ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

U Sarajevu otvorena Kvirhana, novi festival queer umjetnosti

Go down

U Sarajevu otvorena Kvirhana, novi festival queer umjetnosti Empty U Sarajevu otvorena Kvirhana, novi festival queer umjetnosti

Post by Hektorović 25/6/2021, 18:43

U Sarajevu otvorena Kvirhana, novi festival queer umjetnosti
U Sarajevu otvorena Kvirhana, novi festival queer umjetnosti B_210625147
Večeras je u Sarajevu svečano otvoren novi festival queer (LGBTIQ) umjetnosti "Kvirhana" koji će se održati na dvije lokacije, u bašta Zemaljskog muzeja BiH i Džipsi Džipsi.
Sarajevski otvoreni centar i Tuzlanski otvoreni centar organizuju festival queer umjetnosti pod nazivom Kvirhana u Sarajevu od 25. do 27. juna, i u Tuzli 2. i 3. jula.
Naziv Kvirhana nastao je od riječi kvir (queer) koja predstavlja sveobuhvatan pojam za LGBTIQ zajednicu, te riječi han, koja u b/h/s jeziku označava gostionicu, utočište za putnike, svratište.
"’U Bosni i Hercegovini rijetki su prostori u kojima LGBTIQ+ osobe mogu autentično i istovremeno biti ono što jesu i biti prihvaćeni_e. Festivalom Kvirhana želimo kreirati prostor gdje će kvir osobe ne samo biti ono što zaista jesu, nego i slaviti svoje identitete. Iako je Kvirhana primarno siguran i slavljenički prostor za lezbejke, gej, biseksualne, transrodne i kvir osobe, ona je i mjesto susreta i slobode za sve one koji podržavaju LGBTIQ+ osobe ili propituju ustaljene norme vezane za spol, rod i seksualnost. Kvirhana je mjesto za sve one kojima su ljubav, podrška, otvorenost i autentičnost prava mjera odnosa prema drugima", rekli su iz Sarajevskog otvorenig centra.
Festival je otvoren u bašti Zemaljskog muzeja filmom "Ja bi' da to imam doma" koji su režirali Ana Opalić i Noah Kraljević. Nakon toga planiran je koktel i patry uz DJ YNGOD, a od 21:30 nastupit će mlada trap-rap muzičarka Muha.
Drugi i treći dan festival se seli u Džipsi Džipsi. U subotu u 13 sati program će početi izložbom portreta roditelja LGBTIQ djece ”Volim te bez ali”, autora Benjamina Strike, a nastaviti panel diskusijom ”Ljubav tebi, meni i nama” koju će moderirati Delila Hasanbegović-Vukas. Nakon toga, tri sata su rezervisana za dva filma: ”Transformistas” i ”Transkids”.
Noćni program otvorit će drag nastup kolektiva drag umjetnica_ka Dragoslavia, a nastaviti DJ Anja The Batman.
Program posljednjeg dana festivala počet će u 11 sati sa Spoken Poetry performansom. Od 12 sati prikazat će se film Ade Hasanovića ”Nek’ je što šarenije” o prvoj bh. povorci ponosa, a zatim film ”Uferfrauen” koji prikazuje šest protagonista koji su živjeli u bivšoj Njemačkoj Demokratskoj Republici.
Od 15 sati Darko Pandurević moderirat će panel diskusiju ”Koraci do slobode ljubavi” o istospolnim partnerstvima. Nakon toga, ekipa iz Tuzlanskog otvorenog centra promovisat će knjigu “Pričam ti u duginim bojama: Životne priče queer osoba” a promociju će moderirati Dina Bajraktarević.
Kvirhana će biti zatvorena What's Cooking radionicom i svirkom Esme i Zlaje.
Tema ovogodišnje Kvirhane ‘’Tamo gdje je porodica’’ odabrana je zbog činjenice da su mnoge LGBTIQ osobe odbačene od strane svojih porodica zbog svoje seksualnosti i/ili rodnog identiteta, te su drugu porodicu pronašle u LGBTIQ zajednici. Organizatori_ce žele poslati poruku o važnosti podrške roditelja koji prihvataju svoju LGBTIQ djecu, al i da će LGBTIQ zajednica uvijek biti tu za one koji nemaju tu sreću.
Organizatori_ce napominju da će, u skladu sa epidemiološkim mjerama, broj prisutnih na događajima u okviru festivala biti ograničen na sto osoba u jednom trenutku.
Hektorović
Hektorović

Posts : 20586
2018-04-10


Back to top Go down

U Sarajevu otvorena Kvirhana, novi festival queer umjetnosti Empty Re: U Sarajevu otvorena Kvirhana, novi festival queer umjetnosti

Post by Hektorović 25/6/2021, 18:43

Što sve rade za podršu zapada :D
Hektorović
Hektorović

Posts : 20586
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum