Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja

Go down

Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja Empty Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja

Post by Hektorović on 2/11/2020, 23:07

Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja?
prije 32 minute

Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja 2084c054-db98-4298-89eb-6f876b71669f
Foto: EPA
ŠVICARSKE vlasti su izjavile kako su otvorile istragu o navodima da je Crypto, švicarski proizvođač uređaja za šifriranje, bio paravan koji su koristile CIA i obavještajne službe Zapadne Njemačke kako bi mogle razbijati šifre zemalja koje su koristile njihove proizvode.
Tako su dobivali uvid u tajne informacije, šifrirane Cryptovim sustavima.
Imali monopol nad šifriranim informacijama
Zajednička istraga koja je objavljena danas, a koju su vodili ZDF i Washington Post, zasniva se na dokumentima iz CIA-e, kao i iz njemačkog BND-a. Otkrivaju kako je Crypto AG zaradio milijune za obje agencije i u isto vrijeme im omogućio pristup šifriranim komunikacijama više od 120 zemalja. Sve je trajalo desetljećima. 
Glavni protivnici SAD-a u hladnom ratu, uključujući Sovjetski Savez i Kinu, nikada nisu bili korisnici Crypta, ali jesu druge zemlje poput Irana, Indije i Pakistana, vojnih hunti u Južnoj i Americi ili pak Vatikan. 
Osim toga, ZDF i Washington post javljaju kako su špijunske agencije kontrolirale gotovo cjelokupno poslovanje tvrtke od 1970-ih nadalje.
Tako su uspjele nadzirati talačku krizu u Iranu 1979. godine, davati informacije britanskim obavještajcima o argentinskim vojnim planovima za vrijeme Falklandskog rata te su čuli kako se Libijci hvale bombardiranjem noćnog kluba u Berlinu koji su često posjećivali američki obavještajci. 
Što švicarska vlada poduzima?
Glasnogovornica švicarskog ministarstva obrane Carolina Bohran rekla je za AP da je njezin ured nakon ovih otkrića medija obavijestio vladu o slučaju Crypto u studenom 2019. godine. 
U siječnju ove godine je odlučeno kako će se bivšeg suca vrhovnog suda imenovati osobom koja će pogledati cijelu analizu i podnijeti izvješće vladi do kraja lipnja. 
"Događaji o kojima se govori sežu do 1945. godine i teško ih je rekonstruirati i interpretirati u današnjem kontekstu", dodala je. 
BND platio otkupninu za zaposlenike tvrtke uhićene u Iranu?
Erich Schmidt-Eenboom, stručnjak za njemačke obavještajne službe, koji je pomagao u analizi dokumenata, rekao je za AP da se dugo nagađalo o upletenosti zapadnjačkih obavještajnih službi u Crypto. Godine 1992. predstavnici Crypta su uhićeni u Iranu te su mjesecima bili u zatvoru, dok BND navodno nije platio milijun dolara otkupnine za njih. 
BND je odbio komentirati te tvrdnje. 
Konstantin von Notz, zastupnik njemačke stranke Zelenih, koji u parlamentarnom odboru nadzire rad BND-a, rekao je ZDF-u kako je o ovim otkrićima tražio odgovore od BND-a.
Crypto, čiji se proizvodi koriste u desecima zemalja, tvrtka je koja je likvidirana 2018. godine. Dvije tvrtke koje su kupile većinu njene imovine nemaju postojeće veze s obavještajnim službama. 
BND zaradom financirao terenske operacije, CIA pokupovala konkurenciju? 
I dok je BND zaradu od prodaje kriptografskih uređaja koristio za financiranje terenskih operacija, CIA je zarađenim novcem kupovala tvrtke konkurente i uspostavila gotovo monopol za Crypto, tvrdi Schmidt-Eenboom.
Dodaje i kako sumnja da švicarska vlada nije znala ništa o ovim operacijama.
"To je teško vjerovati. Žmirili su na oba oka", dodaje. 
Rekao je i kako je Crypto i dalje bio dio američkih obavještajnih operacija sve do 2018. godine, kada je tvrtka prodana. 
Slične operacije je spominjao i Edward Snowden, najpoznatiji po aferi Wikileaks.
Hektorović
Hektorović

Posts : 12468
2018-04-10


Back to top Go down

Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja Empty Re: Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja

Post by Legendovich on 2/12/2020, 05:01

Pa sto normalno dolazi sa Zapada..nish..s nichim..

_________________
Švicarska tvrtka godinama bila paravan za CIA-u, špijunirali su stotine zemalja Mqdefault
Legendovich
Legendovich

Posts : 31516
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum