Demokratski val na izborima u Americi

Go down

Demokratski val na izborima u Americi Empty Demokratski val na izborima u Americi

Post by Hektorović on 6/11/2019, 15:52

Ishodi izbora održanih u utorak u u četiri savezne države, među kojima su još i Mississippi i New Jersey, mogli bi biti pokazatelj za predstojeće predsjedničke izbore na kojima će 2020. američki predsjednik Donald Trump pokušati osvojiti drugi mandat.
U Kentuckyju demokrat Andy Beshear, ministar pravosuđa te savezne države čiji je otac Steve bio zadnji guverner u toj državi iz redova demokrata, osigurao je tijesnu pobjedu nad republikanskim guvernerom Mattom Bevinom kojega je na završnom predizbornom skupu podržao Trump.
U govoru u Lexingtonu u ponedjeljak navečer Trump, koji je u Kentuckyju na predsjedničkim izborima s 30 posto osvojenih glasova osigurao sve glasove te države, kazao je biračima da trebaju ponovno izabrati Bevina kako pametnjakovići ne bi rekli da je predsjednik "pretrpio najveći poraz u povijesti svijeta".

Te riječi odraz su napora koje je uložio Bevin (52) kako bi kampanju podigao na nacionalnu razinu i iskazao potporu Trumpu u trenutku dok demokrati u Kongresu vode istragu u procesu opoziva republikanskog predsjednika.
Iako poraz predstavlja udarac za Trumpa koji je relativno popularan u Kentuckyju, za njega je možda više zaslužan gubitak Bevinova ugleda. Ankete su pokazivale da je Bevin među najnepopularnijim guvernerima nakon što se sukobljavao s učiteljima i sindikatima.
Beshearova pobjeda mogla bi ojačati za sada male izglede demokrata da svrgnu vođu većine u Senatu republikanca Mitcha McConnella iz Kentuckyija čiji mandat istječe sljedeće godine i sprema se ponovo ga osvojiti na izborima.
Demokrati su u utorak osvojili većinu u oba doma parlamenta savezne države Virginije u kojoj su do tada vladali republikanci tijesnom većinom. To daje toj stranci prvi puta u 25 godina punu kontrolu nad skupštinom te savezne države.
Trump je izbjegao sudjelovati u predizbornim skupovima u Viriginiji u kojoj su demokrati na proteklim izborima za Kongres ostvarili dobre rezultate u pregrađima u kojima su na izborima tradicionalno neizvjesni ishodi. 
Rezultati izbora u utorak u Virginiji pokazuju nastavak toga trenda.
U Mississippiju republikanski političar i zamjenik guvernera Tate Reeves porazio je ministra pravosuđa te savezne države Jima Hooda, umjerenog demokrata koji podržava pravo na nošenje oružja i protivi se pravu na pobačaj.
Poput Bevina Reeves je vodio kampanju kao žestoki zagovornik Trumpa u državi koju je Trump premoćno osvojio 2016. Trump je Reevesa podržao dolaskom na njegov predizborni skup prošlog tjedna.
U New Jerseyu očekuje se da će demokrati zadržati većinu u parlamentu te savezne države.
Najviše interesa privukli su izbori u Virginiji u kojoj su stranke uložile najviše novca u predizborne kampanje. Bivši američki potpredsjednik Joe Biden, favorit za demokratsku predsjedničku nominaciju, obišao je Virginiju tijekom vikenda i podržao na predizbornim skupovima nekoliko kandidata za parlament te savezne države a republikanski potpredsjednik  Mike Pence održao je skup u subotu.
I drugi kandidati za demokratsku predsjedničku nominaciju poput senatorice Elizabeth Warren, Kamale Harris, Amy Klobuchar i Coryja Bookera također su sudjelovali u kampanjama demokratskih kandidata.
Hektorović
Hektorović

Posts : 13703
2018-04-10


Back to top Go down

Demokratski val na izborima u Americi Empty Re: Demokratski val na izborima u Americi

Post by AssadNaPodmornici on 6/11/2019, 17:31

Niste ušli u detalje. Ovo su izbori za guvernera i zanimljivo u Kentucky uglavnom demokrati su guverneri. I koliko sam skuzio demokrati za guvernera u Kentucky su pobjeđivali premocno a ovo je bilo tjesno
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 8577
2018-06-14


Back to top Go down

Demokratski val na izborima u Americi Empty Re: Demokratski val na izborima u Americi

Post by AssadNaPodmornici on 6/11/2019, 18:18

Between 1895 and 1931, five Republicans and six Democrats held the office of governor. Since 1931, however, the Republicans have been unable to preserve this level of parity, and in that period only four of the twenty elected governors have been from the Republican party, including incumbent Matt Bevin.
znači u zadnjih 9 godina,  4 puta republikanci imali guvernera(uključujući i ovoga što je izgubio za par tisuća glasova) a 20puta demokrati. 


sve je pod kontrolom
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 8577
2018-06-14


Back to top Go down

Demokratski val na izborima u Americi Empty Re: Demokratski val na izborima u Americi

Post by AssadNaPodmornici on 6/11/2019, 18:35

u zadnjih 90godina pardon,
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 8577
2018-06-14


Back to top Go down

Demokratski val na izborima u Americi Empty Re: Demokratski val na izborima u Americi

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum