ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by epikur37 28/4/2021, 16:15

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Bih_0

ODGOVOR NA UNITARIZAM

[size=40]Hrvatima je potrebna "izlazna strategija" iz BiH[/size]


Unatoč svim prijetnjama, zveckanju oružjem, zapaljivim izjava i (para)vojnim prosvjedima, Bosna i Hercegovina svakim je danom bliže svojoj neminovnoj propasti. Rođena u Daytonu, država BiH imala je šansu opstati, čak i prosperirati, kao država u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda i svih ostalih njenih građana. No, od jednakopravnosti konstitutivnih naroda nema ništa, isparila je već u prvim postdaytonskim danima i to uz svesrdnu podršku najsnažnijih zapadnih sila. 
Danas je BiH samo ljuštura od države na teritoriju poznatom pod nazivom Bosna i Hercegovina. Riječ je o propaloj državi koja ne može zadovoljiti ni najosnovnije potrebe svojih građana, u kojoj su prijetnje ratom stanovnicima hrvatske i srpske nacionalnosti uobičajene, u kojoj se Srbe bez ikakvih skrupula naziva "genocidašima" i "četnicima" a Hrvate "UZP-ovcima" i "ustašama", u kojoj se negiraju temeljna ljudska prava, poput prava na političko predstavljanje, u kojoj se ekonomija na područjima na kojima dominantno živi jedan narod sustavno uništava, u kojoj je poželjno širiti negativne stereotipe o drugom i drugačijem...
Takva država nema nikakvu šansu dugotrajnog opstanka, unatoč svim nastojanjima međunarodnih aktera. Zapravo, i dalje postoji jedna mala, gotovo zanemariva šansa, a to je da BiH uistinu profunkcionira kao država u svemu jednakopravnih konstitutivnih naroda (kako je daytonom i predviđeno) koji bi svoje međusobne odnos uredili na federalističkim i konsocijacijskim osnovama. No, to se gotovo sigurno nikad neće dogoditi.
U takvom kontekstu, postavlja se opravdano pitanje: imaju li Hrvati, kao politički narod, strategiju izlaska iz takve BiH, ili će hrvatski politički vrh utjelovljen u HDZ-u BiH i Hrvatskom narodnom saboru nijemo promatrati kako hrvatski narod u BiH postaje nacionalnom manjinom, kulturnom zajednicom s pravima kakva su imali u Osmanlijskom carstvu?
Čini se kako hrvatska politika posljednjih 25 godina svu svoju energiju ulaže kako bi se u parlamentarnoj proceduri, uz prethodni dogovor najvažnijih političkih subjekata iz tri naroda, došlo do zakonskih izmjena koje bi barem ublažile ogromnu neravnopravnost konstitutivnih naroda. Tako hrvatska politika više od 15 godina priča o potrebi izmjena Izbornog zakona, o nezakonitosti nametanja političkih predstavnika, o fenomenu Komšić, o hala-Hrvatima u domovima naroda, o pretvaranju FBiH u bošnjačku polu ili para državu... Sve te "anomalije" pak pokušava riješiti razgovorima i pregovorima. No, ti razgovori i pregovori uvijek imaju identičan ishod - bošnjačka strana ih glatko odbija i nastavlja sa svojom agendom pretvaranja FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom kao podlogom za izgradnju buduće bošnjačke nacionalne države. Pri tom se zagovaratelje ravnopravnosti sustavno sotnozira što je danas poprimilo epske proporcije.

Rezultat takvog vođenja politike bez ikakvih opipljivih rezultata su deseci tisuća iseljenih Hrvata iz BiH, kako mladih tako i onih malo starijih, bez ikakve želje za povratkom. Rezultat je i bujanje korupcije i nepotizma među samim Hrvatima, uništavanje ozračja povoljnog za ekonomski razvoj kao i svake privatne ekonomske inicijative, srozavanje kulture, obrazovanja, medija...
No, HDZ ne odustaje od svoje politike dogovaranja i pregovaranja, čak ni danas, nakon iskustava Alijanse i Platforme te trostrukog nametanja Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH bošnjačkim glasovima. I danas hrvatska politika sprema prijedloge za izmjenama Izbornoga zakona, dokazuje kako presude Sejdić-Finci i Ljubić nisu u suprotnosti, kako Hrvati nisu separatisti, kako žele cjelovitu BiH, kako federalizam nije separatizam te kako će naposljetku unitarizam razoriti BiH.
To što su u pravu, ne znači da time išta dobro donose narodu kojeg predstavljaju. Pregovarati i dogovarati se definitivno treba, ali besmisleno je pokušavati dogovoriti se s nekim tko ne želi dogovor nego pokoravanje.
Danas pak traje tko zna koja runda priče o izmjenama Izbornog zakona tako da jedan narod drugom ne bira političke predstavnike. No, šanse da se Izborni zakon tako i promijeni gotovo da su ravne nuli. Postoje neki promili šansi da se to dogodi, ali u praksi su gotovo zanemarivi. Bošnjačka politika se nikad svojevoljno neće odreći luksuza da ima dva od tri člana Predsjedništva BiH, potpunu kontrolu Federacije BiH te, u perspektivi, dvotrećinsku kontrolu državne vlasti.
Najave da će bošnjačka politika nastaviti majorizirati sve nebošnjake gdje god je to moguće dolaze sa svih relevantnih sarajevskih političkih adresa, ponajviše od Bakira Izetbegovića osobno. Gotovo je sasvim izvjesno da će na izborima 2022. godine bošnjačka politika pokušati zadržati Komšića u Predsjedništvu, uzeti kontrolni paket u svim klubovima Federalnog doma naroda, formirati Vladu FBiH po uzoru na Platformu te pokušati ovladati i hrvatskim Klubom u državnom Domu naroda. Time bi ovladala i hrvatskim dijelom vlasti na državnoj razini.
Postoji i "hrvatski odgovor" na ove težnje? Za sada ga ne vidimo i vrlo je vjerojatno da ga uopće nema.
Srpska politika je sigurna od ovakvih posljedica unitarističkih politika. Štiti je Republika Srpska kao institucionalni okvir, iako ni njima neće biti ugodno ako bošnjačka politika ovlada s dvije trećine vlasti na razini države. No, Srbi imaju "izlaznu strategiju" za takve scenarije. Na svaki unitarizam oni odgovaraju separatizmom i prije ili kasnije RS će postati samostalno jer u BiH, izvjesno je, u doglednoj budućnosti neće biti moguće harmonizirati međunacionalne odnose.
No, što će učiniti Hrvati? Hoće li pristati na položaj zimija u bošnjačkoj (para)državi na teritoriju današnje FBiH ili će pokušati izvesti Hrvate iz takvog institucionalnog okvira. Hrvatski narodni sabor već sad bi trebao imati spremna rješenja za svaki, pa i najgori scenarij. Već sad bi se trebalo raditi na uspostavljanju vlasti na dijelovima teritorija BiH koji je dominantno nastanjen hrvatskim narodom. 
Bez odlučnog "hrvatskog odgovora" Hrvati kao politički narod neće preživjeti još jedno izbacivanje iz vlasti. Već sad gotovo da i nisu faktor, već sad su demografski, kulturno i politički osakaćeni. Još jedno političko šamaranje teško da će preživjeti.
Bošnjačka politika Hrvate u BiH može pokoriti samo ako sam hrvatski narod svojevoljno na to pristane. Hrvatska politika ne smije dozvoliti da se hrvatski narod "skuha kao žaba", nego treba poduzeti sve moguće poteze i podnijeti svaku žrtvu kako bi omogućila njegov opstanak kao političkog naroda. Jedan od tih poteza je i izlazak iz BiH. Taj izlazak pak treba biti planski izveden. Ako se ne poštuju Ustav BiH i Daytonski mirovni sporazum, onda Hrvate ništa ne sprječava da se samoorganiziraju i spase se od monstruma koji jede svoje stanovništvo.
Naposljetku, "izlazna strategija iz BiH" bit će neminovnost jer BiH nema nikakve šanse dugoročno preživjeti s ovako jakim unitarističkim političkim tendencijama. Država koju ne želi vlastito stanovništvo nema nikakve šanse za dugoročni opstanak. 
U međuvremeno, samo šminkamo mrtvaca.
https://www.dnevnik.ba/kolumne/hrvatima-je-potrebna-izlazna-strategija-iz-bih?fbclid=IwAR1jQ3JvTJy-3BNQOYTcS8hKD5_1jcht-GFXDcUB2cfbfRrYE6Rki-Kr7PA#overlay-context=dogadaji/mayweather-se-vraca-u-ring-borit-ce-se-protiv-youtubera
..................


Sjajna analiza inače umjerenog Jurice Gudelja.


Procesi se ubrzavaju.
epikur37
epikur37

Posts : 39287
2015-08-06


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by RayMabus 28/4/2021, 16:23

Pa u interesu nam je da Bih nikad ne profunkcionira. 

Tekst je glup. Očito neki klasa optimist lik napisao.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 122043
2014-04-11


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by vuksadinare 28/4/2021, 16:24

Bojim se da hrvati u bh-a vec jako nemaju neku politicku strategiju i da li ih to uopce zanima kao ganjanje love..manje vise vodjenje politike su prepustili dodiku i  zagrebu..ali dosadilo i ovima...hrvat iz bh-a i politika?..nikad skupa islo..daj hrvatu iz bh-a mistriju i stihacu pa i sport nema boljeg..ali politika daleko mu kuca
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 86180
2015-09-08


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by epikur37 28/4/2021, 16:26

Stvara se konsenzus, ide reaktivacija HB.
epikur37
epikur37

Posts : 39287
2015-08-06


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by RayMabus 28/4/2021, 16:29

Tekst je glup. Prvo pita imaju li Hrvati neku izlaznu strategiju a onda žali za time šta je BiH propala država i da su šanse da se nešto na bolje promjeni ravne promilima.

Pa to nam je izlazna strategija. Izlazna strategija nam je da Bih postane totalna depresija i crna rupa u svakom pogledu. Nas je najmanje i najmanje će nas to zaboliti a okruženi odma Hrvatskom koja je svemirski brod za ovu propalu okupiranu površinu Hrvatske od strane osmanlija i njenog nakota i pastira.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 122043
2014-04-11


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by RayMabus 28/4/2021, 16:31


_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 122043
2014-04-11


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by RayMabus 28/4/2021, 17:01

Čim se ova korona i to oporavi ekonomija nakon šta to prođe ovih 250 tisuća ugroženi će put Njemačke

https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-bosni-i-hercegovini-zbog-pandemije-ugrozeno-skoro-250-000-radnih-mjesta/210428107

Totalno rasulo. BiH i ne smije nikad profunkcionirati. Mora propast tako da nema ništa tu.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 122043
2014-04-11


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by Hektorović 28/4/2021, 17:33

@epikur37 wrote:Stvara se konsenzus, ide reaktivacija HB.

Odlična kolumna, i na tragu onoga što pišemo.
Hektorović
Hektorović

Posts : 19458
2018-04-10


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by marcellus 28/4/2021, 17:34

naravno da im treba strategija, ja o tome pišem godinama, samo osim snova o dogodine u Zagrebu ništa se ne radi. Sejdo serucka, mujage podjebavaju, Hrvati sanjare o tome da će ih MZ jedva dočekat.

_________________
Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 36816
2014-04-16


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by marcellus 28/4/2021, 17:35

al evo saće plenki i njegova ekipa s kolca i konopca, sve za remetinec, nešto smislit. Garant

_________________
Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 36816
2014-04-16


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by abraham 28/4/2021, 19:15

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH 4d70d15cc80b6e5813e113bf06bd5867

_________________
But I'm near the end and I just ain't got the time
And I'm wasted and I can't find my way home.
abraham
abraham

Male
Posts : 12430
2014-04-14


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by dijagram 28/4/2021, 19:25

epi ko pizzon

evo rusa, evo kosova, evo sad ce Suljo, evo sad ce naoruzavanje, zgazit cemo ih, evo i kina ce uz nas

tako i epi o HB

sanjarenje i navijanje te optuzivanje okolo svih koji isto ne sanjare:)

a najgore, u HR druka za politiku koja je sve i ujebala, i koja je jos puno gora od ekipe

koja je ujebala, famozna tri naroda i dva entiteta

dje to ima, rekli bi u tuzli:)
dijagram
dijagram

Male
Posts : 13576
2015-08-09


RayMabus likes this post

Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by vuksadinare 28/4/2021, 19:31

@dijagram wrote:epi ko pizzon

evo rusa, evo kosova, evo sad ce Suljo, evo sad ce naoruzavanje, zgazit cemo ih, evo i kina ce uz nas

tako i epi o HB

sanjarenje i navijanje te optuzivanje oko svih koji isto ne sanjare :)

a najgore, u HR društvu za politiku koja je sve i ujebala, i koja je još puno gora od timova

koja je ujebala, famozna tri naroda i dva entiteta

dje to ima, rekli su u tuzli :)
E za ove mora drukat jer ima veze sa privatnim zivotom...i pod mahanjem prstom 'pazi sto radis ima onih koji cekaju uredu'
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 86180
2015-09-08


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by vuksadinare 28/4/2021, 19:33

...inace poceli su priznavat da plenki ipak malo vise kenja oko bh-a...tj da je mlohav po tom pitanju..nije mlohav nego ne smije..briselski sefovi dalekozorom promatraju..a i osobno iskreno mu se jebe..kao bodulu kao eu filu
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 86180
2015-09-08


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by marcellus 28/4/2021, 19:37

@dijagram wrote:epi ko pizzon

evo rusa, evo kosova, evo sad ce Suljo, evo sad ce naoruzavanje, zgazit cemo ih, evo i kina ce uz nas

tako i epi o HB

sanjarenje i navijanje te optuzivanje okolo svih koji isto ne sanjare:)

a najgore, u HR druka za politiku koja je sve i ujebala, i koja je jos puno gora od ekipe

koja je ujebala, famozna tri naroda i dva entiteta

dje to ima, rekli bi u tuzli:)

druka za HDZ a HDZ je pošast za hrvate u hrvatskoj i grobar hrvata u BiH

samo on to ne vidi ni kad mi se HDZ posere na glavu i istuče ga kurcem po čelu

_________________
Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 36816
2014-04-16


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by epikur37 28/4/2021, 19:43

Pravašija svakako nije opcija, koliko god vi upirali i kmečali. 

HDZ jedini može, općenito nacionalna politika najvišeg nivoa nešto napraviti i hoće.
epikur37
epikur37

Posts : 39287
2015-08-06


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by marcellus 28/4/2021, 19:44

@epikur37 wrote:Pravašija svakako nije opcija, koliko god vi upirali i kmečali. 

HDZ jedini može, općenito nacionalna politika najvišeg nivoa nešto napraviti i hoće.

HDZ može jedino krast, lagat i varat, za sve drugo su nesposobni

_________________
Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 36816
2014-04-16


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by dijagram 28/4/2021, 19:46

@marcellus wrote:
@dijagram wrote:epi ko pizzon

evo rusa, evo kosova, evo sad ce Suljo, evo sad ce naoruzavanje, zgazit cemo ih, evo i kina ce uz nas

tako i epi o HB

sanjarenje i navijanje te optuzivanje okolo svih koji isto ne sanjare:)

a najgore, u HR druka za politiku koja je sve i ujebala, i koja je jos puno gora od ekipe

koja je ujebala, famozna tri naroda i dva entiteta

dje to ima, rekli bi u tuzli:)

druka za HDZ a HDZ je pošast za hrvate u hrvatskoj i grobar hrvata u BiH

samo on to ne vidi ni kad mi se HDZ posere na glavu i istuče ga kurcem po čelu
dobro, ti si detektiran kao veliki problem

da malo korigiras stavove vec bi treci bio tu:)
dijagram
dijagram

Male
Posts : 13576
2015-08-09


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by vuksadinare 28/4/2021, 19:47

@epikur37 wrote:Pravašija svakako nije opcija, koliko god vi upirali i kmečali. 

HDZ jedini može, općenito nacionalna politika najvišeg nivoa nešto napraviti i hoće.
Koji hdz?..ako si mislio na onaj izvorni tudjmanov..to da...ovaj hdz koji je samo ime...ne..iskreno od mene...ajd da su hrvati u bh-a progresivni..da ne kenjaju previse sa vjerom i crkvom..da bar imaju dio svijesti za multi kulti pederluk i tako to..onda da
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 86180
2015-09-08


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by epikur37 28/4/2021, 19:47

@marcellus wrote:
@epikur37 wrote:Pravašija svakako nije opcija, koliko god vi upirali i kmečali. 

HDZ jedini može, općenito nacionalna politika najvišeg nivoa nešto napraviti i hoće.

HDZ može jedino krast, lagat i varat, za sve drugo su nesposobni


Sve ok, Škoro precjednik, hasanče, lustracija,  drina...opletite.
epikur37
epikur37

Posts : 39287
2015-08-06


Back to top Go down

Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH Empty Re: Hrvatima je potrebna izlazna strategija iz BiH

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum