Dodik: Izborni zakon treba mijenjati, "političko Sarajevo" zloupotrebljava izborni sistem i majorizira Hrvate

Go down

Dodik: Izborni zakon treba mijenjati, "političko Sarajevo" zloupotrebljava izborni sistem i majorizira Hrvate Empty Dodik: Izborni zakon treba mijenjati, "političko Sarajevo" zloupotrebljava izborni sistem i majorizira Hrvate

Post by Hektorović on 11/10/2019, 17:17

Dodik: Izborni zakon treba mijenjati, "političko Sarajevo" zloupotrebljava izborni sistem i majorizira narod
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas da SNSD u potpunosti razumije i podržava stav Hrvatskog narodnog sabora (HNS) o neophodnosti izmjena Izbornog zakona BiH, navodeći da mnogo problema u BiH ne bi postojalo da "političko Sarajevo ne zloupotrebljava izborni sistem majorizacijom dva ili barem jednog naroda". 
- Zato je zahtjev HNS-a opravdan i dobar za BiH ako govorimo o BiH ravnopravnih naroda i entiteta. Ako je jedan narod ravnopravniji od druga dva, nema ravnoteže i onda trpi cijeli sistem - rekao je Dodik, komentirajući inicijativu HNS-a za izmjenu Izbornog zakona BiH. 
On je ocijenio da je izborom Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH glasovima Bošnjaka ponovo potvrđena manjkavost sistema u kojem se neko zove hrvatski član, a biran je glasovima bošnjačkog naroda.
- Mi moramo imati razumijevanja za nezadovoljstvo Hrvata, jer se SNSD zalaže za ravnopravnost svih u BiH - naglasio je Dodik.
Predsjedništvo HNS-a zaključilo je da su izmjene Izbornog zakona imperativ za stabilnu, samoodrživu i razvijenu budućnost BiH, te neophodan korak ka ravnopravnosti i očuvanju krovnog načela Ustava te da o tome treba hitno otvoriti pregovarački proces.
Prema njihovom zaključku, izmjene Izbornog zakona treba da obuhvate izmjene protuustavnih dijelova Izbornog zakona, koje diskriminiraju Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivan narod i dovode do kršenja političke nezavisnosti te nametanja nelegitimnih predstavnika.
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović najavio je ranije da će HNS u ponedjeljak uputiti dopis kojim će pokrenuti raspravu o Izbornom zakonu, prenosi SRNA.
Dnevnik.ba
Hektorović
Hektorović

Posts : 13701
2018-04-10


Back to top Go down

Dodik: Izborni zakon treba mijenjati, "političko Sarajevo" zloupotrebljava izborni sistem i majorizira Hrvate Empty Re: Dodik: Izborni zakon treba mijenjati, "političko Sarajevo" zloupotrebljava izborni sistem i majorizira Hrvate

Post by RayMabus on 11/10/2019, 17:28

Čović bi triba odgodit sve na dva tri tjedna da bude siguran da će V.B izać iz EU. Ne triba žurit. Može BiH bit u blokadi iduće tri godine. Stvar je u tome da ili će biti vječno blokirana ili će se donit izborni zakon. BiH odnosno jedan njen dio se zakačio sa RH jer ode neće nitko dopustit da on šalje pisma okolo ambasadama a potpisuje se kao predstavnik RH ( hrvatski član predsjedništva ).
RayMabus
RayMabus

Posts : 100180
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum