ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

SNSD i HDZ predlažu novi zakon o ustavnom sudu koji će poštivati koncepte konstitutivnosti, koncenzusa i suverenosti

Go down

SNSD i HDZ predlažu novi zakon o ustavnom sudu koji će poštivati koncepte konstitutivnosti, koncenzusa i suverenosti Empty SNSD i HDZ predlažu novi zakon o ustavnom sudu koji će poštivati koncepte konstitutivnosti, koncenzusa i suverenosti

Post by Hektorović on 14/2/2020, 14:12

Zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti mjesta za strane sudije, iduće sedmice ide u parlamentarnu proceduru

V. K.14.02.2020 13:39 
SNSD i HDZ predlažu novi zakon o ustavnom sudu koji će poštivati koncepte konstitutivnosti, koncenzusa i suverenosti 20200214134028_305799 Zakon o Ustavnom sudu BiH, u kojem neće biti mjesta za strane sudije, iduće sedmice ide u parlamentarnu proceduru
BANjALUKA - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da će iduće sedmice u parlamentarnu proceduru biti upućen zakon o Ustavnom sudu BiH u kojem neće biti mjesta za strane sudije.On je, nakon proširene sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, naglasio da su na potvrdili zaključke koje su ove sedmice definisani na sastanku zvaničnika Srpske, a povodom posljednje odluke Ustavnog suda BiH da poljoprivredno zemljište Srpske bude uknjiženo na BiH. Dodik je naglasio da je data podrška održavanju posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske.
- Moramo da budemo jedinstveni. Ustavni sud se izdigao iznad prava i podlegao je političkim uticajima - rekao je Dodik.Najavio je da će SNSD zajedno sa HDZ-om naredne sedmice predložiti zakon o Ustavnom sudu kojim će biti redefinisan način njegovog odlučivanja i onemogućiti prisustvo stranih sudija.
 Ponovio je da će u radu institucija na nivou BiH raditi u skladu sa onim što im akti omogućuju.

- Tako će biti i u Predstavnićkom domu i Domu naroda Parlamenta BiH- rekao je Dodik. Naglasio je da je poslednja odluka Ustavnog suda BiH podvala i predstavlja crvenu liniju za Republiku Srpsku.

- Za Srpsku je najvažnije jedistvo - rekao je Dodik koji je i srpski član Predsjedništva BiH. On je ponovio da su u nekoliko navrata predlagali Zakon o Ustavnom sudu BiH.
Hektorović
Hektorović

Posts : 16570
2018-04-10


Back to top Go down

SNSD i HDZ predlažu novi zakon o ustavnom sudu koji će poštivati koncepte konstitutivnosti, koncenzusa i suverenosti Empty Re: SNSD i HDZ predlažu novi zakon o ustavnom sudu koji će poštivati koncepte konstitutivnosti, koncenzusa i suverenosti

Post by Hektorović on 14/2/2020, 14:28

Dodik: Ovo je politička tuča, narod se nema čega bojati
Dejan Šajinović  14.02.2020 13:47 

BANJALUKA - Narod nema šta da se brine. Ovo je politička tuča, ovo je politička borba. Ovo će malo duže trajati, neće koštati ništa, nikoga. Pozivamo na dijalog po ovom pitanju. Ukoliko se protiv nas budu preduzimale mjere, mi ćemo donositi naše unilateralne mjere, rekao je Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član predsjedništva BiH.
Dodao je, nakon okončanja sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, da nema blokada institucija, već samo neučestvovanje u odlukama.
"Legitimni predstavnici srpskog i hrvatskog naroda u institucijama BiH će naredne sedmice predložiti zajednički prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kako bi se izbacili strane sudije iz Ustavnog suda", rekao je Dodik.
On je rekao da dok se ne usvoji ovaj zakon neće biti odlučivanja po nijednom drugom pitanju, uključujući i evropska pitanja.
Dodik je dodao da je Ustavni sud BiH nakaradan i da odluke donosi mimo prava u dosluhu sa strancima i SDA.
Što se tiče načina djelovanja u zajedničkim institucijama rekao je da je to bio prijedlog opozicije i da će biti zanimljivo kako će se oni postaviti po ovom pitanju u narednom perioda.
Dodik je rekao da se SNSD priprema na novi način organizacije i da će, između ostalog, pozivati i političke neistomišljenike poput Srđana Puhala ili Envera Kazaza na dijalog.
Hektorović
Hektorović

Posts : 16570
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum