ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Izetbegović optužio Čovića i HDZ BiH za ucjene i blokade

Go down

Izetbegović optužio Čovića i HDZ BiH za ucjene i blokade Empty Izetbegović optužio Čovića i HDZ BiH za ucjene i blokade

Post by Hektorović on 15/10/2020, 22:06

PREDSJEDNIK Stranke demokratske akcije Bosne i Hercegovine (SDA) Bakir Izetbegović optužio je HDZ BiH da ucjenama i blokadama pokušava ishoditi izmjene izbornog zakona koje bi bile protivne brojnim presudama Europskog suda za ljudska prava i kojima bi se samo nastavilo diskriminirati građane BiH po etničkoj osnovi.
Izetbegović je uputio posebno pismo visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Valentinu Inzku, američkom i britanskom veleposlaniku u toj zemlji Ericu Nelsonu i Mathewu Fieldu, šefu Delegacije EU u BiH Johannu Sattleru i voditeljici misije OESS-a Kathleen Kavalec kojim je zapravo odgovorio na pismo što ga je na iste adrese 7. listopada poslao predsjednik HDZ BiH Dragan Čović.
On je tražio da se svi međunarodni dužnosnici koji su bili svjedoci i jamci sporazuma o novim izbornim pravilima za Mostar donesenog u lipnju sada angažiraju kako bi se taj dokument u cijelosti poštovao odnosno kako bi se do kraja godine postigao dogovor o izmjenama zbornog zakona kojima bi se zajamčilo pravo Hrvatima da sami biraju hrvatskog člana Predsjedništva BiH i zastupnike u Domu naroda parlamenta Federacije BiH.
Izetbegović je pak svojim pismom ustvrdio kako Čović i HDZ ucjenjuju odbijajući surađivati na uspostavi nove vlade Federacije BiH te obmanjuju javnost kada iznose svoje zahtjeve jer presudu Ustavnog suda BiH koja se odnosi na način izbora zastupnika u Domu naroda federalnog parlamenta bez ikakvog pravnog osnova pokušavaju iskoristiti kako bi nametnuli nova pravila po kojima bi se birao hrvatski član Predsjedništva BiH.

"Problem je politika koju vodi HDZ BiH i njena želja da se izmjenama izbornog zakona protivno odlukama Europskog suda za ljudska prava još jednom potvrdi diskriminacija na koju je ovaj sud ukazao. Ukoliko bi se pristalo na izmjene koje zagovara HDZ zauvijek bi bila onemogućena provedba presude Europskog suda za ljudska prava po apelaciji Sejdić-Finci i po nizu srodnih apelacija, obesmislila bi se volja većine u Zastupničkom domu parlamenta FBiH pa i samo postojanje lijevo i građanski orijentiranih stranaka, jer sve bi bilo zakovano voljom 'legitimnih predstavnika' u Domu naroda parlamenta FBiH", napisao je Izetbegović.
Ocijenio je i kako su neutemeljene tvrdnje HDZ-a o ugroženosti hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini dodajući kako one "provociraju građane i birače jer vrijeđaju zdrav razum" s obzirom na činjenicu da su Hrvati zastupljeni na svim razinama vlasti uključujući najviše dužnosti u državi i Federaciji.
Izetbegović je na kraju poručio kako će njegova stranka pristati samo na one izmjene izbornog zakona koje će uvažiti interese svih strana u BiH uključujući tu ne samo bošnjačku nego i "građanski orijentiranu opciju".
Hektorović
Hektorović

Posts : 17269
2018-04-10


Back to top Go down

Izetbegović optužio Čovića i HDZ BiH za ucjene i blokade Empty Re: Izetbegović optužio Čovića i HDZ BiH za ucjene i blokade

Post by mobiu$ on 15/10/2020, 22:14

Odlično, sve se odvija sukladno očekivanjima.

Kad su se prestali smijati i odmahivati rukom na zahtjeve BiH Hrvata, te su prionuli stolu i pisanju, znači da osjećaju pritisak na kostima.

Neka.
mobiu$
mobiu$

Male
Posts : 5946
2015-07-28

Age : 40

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum