ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

NAGRIZLA IH RUZINA

Go down

NAGRIZLA IH RUZINA Empty NAGRIZLA IH RUZINA

Post by debotoijusto 18/4/2021, 19:04

Ako do sada niste primijetili, uklonjeni su famozni fotostupovi s Matejuške i marjanske Vidilice.
Postavljeni su prije dvije godine, usprkos negativnim reakcijama šire javnosti i uz veliku pažnju medija, dok su prije nekoliko dana, najviše dva do tri, "tiho" i neprimjetno nestali s javnih gradskih površina. Na vrhu mula koji štiti legendarni ribarski mandrač ostao je samo ruzinavi trag od postolja pokvarenog uređaja.
Kako nam je potvrđeno u Banovini, uklonjen je po nalogu Grada jer je već neko vrijeme bio izvan funkcije i "nagrizen" korozijom. Podsjetimo, fotostupovi djelo su Luke Vukovića, inovatora s HDZ-ovom članskom iskaznicom i suvlasnika solinske tvrtke "Look@", a plaćeni su 236 tisuća kuna ili u protuvrijednosti nešto više od 30 tisuća eura.

Taj nekadašnji predsjednik HDZ-ove Mladeži i bivši gradski vijećnik uz Jadro u tome je bio vrlo agilan, te je dobio i potporu tadašnjeg solinskoga gradonačelnika i aktualnog župana Blaženka Bobana kojeg je na stranačkom skupu nosio na svojim ramenima.
Zasad nije poznato hoće li se fotostupovi popravljati i vratiti na ista mjesta, no sudeći po trenutnom izgledu jedine preostale inovacije na splitskim površinama, one smještene na platou uz poljudski stadion, čini se da možemo očekivati njihov povratak.Potaknuti uklanjanjem i obnovom instalacija, od gradske uprave smo tražili da nam izračunaju koliko su novca tijekom posljednje dvije godine uložili za održavanje tri solarna stupa s pripadajućim fotoaparatom.
Zanimalo nas je i je li ugovorom s tvrtkom "Look@" definirano bilo kakvo jamstvo ili predviđeni vijek trajanja za inovaciju koja je sve porezne i komunalne obveznike koštala gotovo 80 tisuća kuna po komadu, a odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.
Iz Banovine su se prije dvije godine na takvu investiciju i ulaganje u Vukovićev projekt odlučili jer je riječ o "infrastrukturi turističke namjene koja predstavlja spoj mobilne aplikacije i kamere ugrađene u solarni stup".
- U pitanju je potpuno novi, originalni, inovativni i zabavni turistički sadržaj usmjeren na slikovne poruke i marketing destinacije baziran na fotografijama i njihovu dijeljenju na društvenim mrežama, a istovremeno predstavlja podršku i promociju start-up proizvoda i mladih poduzetnika - odgovorili su tada gradski čelnici.

Prema podacima Google Playa, aplikacija Look@, neophodna za korištenje stupa, dosad je "skinuta" nešto više od 5000 puta. Ako uzmemo u obzir da su tri fotostupa postavljena u Splitu, a na službenoj stranici tvrtke stoji da je takva inovacija može pronaći u sedam gradova u Hrvatskoj, spomenuti broj preuzimanja aplikacije pokazuje prilično malen interes građana i turista za korištenje takve inovacije koja nas je koštala 236 tisuća kuna.

Najviše pažnje je izazivao onaj na Matejuški koji je poslužio i za performans lokalnih aktivista, nekoliko puta su ga prekrivali, nekada lancunom, a nekada velikim kondomom.
Spomenuta solinska tvrtka, koja je u međuvremenu osnovala i svoju zagrebačku podružnicu, prema službenim podacima okončala je poslovnu 2019. godinu s prihodima nešto većim od 460 tisuća kuna i s - 11 kuna dobiti.

https://slobodnadalmacija.hr/split/pokvareni-fotostupovi-mladog-hdz-ovca-nestali-s-matejuske-i-marjana-gradani-su-ih-platili-vise-od-230-000-kuna-zna-se-i-koliko-je-kasnije-utrzio-1092183
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 24016
2014-04-12


Back to top Go down

NAGRIZLA IH RUZINA Empty Re: NAGRIZLA IH RUZINA

Post by debotoijusto 18/4/2021, 19:05

NAGRIZLA IH RUZINA 17034486
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 24016
2014-04-12


Back to top Go down

NAGRIZLA IH RUZINA Empty Re: NAGRIZLA IH RUZINA

Post by AssadNaPodmornici 18/4/2021, 22:39

Tipičan primjer socijalizma.. Država će nešto korisno napraviti. A što više država radi mi svi siromašniji osim šake domoljuba-katolika /komunista-yugoslovena iz KPJ/HDZ
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 12288
2018-06-14


Back to top Go down

NAGRIZLA IH RUZINA Empty Re: NAGRIZLA IH RUZINA

Post by debotoijusto 21/4/2021, 21:18

"Fotostupovi su uklonjeni po nalogu Grada zato što su neispravni i ružni. Nisu na popravku nego su baš uklonjeni i za sad nema naznaka da će se vraćati. Ostao je samo jedan kraj Poljuda, s njim ne znamo što će biti", doznali smo neslužbeno. A na službeni upit upućen Gradu Splitu nismo dočekali odgovor. 


Pravo je pitanje koliko je naših novaca do sada otišlo na fotostupove. 
Već u startu, lokalne vlasti dale su mu nešto više od pola milijuna kuna.
Što za razvoj inovacije, što za postavljanje stupova po Splitu. Kažimo i da godišnje održavanje ima svoju cijenu, ona je nešto oko tisuću kuna mjesečno, znači 12.000 kuna godišnje po stupu, puta tri stupa to je 36.000 troška samo za Grad Split. A stupova ima i na Klisu i po Solinu.
Kad zbrojimo da se stupovi održavaju već tri godine, lako dođemo do cifre od preko sto tisuća kuna.
Uz to je inovator dobivao i sredstva od Ministarstva gospodarstva koja nam je poslala Europska unija s idejom da ćemo ih pošteno rasporediti. 
Za 2019. godinu, kako vidimo iz Državne riznice, Vukovićevoj tvrtki dali su 385.348 kuna i 46 lipa, a u 2020. dobio je 855.381 kuna i 50 lipa. Index je ranije pisao kako su fotostupovi dobili gotovo 1.3 milijuna kuna na natječaju Ministarstva gospodarstva. Najviši mogući iznos dodijeljenih sredstava bio je 1.4 milijuna. 
Bit ćemo krajnje blagonakloni pa ćemo reći da je dobio minimalno 2.5 milijuna kuna. 

Zanimljiv je i podatak da je HDZ-ov izumitelj tužio Slobodnu Dalmaciju i Index zbog tobože povrede časti i ugleda te iznošenja pogrešnih podataka, no na kraju je on morao snositi sudske troškove, a sudstvo je potvrdilo da su mediji u pravu. 


https://www.index.hr/vijesti/clanak/drzava-spiskala-milijune-na-selfie-stupove-hdzovca-sad-su-uklonjeni/2269951.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 24016
2014-04-12


Back to top Go down

NAGRIZLA IH RUZINA Empty Re: NAGRIZLA IH RUZINA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum