ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

REFORMA NA VIDIKU

Go down

REFORMA NA VIDIKU Empty REFORMA NA VIDIKU

Post by debotoijusto on 12/2/2020, 18:36

Kako stvari stoje, potrošači će još koju godinu plaćati aktualnu cijenu vode koja neminovno mora rasti zbog reforme vodno-komunalnog sektora.
Doznajemo, naime, kako će ubuduće, a najkasnije 2023. godine, komunalne tvrtke koje se bave vodoopskrbom plaćati Hrvatskim vodama naknadu za količinu zahvaćene vode (bilo izvorske, podzemne ili površinske) umjesto količine vode isporučene građanima, što je trenutačno slučaj.
Naime, na putu od izvora do špina izgube se ogromne količine vode, a cilj reforme vodno-komunalnog sektora jest da se to spriječi. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike pokrenulo je prije nekoliko dana e-Savjetovanje o Nacrtu prijedloga Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o visini naknada za korištenje voda.
Subjekti u vodoopskrbi koji ne budu smanjili gubitke u mreži do 25 posto i ispod toga, plaćat će, dakle, naknadu za količinu zahvaćene vode, umjesto, kao što smo naveli, za količinu vode distribuirane građanima, što će za njih biti znatno nepovoljnije, odnosno skuplje. Za očekivati je da će potrošači, na koncu, platiti ovu reformu vodno-komunalnog sektora, jer ukoliko nama budu rasli izdaci i naknade, rast će i cijena vode. Sve, naravno, radimo da do toga ne dođe, u smislu da pokušavamo smanjiti gubitke vode u mreži u Splitu koji trenutačno iznose 59 posto, dok su na razini države nešto niži, odnosno oko 50 posto. Nije isto rješavati gubitke po selima i po velikim gradovima koji imaju razgranatu mrežu.
- Mi smo izradili matematički model za procjenu gubitaka za aglomeraciju Kaštela-Trogir, uz pomoć kojega smo, kao i uz pomoć drugih metoda, poput kalibracije i izrade tzv. DMA zona, od svibnja prošle godine do danas uspjeli spasiti 1,8 milijuna kubika vode u mreži. To su ogromne količine! Toliku vodu smo sačuvali u mreži, između ostalog, i zato što smo otkrili čak 78 velikih kvarova posljedica kojih su bila curenja. U izradi je trenutačno i matematički model za aglomeraciju Split-Solin. Primjera radi, otkrili smo da nam u Svetom Kaju na jednom mjestu iz mreže iscuri pet litara vode u sekundi. To su strašni gubici – drži Tomislav Šuta.


https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/spremaju-se-velike-promjene-u-vodno-komunalnom-sektoru-a-nastradat-ce-gradani-znate-li-uopce-kome-idu-kune-s-racuna-donosimo-izracun-1003210
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 21914
2014-04-12


Back to top Go down

REFORMA NA VIDIKU Empty Re: REFORMA NA VIDIKU

Post by debotoijusto on 12/2/2020, 18:36

eto
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 21914
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum