ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

DORH odbacio zahtjev Antifašističke lige za osporavanjem presude o ZDS u ‘Bojni Čavoglave’

Go down

DORH odbacio zahtjev Antifašističke lige za osporavanjem presude o ZDS u ‘Bojni Čavoglave’ Empty DORH odbacio zahtjev Antifašističke lige za osporavanjem presude o ZDS u ‘Bojni Čavoglave’

Post by mortal Sat 13 Feb - 20:56

https://narod.hr/hrvatska/dorh-odbacio-zahtjev-antifasisticke-lige-za-osporavanjem-presude-o-zds-u-bojni-cavoglave
> Dvotrećinska većina sudaca konačno potvrdila: ‘Thompsonovo pjevanje Čavoglava nije prekršaj!’
Glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske utvrdila je da nema zakonske osnove za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske, nakon što je prethodno na sjednici Kaznenog odjela DORH-a razmotrena zaprimljena inicijativa podnositelja.

Antifašistička liga Republike Hrvatske podnijela je inicijativu za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti protiv presude Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske broj Jž-2747/2018 od 2. listopada 2019. kojom je potvrđena presuda Prekršajnog suda u Šibeniku, Stalna služba u Kninu, broj: 6.Ppj-724/16 od 21. kolovoza 2018., a kojom je M. P. oslobođen optužbe da bi izvođenjem pjesme integralni dio koje je poklič “Za dom spremni” počinio prekršaje iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.
Naime, prvostupanjskom presudom okrivljeni M. P. oslobođen je optužbe temeljem odredbe čl. 182. toč. 3. Prekršajnog zakona. Sud je na temelju utvrđenog činjeničnog stanja zaključio kako nije dokazano da bi remetio javni red i mir te time počinio prekršaje iz čl. 5. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji su mu stavljeni na teret, priopćio je DORH.
Visoki prekršajni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu podnesenu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja i potvrdio prvostupanjsku presudu. U obrazloženju sud ističe kako je njegova zadaća bila utvrditi je li prvostupanjski sud pravilno i u potpunosti utvrdio činjenično stanje u odnosu na okrivljenikovo ponašanje odlučno za zaključak je li on svojim postupanjem remetio javni red i mir. Ističe i kako iz izvedenih dokaza u prvostupanjskom postupku nije dokazano da bi okrivljenik ostvario konstitutivna obilježja prekršaja remećenja javnog reda i mira iz čl. 5. Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Dakle, pravomoćnom presudom okrivljeni M. P. oslobođen je optužbe temeljem čl. 182. toč. 3. Prekršajnog zakona – da nije dokazano da je okrivljenik počinio djelo za koje se optužuje, a ne temeljem čl. 182. toč. 1. Prekršajnog zakona – da djelo za koje se optužuje po propisu nije prekršaj, odnosno radi se o oslobađajućoj odluci koja ne problematizira pravno pitanje, već pitanje činjenične naravi. Budući da pravilnost i potpunost utvrđivanja činjeničnog stanja nije zakonska osnova za podizanje zahtjeva za zaštitu zakonitosti, nisu ispunjene zakonske pretpostavke za podizanje tog izvanrednog pravnog lijeka.
Podsjetimo, pjesma Čavoglave je inače pjesma nastala u Domovinskom ratu i u svom se integralnom obliku brzo proširila cijelom Hrvatskom u najtežim ratnim vremenima, postajući ednim od prepoznatljivih simbola otpora mnogo nadmoćnijem, srpskom osvajaču. Pjesmu se do dolaska SDP-a i Stjepana Mesića na vlast izvodilo u svim medijima, uključujući HRT. Na početku Domovinskog rata 1991. godine Marko Perković pridružio se Zboru Narodne Garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak. Pjesma ‘Bojna Čavoglave’ dragovoljca Domovinskog rata i hrvatskog vojnika Marka Perkovića Thompsona nastala je u 11. mjesecu 1991. godine kao svojevrsna budnica, a kasnije je snimljen i video spot sa suborcima koji je prvi put pušten na Otvorenoj televiziji.
> Ante Deur o pjesmi ‘Bojna Čavoglave’ za Narod.hr: ‘Ne dopustimo da netko tko ne voli hrvatsku državu, gazi njeno stvaranje’

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 14465
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

DORH odbacio zahtjev Antifašističke lige za osporavanjem presude o ZDS u ‘Bojni Čavoglave’ Empty Re: DORH odbacio zahtjev Antifašističke lige za osporavanjem presude o ZDS u ‘Bojni Čavoglave’

Post by Ringo10 Sun 14 Feb - 3:18

Ma jebo ih vise i MPT i ZDS

Nek vice ko sta hoce

Cime se oni bave u pizdu materinu
Ringo10
Ringo10

Posts : 14063
2015-09-24


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum