje me da nismo vidjeli malo više brige oko toga u cijelom svijetu, a uzimajući u obzir likove u igri kao potrebnu vrijednost. To, u kombinaciji s inflacijom... stvarno je dobra, snažna snaga u tome da zlato bude dio vašeg portfelja,” rekao je Smallwood.

Malo je vjerojatno da će Putin uskoro odustati od svoje agresije, rekao je Smallwood.

“Puno je uključeno u ego. Izazov je pronaći graciozan način da se sukob zaustavi. Jednostavno mislim da ne možete započeti ovako nešto i odustati od toga”, rekao je.
Čak i ako nije bilo sukoba u istočnoj Europi, temelji su još uvijek u korist zlata, primijetio je Smallwood.


"Čak i na široj osnovi, vidimo da troškovi rastu", rekao je. “Inflacija se može pojednostaviti jer vaš dolar jednostavno ne ide tako daleko, vaš euro ne ide tako daleko, sve se devalvira u odnosu na čvrstu imovinu, a zlato je najlikvidnija, najbolja imovina. Sve to sluti na zlato. Bili smo u dugom, 20-godišnjem trendu rasta cijena zlata i nastavljamo vidjeti da se taj trend kreće naprijed.”

S obzirom da rat potencijalno usporava globalni ekonomski rast, Federalne rezerve sada mogu imati ograničene alate za borbu protiv inflacije.

“Ponestaje im flastera. Imaju sve manje i manje kapaciteta na tom planu u smislu da mogu staviti flastere da drže stvari zajedno. Sve je teže i teže održati stabilnost”, rekao je.

Smallwoodova ciljana cijena zlata je u rasponu od 1800 do 1900 dolara u sljedećih šest mjeseci.

Dugoročni metal koji ima izvrsne temelje industrijske potražnje je srebro, rekao je Smallwood.

“Osnove se nisu promijenile iza srebra. Silver se nije pokazao tako dobro kao što sam se nadao u tom razdoblju, ali još uvijek radi relativno dobro. Srebro iza sebe ima mnogo više atributa u smislu za što se koristi. Više od polovice srebra sada se troši u visokoučinkovitim aplikacijama, posebno u današnjem svijetu kada govorimo o poboljšanju učinkovitosti i smanjenju otpada”, rekao je. “Politička situacija vjerojatno vraća više privlačnosti u zlatni prostor, ali srebro izgleda prilično dobro. Srebro ima najjače osnove samo zato što se toliko toga troši u industrijskoj strani i još uvijek djeluje kao plemeniti metal i skladište vrijednosti, ali tržište zlata je mnogo veće.”

Iako je Rusija najveći proizvođač metala platinske skupine (PGM), pokretači PGM-a i dalje su netaknuti unatoč ratu, rekao je Smallwood.

“Reći ću da je primjenom platine i paladija većina vezana u katalizatorima u smislu kontrole okoliša i kontrole onečišćenja, a oni su zamjenjivi, iako ima učinkovitosti. Platina ima tendenciju da radi bolje s dizelskim motorima, dok je paladij učinkovitiji s plinskim motorima, a to je jedan od razloga zašto je paladij u posljednje vrijeme bolji od toga što vidimo pomak s dizela na plin. Dakle, počnete oduzimati paladij s tržišta, cijene paladija će rasti i to smo vidjeli. Nema sumnje, najveći dio paladija dolazi iz Rusije. Najveći dio platine zapravo ne dolazi iz Rusije, već iz Južne Afrike”, rekao je.

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Wed 2 Mar - 14:05

Veliki potezi u sigurna utočišta: cijena zlata, cijena srebra, skok cijene paladija dok tržišta opterećuju sankcije Rusiji, strah od opskrbe
 01. ožujka 2022. 15:08

vijesti
Podijelite ovaj članak:


ZLATO san prvih alkemičara do danas Shutterstock_1306291570-min

 Neizvjesnost stvorena ruskim napadom na Ukrajinu pokreće masivan pomak u metale sigurnih utočišta dok ulagači procjenjuju učinak sankcija protiv Rusije.

Strahovi od poremećaja u opskrbi, neželjenih ekonomskih posljedica i još problematičnije inflacije guraju cijene plemenitih metala na nove višemjesečne maksimume ovog tjedna dok Rusija pojačava svoje napade na Ukrajinu.

Tržište je prestrašeno ruskom invazijom na Ukrajinu, a geopolitička situacija je iz dana u dan sve gora.

"Ruske snage nastavljaju napadati Kijev usprkos odgovoru Zapada na sankcije. Izvještaji upućuju na to da ruski oklopni konvoj dug 40 milja ide prema Kijevu, dok Ukrajina tvrdi da su bjeloruske trupe također ušle u zemlju", rekao je BBH Global Currency Voditelj strategije Win Thin. "Putin jasno signalizira da ga dosadašnje sankcije Zapada ne obuzdavaju, koliko god bile bolne za Rusiju. I tako, ostaje nam izvorno uvjerenje da je ukrajinska kriza daleko od kraja i da je njen puni utjecaj na globalnu ekonomiju se tek treba utvrditi. Zato su tržišta danas ponovno u načinu isključivanja rizika."

Srebro i zlato

Najbolji rezultat u utorak bilo je srebro, koje je poraslo za gotovo 5% tog dana jer su cijene dosegle najvišu razinu od kolovoza. Srebro je poznato kao nestabilniji metal koji slijedi stope rasta cijena zlata. Svibanjski Comexovi srebrni termini bili su zadnji na 25,53 USD, što je porast od 4,78% na dan.

Zlato želi zatvoriti trgovinsku sesiju na 1,5-godišnjim maksimumima nakon što se u veljači popela na 120 dolara. Travanjski Comexovi termini za zlato bili su zadnji na 1.943,00 USD, što je porast od 2,23% na dan.

"Zlato (a time i srebro) ostaje zagonetka s mješovitim tumačenjima oko tekućih eskalirajućih sankcija Rusiji i njezinoj središnjoj banci. Tržište pokušava uravnotežiti stvarni utjecaj na tokove/opskrbu metala naspram utjecaja na osjećaj/strah (očekivane ratne premije) i utjecaj na inflaciju (dodatna premija za inflaciju)", rekla je voditeljica Metals Strategy-a Nicky Shiels 

Bikovski čimbenici koji djeluju u korist tržišta zlata i srebra uključuju strah od stagflacije i više kupovine zlata od investitora i središnjih banaka. "Obnovljeni SWIFT kaos, cyber-napadi, destabilizirajuća devizna tržišta i inflacija = početak promjene u monetarnom i financijskom sustavu = zlato je sigurno skladište vrijednosti do jasnoće", rekao je Shiels.[size]

Paladij i platina

Palladium je u utorak imao iznimno nestabilnu sjednicu. Nakon što je porastao iznad 2700 dolara za uncu, plemeniti metal se povukao za 200 dolara, ali se i dalje trgovao više tijekom dana. U vrijeme pisanja, ožujski terminski rokovi bili su na 2.541,00 USD, što je porast od 1,62% na dan.

Analitičari su identificirali paladij kao jednu od najboljih roba za promatranje tijekom rusko-ukrajinskog sukoba jer Rusija čini 39% globalne ponude rafiniranih proizvoda.

"Uzajamne sankcije uzrokuju sve veće izazove za transport paladija. EU je zatvorila svoj zračni prostor za ruske zrakoplove, dok se Rusija zatvorila za mnoge strane zrakoplovne kompanije. Paladij se obično prevozi kao teret u putničkim zrakoplovima. Ruske rudarske kompanije kao što je najveći svjetski proizvođač paladija, ispituju alternativne transportne rute", rekao je analitičar Commerzbank Daniel Briesemann. "Cijene paladija će ostati visoke ili će čak rasti u kratkom roku."

Platina je također porasla za 1,51% tog dana, s travanjskim Comex fjučersom koji se zadnji put trgovao na 1.054,40 dolara po unci.

Zabrinutost u vezi s opskrbom nastavit će poticati robu, uključujući plemenite metale, navodi Commerzbank.

"Dalekosežne sankcije vjerojatno će značajno smanjiti potražnju za robom iz Rusije iako potonja još nije izravno pogođena kaznenim mjerama koje je uveo Zapad. To je zato što sve više i više potrošača robe nerado kupuje naftu, ukapljene prirodne plin, ugljen, metale i žitarice iz Rusije zbog neizvjesne pravne situacije”, rekao je analitičar Commerzbanke Carsten Fritsch.
Anna Golubova
[/size]

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Wed 2 Mar - 14:19

Put zlata do 2000 dolara: Povećanja Fed stopa neće naštetiti rastu cijene zlata ove godine, kaže Wells Fargo
vijesti
Podijelite ovaj članak:


ZLATO san prvih alkemičara do danas Shutterstock_1305068584-min

 Tržište zlata neće zaustaviti plan povećanja stope Federalnih rezervi koji će početi u ožujku, navodi Wells Fargo.

Jedna od ovogodišnjih bikovskih prognoza za plemeniti metal dolazi od Wells Farga, koji do kraja godine predviđa promet zlata na 2.100 dolara.

Međutim, s obzirom na to da su se mnogi pitali kako bi zlato moglo dobro proći u svjetlu vrlo opakog stava monetarne politike Federalnih rezervi, Wells Fargo je odlučio elaborirati.

“Naša ciljna cijena zlata za kraj 2022. iznosi 2.000 do 2.100 dolara po unci. Jedna od češćih zabrinutosti koju čujemo je hoće li Fed - koji će povećati stope u ožujku - učiniti naše pozitivne izglede za zlato netočnim", rekao je analitičar investicijske strategije Wells Farga Austin Pickle.

Postoji nekoliko tradicionalnih argumenata koji imaju dobro obrazložene pretpostavke da više kamatne stope znače niže cijene zlata.

"Kako se kratkoročne stope povećavaju, druga imovina koja ulagačima može osigurati tok prihoda čini se privlačnijom od žutog metala s nultim prinosom", objasnio je Pickle. "Također, zlato se obično koristi kao zaštita od inflacije i, kako Fed povećava stope, ono se bori protiv inflacije. Ovi argumenti sugeriraju da bi više stope federalnih fondova mogle pritisnuti zlato."

Međutim, povijest govori drugačiju priču, zbog čega je Wells Fargo podijelio svoju analizu kretanja cijene zlata tijekom prethodnih ciklusa povećanja stope još od 1994. godine.

"Zlato je obično odskočilo nakon početnih povećanja stope Fed-a", rekao je Pickle. "Zanimljivo je da je zlato, nakon muke u mjesecima koji su prethodili početnom povećanju kamatne stope, imalo tendenciju da se oporavi više - pa čak i nadmašuje indeks S&P 500 - u mjesecima koji slijede. Drugim riječima, vjerujemo da zlato još uvijek može sjati u sjeni povećanja stopa Fed-a."

Tijekom prošlog mjeseca zlato je poraslo na pozadini geopolitičkih napetosti između Rusije i Ukrajine jer sve više ulagača traži zaštitu usred nesigurnih vremena. U vrijeme pisanja ovog članka, travanjske Comexove zlatne fjučerse trgovale su se blizu osmomjesečnih maksimuma od 1.909,60 dolara po unci. 

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by mortal Wed 2 Mar - 14:25

Tada će cijena zlata doseći 10 tisuća dolara, kaže rudarska legenda Pierre Lassonde 


Ponedjeljak 28. veljače 2022. 18:43

Sukob u istočnoj Europi će vjerojatno biti dugotrajan, a cijene energije će odgovoriti tako što će porasti još više u odnosu na trenutne razine, rekao je Pierre Lassonde, predsjednik emeritus Franco-Nevade i izvršni direktor Firelight Investmentsa.

“Mislim da je gospodin Putin izračunao da će ovo biti laka, brza pobjeda za njega, da se samo otkotrlja u Ukrajinu i zapravo ponovno sastavi Humpty Dumptyja, što je i pokušavao učiniti. Njegovi planovi se ne odvijaju baš onako kako je priželjkivao. Budući da Nijemci sada mijenjaju smjer i govore, mi ćemo pružiti vojnu pomoć, to je prilično dramatično promijenilo mogući ishod ovog rata. Što dulje traje, to će biti dublji utjecaj, posebice na energetskom tržištu. Ako ovo potraje dva, tri tjedna, mjesec, mislim da gledate na naftu od 200 dolara”, rekao je Lassonde Michelle Makori, glavnoj urednici Kitco Newsa na marginama BMO Global Metals & Mining konferencije.

Naftom Brent se zadnji put trgovalo po 100,14 dolara po barelu, a naftom WTI po 95,15 dolara po barelu.

Lassondeovi komentari dolaze nakon što je Njemačka najavila planove za pružanje 1.000 protutenkovskih oružja i 500 projektila zemlja-zrak Ukrajini što je prije moguće, čime se preokreće dugogodišnji princip neizvoza oružja u područja sukoba.

Lassonde je istaknuo da s višim cijenama energije dolazi i veća, održiva inflacija.

“Danas vidimo isti pritisak na inflaciju kakav smo vidjeli 1970-ih”, rekao je. “Od 1976. do 1981. imali ste inflaciju koja je rasla svake godine, mi smo imali kamatne stope koje su rasle svake godine, dolar vam je rastao svake godine, a zlato je raslo svake godine. To je ono što ćemo vidjeti u sljedeće četiri godine.”

O tome što će Federalne rezerve vjerojatno učiniti sljedeće kao odgovor na veći odgovor, Lassonde je rekao "nije važno".

"Fed je u kutiji", rekao je. “Ne mogu podići kamatne stope više od 1,5 posto, a da ne vrate gospodarstvo u zahod. Nemaju kamo otići. G. Powell se mora osjećati kao dikobraz u tvornici balona. Nije važno jer će stvarna kamatna stopa, koja je stvarno važna za zlato, ostati duboko negativna sljedeće četiri godine, što se upravo dogodilo 1970-ih.”

Srednjoročno, zlato ide prema 2.200 do 2.400 dolara po unci, rekao je Lassonde. Dugoročno, tijekom sljedećih pet godina, omjer Dow prema zlatu mogao bi konvergirati na 2:1, ako se Dow Jones smanji za 20%-30%. To bi podrazumijevalo cijenu zlata od 10.000 dolara.

Bilo je dva puta u povijesti, jednom 1930-ih i jednom početkom 1980-ih, kada je omjer Dow i zlata bio 1:1.

Lassonde je rekao da bi današnji omjer 1:1 bio previše agresivan, jer bi značio da bi dionice morale dramatično pasti u odnosu na trenutne razine, a s tolikom likvidnošću koju stvaraju središnje banke, korekcija iznad 30% ne bi bila vjerojatna.

"Mislim da možemo vidjeti dva prema jedan", rekao je. “Na dva prema jedan, uz povlačenje od 30%, gledate na 10.000 dolara [po unci]. To je izvedivo. Mislim u sljedećih pet godina.”

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18627
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

ZLATO san prvih alkemičara do danas Empty Re: ZLATO san prvih alkemičara do danas

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum