ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by IL Risorto 15/2/2021, 11:27

Kada su komunisti svrgnuti s vlasti 1989., gotovo 90% Poljaka podržavalo je Crkvu, sada se ta brojka i više nego prepolovila, na 41% wrote:Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ K_10039327_640

Katarzyna Lipka odlučila je da više neće biti katolkinja i tvrdi da je to politički stav. Poput mnogih Poljaka i 35-godišnja Katarzyna obilježila je neke životne prekretnice u Crkvi, svjetioniku slobode u komunističkoj eri. Također, poput mnogih drugih, i ona se udaljavala od Crkve. U studenome prošle godine, nakon što je donesen rigorozni zakon o pobačaju, koji je prije nekoliko dana potvrđen na Ustavnom sudu, predala je papire kako bi prekinula veze s Crkvom.
- Mislila sam da je dovoljno biti pasivan, naprosto nisam sudjelovala, ali sada sam odlučila progovoriti, izjavila je za Reuters.
Lipka smatra da je pobačaj samo dio problema. Njezinu glavnu zabrinutost dijele mnogi Poljaci, osobito mlađa populacija na društvenim mrežama: pretjerano miješanje Crkve u druge aspekte života.
Katarzyna Lipka odlučila je da više neće biti katolkinja i tvrdi da je to politički stav. Poput mnogih Poljaka i 35-godišnja Katarzyna obilježila je neke životne prekretnice u Crkvi, svjetioniku slobode u komunističkoj eri. Također, poput mnogih drugih, i ona se udaljavala od Crkve. U studenome prošle godine, nakon što je donesen rigorozni zakon o pobačaju, koji je prije nekoliko dana potvrđen na Ustavnom sudu, predala je papire kako bi prekinula veze s Crkvom.
- Mislila sam da je dovoljno biti pasivan, naprosto nisam sudjelovala, ali sada sam odlučila progovoriti, izjavila je za Reuters.
Lipka smatra da je pobačaj samo dio problema. Njezinu glavnu zabrinutost dijele mnogi Poljaci, osobito mlađa populacija na društvenim mrežama: pretjerano miješanje Crkve u druge aspekte života.
Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ 9988719
 Ono što mi se ne sviđa u Crkvi, je što se mjesta štovanja pretvaraju u politički vašar, gdje se trguje mojim pravima, kaže ona.
Poljska biskupska konferencija, koja predstavlja Crkvu u Poljskoj, odbila je za Reuters komentirati ulogu svećenstva u političkim kampanjama. Poljska vlada također nije odgovorila na upit.
U listopadu je poljski Ustavni sud objavio kontroverznu presudu kojom se najrigidniji zakon u Europi dodatno postrožuje čime pobačaj postaje gotovo nemoguć. Preciznije, omogućen je samo za slučaj silovanja, incesta ili ako je majčino zdravlje u pitanju. Što predstavlja oko 2 posto svih pobačaja izvedenih proteklih godina. Ne više u slučaju ekstremnih deformacija fetusa.
Zakon je stupio na snagu 27. siječnja. U Poljskoj se godišnje obavi oko 1000 prekida trudnoća legalnim putem, uglavnom zbog abnormalnosti fetusa.
Za Crkvu su svi prekidi trudnoće ubojstvo. Negira umiješanost u sudske odluke, a vladin dužnosnik je za Reuters izjavio da Crkva nije utjecala na tu odluku. Poljaci misle drugačije. Na masovnim prosvjedima, čiji je simbol znak crvene munje, a koji su uslijedili nakon stupanja na snagu kontroverznog zakona, ističu se transparenti sa sloganima "Skini krunice sa mnogih jajnika'.
Crkva je službeno prestala prikupljati podatke o bivšim vjernicima još 2010. tako da nema podataka. U Varšavi je samo u studenome više ljudi zatražilo prekid odnosa s Crkvom nego u cijeloj 2019. godini. Čak 577 činova apostazije, formalnog procesa napuštanja Crkve, zabilježeno je između siječnja i sredine prosinca, što je dvostruko više nego u cijeloj 2019. godini.
Nakon presude o pobačaju, na poljskoj Google tražilici riječ apostazija (odmetništvo od vjere) skočila je na najvišu razinu liste najtraženijih pojmova otkako se prikupljaju odaci.

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ 9981439
Tisuće Poljaka zapratilo je na Facebooku stranicu na kojoj se savjetuju građani koji dokumenti su potrebni za aostaziju, što uključuje recentne dokaze o krštenju dobivene iz župe u kojoj se održao svečani čin. 
- Bez obzira na razlog, ovakve brojke su dramatične, izjavio je za Reuters nadbiskup Grzegorz Rys, jedan od najviših pripadnika klera u Poljskoj.
Obzirom na razmjere pobune, vjeruje se da mnogi okreću leđa Crkvi u znak protesta zbog sve čvršćih veza između Crkve i vladajuće stranke Pravo i pravda (PiP). Rejting stranke u većini anketa smanjio se na oko 30 posto u odnosu na 40% podrške u kolovozu prošle godine.
Katolička Crkva je u srži Poljske. Prema crkvenim podacima, 88% djece pohađa vjeronauk u državnim školama. U 1980-im godinama Crkva je bila glas slobode: papa Ivan Pavao II stekao je status ikone i nadahnjivao ljude da ustanu protiv komunističke vladavine. Svećenici su skrivali protuvladine aktiviste i pomagali distribuirati hranu i zabranjene novine.
Nakon pada komunizma, svećenstvo se zalagalo za povratak konzervativnim katoličkim vrijednostima, a 1993. godine kada je Poljska uvela nova ograničenja na pobačaj, podrška Crkvi pala je ispod 40%. Otada su se oporavili, ali nikada nisu nadmašili 75%.
Tijekom sljedećih nekoliko godina Poljska je uvela tržišne reforme i pridružila se Europskoj uniji, a siromašniji i manje obrazovani glasači su se osjećali napuštenima, a takav trend je PiP obećao preokrenuti kada je došao na vlast 2015. godine.
Stranka koja najveću glasačku bazu ima među starijom, ruralnom populacijom, potrošila je milijune eura na projekte pod vodstvom Crkve, pokazuju vladini dokumenti. Vladajuća stranka je izmijenila sastav dužnosnika brojnih institucija, uključujući Ustavnog suda, u reformama za koje Europska unija tvrdi da su povećale politički utjecaj na pravni sustav, no PiP to negira.
Za vladajuće su Crkva i poljski nacionalni identitet jedno. Ryszard Czarnecki, zastupnik PiP-a kaže da je uloga Crkve u očuvanju nacionalnog identiteta neosporna, ali da bi ih trebalo smatrati neovisnima.
- Poljska ima svoje specifičnosti i Crkva ovdje ima svoje posebne zasluge, rekao je za Reuters.
Za PiP je Crkva spremište poljskog moralnog učenja: 'Jedina alternativa je ... nihilizam' istaknuto je u programu predizborne kampanje 2019. godine.
Javna televizija, koju vodi bivši političar PiP-a prikazuje gotovo devet sati katoličkog programa tjedno, uključujući prijenose misnih slavlja.
Crkvena simbolika seže duboko u politički život Poljske. Godine 2015. godine skupina zastupnika iz cijelog političkog spektra stavila je ampulu s krvlju pokojnog Ivana Pavla II., rođenog u Poljskoj i proglašenog svecem 2014. godine, u kapelu Doma parlamenta.
U prosincu prošle godine, parlament je dodao još jednu relikviju, pramen brade koji je navodno pripadao redovniku ubijenome u koncentracijskom logoru. Redovnik, sveti Maksimilijan Maria Kolbe kanoniziran je 1982. godine jer se dobrovoljno prijavio da umre umjesto drugog zatvorenika logora.
Elzbieta Witek, predsjednica parlamenta, koju je imenovao PiP, svečano je primila relikviju te odbila komentirati ovu priču. Reuters piše kako PiP spaja pobožnost i nacionalizam do te mjere da je središnji bankar kojega je stranka nominirala i imenovala objavio svoje stavove o svjetonazorskim temama.
Eryk Lon napisao je članak o kamatama 2019. u kojemu je pozvao vjernike da mole da se zli duh kozmopolitizma iskorijeni sa sveučilišta, osobito iz poslovnih škola. Također nije želio razgovarati s Reutersom o toj temi.
U Poljskoj su istospolni brakovi ilegalni, a visoki crkveni dužnosnici podržavaju vladinu represiju na LGBT zajednicu. Jedan nadbiskup Marek Jedraszewski upozorio je 2019. na "duginu kugu" koja se širi nacijom.
Katarzyna Lipka osjeća da je neprimjereno smatrati Crkvu kao moralni svjetionik. Rekla je da ju je osobito zgrozilo izvješće iz Vatikana u studenome 2020. u kojemu se kaže da je Ivan Pavao II promaknuo bivšeg američkog kardinala Theodorea McCarricka unatoč glasinama o neprimjerenom seksualnom ponašanju. 
Sebastian Duda, teolog i katolički novinar, kaže da je poljska sudska praksa o pobačaju iznijela na vidjelo koliko je vjera erodirala, a takav trend se ubrzao, smatra on, zbog očitog braka između PiP-a i Crkve, koji mnogi smatraju neprihvatljivim.
Neki svećenici pak, poput Pawela Batoryja iz grada Rzeszowa, uporišta PiP-a na jugu zemlje, kaže da je vrijeme da se svećenstvo povuče iz politike.
Batory je bio među 150 svećenika i redovnica koji su u listopadu objavili javni apel za veće razdvajanje Crkve i države te su se usprotivili političkim kampanjama u bogomoljama.
Lipka vjeruje da se popularno javno mnijenje u zemlji kao cjelini polako okreće od konzervativnog katoličanstva.
Čak se i njezina majka, pobožna katolkinja, slaže se s nekim njezinim razmišljanjima, ali se također brine kakav pogrebni obred može očekivati njezina kći nakon napuštanja Crkve.
- Moja majka poznaje samo katoličke pogrebe, a boji se novoga, kaže Lipka.


Argentina je najbolji primjer,kako se izvući iz stiska katoličke crkve.Koliko god to danas izgledalo nemoguće,doći će dan kad će i u Hrvatskoj,katolička crkva ostat u granicama svoje sakristije,te će se suzbit njena nametljivost i neograničeni utjecaj.
IL Risorto
IL Risorto

Posts : 9726
2015-07-23


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by debotoijusto 15/2/2021, 11:37

ili mi ili oni :D
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 23619
2014-04-12


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by IL Risorto 15/2/2021, 11:51

@debotoijusto wrote:ili mi ili oni :D
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.
IL Risorto
IL Risorto

Posts : 9726
2015-07-23


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by veber 15/2/2021, 11:56

nema gore kombinacije od četnik-musliman.

_________________
Bolje Bukefal u garaži nego Alexandar u Srbiji
veber
veber

Male
Posts : 43436
2014-12-30


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by IL Risorto 15/2/2021, 12:04

@veber wrote:nema gore kombinacije od četnik-musliman.
Ima Židov-nacist ili Srbin-ustaša,no na tvoju žalost,niti sam Srbin,niti musliman a po tvojoj definiciji,Josip Broz,Josip Boljkovac,Josip Manolić,takođe su četnici-muslimani.
Zbilja mi je čudno,kako vi ne možete shvatit da postoje Hrvati snažnih antifašističkih uvjerenja,te u vrijeme WW2. najborbeniji partizani bili su Hrvati,posebno Dalmatinci.
IL Risorto
IL Risorto

Posts : 9726
2015-07-23


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by debotoijusto 15/2/2021, 12:05

סמאל wrote:
@debotoijusto wrote:ili mi ili oni :D
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 23619
2014-04-12


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by veber 15/2/2021, 12:09

@debotoijusto wrote:
סמאל wrote:
@debotoijusto wrote:ili mi ili oni :D
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede
tebe pak jebe kaj nisi mogao postati ministrant.

koji zajeb.

_________________
Bolje Bukefal u garaži nego Alexandar u Srbiji
veber
veber

Male
Posts : 43436
2014-12-30


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by IL Risorto 15/2/2021, 12:14

@debotoijusto wrote:
סמאל wrote:
@debotoijusto wrote:ili mi ili oni :D
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede
Jedina sretna okolnost je ta,što je Zekanović najobičniji debil,te nije lukav i suptilno maliciozan kao naš kolega s foruma Shaker,jer zamisli kad bi netko poput Shakera imao platformu i mogućnost za širenje svojih poruka u javnost,tek tada to bi imalo poguban učinak.
Sve dok je onakvih poput Zekanovića,Baterela i sličnih,takve ideje neće nikad djelovati ozbiljno.
IL Risorto
IL Risorto

Posts : 9726
2015-07-23


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by debotoijusto 15/2/2021, 12:15

@veber wrote:
@debotoijusto wrote:
סמאל wrote:
@debotoijusto wrote:ili mi ili oni :D
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede
tebe pak jebe kaj nisi mogao postati ministrant.

koji zajeb.

fratar je vise volio drugog deckica pa sam presao u kino klub... steta jer sam mogao sad sve vas jebavat u zdrav mozak svojom verzijom najprodavanjeg romana a vi se ne bi opirali nego jos zasipali mene maloga darovima zemaljskim
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 23619
2014-04-12


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by prckov 15/2/2021, 12:52

zalutali pop i peder o abortusu
da je smjesnije ne bi valjalo
prckov
prckov

Posts : 26760
2014-04-19


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by prckov 15/2/2021, 12:55

@debotoijusto wrote:
@veber wrote:
@debotoijusto wrote:
סמאל wrote:
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede
tebe pak jebe kaj nisi mogao postati ministrant.

koji zajeb.

fratar je vise volio drugog deckica pa sam presao u kino klub... steta jer sam mogao sad sve vas jebavat u zdrav mozak svojom verzijom najprodavanjeg romana a vi se ne bi opirali nego jos zasipali mene maloga darovima zemaljskim

pa ti si i sad pop
samo druge religije
eno cak mozes dobit poso kao kapelan na evergreen college u americi
treba progresivcima skrbnik za duse
i pazi, nije zajebancija, stvarno traze :D
prckov
prckov

Posts : 26760
2014-04-19


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by veber 15/2/2021, 12:58

@debotoijusto wrote:
@veber wrote:
@debotoijusto wrote:
סמאל wrote:
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede
tebe pak jebe kaj nisi mogao postati ministrant.

koji zajeb.

fratar je vise volio drugog deckica pa sam presao u kino klub... steta jer sam mogao sad sve vas jebavat u zdrav mozak svojom verzijom najprodavanjeg romana a vi se ne bi opirali nego jos zasipali mene maloga darovima zemaljskim
to vas definira.
jedan željan biti fratrom. drugi črtnik-musliman.
kombinacija dobitna.

_________________
Bolje Bukefal u garaži nego Alexandar u Srbiji
veber
veber

Male
Posts : 43436
2014-12-30


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by marcellus 15/2/2021, 13:15

@debotoijusto wrote:
סמאל wrote:
@debotoijusto wrote:ili mi ili oni :D
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede

onda ćemo mi vas moć optužit za rasizam kad počnete kenjati protiv kunta kinte katolika

_________________
Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 36069
2014-04-16


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by omni 15/2/2021, 13:19

Ne se nervirati, kada se casni Kuran ponudi na ljubljenje nema nazad, jedini nacin je bezglav u raku. Uzivajmo dok mozemo :D
omni
omni

Male
Posts : 5653
2014-04-12

Lokacija: : 9 krug

Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by veber 15/2/2021, 13:25

@omni wrote:Ne se nervirati, kada se casni Kuran ponudi na ljubljenje nema nazad, jedini nacin je bezglav u raku. Uzivajmo dok mozemo :D
ne znaš koji je gori.
početnik.četnik ili nadčetnik.

_________________
Bolje Bukefal u garaži nego Alexandar u Srbiji
veber
veber

Male
Posts : 43436
2014-12-30


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by debotoijusto 15/2/2021, 13:26

@marcellus wrote:
@debotoijusto wrote:
סמאל wrote:
@debotoijusto wrote:ili mi ili oni :D
Afrika i dijelovi Azije su najperspektivniji dijelovi svijeta za stvaranje nove pobožne katolčadi.
Čak je i u Južnoj Americi primjetan trend dekristijanizacije,posebno u Kolumbiji,Argentini,pa čak i Brazilu(unatoč brojnim tvrdokornim kršćanskim skupinama)
dok će u Europi,Poljska ostat zadnji bastion katoličanstva,kao i Hrvatska,međutim u slučaju Hrvatske to je prvenstveno zbog brojne zatucane bosanske katolčadi.

zekanovicu najbolji prijatelji budu patinani mtumbe iz obale bjelokosti i ozraceni ribar sa sugamanom preko prepona  marsalovog otocja
tu ga njegovo priglupo poimanje najprodavanijeg romanja odvede

onda ćemo mi vas moć optužit za rasizam kad počnete kenjati protiv kunta kinte katolika

ne zamaram se patinanima ni ovim iskoristenim poljacima samo domace kinjim zadovoljstva radi
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 23619
2014-04-12


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by mentalitet 15/2/2021, 15:41

@veber wrote:nema gore kombinacije od četnik-musliman.

Ima Schwabo_Hrvat..ala ti ..koji se kurchi da ima veliki kurac...Pa jebem ti mater i zivotu...postati onaki pimpekic na forum da bi impresionirao ...KOGA?
Slijedom tvoga mentaliteta lako je doci do zakljuchka odakle tolika frustracija i mrznja prema srbima a i prema hrvatima...muslimanima...netko ti je okino zenu sa ecim kurcem i ona te ostavila a ti pocheo da mrzish muslimane ,,srbe ..i hrvate...mjesto da im budesh zahvalan shto su te oslobodili takve kurave..
Karma je kurvetina kakve nema,,pa mi se pari da ce ti i kcerka zbog kurca zakachiti se za nekog muslica ili Srbina..a mozda i za nekog avganistanca...shto i ne bi bio neki paradoks jer je i danas moda u tvojoj smrdljivoj Germaniji imati kakvog crnca..ili arapa ..valjda zbog kurca...Imao je pravo onaj zidov Freud..Prochitaj Analizu i samopsihoanalizu od njega mozda dodjesh pameti i rijeshish svoje probleme..produzi si kurac..jebo ti bog mater iskompleksiranu::))

_________________
"It's easy to take off your clothes and have sex.People do it all the time.But opening up your soul to someone letting them into your spirit,thoughts,fears,future,hopes,dreams...that is being naked."
mentalitet
mentalitet

Posts : 491
2020-07-05


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by veber 15/2/2021, 15:44

@mentalitet wrote:
@veber wrote:nema gore kombinacije od četnik-musliman.

Ima Schwabo_Hrvat..ala ti ..koji se kurchi da ima veliki kurac...Pa jebem ti mater i zivotu...postati onaki pimpekic na forum da bi impresionirao ...KOGA?
Slijedom tvoga mentaliteta lako je doci do zakljuchka odakle tolika frustracija i mrznja prema srbima a i prema hrvatima...muslimanima...netko ti je okino zenu sa ecim kurcem i ona te ostavila a ti pocheo da mrzish muslimane ,,srbe ..i hrvate...mjesto da im budesh zahvalan shto su te oslobodili takve kurave..
Karma je kurvetina kakve nema,,pa mi se pari da ce ti i kcerka zbog kurca zakachiti se za nekog muslica ili Srbina..a mozda i za nekog avganistanca...shto i ne bi bio neki paradoks jer je i danas moda u tvojoj smrdljivoj Germaniji imati kakvog crnca..ili arapa ..valjda zbog kurca...Imao je pravo onaj zidov Freud..Prochitaj Analizu i samopsihoanalizu od njega mozda dodjesh pameti i rijeshish svoje probleme..produzi si kurac..jebo ti bog mater iskompleksiranu::))
daj malo zakrekeči.

_________________
Bolje Bukefal u garaži nego Alexandar u Srbiji
veber
veber

Male
Posts : 43436
2014-12-30


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by mortal 15/2/2021, 18:18

S obzirom na njenu izjavu kako je odlučila da neće biti katolkinja i stav da je biti katolik politička opcija svakom zdravom razumu je jasno kako ona nikad nije ni bila katolkinja nego se samo tako prikazivala.
Naravno uvijek nađete takve ispade pa ih dižete u nebesa samo kako bi omalovažili one koji kroče ispravnim putem.

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 14482
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by melkior 15/2/2021, 20:11

Duboko sam promišljao o stanju civilizacije na Zapadu danas, i došao sam do zaključka da su i vjera/religija i država/politika i obitelj toliko duboko u krizi da oni sami za sebe, pa niti oni zajedno, ne mogu obnoviti društvo niti vratiti Zapadu staru slavu. Naime, moral i kultura se isprepliću, i dok god se jedno nasilno odvaja od drugog, neće se promijeniti ništa na bolje. Mogu neki slaviti zbog pada katoličanstva u Europi, ali on nije toliko ni moralni (ne prosvjeduje se zbog dokazanih veza između Crkve i pedofilije) već zbog prava na abortus, što je u osnovi, samo simbol seksualne revolucije koja prije ili kasnije, jede svoju djecu. Licemjerno je kad Crkva proziva društvo zbog konzumerizma, a istodobno se slizala sa svjetovnom vlašću zbog neutažive gladi za novcem, moći i utjecajem. Pa ipak, Crkva tek naslućuje koji je korijen duboke dekadencije zapadne civilizacije; jedan krak jest u suštini ženska emancipacija i seksualna revolucija, koja nikada do kraja u propovjednima svećenika nije bila artikulirana jer i oni paze da previše ne povrijede svoju pastvu od kojih su većina upravo - emancipirane žene. Emancipacija žena je poremetila prirodnu strukturu svemira u kojoj je ženstvenost bila i ostala najsnažnija božanska sila kako osobne promjene i transcendencije duše, tako i motivator i pokretač kreativnosti. Drugim riječima, slobodno seksualno tržište i ženska emancipacija uništili su mušku ljubav,  a sloboda izbora žensku je ljubav prilično razvodnila (ne usuđujem se reći da ju je uništila). 

Drugi krak dekadencije zapadne civilizacije jest materijalizam, posvemašnja korupcija, organizirani kriminal, nesposobnost demokracije da rješava probleme umjesto da ih samo stvara, intelektualna prostitucija akademika, političara, odvjetnika i novinara, te posljedično, pad povjerenja u bilo kakav autoritet, uključujući i onaj, znanstveni, odnosno autoritet znanstvenika. Nihilizam je posljedica neokajanog grijeha struktura, a ne uzrok pada

Stoga je budućnost muškog roda u dobrovoljnom celibatu oslobođenog bilo kakvih zavjeta, posvećenog velikim ciljevima u samoći i askezi vlastite pustinje, te u lutkama na napuhavanje kojima će se povratiti poljuljana ravnoteža između spolova na seksualnom tržištu. To je naravno moguće, samo uz oštar ekonomski pad standarda cjelokupnog društva, jer pravilo je da kad sve poskupi - pizda pojeftini. Otvorene granice i slobodne migracije među državama doprinijele su prevelikom izboru seksualnih partnera, a kao i u svakoj drugoj aktivnosti ili usporednoj komparaciji, nitko ne može dugoročno održavati vlastitu svjetsku konkurentnost i poželjnost. Internacionalni korporativni kapitalizam je brutalno razorio sve društvene vrednote, a u sprezi s financijskom industrijom, odnosno bankarstvom, postao dominantna paradigma ne samo svih društvenih odnosa, već i kreator cjelokupne perspektive čovječanstva kojoj se uspješno odupire samo kineski državni kapitalizam, a takav kakav jest je u suštini prijetnja osobnim pravima pojedinca, međutim, zaboravlja se da je i zapadni korporativni kapitalizam prilično reducirao osobne slobode pojedinca, samo što smo na te redukcije sami pristali, jer smo dušu prodali za smartfon, like na društvenim mrežama i sezonska sniženja u šoping centrima. Treba biti iskren i priznati da suvremena civilizacija nije civilizacije vrednota već civilizacija adoracije novih tehnologija, a razvoj računala, umjetne inteligencije, autonomnih vozila, kiborga, čipiranja nije sretna budućnost već prijetnja opstanku kako svrsishodnosti najvećeg dijela čovječanstva, tako i samoj biološkoj osnovi života, jednako ljudskoj kao i ekologiji oceana. Nema razlike između društvenog presinga na slobodnu seksualnost mladih ljudi, i zagađenja plastikom u oceanima. Prvo nasilje se opravdava odgojem,  a drugo industrijskom potražnjom i jeftinom zaradom. Civilizacija je svedena na prostituciju, na trgovinu vrednotama, pri čemu je intelektualna prostitucija po svojoj naravi kudikamo gora od tjelesne, iako se u svojem perverznom sotonizmu, seksualna revolucija povezala na bludan način s načinom na koji funkcioniraju mediji, društvene mreže, pa i sama politika. Nemoguće je odvojiti pravo žene da sa svojim tijelom čini što ga je volja, od prava političara na korupciju i prava na zloupotrebu funkcije i položaja. Jednostavno, posljednjih 300-tinjak godina štovanje Boga smo zamijenili štovanjem čovjeka/znanosti, a onda smo degradirali i čovjeka te adoraciju u potpunosti poklonili novcu. Danas smo tu gdje jesmo. 

Osobni spas je u čuvanju ovaca na planini, a spas društva, ako se o društvu uopće može i govoriti, jest u odbacivanju pop kulture koja se u suštini pretvorila u nekulturu. Danas više vjerujem u spoj klasične glazbe i rock´n  rolla (odnosno poetiku klasike kao vječnih načela i energiju rocka kao energiju društvenih i osobnih promjena) nego u sve druge suvremene vjerske ili znanstvene autoritete zajedno. Naime, samo molitva, glazba, dobra knjiga i nesebična ljubav imaju snagu transformacije ljudskog duha i njegovog uzdignuća izvan površnosti i profanosti ovog svijeta u neke finije, metafizičke svjetove. Dok ljudi ne shvate da je slobodno vrijeme važniji resurs od novca, propadat će u nemuštom i ispraznom robovanju elitama koje će ih sutra odbaciti kao stare olinjale krpe kad im više ne budu trebali. A to vam je generalno, puno veći životni problem od Crkve koja se miješa u maternice, iako priznajem da se lakše boriti protiv Crkve i njenih pogubljenih rigidnih stavova nego protiv vlastite bijedne sudbine. 

  
Usporedite ovu glazbu sa smećem kao što su Beyonce, natjecanje za eurosong ili Justinom Bieberom. Jeftino industrijsko smeće i sladunjavi teenagerski pjesmuljci za napaljene 15-godišnjakinje određuju trendove u glazbi. Autotune i dobar glazbeni menager zamijenili su prirodni talent i težak, uporan rad na sebi kao jamstvu kvalitete, a silikonske guzice i sise te tzv. influenceri dodatno dezavuirali svako područje ljudskog djelovanja. Glazba je samo primjer, ali krucijalni jer bez glazbe nema ni kulture ni civilizacije.

S druge strane, muškarci moraju postati iskreni prema sebi, i boriti se ne za političke ciljeve i napredak, već za sljedećih milijun godina, u kojima je Seeverina rekla sve pogrešno i lažno:Laže i zavarava sebe i druge djevojke i žene. Muškarcu ne treba kurva, nego seksualna robinja i konkubina.

 
Muškarci i žene su dva teško pomirljiva svijeta o kojima je F.Nietzsche rekao sve što se imalo za reći.

_________________
avatar
melkior

Posts : 13954
2015-08-09


Back to top Go down

Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘ Empty Re: Nekad jedna od najkatoličkijih nacija u Europi, a danas... ‘Brojke su na rekordno niskoj razini‘

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum