Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji

Go down

Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji Empty Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji

Post by Hektorović on 21/5/2020, 13:36

Čović uputio oštru poruku Izetbegoviću: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović izjavio je da je na sinoćnjoj večeri s predsjednikom SDA, Bakirom Izetbegovićem te američkim veleposlanikom Ericom Nelsonom i voditeljem Izaslanstva Europske unije u BiH Johannom Sattlerom informirao sugovornike da HDZ i SDA više nisu koalicijski partneri niti su dio iste parlamentarne većine.
Nekoliko zadnjih zasjedanja Vijeća ministara i Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH pokazalo da HDZ nije dio iste parlamentarne većine sa SDA niti smo koalicijski partneri, jer koalicijski partneri ne imenuju hrvatske predstavnike bez dogovora s Hrvatima, ne predlažu izmjene zakona bez dogovora s koalicijskim partnerima i onda ih preglasavaju. SDA je napravila neku novu parlamentarnu većinu i ja im želim sve najbolje, neka pokušaju raditi na taj način, iako mislim da je to potrebno pogrešan put, poručio je Čović, piše Fena.
Jedna od tema razgovora je, kaže, bilo i pitanje održavanja lokalnih izbora. HDZ podržava da se lokalni izbori održe kako je planirano, ali Čović kaže da je za ovu stranku Središnje izborno povjerenstvo BiH „ovako imenovano, izvan zakona, principa i kriterija koji se nisu poštivali, nelegalno i nelegitimno tijelo, kao što je nelegitiman i Željko Komšić kao član Predsjedništva BiH“.
-Poštujemo mi institucije države. Ali moramo poštivati i Ustav i zakone, dodao je Čović.
Kada su u pitanju izbori u Mostaru, Čović kaže da je Gradski odbor HDZ-a Mostar napravio velike ustupke kako bi se stvorili uvjeti za izbor Gradskog vijeća Grada Mostara.
-Vjerujem da će idućeg tjedna biti jedan sastanak na kojem će se to jasno prezentirati, ali to se odnosi isključivo na Gradsko vijeće. Bošnjačka strana smatra da treba napraviti preinake i u upravi grada, mi smo i za to spremni, ali u tom paketu mora biti riješen i federalni dom naroda i izbor članova Predsjedništva, kako bi Hrvate predstavljali legitimni predstavnici, kako to predviđa i Ustav. To je minimum ispod kojih ne možemo ići. Što se nas tiče, izbori će u Mostaru biti i ako treba mi ćemo predložiti izmjene u parlamentarnoj proceduri kako bi se organizirali izbori za Gradsko vijeće, ustvrdio je Čović.
Tema razgovora kod američkog veleposlanika je bila i raspodjela sredstava MMF-a.
-I danas će se pokušati završiti to pitanje na Vijeću ministara ako ministrica Bisera Turković podrži prijedloge koje smo usuglasili prije mjesec dana. Sramota je za nas da imamo sredstva koja nismo u stanju raspodijeliti i vjerujem da će se danas naći neko rješenje, kazao je Dragan Čović.
Kada je u pitanju europski put, HDZ je, ističe, spreman ubrzano rješavati svih 14 prioritetnih točaka, što je god u nadležnosti kadrova te stranke na svim razinama.
Narednog tjedna bi se, dodaje Čović, trebao održati novi sastanak na kojem bi se primarno razgovaralo o pitanju izbora.
Dnevnik.ba
Hektorović
Hektorović

Posts : 13735
2018-04-10


Back to top Go down

Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji Empty Re: Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji

Post by Hektorović on 21/5/2020, 13:40

Lovrinović: Sramotno je što su nam kolege iz SDA priredile, Hrvate se želi prisiliti da odustanu od jednakopravnosti
Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH - HNS-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH za Dnevnik.ba je govorio o jučerašnjem usvajanju rezolucije o sjećanju svih žrtava NDH i ustaškog režima, kojom se praktično traži zabrana bilo kakvog spomena bleiburške tragedije na prostoru BiH.
Zašto su hrvatski zastupnici napustili zasjedanje ZD PS BiH?
Napustili smo sjednicu jer je bilo besmisleno gluhima govoriti.Nismo si mogli dopustiti daljnje sudjelovanje  u raspravi o "tzv.rezoluciji" kojom se osporava pravo održavanja sv. mise, za pokoj duša nedužno pobijenih na Bleiburgu i križnim putevima, nakon svršetka II. svjetskog rata. Pokušali smo urazumiti predlagače da to nerade, a napose kolege iz SDA. Kako niti poslije iznošenja niza argumenata nismo uspjeli, jedino što je preostalo je napustiti tu farsu od parlamenta i prekinuti svjedočiti vrijeđanju temeljnih odrednica identiteta hrvatskog naroda. Bilo je dosta. Sramotno je to što su nam kolege parlamentarci priredili, posebice kolege iz SDA. Bilo bi dobro kada bismo mogli reći "oprosti im Bože ne znaju što čine" ali na žalost tako nije, dobro su znali što čine. 
Imaju li hrvatski zastupnici išta protiv odavanja počasti žrtvama ustaškog režima i podržavate li i na kakav način ustaški režim i NDH?
Biti hrvatski zastupnik i još k tomu katolik može samo značiti poštovanje za svaku žrtvu, jer to je najmanje što se za istu može učiniti. Mi to jednostavno radimo sv. misom i to nitko ne može promjeniti. Također poštujemo svaki drugi oblik odavanja počasti s punim pijetetom naravno i žrtvama ustaškog režima. Nemam šta podržavati nestali režim i što to uopće danas znači. To je samo povijesna činjenica koju nam svako malu netko nabija na nos, unatoč dobro poznatoj činjenici da ista nije bila nikakav demokratski izričaj hrvatskog naroda nego nametnuto rješenja kao i u mnogim drugim zemljama pod fašističkim režimom. Ne mogu generacije naraštaja hrvatskog naroda nositi teret toga čina i odbacujemo nametanje te vrste odgovornosti. Povijesnu lekciju naravno možemo i moramo prihvatiti.
Što je cilj usvojene rezolucije, je li ova rezolucija dio nekakve šire priče?
Cilj usvojene rezolucije je, prema mojem mišljenju, skretanje pozornosti sa niza afera koje su ovih dana evidentne, a s druge strane discipliniranje hrvatskih zastupnika s ciljem njihovog odustajanja od temeljnih političkih zahtjeva konstitutivnosti i jednakopravnosti. Cilj je i kroz tu vrstu povijesne odgovornosti obesmisliti političke potrebe i ciljeve Hrvata u BiH i perfidno ih predstaviti retrogradnim i nazadnim, a istodobno skriti svoje ciljeve političkog dominiranja i uređenja države po želji samo jednih, brojnijih. Naravno i pranje vlastite odgovornosti u tim događanjima. Ovo može biti i znak da su svi argumenti osporavanja zahtjeva hrvatskih zastupnika potrošeni, pa se opet poseže za provjerenim receptima optužbi za zločine i fašizacijom  političkih zahtjeva u cilju pridobijanja javnosti i naklonosti međunarodnih predstavnika, ma šta to značilo. 
Pokušava li se ovime u potpunosti zabraniti spomen Bleiburga u BiH?
Snažan je otpor, svih ovih godina,  potrazi za istinom . Nije čudo, radi se o velikom zločinu i velikoj odgovornosti. Nije to lako prihvatiti nasljednicima počinitelja i onima koji se s njima identificiraju. Očigledni dokazi, kojih je već veliki broj i nemogućnost nijekanja istine, unosi nemir u branitelje zločina pa gube zdrav razum u postupanju. O zločinima NDH je u 50 godina sve rečeno, e sad treba čuti  istinu o onomu što su radili tzv. antifašisti i to dovodi sljedbenike zločina do ludila. Naravno da bi se htjelo ponovno zabraniti sjećanje na te žrtve ali je to više nemoguće. Uzalud im trud.
Hoće li se u budućnosti na sličan način zabranjivati sjećanje na žrtve pokolja i progona bošnjačke Armije BiH?
Naravno da bi to mogla biti formula za osporavanje sjećanja na zločine tzv. Armije BiH i vrlo je izvjesno da se to želi. No to su samo načini frustriranja političke javnosti i usložnjavanja političkih odnosa.Ovo jednostavno nije vrijeme totalitarnog režima nakon 1945.i istine se ne mogu više tako sakrivati i neće. 
Dnevnik.ba
Hektorović
Hektorović

Posts : 13735
2018-04-10


Back to top Go down

Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji Empty Re: Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji

Post by Hektorović on 21/5/2020, 16:07

Nelegalan i ispolitizirani SIP je sam po sebi prepreka izbornim aktivnostima
Raspisivanje lokalnih izbora i održavanje istih dovedena su u pitanje zbog nepoštivanja čitavog niza zakona i zakonskih procedura u procesu odabira novih članova Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) koje je ključna nadležna institucija za provođenje i održavanje izbora.
Podsjećamo, Komisija za odabir članova SIP-a ukazala je na kršenje zakonskih propisa i nepoštivanje procedura pri njihovom odabiru.
Svjedoci smo u čijoj režiji je prošlo imenovanje novih članova u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH. Pozivati na odgovornost, a biti izravni sudionik takvih nelegalnih radnji, predstavlja obmanu društva i cjelokupne javnosti. Samoprozvani legalisti bez imalo političkog skrupula prekršili su apsolutno sva zakonska pravila i očigledno da za iste nema ništa sporno.
Ponavljamo, duboko ispolitizirana i nelegalna institucija ne može biti jamac ni demokratskog održavanja izbora, niti implementacije istih. Sve nabrojane stavke nužni su preduvjeti da bi demokratski institut izbornog procesa bio provediv. Zagovarati legalizam, a grubo kršiti sve procedure predstavlja licemjerje i neodgovornost prema državnim institucijama i tijelima koja moraju biti brana nelegalnim radnjama.
HDZ BiH neće dopustiti da se izborni procesi pretvore u lakrdiju od strane političkih stranaka i sudionika koji na dnevnoj bazi ruše ustavni poredak, krše zakonske odredbe i usput nađu vremena za dijeljenje lažnih lekcija o demokraciji i institutu izbora. Pozivamo iste sudionike da se iskaže politička volja da institucija SIP-a ima svoje zakonsko uporište koje će biti neovisno od bilo kakvih utjecaja i ucjena te time osiguramo demokratske, zakonski utemeljene i transparentne izbore, stoji u priopćenju HDZ-a BiH.
Dnevnik.ba
Hektorović
Hektorović

Posts : 13735
2018-04-10


Back to top Go down

Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji Empty Re: Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji

Post by epikur37 on 21/5/2020, 16:11

Čović ovim potezima ide na ruku samo velikoj Srbiji, ako se stvari ovako nastave BiH bi se mogla raspasti...

a to je znamo što..

Prelazak Srbije preko Drine ...na puškomet od Zagreba.

Naša jedina šansa su muslimani koji će zaustaviti srpske i hrvatske separatiste
epikur37
epikur37

Posts : 32601
2015-08-06


Back to top Go down

Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji Empty Re: Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji

Post by omni on 21/5/2020, 18:04

@epikur37 wrote:Čović ovim potezima ide na ruku samo velikoj Srbiji, ako se stvari ovako nastave BiH bi se mogla raspasti...

a to je znamo što..

Prelazak Srbije preko Drine ...na puškomet od Zagreba.

Naša jedina šansa su muslimani koji će zaustaviti srpske i hrvatske separatiste
Nemaju vremena za preko Drine, ugrozeni su opet od Crnogoraca a kroz pricu i od Hrvata. Kmece o odrzanju srpskog naroda u CG, najebali su milogorci.

omni
omni

Male
Posts : 4933
2014-04-12

Lokacija: : 9 krug

Back to top Go down

Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji Empty Re: Čović uputio oštru poruku: Partnerstvo i koalicija sa SDA više ne postoji

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum