Počela sjednica na kojoj će biti izabran novi reisu-l-ulema

Go down

Počela sjednica na kojoj će biti izabran novi reisu-l-ulema  Empty Počela sjednica na kojoj će biti izabran novi reisu-l-ulema

Post by Hektorović on 12/10/2019, 11:49

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci počela je sjednica Izbornog tijela Islamske zajednice u BiH na kojoj će se danas birati novi reisu-l-ulema. 
Tajnim glasanjem odlučit će ko će biti reis narednih sedam godina: aktuelni reis Husein ef. Kavazović ili Muamer ef. Zukorlić. 
Kandidati su bili još Husejin ef. Smajić i Salem ef. Dedović, ali su odustali od kandidature. Procjena je da će sjednica trajati sat do dva. Prisustvuje joj oko 370 od 405 članova Izbornog tijela. 
Glasanje je tajno, a članovi izbornog tijela će na glasačkom listu zaokružiti najboljeg kandidata. Komisija će prebrojati glasove, a potom će biti objavljeni rezultati. 
Nakon toga će Organizacioni odbor za dodjelu Menšure petnaestom poglavaru Islamske zajednice u BiH donijeti odluku o inauguraciji novog reisu-l-uleme i vrhovnog muftije Islamske zajednice u BiH.
Prije sjednice nije bilo izjava za medije niti je bilo dozvoljeno snimiti njen početak. Pred novinarima se pojavio Muamer ef. Zukorlić, dok aktuelnog reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića nije bilo. 
Hektorović
Hektorović

Posts : 12468
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum