ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Američki heroj iz rata u BiH imenovan za visokog dužnosnika u Pentagonu

Go down

Američki heroj iz rata u BiH imenovan za visokog dužnosnika u Pentagonu Empty Američki heroj iz rata u BiH imenovan za visokog dužnosnika u Pentagonu

Post by Hektorović on 18/11/2020, 20:35

Američki heroj iz rata u BiH imenovan za zvaničnika u Pentagonu
[url=safari-reader://avaz.ba/media/2020/11/18/1376771/thumbs/873x400.jpg]Američki heroj iz rata u BiH imenovan za visokog dužnosnika u Pentagonu 873x400[/url]
Bivši američki pilot čiji je avion oboren iznad Bosne i Hercegovine 1995. godine i koji je preživio šest dana bez zarobljavanja, postavljen je na važno mjesto u Ministarstvu odbrane SAD, saopćio je Pentagon.
Skot Ogrejdi (Scott O'Grady, 55) postavljen je za zamjenika ministra odbrane koji će biti zadužen za međunarodnu bezbjednost. 
On je je u junu 1995. godine, tada po činu kapetan, postao nacionalni heroj jer je preživio šest dana u šumi u blizini Bihaća, pošto je njegov avion F-16 pogođen raketom.
Pilot, koji se katapultirao sa visine od skoro 7.000 metara, zadobio je samo blage opekotine na vratu. Ogrejdi je tada imao malu rezervu hrane sa sobom ali je kao pilot obučen za takve situacije uspio da preživi koristeći plodove prirode.
Komanda marinaca je organizovala potragu i izvukla ga iz okoline Bihaća u rizičnoj operaciji, jer su bosanski Srbi sprovodili intenzivnu potragu za njim.
Pilot je 2002. godine izdao knjigu "Return with honors" u kojoj je opisao svoje preživljanje u prirodi. Dobio je nekoliko vojnih priznanja, a vojsku je napustio 2001. i tada postao preduzetnik i konsultant, navodi se u biografiji koju je prenio Pentagon.
Hektorović
Hektorović

Posts : 17832
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum