ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Egzodus radne snage iz BiH u HR

Go down

Egzodus radne snage iz BiH u HR Empty Egzodus radne snage iz BiH u HR

Post by Hektorović 2/7/2021, 08:22

https://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Ugostitelji-na-mukama-zbog-manjka-radnika-tokom-ljetne-sezone/669520

Ugostitelji na mukama zbog manjka radnika tokom ljetne sezone

SARAJEVO, BANJALUKA - Poslodavci u ugostiteljstvu i turizmu u Bosni i Hercegovini tokom ljetne sezone muku muče sa pronalaskom radnika jer masovno odlaze na more raditi zbog veće zarade.

Nemanja Vukojević  02.07.2021 08:00 


: N.N. | Ugostitelji na mukama zbog manjka radnika tokom ljetne sezone
Oni odlaze na Crnogorsko i Hrvatsko primorje, ali i u Neum, a poslodavci su primorani da ih mijenjaju radnicima iz drugih branši, što momentalno smanjuje kvalitet usluga u ovim sektorima u BiH.
Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, istakao je da su ljetna sezona i odlazak radnika na more skoro svake godine velika boljka za ugostitelje.
"Nije to do radnika jer svako ide gdje mu je bolje. Ja sam i ranije predlagao da tokom ljetne sezone poslodavci daju neki stimulans radnicima kako bi oni ostali", naveo je Hadžić.
On ističe da u Bosni i Hercegovini ima više od 100 srednjih ugostiteljsko-turističkih škola te da je predlagao da svaka od njih proširi kvotu upisanih na dodatnih 10 djece.
"To bi u startu omogućilo najmanje 1.000 obučenih ugostiteljskih radnika koji bi sutra imali zaposlenje. Sve se sada radi prekvalifikacijom, dokvalifikacijom, ili radnici dolaze iz drugih branši, što odmah smanjuje kvalitet usluge", rekao je Hadžić.
Goran Kurtinović, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca ugostiteljstva i turizma Republike Srpske "Horeca", kazao je za "Nezavisne" da je nedostatak radnika tokom ljetne sezone veliki problem koji muči ugostitelje.
"Nije u pitanju samo nedostatak konobara, nego svih radnika. Trenutno je takva situacija da se snalazimo jer je dosta radnika otišlo da radi na more. Problem je i to što nam je ostala nekvalitetna radna snaga, odnosno kvalitet usluga opada jer svi radnici koji su bili profesionalci u svom poslu su otišli u inostranstvo", rekao je Kurtinović.
Istakao je da se u ugostiteljstvu traže bilo kakvi radnici.
"Veliki problem je bio što u doba pandemije niko nije razmišljao o tim radnicima osim poslodavaca, koji su takođe bili na rubu. Sad smo došli u situaciju da ti radnici traže veću zaradu da napune kućni budžet koji je istrošen i odlaze, tako da su otišli i oni koji nikad nisu išli", naglasio je Kurtinović.
Pojedini restorani u Banjaluci u oglasima traže ugostiteljske radnike i nude početnu platu od 1.200 KM sa stimulacijama i mogućnošću napredovanja onima koji imaju iskustva u radu u ovoj djelatnosti.
Marko S., koji je godinama radio u jednom restoranu u Banjaluci, otišao je ovo ljeto na Hrvatsko primorje najviše, kako je istakao, zbog visoke zarade.
"U Hrvatskoj mogu i dva i po puta više zaraditi nego što sam imao u restoranu u kojem sam radio godinama. Najveći razlog mog odlaska jeste da napunim kućni budžet, jer sam se u ovoj pandemiji istrošio, a slabo sam zarađivao zbog zatvaranja lokala", naveo je Marko S.
Hektorović
Hektorović

Posts : 20632
2018-04-10


Back to top Go down

Egzodus radne snage iz BiH u HR Empty Re: Egzodus radne snage iz BiH u HR

Post by RayMabus 3/7/2021, 11:18

Nek povećaju plaće konobarima i kuharima u sezoni za sto eura više mjesečno pa im možda neće trčat na obalu okrenit šolde u sezoni.

Kako god, zbog iseljavanja i niskog nataliteta koji sad stiže na tržište rada, svake godine će imat sve manje i manje šljakera.

Plati rad.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127056
2014-04-11


Back to top Go down

Egzodus radne snage iz BiH u HR Empty Re: Egzodus radne snage iz BiH u HR

Post by michaellcmacha 3/7/2021, 11:47

Marko baš i ne govori istinu... Ako u banja luci nude 1200 maraka plaće-4800 kuna kao konobar u restoranima ili barovima koji imaju all inkluzive ponudu hrane i pića, bočje da ni ne ide na more, jer nema teorije da na moru za taj posao (konobara) dobije plaću od 12 200 kuna. Toliko ne može zaraditi ni u restoranima a la carte
michaellcmacha
michaellcmacha

Posts : 17917
2015-08-08


Back to top Go down

Egzodus radne snage iz BiH u HR Empty Re: Egzodus radne snage iz BiH u HR

Post by RayMabus 3/7/2021, 15:35


_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127056
2014-04-11


Back to top Go down

Egzodus radne snage iz BiH u HR Empty Re: Egzodus radne snage iz BiH u HR

Post by Hektorović 4/7/2021, 16:09

Osobe sa Daunovim sindromom konobarišu: Radost zbog prve dnevnice i šanse za rad

TUZLA - Projekat privremenog zapošljavanja osoba sa invaliditetom, tačnije sa Daunovim sindromom, koje će raditi u kafićima, počeo je u Tuzli.

Nataša Tadić  04.07.2021 17:07 


Svakog petka oni rade po dva sata u tuzlanskim ugostiteljskim objektima.
Osobe sa invaliditetom imaju male šanse da se zaposle jer država i društvo nemaju sluha za tu populaciju. Projekat njihovog radnog angažmana potekao je iz UG "Zmajevo srce" iz Tuzle.
"Planirali smo uključiti desetak osoba sa Daunovim sindromom u ovo. Zasad imamo prijavljeno pet ili šest kafića koji su iskazali interesovanje da daju šansu za rad tim ljudima. Projekat traje do septembra, a dnevnicu obezbjeđuju kafići. Naš je cilj sada da razgovaramo sa kompanijama u TK koje bi obezbijedile plate do kraja godine za te osobe", pojasnio je ideju Omer Isović iz pomenutog udruženja. 
Svoju prvu dnevnicu od 30 KM zaradio je 31-godišnji Saša Šunjka, koji ima Daunov sindrom, a posluživao je goste u tuzlanskom objektu "Pizza-Cut".
"Meni je super i zadvoljstvo mi je družiti se sa ostalim građanima. Ja ću dati sve do sebe da sve bude OK", rekao je Šunjka, koji je radio dva sata i dobio veliki bakšiš. Sašinim radom zadovoljan je i vlasnik objekta Almir Ikanović.
"On kaže da je bio sretan, a ja sam još sretniji. Iako su visoke temperature, nisam ni osjetio to radeći s njim. Najiskrenije, meni su ta dva sata bila relaksacija", kazao je Ikanović.
Za osobe sa invaliditetom i njihove roditelje ovo je veoma značajan iskorak da se i Saša i drugi osjete korisnim članovima društva jer su dobili šansu da zarade svoju dnevnicu.
"Ja se nadam da ćemo ovim primjerom pokazati da smo dobri ljudi i da podržavamo djecu i mlade sa invaliditetom uopšte i da ćemo pružiti priliku našoj djeci da se socijalizuju i da budu ravnopravni akteri našeg društva", rekla je Alma Dropić, predsjednica Udruženja osoba sa invaliditetom  "Duga" Tuzla.
Jedan od narednih projekata u Tuzli je angažovanje posebnog taksija za osobe sa invaliditetom kako bi im se olakšalo kretanje, ali i život generalno.
Hektorović
Hektorović

Posts : 20632
2018-04-10


Back to top Go down

Egzodus radne snage iz BiH u HR Empty Re: Egzodus radne snage iz BiH u HR

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum