ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

54.4 Celzijeva stupnja u Dolini smrti

Go down

54.4 Celzijeva stupnja u Dolini smrti Empty 54.4 Celzijeva stupnja u Dolini smrti

Post by epikur37 13/7/2021, 08:46

54.4 Celzijeva stupnja u Dolini smrti 2fb44d27-7cb7-46d8-91a5-616890c14135

U AMERIČKOJ Dolini smrti u saveznoj državi Kaliforniji, jednom od najtoplijih mjesta na Zemlji, izmjerena je temperatura od nevjerojatna 54.4 Celzijeva stupnja.
Temperatura od 54.4 stupnja (130 Fahrenheita) izmjerena je na lokaciji Furnace Creek u petak 9. srpnja. Dan poslije, u subotu, izmjerena je temperatura od 54.1 Celzijevog stupnja. Usporedbe radi, temperatura srednje pečenog odreska iznosi 54.4-57.2 stupnja. 
Temperatura u Furnace Creeku tijekom noći nije padala ispod 32 stupnja.

Mjerenje još treba potvrditi, ali...

Mjerenje od petka identično je mjerenju od lani, ali treba napomenuti da stručnjaci još uvijek nisu potvrdili nijedno od ta dva mjerenja. Budu li zaista i potvrđena, bit će to najviše temperature ikad izmjerene na našem planetu.
"U modernoj povijesti najviše temperature koje su ikad izmjerene pouzdanom opremom su izmjerene upravo u Dolini smrti", rekao je za američki NPR Chris Outler, meteorolog Nacionalne meteorološke službe u Las Vegasu.

Potvrđivanje mjerenja može trajati dulje od godine dana

Iako se u povijesnim zapisima spominje temperatura od 56.6 stupnjeva, izmjerena na istom mjestu 10. srpnja 1913. godine, ta brojka nikad nije službeno potvrđena i većina meteorologa je smatra netočnom, naročito zbog temperatura koje su izmjerene istog dana u okolnim mjestima.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

[size]
Outler je rekao da stručna potvrda rekordnih temperatura može potrajati, nekad i dulje od godine dana. Temperatura od 54.4 stupnja izmjerena prošle godine još uvijek prolazi proces verifikacije, pojasnio je Outler.

Serija toplinskih valova 

Ove godine područje Kanade, sjeverozapada SAD-a, sjeverne Europe i Sibira pogodila je serija rekordnih toplinskih valova. Njihova dugotrajnost naglasila je opasan učinak klimatskih promjena izazvanih ljudskim djelovanjem, piše Guardian.
Nikos Christidis, britanski znanstvenik, kaže kako se provode studije kojima se pokušava izmjeriti razinu učinka ljudskog djelovanja na klimu, ali više nije upitno postoji li taj učinak, nego koliki je. Navodi kako bi ovakvi ekstremni vremenski događaji bili krajnje nevjerojatni u svijetu čiji klimatski sustav nije na rubu. 
"Iako se radi o fascinantnim brojkama, one u znanstvenom smislu nisu iznenađujuće, nego su u skladu s predviđanjima o onom što će se događati u svijetu koji se zagrijava", rekao je Daniel Swain, klimatolog na Sveučilištu California.[/size]
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
epikur37
epikur37

Posts : 40518
2015-08-06


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum