ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Preminuo patrijarh Irinej

Page 13 of 16 Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16  Next

Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by RayMabus 20/11/2020, 11:25

סמאל wrote:
Evo,zvanično je,Irinej se pridružio Ampilokiju koji se ranije sjedinio sa svemogućim i milostivim spasiteljom.
Sad kreće novi krug čeloljublja i pravoslavni korona parti.

Longi će danas svršavat.
Ja ću danas spavat. Pijanka je bila sinoć.

Dobro jutro.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 129262
2014-04-11


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by RayMabus 20/11/2020, 11:35

Tko god dođe nama neće odgovarati. Ne radi se ode toliko o nama nego o tome oće li ovaj idući bit normalniji po nekim pitanjima jer ta crkva neće da nitko dođe u Srbiju a oni svudi oće da se guraju.

To je licemjerno. Zato je meni drago šta je ovo govno crklo.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 129262
2014-04-11


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Hektorović 20/11/2020, 11:55

Brat Brale wrote:
Kopaće i rukama i nogama da Vladika bački Irinej bude novi patrijarh. 

Pok. Irineja će do izvora novog Patrijarha menjati najstariji Vladika, to je u ovom slučaju Vladika dabrobosanski Hrizostom.


Vučićev kandidat je, prema ovim navodima, Porfirije Perić (58), mitropolit zagrebačko-ljubljanski.
„Regnum” navodi i da „predsednik Srbije, čiji je uticaj u SPC ogroman, otvoreno lobira da njegov blizak prijatelj, a mnogi smatraju i rođak, bude izabran za budućega poglavara SPC – mitropolit Porfirije se već smatra najozbiljnijim kandidatom”.
https://www.nedeljnik.rs/ruska-agencija-tipuje-na-irineja-bulovica-za-sledeceg-patrijarha-spc-ali-tvrde-i-da-Suljo-ima-svog-kandidata/
Hektorović
Hektorović

Posts : 21749
2018-04-10


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Hektorović 20/11/2020, 11:58

@vuksadinare wrote:
@Hektorović wrote:

Pa upravo je Irinej igrao poprilično lukavu takvu igru.
nije on uopce igrao nikakvu igru...vec je otvoreno sve govorio..mozes naci njegove izjave u javnosti...srbe je pretvarao u jedine zrtve druge opanjkavao...otvreno govorio o 'srpskim zemljama' van srbije...i jedan od zacetnika ideje je 'srpski svet'...ostro je govorio gotovo o svim susjedima nesrbima...nije bio pobornik lokalne ekumene....i onda ga ona agentura od pape na kraju proglasi nekakvim svetim covjekom

Griješiš, u konaktima sa kurijom je vodio itekako složenu igru.
Hektorović
Hektorović

Posts : 21749
2018-04-10


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 11:58

leva supoderica...taman milan lužančanin-kameni po izgledu i razmisljanju pasao bi za novog patrijarha... :)
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Princ od Čaira 20/11/2020, 11:59

Kako sada stvari stoje, grubo rečeno SPC je u vanrednom stanju jer je iznenada ostala bez patrijarha ali i najstarijeg mitropolita, koji zauzima poziciju mjestobljustitelja odnosno čuvara trona. Dodatno, upražnjena je i valjevska eparija, čiji je episkop Milutin preminuo tokom prvog talasa Kovida 19, a za izbor patrijarha moraju da glasaju sve Eparhije, odnosno njihovi episkopi.
Počivši mitropolit Amfilohije bio je mjestobljustitelj - čuvar trona po upokojenju patrijarha Pavla. On je patrijarhu Irineju predao obeležja poglavara SPC.

ŠTA KAŽU PRAVILA

Prema pravilima SPC ulogu mjestobljustitelja preuzima najstariji mitropolit. Trenutno to je malo poznati široj javnosti mitropolit dabrobosanski Hrizostom. Prema saznanjima “Blica” on je kasno sinoć krenuo iz Sarajeva ka beogradskoj Patrijaršiji. Sledeći po rangu je mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

Međutim, ni crkvena Vlada nije u ‘pravom’ sastavu. Sinod mesecima unazad funckioniše u vanrednom stanju, jer nije bilo Sabora, a tako nisu ni birani novi članovi. Po pravilu dvojica od petorice menjaju se svake godine. Trenutno najstariji po hirotoniji u Sinodu je vladika bački Irinej. Ukoliko ne dođe do izmena, i u vanrednim okolnostima ipak, nastavi da se poštuje dosadašnja praksa Srpske crkve, redovnim crkvenim poslovima treba da upravlja mjestobljustitelj- najstariji mitropolit sa članovima Sinoda.
Sadašnja situacija u Srpskoj crkvi, koja je, činjenica je, posledica pandemije Kovid 19, poredi se u Crkvi grubo rečeno sa ratnim stanjem. Istorijski gledano, jedino uslovno rečeno slično stanje je bilo tokom Drugog svetskog rata. Tada je Crkva ostala bez nekoliko episkopa i patrijarha.
Tadašnji patrijarh Gavrilo (Dožić) iz manastira Ostrog odveden je u Nemačku u logor Dahau. U Crkvi je bilo potpuno vanredno. Mitropolit sa Cetinja je bio pod italijanskom okupacijom, ali se u Beogradu u tom trenutku zatekao mitropolit Josif iz Makedonije, koga su bugarski vojnici proterali iz Skoplja. Tako je njemu pripala “uloga patrijarha” jer nije imao ko drugi.

KAKO SE BIRA PATRIJARH


Iako se poslednjih godina radilo i najavljivana je izmena crkvenog Ustava pa i dela oko izbora patrijarha, do toga nije došlo. Promena u izboru poglavara trebalo je da vrati ovaj proces na način kako su u jednom trenutku njene istorije birani srpski patrijarsi - prostom dvotrećinskom većinom.
Sadašnji izbor žrebom izglasan je šezdesetih godina u vreme života patrijarha Germana. Prvi patrijarh koji je tako izabran je Pavle, a potom i Irinej.
Za razliku od vremena kada je Srbija bila kneževina i kraljevina i država imala direktan uticaj na izbor patrijarha, proces po kom je Crkva odvojena od države kreće posle Drugog svetskog rata. Svetovna vlast nije imala zakonsku mogućnost da utiče na izbor i proglašenje srpskog patrijarha, kao i na druga pitanja koja se tiču unutrašnje crkvene autonomije.

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 SJnk9lMaHR0cDovL29jZG4uZXUvaW1hZ2VzL3B1bHNjbXMvTmprN01EQV8vYmYxNGYwZTZhMGZiMzIwZTVhMmZkMWUwN2JiNmI5ZmYuanBlZ5GTAs0CgACBAAEFOTO: RAS SRBIJA
Patrijaršija
U stručnom članku o načinu izbora patrijaraha i mitropolita, protojerej stavrofor Velibor Džomić piše da je Ustav SPC od 1931. do danas pretrpeo više izmena, a jedna od njih tiče se uvođenja sistema izbora patrijarha žrebom. Bira se između trojice kandidata izabranih na Saboru tajnim glasanjem i apsolutnom većinom. Kako se navodi, važeći način izbora patrijarha u Ustavu SPC na najbolji mogući način štiti unutrašnju crkvenu autonomiju.

Budući patrijarh se može birati između aktivnih episkopa koji upravljaju eparhijom najmanje pet godina. Izbor patrijarha se u javnosti različito tumači kao - izbor kockom, iz koverata koje su u šeširu. Sve to nije tačno.
Ovako izgleda izbor patrijarha:
Priziva se Sveti Duh, a potom utvrđuje lista imena arhijereja, koji imaju pravo da budu birani za kandidata za patrijarha. Najstariji arhijerej po posvećenju otvara glasanje za - prvog kandidata. Ukoliko niko od arhijereja ne dobije apsolutnu većinu u prvom krugu 50 odsto plus jedan glas, glasanje se, nakon saopštavanja rezultata glasanja, ponavlja. I tako sve dok se ne izabere prvi kandidat. Ukoliko je kandidat izabran u prvom krugu glasanja – njegovo ime se upisuje na papir i stavlja u kovertu. Na isti način se s neograničenim brojem ponavljanja, biraju preostala dva kandidata.
Kada se dobiju imena tri izabrana kandidata za patrijarha koverte sa njihovim imenima se stavljaju u Sveto Jevanđelje na Svetom prestolu u oltaru patrijaršijske kapele Svetog Simeona Mirotočivog. Izborni sabor poziva jednog od najstarijih arhimandrita, isključivo igumana manastira, da nakon pred Svetim Prestolom i celim Saborom - sa najvećom pobožnošću i čestitošću izvuče jedan koverat i preda ga predsedavajućem. Predsedavajući - najstariji arhijerej po posvećenju, otvara kovertu, izvlači cedulju sa imenom kandidata i čita ime novoizabranog Arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog.

KOVERTE I PROCEDURA

Nakon toga, otvaraju se i koverte sa imenima preostala dva kandidata. Propisana je obaveza da se celokupan materijal Izbornog sabora čuva u arhivi Svetog Arhijerejskog Sinoda. Nakon proglašenja imena novog patrijarha, arhijereji govore da je dostojan, čestitaju i čestitajući, uzimaju blagoslov od novoizabranog patrijarha. Ime novog patrijarha se, nakon toga, obznanjuje narodu i državnim vlastima, a narednog dana se zakazuje njegovo ustoličenje u Sabornoj Crkvi u Beogradu i kasnije u Manastiru Pećka Patrijaršija kao drevnom sedištu pećkih srpskih arhiepiskopa i patrijaraha.

https://www.blic.rs/vesti/drustvo/umro-patrijarh-irinej-preminuo-izbor-novog-patrijarha-spc-hrizostom/yv4jqts

_________________
,,Prirodno je i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i magaraca koji ga okružuju. To je civilizacijska dužnost. Moralni, a ne ideološki čin.''
,,Pa će uzmem kralsku sablju i toj kralsko sve oružje, pa će idem č’k u Pčinju, č’k u Pčinju Prešev-Kazu, pa će pređem Vardar vodu, Vardar vodu b’š golemu, će se tepam s tija Turci, s tija Turci, Arnauti...”
NAPREDNJACI, MILOST NE TRAŽIM-NE BIH VAM JE NI DAO!
Princ od Čaira
Princ od Čaira

Male
Posts : 19099
2017-01-29


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 12:03

@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:
@Hektorović wrote:

Pa upravo je Irinej igrao poprilično lukavu takvu igru.
nije on uopce igrao nikakvu igru...vec je otvoreno sve govorio..mozes naci njegove izjave u javnosti...srbe je pretvarao u jedine zrtve druge opanjkavao...otvreno govorio o 'srpskim zemljama' van srbije...i jedan od zacetnika ideje je 'srpski svet'...ostro je govorio gotovo o svim susjedima nesrbima...nije bio pobornik lokalne ekumene....i onda ga ona agentura od pape na kraju proglasi nekakvim svetim covjekom

Griješiš, u konaktima sa kurijom je vodio itekako složenu igru.
kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga....isao mu niz vodu ostaje da se u buducnosti istrazi..drago jovan ahmad gonzales fric pilsel je u jednoj svojoj kolumni napisao da se franjo sa irinejem poznavao puno prije nego sto je ovaj postao papa i da su se upoznali na nekakvoj ekumenskoj razini u americi...ako je tako a zasto sumnjat u pilsela koji pise panagerike o franji i irineju...tko zna cime je ovaj saurum punio usi tada franji...da ovaj s epretvorio u croatofoba...
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Hektorović 20/11/2020, 12:11

@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...
Hektorović
Hektorović

Posts : 21749
2018-04-10


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Princ od Čaira 20/11/2020, 12:15

@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...

a čija agentura? srpska, ruska? lol!

_________________
,,Prirodno je i logično biti protiv režima Aleksandra Vučića i magaraca koji ga okružuju. To je civilizacijska dužnost. Moralni, a ne ideološki čin.''
,,Pa će uzmem kralsku sablju i toj kralsko sve oružje, pa će idem č’k u Pčinju, č’k u Pčinju Prešev-Kazu, pa će pređem Vardar vodu, Vardar vodu b’š golemu, će se tepam s tija Turci, s tija Turci, Arnauti...”
NAPREDNJACI, MILOST NE TRAŽIM-NE BIH VAM JE NI DAO!
Princ od Čaira
Princ od Čaira

Male
Posts : 19099
2017-01-29


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 12:16

@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...
agent generale agent....cak i sumnjam je'l to pravi bergolio koji mozda odavno nije ziv...ili je njegovo ime iskoristeno da se ubaci agent..pravi bergolio se smucao po pampasima,đunglama,favelama i zivio i djelovao misionarski...prije 30,40 godina...mozda u tim divljinama i nestao..a kako velim njegov lik i djelo iskoristeno da se ubaci agent...ovaj mi djeluje i vise nego njegovano za nekog svecenika koji je dobar dio zivota proveo u divljini i favelama
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Hektorović 20/11/2020, 12:19

Brat Brale wrote:
@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...

a čija agentura? srpska, ruska? lol!

udba :D
Hektorović
Hektorović

Posts : 21749
2018-04-10


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 12:19

Brat Brale wrote:
@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...

a čija agentura? srpska, ruska? lol!
....po djelovanju vjerojatno ali ne bi tu iskljucio ni snazni liberalni- gay lobi...ili centre....soroš to ionako debelo sve financira ta nije im tesko isfinancirati,vrsiti skolovanje za 'misije' vlastite agenture...
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 12:20

@Hektorović wrote:
Brat Brale wrote:
@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...

a čija agentura? srpska, ruska? lol!

udba :D
ne mozes protiv sebe Basketball
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Hektorović 20/11/2020, 12:20

@vuksadinare wrote:
@Hektorović wrote:ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...
agent generale agent....cak i sumnjam je'l to pravi bergolio koji mozda odavno nije ziv...ili je njegovo ime iskoristeno da se ubaci agent..pravi bergolio se smucao po pampasima,đunglama,favelama i zivio i djelovao misionarski...prije 30,40 godina...mozda u tim divljinama i nestao..a kako velim njegov lik i djelo iskoristeno da se ubaci agent...ovaj mi djeluje i vise nego njegovano za nekog svecenika koji je dobar dio zivota proveo u divljini i favelama


Ovo je pravi, ipak je on duhovni otac Drage Pilsela :D
Hektorović
Hektorović

Posts : 21749
2018-04-10


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 12:21

@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:
@Hektorović wrote:ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...
agent generale agent....cak i sumnjam je'l to pravi bergolio koji mozda odavno nije ziv...ili je njegovo ime iskoristeno da se ubaci agent..pravi bergolio se smucao po pampasima,đunglama,favelama i zivio i djelovao misionarski...prije 30,40 godina...mozda u tim divljinama i nestao..a kako velim njegov lik i djelo iskoristeno da se ubaci agent...ovaj mi djeluje i vise nego njegovano za nekog svecenika koji je dobar dio zivota proveo u divljini i favelama


Ovo je pravi, ipak je on duhovni otac Drage Pilsela :D
u tom je poanta..ova kosova agentura pilsel je iz istog gnijezda...fukara kojeg se odrekla i vlastita obitelj...
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by abraham 20/11/2020, 12:21

Iskreno se nadam da nechete natuci 30 strana kao sa proshlim bradonjom. Neka otvore temu na novostima i tamo udrite koliko hochete....

_________________
But I'm near the end and I just ain't got the time
And I'm wasted and I can't find my way home.
abraham
abraham

Male
Posts : 12803
2014-04-14


michaellcmacha likes this post

Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by marcellus 20/11/2020, 12:23

Brat Brale wrote:
@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...

a čija agentura? srpska, ruska? lol!

Franjo je biran da bi bio "društveno prihvatljivo lice crkve", što će reć jebo vjeru, bitno je dopasti se... katolička verzija princeze dijane...

_________________
Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 38511
2014-04-16


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 12:26

@marcellus wrote:
Brat Brale wrote:
@Hektorović wrote:
@vuksadinare wrote:kakvu slozenu jebote...lik je imao svoj stav...i od tog nije odstupao...to sto je na celu vatikana agent koji je cijelo vrijeme igrao za drugu stranu...samo njemu iz znanih razloga..

ne baljezgaj vuče

franjo ima određene upitne odluke, no nije nikakva agentura...

a čija agentura? srpska, ruska? lol!

Franjo je biran da bi bio "društveno prihvatljivo lice crkve", što će reć jebo vjeru, bitno je dopasti se... katolička verzija princeze dijane...
dobro i on je blizu devet banki...samo takvi dozive manoliceve godine..
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by vuksadinare 20/11/2020, 12:33

uopce ne znam cemu smisao dansnjeg postojanja vatikana kao drzave...osim pranja love,nekretnina,poltikanstva a najmanje veze ima sa vjerom i poglavito katolicanstvom...ne bi me cudilo da u nekoj skorijoj buducnosti postane samo to-drzava a papa bude izgnan...kao i dalej lama iz tibeta
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 88235
2015-09-08


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by RayMabus 20/11/2020, 12:38

To se nas ne tiče šta će oni izabrati na čelu te svoje SPC. Kad izaberu onda je to to. Ako izaberu loše sami su to izabrali.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 129262
2014-04-11


Back to top Go down

Preminuo patrijarh Irinej - Page 13 Empty Re: Preminuo patrijarh Irinej

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 13 of 16 Previous  1 ... 8 ... 12, 13, 14, 15, 16  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum