ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by Hektorović 15/6/2021, 18:16

Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske
Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske B_210615100
Komitet za vanjsku politiku Evropskog parlamenta je utvrdio izvještaj o Bosni i Hercegovini koji nisu podržali parlamentarci iz Hrvatske.
Izvještaj je podijeljen u sedam poglavlja koja se odnose proces pomirenja, funkcionisanje demokratskih institucija, vladavinu prava, osnovna ljudska prava, socioekonomske reforme, povezanost, energiju i okoliš, vanjsku politiku i sigurnost.
Istaknuto je da Evropska unija, kako je navedeno, snažno podržava suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost Bosne i Hercegovine. Osudili su narušavanje državnosti i Ustava Bosne i Hercegovine, te su pozvali domaće političare da donesu Ustav koji će biti u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
Osudili su i nacionalističku i zapaljivu retoriku, poricanje i veličanje ratnih zločina, među kojima je i genocid u Srebrenici.

Pomirenje: Ukinuti "dvije škole pod jednim krovom"

U Komitetu za vanjsku politiku Parlamenta EU su ocijenili da u proces pomirenja moraju biti uključene mlade osobe i to kroz obrazovanje. Zahtijevaju uklanjanje diskriminacije djece u obrazovanju po različitim osnovama, a što se odnosi i na diskriminaciju na osnovu etničkog identiteta.
Ponovo je potcrtano na nužnost ukidanja diskriminatornih obrazovnih ustanova poznatih kao "dvije škole pod jednim krovom". Nazvali su ih školama kojima se, između ostalog, institucionaliziraju etničke podjele.
Utvrđeno je da različiti sadržaj u školskim udžbenicima historije predstavljaju prijetnju razvoju zajedničkog, građanskog identiteta i socijalne kohezije.
Naglašeno je da se mora izvršiti reforma obrazovanja kojom će se mladima omogućiti perspektivna budućnost. Također su pozvali i na to da se bosanskohercegovačkim školarcima omogući učešće u predstojećem PISA testiranju.

Funkcionisanje demokratskih institucija: Osnažiti državnu vlast

Komitet za vanjsku politiku Parlamenta EU je napomenuo da Bosna i Hercegovina mora u potpunosti izvršiti 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. Podsjetili su na važnost učinkovitije saradnje različitih nivoa vlasti.
Istakli su da je osnaživanje državne vlasti bitno za integraciju Bosne i Hercegovine u EU. Ukazali su na važnost reformi kojima će se Bosna i Hercegovina učiniti u potpunosti funkcionalnom i inkluzivnom državnom.

Vladavina prava: Reformisati VSTV

Poručili su da pravosuđe u Bosni i Hercegovini mora biti nezavisno i profesionalno, te da je potrebno izvršiti reformu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) u skladu sa preporukama Evropske komisije i Venecijanske komisije koje je savjetodavno tijelo Vijeća Evrope.
Pozvali su i na hitno suzbijanje, kako su naveli, široko rasprostranjene korupcije u javnom sektoru, a kako bi se povratilo povjerenje građana u institucije. Tako da su apelovali i na državnu vlast da usvoji novu antikorupcijsku strategiju, te da se omogući adekvatno finansiranje institucija na različitim nivoima vlasti koje se bore protiv korupcije.
Naglasili su i važnost borbe protiv organizovanog kriminala, izdvojivši borbu protiv finansijskog kriminala, sukoba interesa i zaštitu zviždača ili prijavitelja korupcije i drugih nezakonitih radnji.

Osnovna ljudska prava: Pozdravljamo prvu Povorku ponosa, provesti presude Evropskog suda za ljudska prava

U Komitetu za vanjsku politiku Parlamenta EU su zabrinuti za osnovna ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, pozvali su na sprečavanje i sankcionisanje govora mržnje prema etničkim i vjerskim manjinama, ženama, LGBTIQ+ osobama, migrantima i tražiteljima azila.
Ukazali su na težak status djece, žena i LGBTIQ+ osoba koje su pogođeni diskriminacijom i nasiljem. Pa su tako upozorili da je nasilje nad ženama poraslo tokom pandemije koronavirusa.
Pozdravili su i održavanje prve Povorke ponosa LGBTIQ+ osoba 2019., te su istakli da je važno da nastaviti sa poboljšanjem statusa ovih osoba, a to podrazumijeva zaštitu od nasilja i diskriminacije.
Kako su naveli, žale zbog toga što Bosna i Hercegovina i dalje krši Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i zbog toga što još nije provela presude Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima Sejdić i Finci, Zornić i Šlaku, a kojima se nalaže da svaki građanin, bez obzira na etnički identitet i prebivalište unutar zemlje, ima pravo da bude biran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
Zbog toga su ponovo pozvali na reformu Izbornog zakona kojim će se provesti spomenute presude, ali i otkloniti nedostaci koji dovode u pitanje legitimitet i legalitet izbora.
Ukazali su i na važnost poboljšanja rada medija. Poručili su da javni servis, BHRT mora biti finansijski stabilan, nezavisan i objektivan državni medij. U svhu zaštite i promocije jezičke i kulturološke različitosti jugoistočne Evrope, ocijenili su da je potrebno formirati višejezičnu javnu televiziju kojom će se promovirati zajedništvo i pomirenje među ljudima, po uzoru na televiziju ARTE u čijem osnivanju su učestovovale Francuska i Njemačka.
Osvrnuli su se i na stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini tokom pandemije koronavirusa. S tim u vezi, potcrtali su da mora postojati ravnoteža između osnovnih ljudskih prava i mjera protiv pandemije.

Socioekonomske reforme: Centralizirati i harmonizirati procedure za registraciju firme

U Komitetu za vanjske poslove Parlamenta EU smatraju da Bosna i Hercegovina mora imati centralizirane i harmonizirane procedure za registraciju firme. U tom kontekstu su naglasili nužnost digitalizacije, informatizacije javne uprave.
Zahtijevaju depolitizaciju javnih preduzeća i pravljenje javno dostupnog registra kompanija koje su u državnom vlasništvu.
Napomenuli su da moraju postojati odgovarajući i, kako su naveli, sveobuhvatni statistički podaci za cijelu državu.

Povezanost, energija i okoliš: Poboljšati kvalitet zraka i okončati korištenje termoelektrana

Među potezima koje su pozdravili jeste i taj što je Bosna i Hercegovina pristala da provede Pariski sporazum o zaštiti okoliša. Ali, urgiraju da Bosna i Hercegovina mora imati standarde kao EU za zaštitu okoliša, a to podrazumijeva "zelenu" i digitalnu transformaciju zemlje.
S obzirom na to da su Bosnu i Hercegovinu svrstali među evropske zemlje koje imaju najveći biodiverzitet, istakli su da je važno da uloži velike napore u konzervaciji tj. zaštiti biljnih i životinjskih vrsta.
Potcrtali su da moraju postojati harmonizirani i kontinuirani napori za poboljšanje kvaliteta zraka. Shodno tome, naveli su važnost korištenja obnovljivih izvora energije, a to za njih znači i početak napuštanja korištenja termoelektrana.
Napomenuli su da mora postojati i održivo upravljanje smećem i otpadom, a što implicira njihovo adekvatno odlaganje i reciklažu.

Vanjska politika i sigurnost: Riješiti otvorena pitanja sa Srbijom, Hrvatskom i Kosovom

Iz Komiteta za vanjsku politiku Parlamenta EU poručili su Bosni i Hercegovini da mora riješiti bilateralna pitanja sa susjednim državama, a to se odnosi na granicu sa Srbijom i Hrvatskom, kao i na riješavanje otvorenih pitanja u odnosima sa Kosovom.
Pozvali su na, kako su naveli, stvaranje novih prilika u odnosima zapadnobalkanskih država.

Hrvatski europarlamentarci bili protiv izvještaja

Većina europarlamentaraca koji su članovi Komiteta za vanjsku politiku podržali su usvajanje ovog izvještaja. Njih osam je bilo protiv, a među njima su bili europarlamentarci iz Hrvatske - Sunčana Glavak i Željana Zovko iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), kao i Tonino Picula iz Socijaldemokratske partije (SDP).
Na sjednici Parlamenta EU ovaj izvještaj bi se trebao razmatrati u formi rezolucije.

210615100
Hektorović
Hektorović

Posts : 20645
2018-04-10


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by RayMabus 15/6/2021, 18:28

Pročitao sam no ne znam čemu se u Sarajevu vesele ?!?!?!

Ukidanju termoelektrana u BiH ? A dobro onda.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by vuksadinare 15/6/2021, 18:47

@RayMabus wrote:Pročitao sam no ne znam čemu se u Sarajevu vesele ?!?!?!

Ukidanju termoelektrana u BiH ? A dobro onda.
Slave da se samo slavi...razlog uvijek mozes naci
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 87501
2015-09-08


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by RayMabus 15/6/2021, 18:51

Ma slave zato šta su svi naši zastupnici tamo glasali protiv a uopće nisu pročitali tekst.

Šta njima znači ako dođe do toga da bude četiri člana predsjedništva od kojih će jedan bit Srbin , drugi Hrvat , treći Bošnjak a četvrti najvjerojatnije Židov iz reda Ostalih koji će im blokirati Plastince , Erdogana i muslimansko bratstvo ?

Ma oni su teški debili.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by Hektorović 15/6/2021, 19:05

@RayMabus wrote:Pročitao sam no ne znam čemu se u Sarajevu vesele ?!?!?!

Ukidanju termoelektrana u BiH ? A dobro onda.

Ne spominju se konstitutivni narodi i legitimni predstavnici.
Hektorović
Hektorović

Posts : 20645
2018-04-10


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by RayMabus 15/6/2021, 19:10

Pa šta me brige da se ne spominju. Ako sad ne pristanu na promjenu izbornog zakona ja to više neću tražit nego ću tražit entitet na sjeveru Dalmacije u BiH po uzoru i sa svim pravima kao RS.

Idem na raspad ugoovra o Federaciji BiH koji je kreiran u Washingtonu.

Ne želim imati zajedničku vojnu upravu ( OS BiH ) sa Sarajevom ako sad ne promjene izborni zakon. Nisam budala.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by vuksadinare 15/6/2021, 19:19

Ljudi meni se sve cini da nece proci dugo a bosnjaci bi mogli isprovocirat neku vecu pizdariju...pere ih debela nervoza..hvataju se za svasta...ali mora se priznat da im na ruku izlaze bas neke clanice eu-a pa i ameri..bumo videli
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 87501
2015-09-08


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by RayMabus 15/6/2021, 19:20

@vuksadinare wrote:Ljudi meni se sve cini da nece proci dugo a bosnjaci bi mogli isprovocirat neku vecu pizdariju...pere ih debela nervoza..hvataju se za svasta...ali mora se priznat da im na ruku izlaze bas neke clanice eu-a pa i ameri..bumo videli
Ako ne naprave oni rat ja ću ga napraviti ako sad ne promjene izborni zakon.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by RayMabus 15/6/2021, 20:16

Ne planiram tražit više.mjesto 1/3 zapovjednika OS BiH ako to sad ne prihvate.

Ide Komšiš pa Čović ( pošto Komšić ne može tri puta za redom ). To je osam godina. Do tada će već navala imigranata , islamistički napadi itd.

Nema šanse da tražim to mjesto i zajedničku vojsku s muslimanima.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by RayMabus 15/6/2021, 20:23

Nisan vojna budala. Već su u minusu šta su me treći put priveslali a sad ako ne pristanu nema teorije da ima zajedničku vojsku s takvima i radit ću na razbijanju iste na srpsku , hrvatsku i islamsku komponentu.

Ja ne raspravljam.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by RayMabus 15/6/2021, 20:26

Postavit ću svoje trupe na sjeveru Dalmacije u BiH pod mojom 100% upravom nad kojima Sarajevo neće imat nikakvu juridiskciju.

Ako netko na zapadu to pokuša spriječiti pokrenit ću rat s muslimanima koji će se prelit u zapadnu Europu koja je puna muslimana.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by Hektorović 16/6/2021, 11:32

Javio se i halal srbin iz komšićeve partije

Dunović: Zašto europarlamentarci iz Hrvatske imaju problema zbog napretka BiH ka EU
[url=safari-reader://avaz.ba/media/2021/06/16/1529643/thumbs/873x400.jpg]Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske 873x400[/url]
Informacija da je u okviru Izvještajne komisije za BiH, koja djeluje pod okriljem Komiteta za vanjske poslove EU, troje članova koji dolaze iz Republike Hrvatske glasalo protiv Izvještaja o stanju u BiH, šalje lošu poruku o tome šta nam država koju predstavljaju želi, navodi u saopćenju potpredsjednik FBiH Milan Dunović. 
- Izvještaj koji je usvojen velikom većinom glasova, između ostalog, govori o podršci suverenitetu, teritorijalnom integritetu i nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te ispunjenju 14 prioriteta iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH ka EU.

"Legitimno predstavljanje"


Pitanje za europarlamentarce iz Hrvatske: Željanu Zovko (HDZ), Sunčanu Glavak (HDZ) i Tonina Piculu (SDP): šta je to sporno u Izvještaju, koji je usvojen više nego dvotrećinskom većinom i koji daje vjetar u leđa Bosni i Hercegovini na evropskom putu? Možda je bolje preformulisati pitanje – zanima nas šta je to ujedinilo europarlamentarce iz Hrvatske, koji dolaze iz političkih partija različitih svjetonazora?
Očito je da gore navedeni imaju problem sa napretkom BiH ka EU, te da evropske vrijednosti i građansko uređenje države nisu nešto što je, u njihovim glavama, spojivo sa našom državom. Vjerovatno je nedostatak spominjanja „legitimnog predstavljanja“ i „konstitutivnih naroda“, za njih dovoljan razlog za odbacivanje Izvještaja. Ne iznenađuje, zbog toga, ni stav predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Milanovića, iznesen nedavno, u kojem navodi da je građansko uređenje BiH, kako reče, prevara.
Sve češće iz Hrvatske, članice Evropske Unije, koja za sebe želi građansko uređenje, jednakopravnost svih građana i sigurnost NATO saveza, čujemo da to i nisu neke dobre i bitne vrijednosti, bar kada je o BiH riječ. Nama, valjda, žele potpuno suprotno!?

- Najmanje što se očekuje od susjedne države, članice EU, jeste iskrena pomoć na evropskom putu. Na žalost, stvarnost je takva da sve više političara iz Hrvatske zastupa interese HDZ-a BiH. Postavlja se ozbiljno pitanje, da li je Dragan Čović nalogodavac političarima u Hrvatskoj ili je on samo izvođač radova.
Koja god je od gore navedenih verzija tačna, mora se priznati Draganu Čoviću da je uspio ubijediti pojedine političare iz Hrvatske, koji u svojoj državi odbacuju etnički koncept, da je taj isti koncept, i ta ista stranka, ali sa sjedištem u Mostaru, umjesto u Zagrebu, dobro rješenje za BiH. Možda bi trebali da razmisle o nastavku svoje političke karijere. Možda su jednostavno u pogrešnoj stranci. No, još ima nade za njih da odu pod okrilje HDZ-a, mostarskog ili zagrebačkog, svejedno. Princip je isti, sve su ostalo nijanse - navodi Dunović u saopćenju. 
Hektorović
Hektorović

Posts : 20645
2018-04-10


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by niels 16/6/2021, 11:51

EU Parlament je više puta, na plenarnoj sjednici, pozivao Sloveniju da okonča blokadu Hrvatske.

U EU Parlamentu, baš kao i Komisiji se odlučuje kvalificiranom većinom - zato ta tijela i ne mogu odlučivati o ničem strateški bitnom.

Te odluke donosi ili Europsko vijeće ili Vijeće EU (odnosno njegove inačice, COREPER).

A tamo postoji pravo veta svake članice.
niels
niels

Posts : 1283
2021-04-26


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by niels 16/6/2021, 11:59

Inače, nikad i nije bilo sporno ni po Daytonu ni po Ustavu da npr. Albanac bude kandidiran i izabran u Predsjedništvo BiH.

Ali samo kao predstavnik jednog od konstitutivnih naroda, i ako će taj konstitutivni narod glasovati za njega.

Komšić jest etnički gledan Hrvat, ali je formalno predstavnik naroda koji za njega uopće nije glasovao, niti on taj narod i njegove interese predstavlja.

Sva poanta promjene izbornog zakonodavstva jest da se osigura da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike. Ako ja kao Hrvat dođem na biračko mjesto, onda mi se daje lista s kandidatima ISKLJUČIVO s kandidatima za hrvatskog člana Predsjedništva - to treba izmjenama Izbornog zakona osigurati.
niels
niels

Posts : 1283
2021-04-26


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by niels 16/6/2021, 12:02

Dayton je daleko od savršenstva, ali je donio mir. Tko prešućuje i baca Dayton kroz prozor, a to mogu samo oni koji su ga potpisali i koji su jamčili za njega (Kontaktna skupina), mora znati i da se odriče mira u BiH.
niels
niels

Posts : 1283
2021-04-26


Back to top Go down

Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske Empty Re: Sarajevo slavi: Komitet EU parlamenta usvojio izvještaj o BiH kojeg nisu podržali zastupnici iz Hrvatske

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum