ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

evo kako su to objasnili

Go down

evo kako su to objasnili Empty evo kako su to objasnili

Post by debotoijusto on 11/19/2020, 20:44

Obvezno članstvo u Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskoj obrtničkoj komori već je godinama problem za dobar dio poduzetnika koji ne žele biti prisilno učlanjeni i plaćati članarinu organizacijama za koje smatraju da od njih nemaju nikakve koristi. Već godinama se vodi borba za ukidanjem obveznog članstvu navedenim komorama. Prije šest godina čak se i tadašnji ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras zalagao za ukidanje obveznog članstva u HGK, no od svega na kraju nije bilo ništa.
Klub zastupnika Mosta uputio je, početkom listopada, u saborsku proceduru prijedloge za izmjenu Zakona o Hrvatskoj gospodarskoj komori i Zakona o obrtu, kojima bi se ukinulo obvezno članstvo. No Vlada je na današnjoj sjednici na njihove prijedloge dala negativno mišljenje, tako da ni u ovom pokušaju od ukidanja neće biti ništa.
U obrazloženju Vlade navodi se da su na Hrvatsku gospodarsku komoru prenesene brojne javne ovlasti, poput osnivanja Suda časti, osnivanje Centra za mirenje, vođenje imenika agenata za nekretnine i slično. Osim toga, Vlada navodi i da Skupština HGK svake godine donosi odluku o načinu financiranja, te da je predviđena mogućnost oslobađanja plaćanja članarine za nova poduzeća ili ona koja su u postupku stečaja, pa iz toga valjda zaključuju da financijsko opterećenje plaćanjem članarine nije preveliko.
“Vlada Republike Hrvatske smatra da se inicijativi ukidanja obveznog članstva u HGK treba pristupiti s dužnom pažnjom, uz odgovarajuću procjenu oportunosti takve odluke u određenom vremenu, kako zbog javnopravnog karaktera komora i javnih ovlasti koje su na iste prenesene, tako i zbog činjenice da je prijelaz na dobrovoljno članstvo opcija za koju je potrebno ispuniti preduvjete, prije svega, u smislu, postepenog povećanja prihoda iz vlastitih aktivnosti koje će osigurati daljnji nesmetan rad Komore”, navode iz Vlade.

https://www.telegram.hr/biznis-tech/vlada-je-odbila-ukinuti-obvezno-clanstvo-u-hgk-i-hok-u-evo-kako-su-to-objasnili/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 22487
2014-04-12


Back to top Go down

evo kako su to objasnili Empty Re: evo kako su to objasnili

Post by debotoijusto on 11/19/2020, 20:46

U obrazloženju Vlade navodi se da su na Hrvatsku gospodarsku komoru prenesene brojne javne ovlasti, poput osnivanja Suda časti, osnivanje Centra za mirenje, vođenje imenika agenata za nekretnine i slično.

smijesnog li argumenta
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 22487
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum