ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Istraživanje nadbiskupije: Idu na vjeronauk, a podržavaju gej brakove i eutanaziju

Go down

Istraživanje nadbiskupije: Idu na vjeronauk, a podržavaju gej brakove i eutanaziju Empty Istraživanje nadbiskupije: Idu na vjeronauk, a podržavaju gej brakove i eutanaziju

Post by סמאל on 12/9/2020, 00:09

Zadarska nadbiskupija wrote:

Istraživanje nadbiskupije: Idu na vjeronauk, a podržavaju gej brakove i eutanaziju 0076f719-c0f8-4001-adcd-d1a7ea50413b
Foto: Zadarska nadbiskupija
ZADARSKA nadbiskupija provela je istraživanje među adolescentima koji većinom pohađaju vjeronauk.
Istraživanje je provedeno za potrebe katehetskog priručnika za katehete "Potvrđeni za život u punini - prva godina priprave kandidata za slavlje svete Potvrde", a provela ga je dr. Marijana Mohorić, urednica toga izdanja Zadarske nadbiskupije u župnoj crkvi Uznesenja BDM na Belafuži u Zadru.
Mohorić, koja je i članica Družbe sestara Presvetog Srca Isusova te predavačica na Teološko - katehetskom odjelu Sveučilišta u Zadru, predstavila je metodologiju i sadržaj istraživanja te Priručnik tijekom izlaganja "Nastanak i konstitutivni elementi priručnika za rad s krizmanicima". 
Istraživanje je provedeno online, a u njemu je sudjelovalo 750 vjeroučenika (od 14 do 19 godina starosti). Cijelu stvar inicirao je zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Većina mladih ima stavove suprotne crkvenom nauku

Rezultati istraživanja pokazali su da većina mladih podržava spolne odnose prije braka, kontracepciju, pravo na pobačaj, legalizaciju gej brakova, homoseksualna iskustva, rad nedjeljom, eutanaziju i upotrebu lakih droga, objavila je Zadarska nadbiskupija na svojim službenim stranicama.
"To je naša realnost, to je naša stvarnost. To nije samo stanje djece, to je stanje njihovih roditelja, njihovih kumova, to je stanje naših župnih zajednica koje žive u svijetu kakav jest. Mi smo tu da ponudimo nešto alternativno. Crkva i vjeroučitelji trebaju nuditi odgovore. Da se trudimo naviještati Isusovu Radosnu vijest u ovom svijetu i pred ljudima koji tragaju za istinom i srećom, ali je nekad nalaze na krivom putu i na krivi način.
Zato Crkva jest tu, da ponudi preko Isusa Krista i preko svojih uvjerenih vjernika, koji znaju i u ovom vremenu pružiti razloge nade. Smisao i cilj kateheze nije samo naukovanje, prenošenje znanja, nego prenošenje iskustva u traženju Onoga koji je došao da nam ponudi istinu, put i život, a to je Isus", rekao je nadbiskup Puljić, dodavši da je istraživanje provedeno prije izrade priručnika "najbolji način kako doći do toga kako mlade približiti, saznati što ih muči, što ih progoni, interesira".
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Priručnik je ponuda odgovora na njihove upite i traženja, dodao je mons. Puljić.

Autorica istraživanja: Uopće ih ne osuđujem

Dr. Marijana Mohorić razloge u tome što većina ne podržava nauk Crkve vidi u tome što je izbor vjeronauka kod 58 posto ispitanika njihova osobna odluka, a ostali su upisali vjeronauk jer je to bila odluka roditelja ili su drugačije uvjetovani.
"Ja ih uopće ne osuđujem. Vidim u tome veliki izazov za preoblikovanje rada s njima, za otvorenu komunikaciju o tome što stav Crkve jest, što nije. Za neuzmicanje o životno važnim temama kao što su zamjensko majčinstvo koje oni odobravaju, promjena spola, legalizacija homoseksualnih brakova, eksperimenti na embrijima", rekla je.

"Treba inzistirati da se stavovi koji nisu kršćanski preoblikuju u one koji su kršćanski"

"To su teme za koje se trebamo pripremiti, njih uvesti u katehetske susrete, kad trebamo pozvati i druge ljude da o tome svjedoče, progovore - da onda ti mladi postepeno, ne kažem da će se sve jednim programom obuhvatiti, ali inzistirati da i iza Potvrde slijedi kršćanska formacija kad se produbljuju te teme i elaboriraju stavovi koji nisu kršćanski i preoblikuju se u one koji su kršćanski", rekla je Mohorić.
Dodaje se i da istraživanje pokazuje da mladi žele više znati o mentalnom zdravlju, što pokazuje da se suočavaju i s anksioznošću i depresijom u okruženju i žele znati na to ispravno odgovoriti.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/istrazivanje-nadbiskupije-idu-na-vjeronauk-a-podrzavaju-gej-brakove-i-eutanaziju/2212212.aspx

Crkva se podmuklo uvukla u sve pore društva,imali su priliku i uspjeli je iskoristit,Vatikan je tu dobro odigrao ulogu.Island se nije bogato okoristio međunarodnim priznanjem Hrvatske kao Vatikan i ako nas je priznao prije.
Vremena se mjenjaju,ničija nije do zore,pa neće ni kaptolska.Prije 20 i više god. tek su se rijetki(poput Ferala) usudili nešto reći protiv crkve,danas je primjetan trend gdje su ipak čuju glasovi i incijative za reviziju pa i ukidanje ugovora s Vatikanom.
Nadam se kako će ovi iz Možem, angažirat se malo više po tom pitanju,te eventualnu suradnju s SDPom,uvjetovati s tim.

Nadam se kako će,,Možemo'' polučiti dobar uspjeh u Zagrebu na sljedećim lokalnim izborima,te će to biti dobra polazišna točka za dalje.
סמאל
סמאל

Posts : 8236
2015-07-23


Back to top Go down

Istraživanje nadbiskupije: Idu na vjeronauk, a podržavaju gej brakove i eutanaziju Empty Re: Istraživanje nadbiskupije: Idu na vjeronauk, a podržavaju gej brakove i eutanaziju

Post by debotoijusto on 12/9/2020, 07:53

da udrem kartelu na moju omiljenu temu , licemjerje crkve i uvlacenje crkve u sve pore drustva kao zalog za sigurno lagano odumiranje drzave  :coffee
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 21927
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum