ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 21:20

Ameri

https://www.caranddriver.com/features/a36651184/mate-rimac-porsche-bugatti/


prijevod:

Imati svoj primjerak Bugattija do 33. godine bila bi dovoljno impresivno. No do kraja ove godine očekuje se da će Volkswagen cijelu marku Bugatti – ili barem njezin veći dio – prepisati 33-godišnjem Mateu Rimcu jer može bolje projektirati električne pogonske sklopove koji će marki trebati u elektrificiranoj eri nego što to mogu oni.

Pa kako je momak koji je prvi put poletio avionom tek 2007. godine došao na rub toga da kontrolira jedno od najcenjenijih imena u automobilizmu? Sve započinje na najmanje bugatijevski način: 20-godišnji Mate izvlači spaljeni motor iz svog BMW-a E30 325i zrelog za auto-otpad i zamjenjuje ga električnim motorom iz – viljuškara! Na kraju je i to sredio, popravio ga i od tada dorađuje svoje električne pogone. Ono što je naučio krpajući svoj auto omogućilo mu je da osnuje prvog hrvatskog proizvođača automobila, stvori dva superautomobila, i, što je još važnije dovede najveće zvijeri u automobilskom ekosustavu u svoju majušnu, mladu zemlju, da vide može li njihovo najpametnije dijete zaista prečacem doći do električnog vozila visokih performansi.

Čini se da može, premda je u početku bili potrebno malo uvjeravanja. Hyundai, jedan od njegovih najranijih klijenata i investitora, ima godišnji prihod četiri puta veći od cijelog hrvatskog bruto domaćeg proizvoda. Kao i ostali OEM-i, navikao je imati posla s poznatim dobavljačima poput Boscha, koji i sam ima godišnji prihod veći od hrvatskog BDP-a. Porsche (u vlasništvu Volkswagena) uložio je izravno u Rimac i dva puta povećao svoj udio. Ugovor o Bugattiju, koji će vjerojatno biti objavljen kasnije ovog ljeta, prebacit će vlasništvo Bugattija sa VW-a na Porsche, a zatim ga staviti u zajedničko ulaganje s Rimcem u kojem bi Rimac bio većinski dioničar.

Vjerovati klincu koji je morao pustiti bradu da bi izgledao malo starije nije ono što velike konzervativne korporacije obično čine. Ali Rimac je brzo stvorio portfelj. Osim svoja dva superautomobila, Concept One i sada Nevera, sklopio je poslove za isporuku dijelova pogonskog sklopa za hibridne hiperautomobile, između ostalih Aston Martina i Koenigsegga. Pininfarina Battista praktički je Nevera, s kojom dijeli sve osim dizajna unutrašnosti i vanjskih panela.

Ali ono što se dalje događa moglo bi biti daleko značajnije. Rimac sada ima aktivne projekte s ‘većinom’ glavnih europskih OEM-a i ima ugovore za isporuku pogonskih sklopova u mnogo većim količinama nego prije: uglavnom za izvedbene verzije pure-play električnih vozila od mainstream ili vrhunskih proizvođača automobila, koje će proizvoditi u količinama do 100 000 komada godišnje. Rimac je s Porscheom potvrdio još jedan opsežni projekt. On ostaje skriven, ali kad ti automobili počnu pristizati negdje oko 2025. godine, to će značiti veliki korak naprijed.

Da bi osigurao tu proizvodnju, Rimac je naručio novi kampus, vrijedan 240 milijuna dolara, na periferiji glavnog grada Hrvatske, Zagreba, koji može primiti 2,500 radnika. Probna staza će prolaziti kroz nju, a tvornicu će krasiti livade za organski uzgoj s ovcamama i povrćem.

Matu Rimca njegov nevjerojatan uspjeh nije promijenio, unatoč tome što je postao nešto poput ikone. Još uvijek ima bradu i, možda je nesvjestan toga koliko je njegovih muških zaposlenika pustilo istu da bi sličilo na njega. Sigurno se ne ponaša poput tipičnog, hiper-alfa izvršnog direktora ili tehnološkog titana. Ponudio nam je prezentaciju o novoj Neveri sa svojim starim prijateljem Goranom koji je sjedio pokraj njega. Goran ne radi za Rimca: samo su se željeli družiti, a Mate bi zaustavio prezentaciju da bi naškrabao bilješke kako je poboljšati. Zapravo je Goran bio taj koji je spalio motoru njegove stare BMW trojke prije 13 godina, pa mu Hrvatska zaista mora zahvaliti na rastućoj novoj automobilskoj industriji.

Mate Rimac je, neizbježno, prozvan europskim Elonom Muskom, ali ne podnosi usporedbu i kaže da ne želi upoznati svog heroja dok “ne postigne nešto više”. Mogli biste pomisliti da bi dovoljno postignuće bila proizvodnja Nevere, električnog hiper automobila od 1877 KS koji ruši Chironove rekorde ubrzanja, i to puno prije nego što je napunio 40 godina. Ali Mate nikad nije bio sasvim zadovoljan postignutim, i to je ono što ga je uopće nagnalo da uspije.


_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 21:23

Švabe kažu da je Nevera "tehnološki nadmoćna njemačkim automobilima" i da spram nje Porsche djeluje "šepavo"

https://www.index.hr/vijesti/clanak/spiegel-mate-rimac-je-balkanski-elon-musk/2275290.aspx

Spiegel: Kako je Mate Rimac postao svjetionik nade automobilske industrije?


NJEMAČKI list Der Spiegel raspisao se o novom automobilu Mate Rimca. Neveru se opisuje kao "nadmoćnu", a Rimca kao osobu koja "uvodi nove standarde" u industriju električnih automobila.

"Sportski automobil Rimac Nevera od 2000 KS pokazuje superiornost električnog pogona na trkaćoj stazi", ističe Der Spiegel u članku pod naslovom "Bugatti je bio jučer. Sad dolazi Rimac Nevera".

"Trenutni vrhunac jedne velike karijere"
Njemački list konstatira da je Nevera "trenutni vrhunac jedne velike karijere", tijekom koje je Rimac u deset godina od "potpuno nepoznatog postao savjetnik nekih od najpoznatijih menadžera autoindustrije", koji savjetuje šefove Volkswagena i Porschea o prelasku na električne automobile.

Der Spiegel ipak kritički konstatira da "Nevera igra na najniže instinkte".

"Željeli smo pokazati što je tehnički moguće. I, naravno, malo se zabaviti", rekao je 33-godišnji Rimac za Der Spiegel, koji podsjeća da je on svoju karijeru započeo kao vozač na utrkama. "Nevera nije doprinos masovnoj pokretljivosti, nego zabavna aktivnost za nekolicinu", objašnjava Rimac.

No Nevera treba također demonstrirati "što sve mogu proizvesti Rimac Automobili". Der Spiegel smatra da Rimčeva "tehnologija može obična vozila učiniti bržima, ekonomičnijima ili sigurnijima".

Opis iskustva vožnje u Neveri
Novinar Spiegela zato s oduševljenjem opisuje iskustvo vožnje u Neveri.

"Potreban je samo trzaj desne noge, a zatim Nevera čovjeku poljulja svjetonazor. 1.4 megavata snage i kumulativni okretni moment desetak VW Golfova katapultiraju automobil prema horizontu. Vozač otvori usta, dahće za zrakom i prste poput pandži zariva u volan. Prije nego što dođe do daha, digitalni brzinomjer očitava više od 300 km/h. Kraj piste na ograđenom poligonu prijeteće je blizu.

Od 0 do 100 kilometara na sat za manje od dvije sekunde, četvrt milje za nešto više od devet sekundi. Sve to u apsolutnoj, sablasnoj tišini. Svatko tko je mislio da će Bugatti Chiron ili Boeing 747 ponuditi najbolje iskustvo maksimalnog ubrzanja, ovdje može doznati više. Nevera daje ideju o tome kako bi moglo izgledati teleportiranje. S druge strane, poslije Nevere svaki Lamborghini djeluje šepavo, kao i svaki Porsche", piše Der Spiegel.

Tehnički superioran električni automobil
Detaljno se hvale tehničke performanse Nevere, a ističe se i da je vrlo udoban auto: "Uši ne odzvanjaju rikom iz cilindara kao u komercijalnom sportskom automobilu, kosti ne bole od borbe s mehanikom." Objašnjava se i značenje imena te se konstatira da je Nevera tehnički superiorna u svakom smislu.

Der Spiegel navodi da proizvodnja Nevere započinje ovog ljeta u bivšem trgovačkom centru u blizini Zagreba. Sljedeće godine slijedi preseljenje u Rimčev kampus od 200 milijuna eura. Kampus je inspiriran sjedištem Applea u Cupertinu i Autostadtom u Wolfsburgu, a uključuje organsku farmu, hotel i trkaću stazu.

U sljedeće tri godine trebao bi izraditi najviše 150 primjeraka Nevere po cijeni od 2.4 milijuna eura i više za jedan auto, ističe njemački list.


_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by veber 10/6/2021, 21:48

ne da mi se s tobom, o nečem o čemu nemaš pojma.
bila je ovdje reportaža o rimcu, autima i o tome da je nr1 dobavljač za porš.

a ti kao i inače stavljaš irelevantne linkove.
stavi linkove izvornika.

to je sve bilo prije tjedan dana.


daj njemački link, ako ga nemaš ja ću ti ga objavit, pa da pročitamo u izvorniku.

kao neki kqvazi novinar trebao bi biti objektivan.
proučiti više izvora.
itd.
no ti si režimsko piskaralo
koje je isto tako ustvrdilo da turizam je budućnost.

ignorirajući linkove, iz njemačke, italije, francuske, austrije.

tako i sada bulazniš, a kada se tema malo razvije, počet ću ti stavljati linkove iz njemačke.

(ti si kao Kenwood Kenon, kolosalna pobjeda-ovdje komentari u vijestima-teški poraz HDZa na lokalnim izborima)
veber
veber

Male
Posts : 44899
2014-12-30


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by veber 10/6/2021, 21:51

radim u airbusu, ali helikopterski dio.
i opet kaj smo ti spear i ja govorili, jebala te struja. nikaj od toga.
priče za vas naivce.
2019e je bmw završio razvojni centar za diesel motore vrijedan milijardu eura. i o tome sam pisao.
pretpostavka bmw/daimler/vw da će do kraja 2035 struja biti out, a diesel in.
veber
veber

Male
Posts : 44899
2014-12-30


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 22:23

@veber wrote:radim u airbusu, ali helikopterski dio.
i opet kaj smo ti spear i ja govorili, jebala te struja. nikaj od toga.
priče za vas naivce.
2019e je bmw završio razvojni centar za diesel motore vrijedan milijardu eura. i o tome sam pisao.
pretpostavka bmw/daimler/vw da će do kraja 2035 struja biti out, a diesel in.

veber, europarlament je već donio odluku da motori s unutarnjim sagorijevanjem lete

svi veliki proizvođači auta su obustavili razvoj ICE motora, razvija se samo još struja - do 2030 što je ostalo, ostalo je

novi euro 7 standardi su nedostižni bez struje


https://www.electrive.com/2021/03/08/daimler-considers-earlier-stop-to-combustion-engines/

Statements made by Daimler board member Markus Schäfer are now giving strength to the rumour Daimler could phase out the internal combustion engine well before the planned date of 2039. Schäfer did not, however, name a new “end date”.

vjerojatno između 2030. i 2035.

do 2025. računaj da će baterije biti ispod 50 dolara po kwh (sad su oko sto) i da će se cijene strujića izjednačiti s cijenama dizela i benzinaca

iza toga - nema više ice motora, doviđorno.

usput, sereš nepovezano o stvarima u koje nisi upućen.


_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 22:24

https://www.euractiv.com/section/circular-economy/news/eu-plotting-ban-on-internal-combustion-engine-as-of-2025-industry/

The European Commission’s proposed Euro 7 emission rules on cars, vans, trucks and buses would amount to “a ban through the back door” of internal combustion engines as of 2025, if implemented in their current form, industry has said, calling the proposal premature and “completely out of the question”.


_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 22:26

“The first proposals that have been made require a decrease of 60% to 90% of emissions, which is not realistic at all. It is a very complicated objective to reach regarding non-electric cars,” said Laure De Servigny, information and media relations officer at CCFA.

drugim riječima, euro 7 standard je zamišljen tako da više nećeš moć prodavat benzince i dizele uopće.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 22:28

ali ovo nije tema o tome, tema je o rimcu. Inače da je budućnost auta električna, to je valjda toliko jasno i očito da nema smisla o tome raspravljati, bar ne ozbiljno. Jasno je rečeno da će negdje nakon 2030. motori s unutarnjim sagorijevanjem biti zabranjeni - možda ne te godine, ali što prije auto industrija uspije prijeći na struju. Nikog ne zanima jel se to isplati ili ne, to je jednostavno tako.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 22:29

i mislim da danas nema više ozbiljnog proizvođača auta koji nije najavio da će kompletno prijeći na električni pogon, većina je specificirala i godinu. Od rollsa i bentleya do dacie i fiata. E da, idući elfer će po svoj prilici biti električni, u najboljem slučaju hibrid kao prijelaz na punu elektrifikaciju.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 10/6/2021, 22:30

tebi za info, ford je nekidan objavio da je ove godine u prvih 6 mjeseci prodao više električnih mustanga (mustang mach-e) nego benzinskih.

a nije da ljudi ne kupuju benzinske mustange.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by veber 10/6/2021, 23:41

evo ja sam, odvozio 28km uz dunav.
bez struje i bez motora.

a, ti si uvijek u pravu dok se ne pokaže da si u krivu.

misliš da će jedan bmw izgraditi pogon za testiranje diesel motora u vrijednosti od milijardu eura, onako iz zabave.

struja se nemre uvesti u sva vozila do 2050, a do 2030e će odjebati natapiranu babu i europarlament.
u njemačkoj se trenutno radi 200 H2 pumpi, a do 2030e planira se doći do brojke od 2000 pumpi s kombinacijom benzin/dizel/struja.
u prosjeku jedna košta 20 milja eura.
amortizacijska stopa je 15g. zar misliš da su investori bedasti pa će 2045e krenuti prema zatvaranju?

u njemačkoj je porast vozila na benzin, relativan pad dizelaša i dobar pad strujnih.

nakon ciklusa od 40ak tisuća kilometara i dnevnog punjenja kapacitet baterije je drastično pao, pa s malim autom imaš oko 75km doseg, što je u njemačkoj dan i pol-radni.

80ih je bmw lansirao dizel motor jednakih karakteristika kao i benzinski, do 85e po momentu i snazi je pretekao benzinske, onda je 2005e broj dizelaša daleko premašio broj benzinaca.

onda je došla 2008 i stasijeva babetina je osmislila plan elektrifikacije njemačke.
pa je sjebala svijet.
ona natapirana baba koja se vura na tačericu i maše rukicama ko pijana kolinda izbacila je agendu zelene nula europe, kaj je nemoguće.

te spike prodaju političari, a kupuju debili kao ti i zeleni.
zakon o očuvanju energije i termodinamika ne poznaju rad bez gubitka.

njemačka je nakon poljske najveći proizvođač ugljena u europi i nakon australije su tu negdje na trećem ili četvrtom mijestu na svijetu.
njemačka je licemjerno "ugasila" nuklearke-stand by, a kure ugljen i mazut na veliko.

struju moraš dobiti od nekud. i opet ulazimo u strojarstvo i fiziku.

amerika je u travnju opet postala najveći proizvođač sirove nafte.

njemačka se uskoro povezuje s plinom iz rusije i to kroz 4 plinovoda.

u italiji je otvorena najveća rafinerija nafte i plina u europi, a mislim da je na svijetu.

i sada dolazmo do cifre od 1000 bilijuna (ne milijari, već bilijuna ) ako ne i više
koje se samo na teritoriju eu moraju amortizirati

ako pogledamo da je proračun njemačke 1,7 bilijuna eura (1700 milijardi eura) s proračunima samouprava oko 2,2 bilijuna dolazimo do amortizacijske od 450 godina investiranih na tritoriju eu.
da ti pojasnim-450 godina da njemčka uplaćuje u energetske investicije u eu vratila bi se investicija. nakon amortizacije moraš počet zarađivat.

zato ne piši gluposti. 
za tebe mi se ne da stavljati linkove jer ih ignoriraš pa kao u slučaju njemačkog turizma navodiš tamo neke lijeve i viki, a ja ti dajem relevantne podatke.
kao i dizel proći će i ta moda.

ili kaj misliš da će jedan brazil preći na struju, a uredno ide na etanol?
veber
veber

Male
Posts : 44899
2014-12-30


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by veber 10/6/2021, 23:50

krivo sam napisao ukupno im je 4,15 bilijuna.
znači cijela njemačka bi morala raditi 250 godina za prljavu energiju
veber
veber

Male
Posts : 44899
2014-12-30


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by abraham 11/6/2021, 05:17


_________________
But I'm near the end and I just ain't got the time
And I'm wasted and I can't find my way home.
abraham
abraham

Male
Posts : 12537
2014-04-14


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 11/6/2021, 08:20

@veber wrote:krivo sam napisao ukupno im je 4,15 bilijuna.
znači cijela njemačka bi morala raditi 250 godina za prljavu energiju

objasni to europskoj komisiji, ali bojim se da je kasno jer je zabrana IC motora već zapečaćena. Znači ide se na struju, i šlus. Pitanje točne godine zabrane prodaje IC motora je još predmet spora, auto industrija je protiv toga da to bude 2030., što gura politika, ali sasvim sigurno prije 2040.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 11/6/2021, 08:37

@veber wrote:
a, ti si uvijek u pravu dok se ne pokaže da si u krivu.

ja sam obično u pravu, pa sad vrati moje stare tekstove od prije pet ili deset godina i vidi.

pogotovo kad je riječ o Rimcu. Oduvijek sam tvrdio da taj dečko ima strahovit potencijal. I da jedino on i par takvih mogu pokrenut hrvatsku ekonomiju, pod uvjetom da ih politika pusti na miru i skine im se s kurca i grbače.

vi ste gnojili kak živi od državnih poticaja, i kak bu propal i kak auto ne postoji i sve je to prevara i hyundai i porsche nemaju pojma u kaj ulažu (moš mislit)

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by Speare Shaker 11/6/2021, 09:50

@marcellus wrote:
@veber wrote:krivo sam napisao ukupno im je 4,15 bilijuna.
znači cijela njemačka bi morala raditi 250 godina za prljavu energiju

objasni to europskoj komisiji, ali bojim se da je kasno jer je zabrana IC motora već zapečaćena.

Riječ je o prijedlogu, a ne gotovom riješenju.
Dakle, daleko od toga da je kasno i da je sudbina motora sa unutarnjim izgaranjem zapečaćena..

_________________
Obras póstumas, divinas y humanas
avatar
Speare Shaker

Posts : 26560
2016-11-04


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 11/6/2021, 09:55

@Speare Shaker wrote:
@marcellus wrote:
@veber wrote:krivo sam napisao ukupno im je 4,15 bilijuna.
znači cijela njemačka bi morala raditi 250 godina za prljavu energiju

objasni to europskoj komisiji, ali bojim se da je kasno jer je zabrana IC motora već zapečaćena.

Riječ je o prijedlogu, a ne gotovom riješenju.
Dakle, daleko od toga da je kasno i da je sudbina motora sa unutarnjim izgaranjem zapečaćena..

bojim se da je pritisak na to strahovito velik i da tu nema izgleda da se nešto promijeni. Jasno mi je da je električni pogon budućnost, cijene baterija padaju, past će dodatno ako se uspije prijeći na metal - ionske baterije umjesto litijskih. Ali ne bih osobno podržao zabranu IC motora, oni minimalno sudjeluju u stakleničkim plinovima a i posjedice zagrijavanja se preuveličavaju. Samo bojim se da je neizbježna.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 11/6/2021, 09:55


_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 11/6/2021, 09:56

Beginning in 2016, European countries and cities began to make commitments to ban the future sale of ICE vehicles. Countries like France, Norway, and the UK have all set dates for these bans, with Norway’s being the most bullish—all new car sales must be zero emissions (battery EV or fuel cell) by 2025.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by marcellus 11/6/2021, 09:57

dakle dio EU država je već odredio kad kreće zabrana IC motora - ostali će to tek uraditi, ali stvar je jednostavno neizbježna.

_________________
Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 37414
2014-04-16


Back to top Go down

Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice) Empty Re: Ameri, Švabe i ostali o Rimcu (tema za Vebera i šank-sveznalice)

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum