ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Balkanska rupa

Go down

Balkanska rupa Empty Balkanska rupa

Post by RayMabus 3/10/2021, 23:02

Zbivanja u Crnoj Gori ukazuju na to da čak ni primanje države s tog područja u NATO ne može zaustaviti porast napetosti. Štoviše, razvoj političke situacije u Crnoj Gori jasno ukazuje na to da je Zapadni Balkan i dalje najopasnije krizno žarište Europe.


Dok su sukobljavanja u Ukrajini i s vlastima u Bjelorusiji pod kontrolom sukobljenih moćnih sila SAD-a i Rusije, nad zbivanjima u Crnoj Gori i na Balkanu ni jedna strana sila ne može uspostaviti efektivnu kontrolu i riječ je o potpuno kaotičnim procesima. Kada je bivši američki predsjednik Donald Trump prije točno tri godine upozoravao da bi mogući razvoj događaja u Crnoj Gori mogao uvući cijeli NATO u oružani sukob, žestoko je ismijavan. No sada je jasno da je bio u pravu. Također je potpuno jasno da Europska unija nema više nikakav utjecaj na zbivanja na tim prostorima i da političke strukture Europske unije ne samo da ne uživaju nikakav ugled nego su predmet sprdnje i izvlačenja novca iz njezinih fondova. Jasno je da elite balkanskih država iskorištavaju stanje zamrznutog ratnog sukoba i produljivanje ratne priče unedogled za vlastito bogaćenje i održavanje na vlasti. Nikakav razvoj nije im ni kraj pameti. Zbog socijalne strukture balkanskih prostora na kojima je mir slabost, a ratovanje i destrukcija vrlina, nikakve promjene nisu moguće. Također je potpuno izvjesno da pri takvom stanju stvari ni Europska unija zapravo poptuno svjesno ne želi proširenje na zapadni Balkan. Uz Rumunjsku i Bugarsku i sukobe Bruxellesa s Mađarskom i Poljskom, ne treba im još na leđima i balkanski shizofreni politički i sociopatološki kompleks.


Dakle, u rasporedu Zapada, u njegovoj razmjerno dubokoj pozadini, postoji prostor koji nije pod njegovom potpunom kontrolom, breša koju čine države bivše Jugoslavije koje nisu uključene u europske i euroatlantske integracije i u koju uskaču protivnički ruski i kineski ekonomski politički, pa i vojni utjecaji.


Ne pomaže ni NATO


Njezino zatvaranje promjenom geopolitičkih smjerova elitnih struktura u državama zapadnog Balkana očito nije moguće. Štoviše, kao što se može zorno vidjeti, ni primanje u članstvo NATO-a ne pomaže, što je dokazala Crna Gora. Europska unija nema utjecaja na države zapadnoga Balkana, a ni volje niti mogućnosti njihova primanja pod svoje okrilje.
S druge strane, iracionalno je očekivati da će američka politika trpjeti daljnje zakuhavanje prilika u zapadnobalkanskoj breši i unedogled odgađati “zatrpavanje rupe”. Logika govori da je jedini način na koji američka politika to može učiniti radikalni zaokret vlastite politike prema zapadnom Balkanu i prevrtanje kartaškog stola kakvo je Joe Biden učinio u Afganistanu i potom novo dijeljenje karata. Što to može značiti u stvarnosti, svima bi trebalo biti jasno – otključavanje nedovršenog rata. U Afganistanu je otključan nasilno prigušeni ratni sukob i otvoren prostor za novo ratovanje u cilju stvaranja za američke interese novog, povoljnijeg geopolitičkog stanja. SAD je stvorio preduvjete za nastavak rata koji jednog dana možda ipak izrodi pobjednika, a za svoga trajanja izvršit će pritisak na južne ruske granice, Kinu i Pakistan. Očito je da SAD više nije želio održavati zamrznuti sukob na životu i da je cijela stvar na ovaj ili onaj način gurnuta prema konačnom razrješenju.
Isti scenarij, moguće je, slijedi i na Balkanu. Carl Bildt to vrlo dobro zna. Brže nego u Afganistanu, u slučaju povlačenja SAD-a na Balkanu će nastati masivni ratni sukob koji bi odredio u konačnici ne samo geopolitičku strukturu Balkana nego i dao odgovor na pitanje može li Europska unija preživjeti ili ne. Sasvim pošteno i precizno pokazao bi može li EU integrirati Europu ili je prevara bez stvarne moći i utjecaja. Carl Bildt strahuje upravo od odgovora na to pitanje, što je istinska motivacija njegova istupa, a ne zabrinutost za sudbinu balkanskih prostora i tamošnjih naroda.


Rusi popunjavaju prostor u ‘Balkanskoj rupi’


Stanje ni rata ni mira drži zemlje zapadnog Balkana koje nisu u sastavu EU-a i NATO-a u stanju u kojem su se našle bez mogućnosti razvoja i odmaka od ratnih zbivanja. Pri takvom stanju stvari ne postoje nikakve, baš nikakve šanse uspostavljanja istinskog mirovnog poretka na tim prostorima. Riječ je, za razliku od Ukrajine ili Bjelorusije, ne o pojasu geopolitičkog i vojnog dodira dviju sučeljenih strana, Rusije i Zapada, nego o nečemu mnogo gorem. Riječ je o “rupi” unutar vojnog i političkog rasporeda Zapada. U njoj nemilice raste hibridno djelovanje i širenje utjecaja Rusije. Koliko god američka politika pokušava zaustaviti ruski prodor u svoju pozadinu i u zapadnobalkansku rupu, utjecaj Rusije, a sve više i Kine, nedvojbeno progresivno raste.
Nema stvarne moći
Politički mjesečari iz Europske unije, kakav je, primjerice, potpuno izgubljeni i nesposobni visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove Josep Borrell, mogli bi samo plakati i moliti Amerikance da interveniraju. Oni to, dakako, ne bi učinili sve dok EU ne iskaže svu dubinu svoje nemoći, a lokalni ratnici se potpuno ne iscrpe i slično kao u iračko-iranskom ratu počnu vući za rukav tražeći primirje. Bildt je svjestan da će, dogodi li se takvo nešto, Europska unija biti pokopana u svojoj nesposobnosti.
Afganistanski rat i rat na prostorima bivše Jugoslavije tipični su nedovršeni ratovi kakve su velike sile i međunarodne organizacije stvarali nakon Drugoga svjetskog rata. Politika zaustavljanja ratnih sukoba putem trulih dogovora i nametnutih primirja možda je u početku bila uglavnom motivirana dobrim namjerama, ali tijekom desetljeća se pretvorila u svoju suprotnost koja je sukobe produljivala unedogled.
S vremenom su koncept zamrzavanja sukoba masovno zloupotrijebile sukobljene strane, čak toliko da su se međunarodnom humanitarnom pomoći zapravo hranile vojske i milicije ratnih vođa, što im je omogućavalo nastavak ratnih djelovanja. Ono što je ostajalo distribuirano je stanovništvu. Tako je moguće osigurati  beskonačno produljenje sukoba, jer lako je voditi rat ako se ne moraš brinuti o vlastitom stanovništvu.
Politika nasilnog zaustavljanja ratova nakon 2. svjetskog rata nije donijela ništa dobroga. Samo dovršeni ratovi stvaraju uvjete mira. Vijetnamski rat završen je pobjedom Sjevernog Vijetnama, nakon čega je ujedinjen i postupno oporavljen, a sada postaje jedan od ključnih saveznika SAD-a, protivnika s kojim je ratovao, u njegovu nadmetanju s Kinom. Isti rezultat bi bio i da je pobijedio Južni Vijetnam. Rat bi i u tom slučaju bio dovršen i stvorio bi uvjete mira i političkog, socijalnog i ekonomskog razvoja i odmaka od ratovanja. Nasuprot tom ratu, velik broj nedovršenih ratova diljem svijeta zbog prisilnog prekida sukoba samo mijenja svoj karakter i oblik, a ne donosi mir.


Kim Jong-un ne bi vladao da je rat završio pobjednikom


Koreja je također tipičan nedovršeni rat. Svi problemi sa Sjevernom Korejom proizlaze iz činjenice da ondje pobjedu nisu ostvarili ni Sjever ni Jug i da je do dana današnjega stanje ni rata ni mira utemeljeno jedino na potpisanom primirju u Panmunjonu 1953. godine i razdvajanju vojnih snaga po demilitariziranoj zoni. Činjenica je da je vojska tražila nastavak rata, a da je politika pod utjecajem američkih azijskih saveznika ciljala na održavanje podijeljenosti Koreje. Ujedinjena Koreja bila bi konkurencija za Japan i ostale regionalne sile. Nedovršeni korejski rat i održavanje režima u Pjongjangu i dan-danas stoga svojim prokletstvom razdire Aziju i cijeli svijet, za razliku od vijetnamskog rata koji je svojim završetkom s jasnim pobjednikom, što god o njemu mislili, omogućio razvoj države i konsolidaciju stanja u jugoistočnoj Aziji.


Pouke iz povijesti


Da Amerikanci sa saveznicima tijekom Drugoga svjetskog rata nisu inzistirali na bezuvjetnoj kapitulaciji Njemačke i Japana, Hermann Göring bi valjda glumio nekakvog dobrodušnog debeljuškastog Führera, a Amerikanci uopće ne bi znali što zapravo rade u Europi i tko je pobjednik. Ne zadugo, jer u takvoj situaciji neizbježni novi rat dovršio bi započeto na isti način na koji je Drugi svjetski rat dovršio nedovršeni Prvi svjetski rat iz kojeg su se njemačke trupe s oružjem vratile s ratišta ne shvaćajući zašto bi se trebale smatrati poraženima.


Nastavi li se postojeći slijed zbivanja kako ga praktički najavljuje Carl Bildt, prokletstvo nedovršenih ratova poharat će na kraju i Balkan i susjedne države, a Europska unija bit će bačena na koljena.

https://www.geopolitika.news/analize/m-stefanov-balkan-tisti-prokletstvo-nedovrsenih-ratova/

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 130850
2014-04-11


Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by niels 3/10/2021, 23:08

Zamijetio sam ga i prije, ima zanimljive poglede.

Ne slažem se s njim u svemu, ali ima vrlo trijezne i racionalne prosudbe.
niels
niels

Male
Posts : 2106
2021-04-26

Age : 82

Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by RayMabus 3/10/2021, 23:14

NATO ne pomaže na ovim prostorima ako Hrvatskoj nešto nije po volji.


https://www.glas-javnosti.rs/crna-gora/otvorena-pandorina-kutija-u-crnoj-gori-tajni-ugovori-i-skriveno-bogatstvo-dukanovica-po-raznim-drzavama-video-6620

Rekao sam na forumu nešto kad sam vidio da se nakon svega slikao s KOMŠIĆEM u UN.

Galaktička federacija ga sad potkopava. Trajno.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 130850
2014-04-11


Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by Serbinho-3 3/10/2021, 23:54

Rekao ono sto i ja, izvlace lovu i voze ih u krug oko Slavije, uvek ista ekipa na vlasti, uvek ista ping pong igra iz 1990, EU nema kontrolu, koliko TITO ocekuje i misli nad odredjenim licnostima i politikom. Ostali su otisli napred a oni ostali na nivou Afganistana i drze ljude kao taoce sa uvek istom pricom. Pozicije u drustvu dele izmedju svojih, ostalima ostave rijaliti, pevaljke, pripavnicke poslove advokata za 250 eura, vreme ljudima proleti u pustoj nadi. Njima ne odgovara ulazak u EU, jer ni NVO ne bi mogle da rade to sto rade, ukljucujuci i njihova kontrolisana piskarala, nepismene novinare. Los potez TITA je pecanje na bockanje i reakcija. Reakcija je nepotrebna prema Subjektima, koji guslaju uvek jedno te isto, zive u proslosti i drze ljude kao robove. Pozitivna strana price je pogled ka Indiji, Pakistanu i Kini iz Dubaija, cime se salje signal da je neko smoren u celoj prici, bilo Balkanska zatucana rupa, bilo EU, koja je nesposobna da zavrne cesmu za Assistenzialismo ekipu, tri decenije vlasti. Canak melje 21 godinu o lustraciji, danas lete ljudi na dronovima, on je ostao zarobljen u proslosti. Kineski vozovi idu 600 km na sat, dok neki nemaju ni pruge, ali drze predavanje i EU. Nisu spremni na saradnju, sastaju se samo sa novim idejama o udaru na Srbiju, ostaviti to Balkansko blato i gledati druge Civilizacije.
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 16937
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by RayMabus 4/10/2021, 00:13

@Serbinho-3 wrote: Pozitivna strana price je pogled ka Indiji, Pakistanu i Kini iz Dubaija, cime se salje signal da je neko smoren u celoj prici, bilo Balkanska zatucana rupa, bilo EU
Pričaš o tim stvarima kao da EU isto ne posluje s njima.

https://tangosix.rs/2021/29/09/indija-postaje-najveci-operater-erbasovog-vojnog-transportera-potpisan-ugovor-za-nabavku-56-aviona-c295/

Španjolska prodala 56 transpoortnih aviona vojsci Indije od kojih će se 16 radit u Španjolskoj a ostatak u Indiji. Motor je inače iz Kanade na tim avionima.

Ti im prodaješ šljive i misliš da si sad otkrio Ameriku a ovi im prodaju avione.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 130850
2014-04-11


Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by Serbinho-3 4/10/2021, 01:23

Ne ide TITO sa sljivama, vec sa Seikom nesto iskombinuju zajedno. Dosta toga se zajedno nastupa sa Emiratima i jos ponekom zemljom. Sljiva, Sljivovica, suva sljiva, jogurt od Sljiva, pita sa sljivama, sok od sljiva, dzem od sljiva, Smoothie od Sljiva...sljive su zapostavljene, iako samo na alkoholu mozes dobre pare da napravis. Sljivovitza Bar ne moze da propadne, zenske danas vise piju od muskaraca. Ne kostaju nista, ali sta vredi. Ovde iz Kalifornije suve valjaju, 8 eura kilo. Bio verovatno 20 eura minimum, kod nas sve Bio, to niko ne prska. Online prodaja, jedino Balkancima zatucanim da nacrtam.
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 16937
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by Serbinho-3 4/10/2021, 01:27

Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 16937
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by RayMabus 4/10/2021, 01:28

@Serbinho-3 wrote:Ne ide TITO sa sljivama, vec sa Seikom nesto iskombinuju zajedno. Dosta toga se zajedno nastupa sa Emiratima i jos ponekom zemljom. Sljiva, Sljivovica, suva sljiva, jogurt od Sljiva, pita sa sljivama, sok od sljiva, dzem od sljiva, Smoothie od Sljiva...sljive su zapostavljene, iako samo na alkoholu mozes dobre pare da napravis. Sljivovitza Bar ne moze da propadne, zenske danas vise piju od muskaraca. Ne kostaju nista, ali sta vredi. Ovde iz Kalifornije suve valjaju, 8 eura kilo. Bio verovatno 20 eura minimum, kod nas sve Bio, to niko ne prska. Online prodaja, jedino Balkancima zatucanim da nacrtam.
Ma nije poanta šljive nego vi pričate o tim stvarima kao da ste otkrili Ameriku i samo vi i nitko na ovom svijetu ili barem u Europi ne posluje odavno s  njima.

Smanjite doživljaj.

Nemaju ti oni ni drvo. Možeš im i namještaj prodavat.

Bora Đorđević : Mama vodi me u Meblo ja bi nešto jeblo.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 130850
2014-04-11


Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by Serbinho-3 4/10/2021, 01:37

Ostali posluju, ali iz bivse Juge mozes na prste nabrojati, realno ni to. Which countries are Pakistan main trading partners? The most common destination for the exports of Pakistan are United States ($3.82B), China ($2.06B), Germany ($1.78B), United Kingdom ($1.63B), and Afghanistan ($1.18B).
Serbinho-3
Serbinho-3

Posts : 16937
2014-08-25

Lokacija: : Italy

Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by vuksadinare 4/10/2021, 05:35

Na tragu onog sto ja pisem i govorim vec godinama...prica na ovim prostorima nije zavrsena dok lisica jos ceprka po tudjim dvoristima..
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88787
2015-09-08


Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by epikur37 4/10/2021, 06:26

Dobra analiza.
epikur37
epikur37

Posts : 41766
2015-08-06


Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by Sovak 4/10/2021, 10:33

Kad se Crna Gora vrati u granice prvotne Duklje ili stare Crne Gore gdje su Crnogorci većina onda buju ti Crnogorci imali mir ... znači sve kaj je sjeverno od Pive im je teret.

Ili to ili traktorijadu po ''hrvatski'' organizirati kaj im je zapravo nemoguće.

1912-13. im je zinula gubica na pol stare Raške, i još su se prije orodili sa Srbima i sad im se sve to o glavu razbija.

Austro-Ugarskoj 1914. objavili rat iz solidarnosti prema Srbiji, najebali pa im Srbi za nagradu 1918. istjerali i vladarsku obitelj i izbrisali državu i autokefalnu crkvu.

Sami pali, sami se ubili.

Vozi Njegoše.

_________________
Balkanska rupa Heil_b10
Sovak
Sovak

Male
Posts : 6914
2019-10-14

Lokacija: : JAV 1984

RayMabus likes this post

Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by Sovak 4/10/2021, 10:37

Po meni je Crna Gora teren gdje inače Rusija preko Srbije jebe EU i NATO.

Kad buju EU i NATO prestali kenjati o Krimu i pripajanju istog matici Rusiji, onda bu prestal interes Rusije za drkati po ''rupi''.

Zapad jebe u dvorištu Rusije, Rusija jebe u dvorištu Zapada.

_________________
Balkanska rupa Heil_b10
Sovak
Sovak

Male
Posts : 6914
2019-10-14

Lokacija: : JAV 1984

Back to top Go down

Balkanska rupa Empty Re: Balkanska rupa

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum