ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by AlfaOmega 9/2/2021, 17:21

https://www.advance.hr/tekst/pandemija-plin-navaljni-i-transatlantski-promasaj-europa-se-nasla-pred-zidom-i-sad-hitno-treba-rusko-i-kinesko-cjepivo-a-to-je-trenutak-koji-ce-imati-velike-geopoliticke-posljedice/PANDEMIJA, PLIN, NAVALJNI I TRANSATLANTSKI PROMAŠAJ:Europa se našla pred zidom i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo, a to je trenutak koji će imati velike geopolitičke posljedice


Do prije svega nekoliko tjedana, možda čak i dana, cjepiva za koronavirus iz Rusije i Kine u Europi se, poprilično bahato, predstavljalo kao kategoriju "niti pod razno". U međuvremenu situacija se drastično okrenula. Ključna cjepiva proizvedena na Zapadu gotovo sva imaju probleme. Ili je problem u procesu proizvodnje (i dostave), ili se uspostavilo da će poprilično kasniti (a Europa nema vremena za odgode), ili pak nove studije sugeriraju da bi ova cjepiva mogla biti manje učinkovita u stvaranju imuniteta prema novim varijacijama koronavirusa koje su se pojavile u sklopu ove pandemije.


Odjednom cjepiva koja se "nisu smjela ni spominjati" ne samo da su dobra već se o njima pričaju hvalospjevi, naročito što se tiče ruskog cjepiva Sputnik V (nakon objave studije u medicinskom časopisu Lancet). Teško je ipak zaboraviti da su se neki od vodećih stručnjaka prije nekoliko mjeseci očito primarno vodili politikom, a ne znanošću kad je riječ o spašavanju ljudskih života i europske ekonomije. Nema dvojbe, da su Astrazeneca i Pfizer odradili sve prema očekivanjima ruska i kineska cjepiva i sad bi bila "osuđena na tržište trećeg svijeta".


Sad pak imamo situaciju da je Moskva otvorila pregovore o proizvodnji svog cjepiva u srcu Europe. Kada je pandemija krenula, i kada je Rusija prva proizvela učinkovito cjepivo protiv koronavirusa, iz Moskve su nudili široku suradnju s europskim farmaceutskim kompanijama kako bi se potencijalno stvorilo zajedničko, učinkovitio i snažno cjepivo, ne bi li se ova situacija bez presedana u ljudskoj povijesti što prije okončala. Neki su tada otvoreno prozvali Rusiju tvrdeći kako je riječ o političkoj manipulaciji, kako su napravili "cjepivo preko reda" ne bi li, u konačnici, poremetili snagu "transatlantskog saveza". Otprilike isti komentari stizali su i kada je Rusija još prošlog proljeća u epicentar koronavirusa u Italiji poslala svoje vojne medicinske stručnjake.


Sada kada će pak zbog čiste potrebe Europa morati prihvatiti rusko cjepivo kod nekih će takvi stavovi biti još i izraženiji. No, ovog puta djelomično će biti i u pravu. Bilo bi naivno očekivati da Rusija, naročito nakon europskog pokušaja političke ekskomunikacije, ne upotrijebi ovu situaciju u svoju širu i dugoročniju korist.
Jedna stvar je konstantna zadnjih godina, već skoro desetak godina - pritisak Zapada na Rusiju. Da, točno je da je taj animozitet eskalirao nakon Ukrajinske krize i ruskog preuzimanja Krima, ali to definitivno nije početak. Štoviše, može se slobodno argumentirati da je i sama kriza u Ukrajini uvelike bila rezultat tog strmog srozavanja odnosa između Rusije i Zapada. Isto tako nije tajna da je Europa sve ovo vrijeme usvojitelj američke politike prema Rusiji, politike koje se svodi na "izolaciju i okruživanje" Rusije.
Jedino što Rusija ima za vlastitu obranu su europski interesi koje ona može snabdjevati. U prvom redu to je energetika. Ruski izvoz plina prema Europi jedan je od glavnih razloga zašto Europa bar ponekad zauzima ambivalentan odnos prema Moskvi dok onaj u Washingtonu nimalo ne krije neprijateljsku retoriku. Dok se Europa grije na ruski plin (a to će potrajati, unatoč ambicioznim planovima za obnovljivu energiju) morat će, bar djelomično, održavati ukupnu stabilnost.


Rusija je toga svjesna, da je njena energetska karta ista kao i kod svih drugih zemalja koje su izvoznice energenata - zbog te karike mogu očekivati ili lažno prijateljstvo ili neprijateljstvo. Zemlje poput Iraka i Libije su tako iskusile punu dozu neprijateljstva dok recimo jedna Saudijska Arabija može računati na lažno prijateljstvo (koje se uvijek može transformirati i u neprijateljstvo).


Čemu je Rusija izložena? Zapravo neprijateljstvu, ali takvom koje zna koliko daleko može ići. Zapad će Rusiji uvoditi sankcije, poticati unutarnje prevrate (i po zemljama koje su u njenoj sferi utjecaja), isključiti je iz nekih sportskih, poslovnih i drugih događanja - ali znaju da s Rusijom ne mogu postupati kao s Irakom ili Libijom.
Amerika pak na sve načine želi ponovno podići Željeznu zavjesu između "demokratske Europe" i "režimske Rusije", no da bi to uspjela morat će Europi pružiti sve ono što joj još uvijek pruža Rusija. Nije da nema ambicija, ali to su preambiciozni projekti. SAD može teoretski snabdjevati Europu s plinom, točnije LNG plinom koji bi prelazio Atlantik, ali takvu operaciju bi morala itekako subvencionirati iz džepova američkih poreznih obveznika jer u praksi američki LNG plin ne može nikako konkurirati ruskom (naročito kad je riječ o cijeni!).


Zašto spominjemo energetiku u okviru teme o cjepivu? Zato što ove dvije priče i nisu tako različite. Europska unija ponovno ima hitnu potrebu, trenutačno to je cjepivo za koronavirus, a umjesto realiziranog dogovora dobila je samo nekoliko praznih obećanja. Njeni atlantski saveznici, SAD s one strane i Velika Britanija, do nedavno EU članica, s ove strane Atlantika poradili su na tome da cjepivo po mogućnosti ide prvo njima, a EU neka čeka.
Zamislimo hipotetsku budućnost gdje Europa zaista odustane od ruskog plina i krene ga mijenjati s američkim LNG-om, tko kaže da, za vrijeme neke vrlo hladne zime, ne bi Europa ponovno bila "na čekanju"?


Rusija je zasigurno zemlja koja ima brojnih internih problema, ali kad je riječ o njenoj predanosti isporuke onda se tu ponaša profesionalno. Na kraju krajeva još i puno većih internih problema ima jedna Saudijska Arabija pa se svejedno od nje kupuje nafta diljem svijeta te se primarno vodi briga o njenim "vanjskim pitanjima" (naročito energetskim). Takav status voljela bi i Rusija za sebe. Da odnosi između nje i ostatka Europe budu kvalitetno-poslovni, a da se pritom nitko ne petlja u njene unutarnje stvari.
Ali Europa se jako "voli petljati" u ruske unutarnje stvari. U aktualnom slučaju Alekseja Navaljnog to je i više nego očito. Ako je on zaista heroj u borbi protiv ruske oligarhijske i korupcijske hobotnice onda će ga na krilima do pobjede nositi ruski narod - kao što će ovih dana i narod Mjanmara odlučiti hoće li Aung San Suu Kyi ponovno provesti godine u kućnom pritvoru ili će ustati protiv povratka vladavine vojne hunte.


Europa perfidno podržava Navaljnog i slične pokrete koji ciljaju na preokret u Rusiji ne zato da bi podržali tamošnju borbu za ljudska prava i protiv korupcije (jer mega-korupcija u Rusiji ih, primjerice 90-ih, ali i u prvih desetak godina vladavine Vladimira Putina, gotovo da i nije smetala!). Zašto? Zato jer zamišljaju "kako bi lijepo bilo" znati da je opskrba plinom sigurna, da ne moraju ni teoretski zamišljati što bi bilo da ruska vlast "zavrne cijevi".


Ali novi trenutak je tu i može stvoriti dalekosežne geopolitičke posljedice. Kako dani prolaze Europi je sve jasnije da im treba Sputnik V ako misle zaustaviti epidemiju i otvoriti svoje ekonomije. Za komparaciju, jedna Njemačka do sada je cijepila svega 2.4% populacije dok pak jedna Srbija, koja ima puno slobodnije ruke oko nabave cjepiva jer nije EU članica, cijepila je do sada već više od 7% populacije. Taj element nacionalnog suvereniteta može u današnjem trenutku biti, doslovno, pitanje života i smrti.
Njemačka, koja je svojom najvećom ekonomijom unutar bloka sinonim za Europsku uniju, nalazi se pod velikim pritiskom. S jedne strane žele ruski plin (plinovod Sjeverni tok 2), a sada i rusko cjepivo (Sputnik V). U isto vrijeme određene političke sile (unutar i izvan Njemačke) od Berlina očekuju da sve otkažu zbog zatvaranja Alekseja Navaljnog (!). To je poprilično ubojit potez (ili suicidalan, kad se traži unutar same Njemačke) po Njemačku. Gigantska žrtva za jednog aktivista (koliko li je samo aktivista po zatvorima u jednoj Turskoj? SAD-u?).


Što se Rusije tiče po nju je "vakcinacijska diplomacija" sad nova linija obrana od neprijateljstva, sankcija i izolacije kojoj je izložena već godinama i bilo bi apsurdno misliti da Moskva neće maksimalno iskoristiti priliku koju sad imaju.


Mađarska već koristi njihovo cjepivo, Austrija počinje snažno zagovarati uporabu. Njemačka, koja upravo danas u panici spominje dugačak lockdown zbog pojave novih sojeva virusa, isto će morati prihvatiti novu stvarnost, a zatim i ostatak EU-a koji se ionako ponaša onako kako Berlin sugerira (u tu skupinu svakako spada i Hrvatska koja je odjednom isto "promijenila ploču" kad je riječ o cjepivima iz Rusije i Kine).


Geopolitičkih posljedica će biti, naročito po plan ruske izolacije (koji je primarno skovan u Washingtionu), a u konačnici to možda dovede i do normalnijih odnosa između Europe i Rusije, po mogućnosti odnosa koji je stabilniji jer ova konstantna napetost nikako ne može biti dobra ni po Europu, ni po Rusiju (jedino SAD može i nastoji profitirati od toga).
Ali situacija je ozbiljna i mimo geopolitike. Već godinu dana gotovo cijeli svijet živi u izvanrednom stanju. Tužna je činjenica da je upravo politika jedan od najvećih krivaca zašto pandemija još uvijek traje. U kombinaciji s kineskim iskustvom borbe protiv virusa i zajedničkom proizvodnjom cjepiva mogli smo ovu situaciju već staviti pod kontrolu na globalnoj razini. Još nije kasno, ali čini se da se ispravna rješenja primjenjuju tek nakon što se istroše sve političko-pristrane mogućnosti, što je poražavajuće za cijelo čovječanstvo u prvom kvartalu 21. stoljeća.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 7083
2015-09-11


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by AlfaOmega 9/2/2021, 17:23

Evropa umire od Korone, ali boli ih k. imaju Navaljnog kao svoju zvijezdu.  B-)

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 7083
2015-09-11


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by RayMabus 9/2/2021, 17:33

A Rusi su ionako rekli da ne mogu isporučiti ništa sve do svibnja ili lipnja a u međuvremenu su dali zahtjev da se cjepivo odobri u Uniji pa sad čekamo.

Kinezi se nude odma istočnoj Europi tko oće.

https://balkans.aljazeera.net/videos/2021/02/09/korona-virus-u-fokusu-samita-kine-i-17-zemalja-evrope

Plenkovicu bi Putin da 200 tisuća komada cjepiva priko reda da ovi nije šupak pa to ne zatraži.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 117743
2014-04-11


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by mutava baštarda 9/2/2021, 18:16

@AlfaOmega wrote:


Odjednom cjepiva koja se "nisu smjela ni spominjati" ne samo da su dobra već se o njima pričaju hvalospjevi, naročito što se tiče ruskog cjepiva Sputnik V (nakon objave studije u medicinskom časopisu Lancet). Teško je ipak zaboraviti da su se neki od vodećih stručnjaka prije nekoliko mjeseci očito primarno vodili politikom, a ne znanošću kad je riječ o spašavanju ljudskih života i europske ekonomije. Nema dvojbe, da su Astrazeneca i Pfizer odradili sve prema očekivanjima ruska i kineska cjepiva i sad bi bila "osuđena na tržište trećeg svijeta"._________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 14650
2015-09-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by AssadNaPodmornici 9/2/2021, 20:16

ruski cijepivo je OK, ali Kinesko nebih uzeo niti u ludilu droge,
inače većina europljana je upravo preboljela virus, imunitet krda je tu iza ćoška tako da i cijepivo netreba
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 11549
2018-06-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by crvenkasti 9/2/2021, 20:43

Rusko i kinesko cjepivo je razvijeno na stari način i po tradicionalnom receptu poput cjepiva protiv bjesnila.

Ova dva američko i britansko su nova tehnologija utemeljena ne RNK i nema nikakvih presedana koji bi pokazali da uopće djeluju.
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 21559
2014-04-17


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by AssadNaPodmornici 9/2/2021, 21:55

kinesko je razvijeno experimentiranjem nad crncima u africi, gdje ih je više ubijalo to cijepivo nego virus.. idući pokusni kunići su im srbi haha

AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 11549
2018-06-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by mutava baštarda 9/2/2021, 22:09

@crvenkasti wrote:Rusko i kinesko cjepivo je razvijeno na stari način i po tradicionalnom receptu poput cjepiva protiv bjesnila.

Ova dva američko i britansko su nova tehnologija utemeljena ne RNK i nema nikakvih presedana koji bi pokazali da uopće djeluju.
smrtnost od bjesnoće je 100% pa se opet ide maksimalno istražiti da li je beštija bila bjesna prije nego se nekoga cijepi, nije nešto što se daje olako.
ovdje se radi o novim vrstama cijepiva gdje su preskočeni zamorci. sretno svima i veliko hvala u ime zamoraca.

_________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 14650
2015-09-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by mutava baštarda 9/2/2021, 22:10

e da čini mi se da je i Radman izjavio da bi prije uzeo Kinesko.

_________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 14650
2015-09-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by mutava baštarda 9/2/2021, 22:14

Radman imao je vrlo zanimljivu opservaciju i o cijepljenju. On je napomeno da je zagovornik cijepljenja i da se cijepio protiv mnogočega, ali nije siguran u ova nova, moderna cjepiva.


Naime, smatra taj ugledni znanstvenik, nije poznato hoće li cjepivo ostaviti nekakve posljedice na zdravlje, koje ne moraju biti jasno vidljive odmah. Usporedio je to s posljedicama atomske bombe u Hirošimi.

"Nakon godinu dana se govorilo da nema posljedica, ali su se posljedice pokazale nakon 10 ili 20 godina. Tako i po pitanju cjepiva u ovom trenutku možemo samo prekrižiti prste da za 5 godina ne bude leukemije, a za deset ili 20 godina karcinoma", rekao je Radman.

Upitan ako će se on cijepiti, nije dao odgovor, rekavši da će to zadržati za sebe.

"Ali izabrao bih neku klasičnu vakcinu kao što su Sanofi ili kineska, s kojima imamo već 150 godina iskustva, i to pozitivnog iskustva. Nekad inovacije nisu potrebne", rekao je Radman.

https://www.glasistre.hr/hrvatska/miroslav-radman-iznio-svoje-misljenje-o-cjepivima-kaze-da-mozemo-samo-prekriziti-prste-otkriva-i-koje-bi-on-cjepivo-koristio-to-nisu-cjepiva-kojima-se-svi-cijepe-ovih-dana-694597

_________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 14650
2015-09-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by Ringo10 10/2/2021, 04:42

U odnosu na nedavni maximum, broj dnevno zarazenih u Rusiji se prepolovio.
Sa oko 30 000 na jucerasnjih 15 000 I ide dalje.
Masovno cijepljenje u tijeku
Ringo10
Ringo10

Posts : 14063
2015-09-24


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by vili40 10/2/2021, 06:57

@mutava baštarda wrote:Radman imao je vrlo zanimljivu opservaciju i o cijepljenju. On je napomeno da je zagovornik cijepljenja i da se cijepio protiv mnogočega, ali nije siguran u ova nova, moderna cjepiva.


Naime, smatra taj ugledni znanstvenik, nije poznato hoće li cjepivo ostaviti nekakve posljedice na zdravlje, koje ne moraju biti jasno vidljive odmah. Usporedio je to s posljedicama atomske bombe u Hirošimi.

"Nakon godinu dana se govorilo da nema posljedica, ali su se posljedice pokazale nakon 10 ili 20 godina. Tako i po pitanju cjepiva u ovom trenutku možemo samo prekrižiti prste da za 5 godina ne bude leukemije, a za deset ili 20 godina karcinoma", rekao je Radman.

Upitan ako će se on cijepiti, nije dao odgovor, rekavši da će to zadržati za sebe.

"Ali izabrao bih neku klasičnu vakcinu kao što su Sanofi ili kineska, s kojima imamo već 150 godina iskustva, i to pozitivnog iskustva. Nekad inovacije nisu potrebne", rekao je Radman.

https://www.glasistre.hr/hrvatska/miroslav-radman-iznio-svoje-misljenje-o-cjepivima-kaze-da-mozemo-samo-prekriziti-prste-otkriva-i-koje-bi-on-cjepivo-koristio-to-nisu-cjepiva-kojima-se-svi-cijepe-ovih-dana-694597
kolko ima godina taj filozof Radman,76?I on je zabrinut da mu se ne bi slučajno pojavile posljedice od cijepljenja za 10 ili 20 godina?Ali nije zabrinut da ga ne uhvati korona?
vili40
vili40

Male
Posts : 8905
2015-08-02


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by mutava baštarda 10/2/2021, 08:20

@vili40 wrote:
@mutava baštarda wrote:Radman imao je vrlo zanimljivu opservaciju i o cijepljenju. On je napomeno da je zagovornik cijepljenja i da se cijepio protiv mnogočega, ali nije siguran u ova nova, moderna cjepiva.


Naime, smatra taj ugledni znanstvenik, nije poznato hoće li cjepivo ostaviti nekakve posljedice na zdravlje, koje ne moraju biti jasno vidljive odmah. Usporedio je to s posljedicama atomske bombe u Hirošimi.

"Nakon godinu dana se govorilo da nema posljedica, ali su se posljedice pokazale nakon 10 ili 20 godina. Tako i po pitanju cjepiva u ovom trenutku možemo samo prekrižiti prste da za 5 godina ne bude leukemije, a za deset ili 20 godina karcinoma", rekao je Radman.

Upitan ako će se on cijepiti, nije dao odgovor, rekavši da će to zadržati za sebe.

"Ali izabrao bih neku klasičnu vakcinu kao što su Sanofi ili kineska, s kojima imamo već 150 godina iskustva, i to pozitivnog iskustva. Nekad inovacije nisu potrebne", rekao je Radman.

https://www.glasistre.hr/hrvatska/miroslav-radman-iznio-svoje-misljenje-o-cjepivima-kaze-da-mozemo-samo-prekriziti-prste-otkriva-i-koje-bi-on-cjepivo-koristio-to-nisu-cjepiva-kojima-se-svi-cijepe-ovih-dana-694597
kolko ima godina taj filozof Radman,76?I on je zabrinut da mu se ne bi slučajno pojavile posljedice od cijepljenja za 10 ili 20 godina?Ali nije zabrinut da ga ne uhvati korona?
to samo zatucani ne žele primiti eksperimentalno cijepivo i tako spasiti zamorce...

_________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 14650
2015-09-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by vili40 10/2/2021, 08:23

Slovenski infektolog: Vrijeme je za postrožavanje, a ne za popuštanje mjera
Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo 2b781d1b-af30-4b98-9532-b1c251ecfcf0

SLOVENSKI infektolog Andrej Trampuž koji radi u berlinskoj klinici Charite kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju da je zbog opasnosti širenja novih sojeva koronavirusa vrijeme za zaoštravanje, a ne popuštanje epidemioloških mjera.
U prilogu vezanom za pojavu južnoafričke varijante novog koronavirusa u austrijskom Tirolu, on je za RTV Slovenija kasno sinoć kazao da je ona opasna jer neka sadašnja cjepiva protiv tog soja neće biti učinkovita.
"Nadam se da će se i u Sloveniji mjere pooštriti jer će se nove verzije koronavirusa brzo širiti", kazao je, dodavši da političari ne bi smjeli davati lažne nade kako je trenutni pad broja novih zaraza dovoljan razlog za ukidanje nekih restrikcija.
"Što prije to kažemo, to bolje", rekao je Trampuž, dodavši da cjepivo AstraZenece vjerojatno neće dovoljno štititi pred pojavom novih sojeva koji bi mogli izazvati treći val epidemije, ne bude li se djelovalo kako treba.
Dodao je kako bi mogući novi val posebno mogao pogoditi mlađu populaciju.
vili40
vili40

Male
Posts : 8905
2015-08-02


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by mutava baštarda 10/2/2021, 08:23

ako se čovjek ne osjeća kao ugrožena skupina ok, mislim da je dovoljno upućen u problematiku.
teža je njegova riječ nego ex ministra Milinovića i Beroša zajedno.

_________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 14650
2015-09-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by mutava baštarda 10/2/2021, 08:29

@vili40 wrote:Slovenski infektolog: Vrijeme je za postrožavanje, a ne za popuštanje mjera
Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo 2b781d1b-af30-4b98-9532-b1c251ecfcf0

[size=40]SLOVENSKI infektolog Andrej Trampuž koji radi u berlinskoj klinici Charite kazao je u razgovoru za Slovensku televiziju da je zbog opasnosti širenja novih sojeva koronavirusa vrijeme za zaoštravanje, a ne popuštanje epidemioloških mjera.[/size]
[size=40]U prilogu vezanom za pojavu južnoafričke varijante novog koronavirusa u austrijskom Tirolu, on je za RTV Slovenija kasno sinoć kazao da je ona opasna jer neka sadašnja cjepiva protiv tog soja neće biti učinkovita.[/size]
[size=40]"Nadam se da će se i u Sloveniji mjere pooštriti jer će se nove verzije koronavirusa brzo širiti", kazao je, dodavši da političari ne bi smjeli davati lažne nade kako je trenutni pad broja novih zaraza dovoljan razlog za ukidanje nekih restrikcija.[/size]
[size=40]"Što prije to kažemo, to bolje", rekao je Trampuž, dodavši da cjepivo AstraZenece vjerojatno neće dovoljno štititi pred pojavom novih sojeva koji bi mogli izazvati treći val epidemije, ne bude li se djelovalo kako treba.[/size]
[size=40]Dodao je kako bi mogući novi val posebno mogao pogoditi mlađu populaciju.[/size]
vili reci ti meni jesi li ti ikad zalipio nešto optimistično?
recimo da ove države iz kojih potiču opasniji virusi imaju pad zaraženih. možda jednom u budućnosti dođe neki zajebaniji virus, a možda i nestane sam od sebe. ali brate ti samo crnjake.
pa daj napiši pismo ovom doktoru Trampužu da ti objasni kako da u J Africi jako pada zaraza.

_________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 14650
2015-09-14


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by vili40 10/2/2021, 08:33

svakome bi trebalo biti jasno da se ova situacija neće normalizirati bez masovnog cijepljenja.Zaboravite već jednom na imunitet krda jer bi njega naganjali sljedećih 10 godina i ništa ne bi riješili.
Sad dal ja lijepim pesimizam nisam siguran,stvari su takve kakve jesu.
vili40
vili40

Male
Posts : 8905
2015-08-02


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by vuksadinare 10/2/2021, 08:35

.....to je igra koju je tesko shvatiti..znam da bi mi mogli sutra ukinuti vecinu mjera ali sad se plenki inati ovima koji su mu prijetili ako ne uvede mjere..uglavnom najmanje ima razuma
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 84149
2015-09-08


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by vuksadinare 10/2/2021, 08:38

@vili40 wrote:svakome bi trebalo biti jasno da se ova situacija neće normalizirati bez masovnog cijepljenja.Zaboravite već jednom na imunitet krda jer bi njega naganjali sljedećih 10 godina i ništa ne bi riješili.
Sad dal ja lijepim pesimizam nisam siguran,stvari su takve kakve jesu.
Nije problem u cjepljenju..problem je sto se od cjepiva i cjepljenja radi politiziranje i biznis...i sto je u kratkom roku izaslo brdo cjepiva..kako izadje koje cjepivo istovremeno se pojavi novi soj korone koji je navodno jaci od onog prije i to ljude zbunjuje i ostavlja u nedoumici
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 84149
2015-09-08


Back to top Go down

Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo Empty Re: Evropa pred zidom, i sad hitno treba rusko i kinesko cjepivo

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum