ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Putin o napadu na Kapitol Hil i BLM: Suosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji

Go down

Putin o napadu na Kapitol Hil i BLM: Suosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji Empty Putin o napadu na Kapitol Hil i BLM: Suosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji

Post by Hektorović 16/6/2021, 19:07

Putin o napadu na Kapitol Hil: Saosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji
[url=safari-reader://avaz.ba/media/2021/06/16/1530173/thumbs/873x400.jpg]Putin o napadu na Kapitol Hil i BLM: Suosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji 873x400[/url]
Samit između američkog predsjednika Džoa Bajdena (Joe Biden) i ruskog predsjednika Vladimira Putina je završen, potvrdio je zvaničnik Bijele kuće.
Njihovi službeni sastanci bili su podijeljeni u dva kruga, jedan manji sastanak, i drugi s većim delegacijama. Sastanci su ukupno trajali kraće od predviđenih 4 do 5 sati. Završna sesija i samit završili su se malo iza 17 sati po lokalnom vremenu. Bajden i Putin će održati odvojene pres-konferencije. 

18.45 Putin je govor zaključio kazavši da je ovaj samit historijski zato štu su se sastale dvije najveće svjetske sile, kako bi razgovarali o sigurnom, pouzdanom i prosperitetnom „domaćinstvu“ za sve stanovnike planete Zemlje, i kako bi to osigurali svim budućim generacijama.
18.39. - Razgovor sa Bajdenom je bio efikasan, sadržajan i usmjeren ka konkretnim rezultatima - naglasio je Putin.
18.33 Putin se osvrnuo i na proteste "Black lives Matter" i napad na Kapitol Hil koji se desio 6. januara. 
- Saosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji - rekao je.
18.25 - Bajden me nije pozvao na sastanak u Bijelu kuću. Mislim da moramo imati zaista prave uslove da bi došli do tog nivoa saradnje. Bajden je zaista uravnotežen, profesionalan, ima mnogo iskustva. To su zaista važne stvari, možda nisu relevantne, ali su bitne i govore o njemu i njegovim moralnim vrijednostima. Čini mi se da smo tokom sastanka govorili istim jezikom - kazao je Putin. 
Dodao je da se Bajden znatno razlikuje od bivšeg predsjednika Donalda Trampa (Trump). Putin je također rekao kako Bajdena nije pozvao u Moskvu. 
18.20 Ruski predsjednik je rekao da "nema osnova" za zabrinutost SAD zbog ruske vojske na Arktiku.
- Kada su u pitanju državljani SAD koji se nalaze u pritvoru u Rusiji, mislim da ćemo moći pronaći neki kompromis, razgovarali smo i o tome na sastanku - dodao je Putin.

  • Putin o napadu na Kapitol Hil i BLM: Suosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji W873
    Putin je rekao da između Bajdena i njega nije bilo neprijateljstva
    Foto: AFP
18.15  Putin se osvrnuo i na slučaj Alekseja Navaljnog. 
- Ovaj čovek je znao da krši zakon Rusije. Dva puta je osuđivan. Dotični gospodin je otišao na liječenje u inozemstvo. Čim je stigao u bolnicu, objavio je svoje videozapise na internetu... Htio je svjesno prekršiti zakon. Učinio je tačno ono što je želio. Pa kakvu vrstu rasprave možemo voditi (o njemu, op.a) - izjavio je Putin.
18.10 Mislim da između Bajdena i mene nije bilo neprijateljstva, dodao je Putin.
18.05 Američki i ruski ambasadori vratit će se na svoja diplomatska mjesta i preuzeti će svoje funkcije, dodao je Putin. Pitanje kada će se to desiti je "čisto tehničko", dodao je.
Prilikom razgovora sa Bajdenom o pridruživanju Ukrajine NATO savezu, Putin je izjavio da "misli da o tome nema o čemu raspravljati".

  • Putin o napadu na Kapitol Hil i BLM: Suosjećamo s onim što se dešavalo u SAD, ali ne želimo da se to desi u Rusiji W873
    Putin i Bajden nakon sastanka
    Foto: AFP
18.00 Kako piše CNN, Bajden zajedno sa svojim timom pomno prati Putinovu pres-konferenciju kako bi stekli dojam šta on misli o proteklom sastanku.
17.50 Počelo je obraćanje Putina medijima, te je on istakao da je razgovor i sastanak sa Bajdenom bio konstruktivan. Dodao je da će uskoro započeti konsultacije vezane za cyber napade.
- Uvjereni smo da su Amerikanci odlučni da pronađemo zajednička rješenja - rekao je Putin.
Hektorović
Hektorović

Posts : 20645
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum