SDP BiH: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik

Go down

SDP BiH: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik Empty SDP BiH: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik

Post by Hektorović on 21/5/2020, 10:42

SDP: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik
SDP BiH: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik B_200521016
"Dogovoreno blokiranje provedbe lokalnih izbora u režiji Dodika i Čovića neusvajanjem budžeta predstavlja ciljani udar na institucije države i suspenziju osnovnog demokratskog instituta izbora. Namjera da se CIK-u BiH uskrati novac jer se spomenutom dvojcu ne sviđa sastav ovog tijela, kroz koje više ne mogu dirigirati izborna pravila po vlastitim željama, predstavlja najgori oblik zloupotrebe sistema i rušenja pravnog poretka", navode iz SDP-a. 

U ovoj stranci očekuju da Tužilaštvo BiH konačno stisne petlju i pokaže da je ono vrhovni organ gonjenja u državi. Ističu da je nervoza koju demonstriraju Dodik i Čović dovela do toga da su javno obznanili svoje antidržavno djelovanje. Njihovi postupci i dogovori, smatraju, moraju biti predmet istrage. 

"Također, javno priznanje Milorada Dodika da prisluškuje opoziciju u entitetu RS po sebi je dokaz parasistemskog, nelegalnog i antidržavnog djelovanja bez presedana. S druge strane, protestno napuštanje sjednice državnog Parlamenta HDZ-ovih zastupnika zbog usvajanja Rezolucije o osudi ustaških zločina dovoljno govori o svjetonazoru i vrijednosnom sistemu ove stranke. Kako sada naivno djeluju izjave Bakira Izetbegovića da je svejedno ima li Dodik tri ili četiri delegata u Domu naroda. Zato bi još naivnije bilo pomisliti kako su sasvim slučajno potpuno podudarne izjave Čovića i Izetbegovića o odgodi lokalnih i zajedničkom održavanju lokalnih i opštih izbora u Bosni i Hercegovini", stoji su saopćenju. 

Dalje se navodi da SDP BiH ne pristaje da se po želji vladajućih nacionalista suspenduje demokratija i odgode izbori. Vladavina prava i pravna država u kojoj ćemo svi biti jednaki pred zakonom, kao i zaštita ljudskih prava i sloboda nemaju alternative. Bh. građani su ti koji su pozvani da na izborima daju sud o tome kakvu vlast imaju i žele. To pravo građanima niko ne može uskratiti. 

"Zato ćemo mi u SDP-u BiH iskoristiti sva demokratska sredstva, uključujući i proteste, da im to osiguramo. Nećemo nikome dopustiti da demokratiju u Bosni i Hercegovini stavi u karantin. Pozivamo Evropsku komisiju i OHR da ne budu samo posmatrači i pasivni komentatori destruktivnog djelovanja i najave nove blokade rada institucija Bosne i Hercegovine od strane dvojca Dodik - Čović. Zbog takvog stava i djelovanja i oni snose dio odgovornosti za poniženja i iživljavanje kojem su bh. građani izloženi. Sigurni smo kako ni građani u Bosni i Hercegovini nisu više spremni i neće dopustiti da im vladajući novim performansom skrenu pažnju sa silnih afera i zloupotreba javnog novca koje ovih dana jedna za drugom isplivavaju na površinu u oba entiteta. Dolazi vrijeme kada ćete morati položiti račune za sve ono što ste radili", poručuju iz SDP-a.
Hektorović
Hektorović

Posts : 13701
2018-04-10


Back to top Go down

SDP BiH: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik Empty Re: SDP BiH: Pozivamo institucije da zaštite državu od sinhronizovanog udara dvojca Čović-Dodik

Post by epikur37 on 21/5/2020, 10:43

Čova-Dodo, najpozitivnija pojava i najzdravija politička osovina u regiji već dugo vremena.

epikur37
epikur37

Posts : 32569
2015-08-06


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum