ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Serija Chernobyl - obična propaganda

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by AlfaOmega on 9/6/2019, 15:34

Moje jutro nakon "Černobila", propagande koja ne drži tešku vodu, ali se širi poput radijacije
Moram priznati da mi je teško bila shvatljiva ogromna fascinacija nedavno kompletiranom serijom "Igre prijestolja" (Game of Thrones). Klanovi, izdaje, ubojstva, zmajevi, velika doza makijavelizma i seksualni porivi ljudi, patuljaka i ostalih kreatura u tom fiktivnim svijetu - sve to izgledalo mi je kao nekakva verzija "Gospodara prstenova" za odrasle razvučena u 8 dugačkih sezona. Ukusi se razlikuju, ali čini mi se da je spomenuta serija vješto okupila brojne "bazične" strasti po sličnoj metodi kao što TV reklama za djecu koristi intenzivne boje za privlačenje pažnje. Možda jest "problem" u meni, ja sam kadar uživati i u ponovnim gledanjima filmova kao što je "My Dinner with Andre".
Unatoč bezbroj preporuka "GoT" me nije uspjela zadržati duže od nekoliko nastavaka i možda baš zato me ugodno obradovala vijest da od strane iste produkcijske kuće, HBO, koja već raspolaže s dovoljnim budžetom da "TV seriju" predstavi u obliku kvalitetnog filma, stiže proizvod koji bi me mogao daleko više zaintrigirati - priča o Černobilu. Također mi se svidio i format - miniserija, 5 nastavaka po otprilike sat vremena, jer za nešto dugometražnije, priznajem, nemam volje izdvajati vrijeme (osim ako Lynch ne snimi 4. sezonu "Twin Peaks-a", ali šanse da se to dogodi su minimalne!).
Dakle, miniserija jednostavnog naziva "Černobil" kompletirana je prije nekoliko dana te sam odlučio jučer joj pokloniti svoju subotu. Počevši s dva nastavka ujutro, jednim nakon pauze za ručak, i dva u večernjim satima, uspio sam iskusiti cijelu priču u jednom danu. Sama priča o Černobilu mi je, dakako, daleko fascinantnija od zmajeva i zombija koji tumaraju fiktivnim prostranstvima, i iako o toj katastrofi znam poprilično puno iz ranijih istraživanja, zanimalo me kako će ista biti prenijeta u okvire jednog zapravo 5-satnog filma.
Dakako, svi znamo ponešto o Černobilskoj katastrofi iz 1986. pošto smo joj, mnogi od nas, i svjedočili. Radioaktivni oblaci došli su tada i do Jugoslavije, taman negdje oko Prvog maja kada su se tradicionalno održavali veliki skupovi na otvorenom - brojni su i održani bez previše straha, no spoznaja da nešto nevidljivo prijeti iz zraka bio je osjećaj posebne jeze. Sve što se dogodilo tog kobnog dana, 26. travnja 1986., ali i ono što je uslijedilo nakon, svakako je idealan materijal za prepričavanje u obliku jedne serije ili filma.
Priznajem, pomalo sam skeptičan kada nešto odjednom postane eksplozivno popularno do te mjere da "svi" pričaju o tome, ne zato što mislim da sam nekakav elitist već zbog činjenice da se moji osobni ukusi kada je riječ o kulturi, bilo da je riječ o filmu, glazbi, književnosti, umjetnosti općenito , često snažno razilaze s onim "masovnim". No, ovog puta je taj osjećaj kod mene bio, za čudo, minimalan, ne znajući gotovo ništa o samoj seriji nekako sam krenuo od pretpostavke da je baš krasno da se toliko javnost odjednom zanima za jedan faktualni događaj, čak i povijesno važan događaj, nakon sve te fascinacije s nikako mi privlačnim GoT-om.
Naravno, govorimo o događaju koji se dogodio u kasnoj fazi još uvijek živućeg SSSR-a, ali koji je na neki način nagovijestio i kraj ove države (s čime se slaže i Gorbačov), tako da se određena količina političkog tona u samoj seriji očekivala - nema problema, dapače, to mi istu čini još i zanimljivijom.
Važna napomena: ostatak teksta govorit će o samoj radnji serije tako da ako niste gledali istu budite na oprezu da ovaj tekst sadrži brojne "spojlere", na vama je da odlučite što ćete u tom slučaju - možete ga pročitati i onda pogledati seriju imajući na umu kritike koje će biti iznijete, ili pak (što snažnije preporučujem) je pogledajte prvo, a onda se vratite na tekst!
Serija počinje s mračnom scenom - imamo osobu, starijeg gospodina za kojeg još ne znamo tko je, koja snima nekakve očito tajne izvještaje na kazete, potom ih skriva u mračnoj ulici, vraća se doma i počini samoubojstvo vješanjem. Ton je već postavljen, a kasnije ćemo otkriti kako je dotični zapravo Valerij Legasov - šef sovjetske komisije koja je imala zadatak istražiti uzroke Černobilske katastrofe. Sve upućuje na to da se Legasov ubio jer je znao nešto o čemu nije smio progovoriti, ali je pred kraj snimio svoje tajne na audio vrpce da bi ih "svijet otkrio". Je li to baš tako? O tome ćemo kasnije.
Serija se tada prebacuje na sam Černobil i dan katastrofe. Što se uopće dogodilo? Fakt je da je katastrofa uzrokovana zbog dva velika propusta - prvi propust bio je u samom dizajnu nuklearnog reaktora, a drugi u rukovođenju istog dana. Ukratko, nuklearka Černobil tog dana planirala je provesti sigurnosni test na svom najnovijem RBMK reaktoru 4 (koji je tada bio u funkciji već neke 3 godine) i to na način da su htjeli vidjeti kako održati ispravan rad istog u slučaju, ironično, nekakve katastrofe - konkretnije bila je riječ o pokušaju održavanja rada pumpi za vodu u slučaju da nestane struje koja ih je pogonila.
Nuklearni reaktor je, dakako, izuzetno kompleksna tehnologija, no ako bismo ga pojednostavnili do krajnjih granica on funkcionira otprilike ovako - unutar njega, kako mu i ime sugerira, stvaraju se "nuklearne reakcije", otpuštanje energije koja se zatim pretvara u paru, ta ista para zatim se pretvara u struju. No, da bi reaktor, odnosno njegova jezgra, mogao adekvatno raditi potrebno je u istom koristiti vodu (koju upumpavaju pumpe), ali i tzv. kontrolne "štapove" čija je funkcija pak apsorbiranje brojnih neutrona - što to uopće znači? Možete ili provesti jako puno vremena izučavajući operiranje nuklearnog reaktora ili u svrhu krajnjeg pojednostavljena možete se zadovoljiti informacijom da spomenuti štapovi drže jezgru "pod kontrolom". Krivo manevriranje istima, odnosno njihovo umetanje i izvlačenje, može izazvati katastrofalan scenarij što se donekle dogodilo i u Černobilu.
Tim zadužen za operiranje černobilske elektrane pokušao je simulirati nestanak struje, ali su napravili nekoliko pogreška koje su, uz kombinaciju s činjenicom da je postojao i određeni defekt u samom dizajnu reaktora, rezultirale katastrofom.
Reaktor je doslovno "izmaknuo kontroli" timu koji je radio na njemu i jednostavno nisu imali sredstva da ga više zaustave.
Reaktor nije eksplodirao, jer je fizički nemoguće da reaktor eksplodira - ono što se dogodilo je ispuštanje velike energije koja je "digla u zrak" njegov krov (1000 tona betona), zatim je izbilo nekoliko požara, a radijacija je počela izlaziti "slobodno" vani.
Cijeli taj proces dramatično je prikazan u samoj seriji i scene su zaista zastrašujuće i fascinantne. No, nešto mi se već tu pri samom početku čini pomalo "pretjerano" - vođa tima za upravljanje reaktorom 4 (i 3) bio je Anatolij Dijatlov, nuklearni stručnjak koji je pred dolazak u Černobil imao veliko iskustvo s radom na nuklearnim reaktorima u podmornicama na sovjetskom Dalekom istoku. U seriji se ova osoba prikazuje kao kakav zlikovac iz crtanog filma, kao neki "Gargamel" koji do te mjere ne mari za sigurnost da, moglo bi se reći, kao da želi "dići sve u zrak".
On jest po sili odgovornosti suđen i završio je u zatvoru zbog Černobilske katastrofe, ali je pušten već 3 godine kasnije u amnestiji. Kasnije će napisati knjigu "Černobil - kako se sve dogodilo" u kojoj argumentira da osoblje nije krivac za katastrofu već loš dizajn same elektrane.
Još dok je radio na reaktorima u podmornicama Dijatlov je bio za vrijeme jednog incidenta izložen visokoj radijaciji što mu je trajno narušilo zdravlje u vidu otpornosti na infekcije. Preminuo je 1995. od zastoja rada srca. Neposredno pred smrt snimio je svoje memoare u video zapisu - tek 2016. nepoznati izvor objavio je ove snimke u javnosti. Izgleda kako su autori serije uzeli priču o Dijatlovu i na neki način je "premjestili" u priču o Legasovu što, dakako, mijenja sve, jer serija se odlučila za tipični "dobri dečki, loši dečki" format, u kojem je Legasov na kraju heroj, zviždač i borac za istinu, a Dijatlov pokvareni zlikovac koji je svojom taštinom ugrozio cijeli svijet.
Mogli bismo reći da je to ta "kreativna sloboda" koja razlikuje popularni film od dokumentarnog, no postoji problem, zapravo dva su konkretna problema. Kao prvo, serija se nastoji prikazati kao vrlo faktualna. Kao drugo, serija, kako odmiče, od prikaza jedne katastrofe polako se prebacuje u domenu politike, a "kreativna sloboda" u kombinaciji s politikom jako lako može postati ono najgore - propaganda.
Kasnije, već u prvom nastavku serije, upoznajemo pojedine birokratske "aparatčike" koji također pokazuju "gargamelsku" zlobu ističući kako se sve treba zataškati da se ne bi "potkopao socijalizam" - "Na taj način ćemo spriječiti ljude da potkopaju proizvod njihovog vlastitog rada", ističe jedan visoki partijski funkcioner na tajnom sastanku u bunkeru pod zemljom.
Od tamo serija kreće nizbrdo. U početku drugog nastavka imamo nuklearnu znanstvenicu, Uljanu Komjuk, koja otkriva da se "nešto" dogodilo u Černobilu, ali je i odmah svjesna da će komunistički režim sve to zataškati. Tajnim porukama uspijeva doznati detalje i kreće u misiju rasvjetljenja pozadine Černobilske katastrofe, ali i razotkrivanja korumpiranih partijskih funkcionera i znanstvenika. Ona, za razliku od ostalih likova koje susrećemo, nema mana - ona je borac za istinu, pravdu, glavni pozitivac cijelog mini serijala. Djeluje gotovo nestvarno - zato jer i nije stvarna. Komjuk je u svrhu ove serije izmišljeni lik, što je uredno potvrđeno i na kraju same serije u pisanom epilogu, a ona u seriji predstavlja "utjelovljenje brojnih znanstvenika koji su neustrašivo stavili sebe u opasnost da bi pomogli oko rješavanja ove situacije".
Ovo je već poprilična kreativna sloboda, a izmišljena Komjuk će tijekom serije utjecati na šefa istražne komisije, stvarnog lika Valerija Legasova, da bi on na kraju skupio hrabrosti i otkrio sve unatoč spoznaji da će to zasigurno biti njegova smrt jer, eto, KGB već prati i otkriće istine o Černobilu ne samo da će rezultirati, spekulira se u seriji, smrću njega već i cijele njegove obitelji.
Što tu "ne drži vodu"? Dosta toga, gotovo sve, ali idemo još dalje, u seriji pratimo spomenutog Legasova (kojeg pak prati KGB) i njegovu moralnu dvojbu otkriti ili ne otkriti istinu o defektnim reaktorima (za što je on znao). Izmišljena znanstvenica Komjuk ga preklinje da iskoristi svoj govor u sjedištu IAEA-a (Međunarodna agencija za atomsku energiju) u Beču da "svijetu otkrije" istinu - drugim riječima, da Zapadnom slobodnom demokratskom svijetu razotkrije kako zli sovjetski režim ugrožava svoj narod i sve ljude na svijetu.
Sad smo već debelo ugazili u "tešku vodu" političke propagande koja više i nije tako suptilna. Dobro, to su već teške optužbe, pa krenimo redom. Valerij Legasov u seriji tek na kraju, za vrijeme suđenja "Gargamelu" Dijatlovu i njegovim podjednako zlobnim suradnicima napokon, opijen željom za istinom, priznaje sve - da ovi jesu krivi, ali ne samo oni, kriv je i "tajni" defekt na reaktoru, a to znači da je "kriv" i sam SSSR. On poručuje kako je država skrivala defekt da se ne bi otkrilo koliko kaskaju za Zapadom, sve u svrhu obrane ideologije i režima. U dramatičnoj završnici on istinu stavlja ispred svog života i teško optužuje državu ističući kako su htjeli "uštedjeti" na izradi ugrožavajući time milijune života. Nakon te njegove objave, na privatni razgovor, u nekoj sobi koja izgleda kao soba za mučenje, poziva ga visoki partijski funkcioner. Legasov kao da osjeća da je ovo njegov kraj, da će ga sada smaknuti jer je rekao istinu. Ovaj mu pak, na iznenađenje Legasova, poručuje da to neće učiniti, ali će ga "ubiti" na jedan drugi način - na način da će ga potpuno ignorirati, da će mu biti zabranjena ikakva daljnja komunikacija sa znanstvenicom Komjuk i drugima, da će biti smješten u neki ured gdje nitko neće htjeti s njim razgovarati, da će biti izoliran - drugim riječima, pripremljena je sudbina skoro pa gora od smrti. Jer, na kraju, korumpirani komunistički režim to i čini samo zbog sebe - da ne bi "vanjski svijet" nešto posumnjao ako ga sada ubiju. A istina koju je izrekao za vrijeme suđenja? Ništa od toga, pojašnjava mu ovaj, istina nikada neće izaći van iz sudnice, svi će šutjeti, mediji nikada to neće prenijeti... sve mu je bilo uzalud. Ipak, naš heroj, na kraju poručuje - zapravo nama, publici - "koja je cijena laži?"
Ovo je transkript njegove zadnje poruke u seriji: "Biti znanstvenik znači biti naivan. Toliko smo fokusirani na potragu za istinom, da ne shvaćamo koliko malo njih zapravo i želi da je pronađemo. Ali ona je uvijek tu, vidjeli je mi ili ne, htjeli je mi ili ne. Istinu nije briga o našim potrebama i željama. Nije je briga za naše Vlade, naše ideologije, naše religije. Ona je skrivena i čeka za sva vremena. A to je, napokon, dar Černobila. I dok sam se nekad bojao cijene istine, sada se samo pitam: Koja je cijena laži?"
E sad, malo o "stvarnim" lažima, a ova serija ih je nažalost krcata. Na tehničke i slične netočnosti nema potrebe da se u kontekstu ovog teksta previše osvrćemo, no i njih je mnogo, pa ćemo ih samo na brzinu nabrojati:
- Scena u kojoj trojica mladih Sovjeta volontira da će si ugroziti život odlaskom u radioaktivne vode unutar elektrane je potpuno izmišljena. Da, išli jesu tamo, ali zato jer im je stigla takva naredba i zato jer su bili zaduženi za taj dio elektrane. Njihovi potezi jesu herojski, i brojni su dobili medalje priznanja, ali tipična holivudska priča o tome kako ovi ustaju i sami se javljaju da će ginuti za viši cilj je potpuno izmišljena.
- Scena u kojoj zamjenik ministra rudarstva razgovara s rudarima ne bi li ih uspio nagovoriti da odu kopati tunel u Černobil je potpuno izmišljena i više izgleda kao nešto iz GoT-a ili Gospodara prstenova. U stvarnosti rudari su dobili obavijest da ih se prebacuje na zadatak u Černobil i to je bilo to.
- Scena u kojoj rudari kopaju tunel golih guzica (jer im je vruće) dok im s prednje strane "lelujaju" penisi je isto tako potpuno izmišljena i krajnje nerealna.
- Kroz cijelu seriju radijacija se tretira kao nekakav virus koji prijeti, što nema veze sa stvarnošću. U bolnici imamo scenu u kojoj jednu gospođu strogo upozoravaju da za vrijeme posjete svom suprugu, vatrogascu koji je teško postradao za vrijeme gašenja Černobila, ni slučajno ne smije prilaziti jer će se i ona "zaraziti". To nema smisla - kod pogođenih radijacijom uklanja se sva odjeća i uništava, a njih se tušira, nakon toga, što se tiče radijacija, oni su bezopasni. Točno jest da ih se držalo iza plastičnih zavjesa, ali iste nisu postojale da bi zaštitile one izvan već njih - Naime, zbog činjenice da im je imunosustav znatno pogođen mora ih se čuvati od bilo kakve potencijalne zaraze od ljudi izvana. Tako da u sceni gdje uporna gospođa unatoč upozorenjima hrli u zagrljaj svom mužu zapravo ne ugrožava sebe već njega.
- Ta ista gospođa, na kraju serije se ističe - i nju se navodi kao stvarnu osobu - bila je za vrijeme Černobilske katastrofe trudna, dijete je umrlo i autori serije tvrde kako je ona preživjela na način da je to dijete u njoj "apsorbiralo radijaciju" - dakle, ono je umrlo, a ona je živjela. To je teška pseudo-znanost bez ikakvog uporišta u stvarnosti, ali čini se da zbog tko zna kojeg razloga publika voli takve besmislice.
- U jednoj sceni liječnica gleda svoju krvavu ruku što je rezultat toga što je dodirnula jednog od "zaraženih" - još jedna besmislica, radijacija jednostavno tako ne djeluje, a ove scene, čini se, svoju "kreativnu slobodu" vuku iz nekih serija o zombijima.
- Na kraju serije se ističe kako su sve osobe koje su s mosta gledale kako gori Černobil "umrle" - što je neistina i običan urbani mit.
- Jedna od najemotivnijih scena je ona u kojoj trojica vojnika, među kojima je jedan tek dječak, idu "od vrata do vrata" i ubijaju kućne ljubimce zaražene radijacijom. Strašno, ali i strašno izmišljeno.
- Helikopter koji pada jer ga "prži" radijacija je izmišljen - jedan helikopter zaista jest pao, ali danima kasnije i to nakon udara u dizalicu.

Naravno, ima tu i točnih podataka, ali možda tek u omjeru 50/50. Definitivno je postojao defekt na reaktoru i trebao se prijaviti/popraviti ranije, što bi spriječilo da dođe do Černobilske katastrofe, no priča da je tu istinu otkrio Legasov "po cijenu života", jednostavno nije točna. Točno je to da su i drugi reaktori imali defekt i da ih je trebalo hitno popraviti, stvarni Legasov bio je frustriran što se to ne radi brže, no napravljeno je.
Puno toga zaista bi se i moglo opisati kao "kreativnu slobodu", na kraju krajeva ovo nije dokumentarac nego pop-serija - iznad Černobila nikad nije sukljao gusti crni dim, ali to nije problem, taj detalj je pridonio vizualnom dojmu. Problem, i to veliki, je onaj političko propagandni.
U seriji se ističe, ne sugerira, već ističe, kako je šef istražne komisije Valerij Legasov lagao pred IAEA konferencijom u Beču, ali to jednostavno nije točno. Štoviše, Sovjete su hvalili zbog činjenice da su bili voljni spremno i otvoreno govoriti o svemu - sam Legasov je u Beču priznao da je reaktor imao defekt. Nije bilo niti pokušaja da se to sakrije.
Taj detalj mijenja sve i pokazuje da je serija potpuno neistinita jer nam daje jednu sasvim drugu sliku. Da, Legasov se ubio, i ne baš na točan datum obljetnice Černobilske katastrofe kako nam serija tvrdi (ali blizu), no ne spominje se da je Legasov i ranije imao pokušaj samoubojstva što ukazuje da se radi o potencijalno psihički nestabilnoj osobi. To je manje bitno - ono što jest bitno da je Legasov u Beču pohvaljen zbog svoje analize i iskrenosti po pitanju uzroka Černobilske tragedije.
Serija nam prikazuje jednu potpuno pogrešnu državu - prikazuje SSSR u doba Staljina, a ne SSSR u doba Gorbačovljeve Perestrojke. To je kao da se danas snimi serija o SAD-u 80-ih ili 70-ih godina, recimo o nuklearnom incidentu na elektrani "Three Mile Island", i da se u istoj seriji spominje segregacija bijelaca i crnaca! Rasna segregacija u SAD-u zaista je postojala, sramotno dugo, ali ne 80-ih godina.
Serija "Černobil" pak prikazuje SSSR kao opasnu zatvorenu zemlju kojom vlada ubojiti komunistički režim gdje se svaka istina plaća životom. To nije SSSR 1986. godine. Godinu dana ranije, u svibnju 1985. lider te zemlje, Mihail Gorbačov, u tadašnjem Lenjingradu otvoreno govori o usporavnju ekonomskog razvoja zemlje, ali i neadekvatnom životnom standardu. Može svatko imati svoje mišljenje o periodu Perestrojke, ali se ne može ignorirati činjenica da je SSSR prolazio kroz period transformacije prema jednom otvorenijem društvu.
Što se same katastrofe tiče, kroz seriju se provlači misao da je na neki način SSSR krivac, politička ideologija. Dakako, to je apsurdna pozicija ako se uzme u obzir incident 1979. u SAD-u po pitanju nuklearke Three Mile Island - američki tim imao je sreće i doživjeli su tek djelomično topljenje jezgre, da im je trebao koji sat više pri uklanjanju problema incident bi bio sličan onom iz Černobila. Da ni ne spominjemo Fukušimu 2011. godine.
No, treba se zapravo pitati ovo - je li HBO serija "Černobil" zapravo uopće kritika SSSR-a ili možda nečeg drugog? Propaganda najbolje funkcionira kada djeluje emotivno i podsvjesno, a utisak koji se dobiva nakon 5 sati gledanja ove serije je da najveći neprijatelj nije nuklearna energije već su to zatvorena represivna društva, režimi, totalitarne ideologije, i sve ono što je u kontrastu s navodnom slobodom demokratskog Zapada. Da ne bi bilo nekakve zabune, represija i totalitarizam svakako jesu prijetnja - da je kojim slučajem HBO odlučio snimiti seriju o Staljinovim progonima to bi bilo potpuno legitimno jer relativizacija istih bi bila krajnje radikalna i opasna. Ali ovo nije serija o mračnom dobu Staljinizma, no prikazuje se kao da jest. Dakako, kada govorimo o propagandi onda nema niti "svrhe" snimati seriju o Staljinovom teroru jer o njemu cijeli svijet već zna, politička svrha ove serije je zastrašiti ljude, još jednom, svakim političkim sistemom koji je na bilo koji način drugačiji. Ako se kod većine gledatelja stvori emotivan dojam u stilu "uf, koje li strašne države, dobro da je propala, a i slične sve moraju propasti!" - to nije zabavljanje masa, to je kondicioniranje masa na način da će im se sutra predstaviti, možda čak i u HBO režiji, neki moderni primjer "Gargamela" kojeg treba kazniti: Putinova Rusija, Assadova Sirija, Ajatolahov Iran, Madurova Venezuela, komunistička Kina...
Beskrajno naivne ljude koji niti imaju vremena niti volje provjeravati činjenice može se vješto izmanipulirati da sami dođu do određenih "spoznaja". To je sofisticirana propaganda pripremljena za novu generaciju jer ista "misli" da je skeptična zato jer, s pravom, ne vjeruje voditeljima u večernjem dnevniku, ali nije, najčešće, svjesna da joj se servira propaganda na druge načine, spektakularnije i domišljatije. Isto tako nisu uopće svjesni da njihov pristanak će prije ili kasnije biti iskorišten za strašne stvari, najčešće u vidu ratova. Propaganda je omogućila ratne zločine u Iraku, Libiji, Siriji i Afganistanu, mrtvi se broje u stotinama tisuća jer se dobar dio javnosti uvjerilo da to nije tako strašno pošto isti ginu u kontekstu šire borbe protiv "ne-demokratskih režima". Živimo u vremenu kada postoji opasnost od rata protiv Irana, a ako ikad i dođe do takve strahote ići će se u njega na krilima propagande.
Isplati li se seriju "Černobil" pogledati? Svakako, ali definitivno ne u svrhu povijesne točnosti već više u svrhu izučavanja moderne političke propagande. Neki u Rusiji pak, ljuti zbog prikaza stanja stvari u istoj, sada prijete da će snimiti "svoju verziju", ali očekivati faktualan proizvod s "druge strane" bilo bi opet krajnje naivno. Kontra-propaganda je propaganda s prefiksom - već se spominju priče da će Rusi snimiti verziju serije u kojoj CIA "podmeće" katastrofu u Černobilu što, osim ako nemaju itekako dobar dokazni materijal, je opet čista fikcija i grabljenje publike po inerciji "dio će povjerovati nama".
Ono što me iznenadilo čitajući do kasno u noć izvore u svrhu pripreme za pisanje ovog teksta je koliko je zapravo američkih medija "razotkrilo" neistine u kontekstu ove serije, štoviše, članci u časopisima i online listovima kao što su Forbes i The New York Times poslužili su mi kao odlična prva stepenica prema potrazi dodatnih izvora. Je li moguće da je serija do te mjere pretjerala da su se i spomenuti našli dužni nešto reći o svemu? Tko zna, mnogi stariji kolumnisti zasigurno su bili pristaše Glasnosti i Perestrojke i možda im se nije svidjelo da se tako grubo izvrće stvarnost.
Dakako, HBO je komercijalna kompanija, a ne produkcijski centar CIA-e ili neke američke državne agencije, i nipošto ne tvrdim da je serija "Černobil" naručena propaganda, ali u tome čak vidim još i veći problem koji ukazuje na to da su filmaši (a režiser iste, Craig Mazin, do sada primarno iskustvo ima u komedijama kao što je "Hangover" serijal) došli do zaključka da kvazi-propagandni uradci imaju najbolju prolaznost kod moderne publike koja je već kondicionirana za takav materijal.
Istina je privlačna zato što je istina - ekstremno ironična je činjenica ta što baš ovaj serijal nam to cijelo vrijeme sugerira! Ljudi često jesu naivni i proces zaključivanja često im je rezultat dotad konzumiranog medijskog materijala kroz život - neki od njih zaključit će da je ovo moje određeno seciranje serije "Černobil" zapravo izvedeno u svrhu obrane ili SSSR-a ili Rusije. To je lijeno razmišljanje, jer ako Rusi nekim slučajem snime nešto nalik na ovo, recimo hipotetičku priču o "Three Mile Island" incidentu i u pozadini prikažu kako se na prostoru američke savezne države Pennsylvania 1979. provodi rasna segregacija, bit ću prvi koji će sastaviti još jedan ovakav tekst osuđujući takvu propagandu, revizionizam i ispiranje mozga.
Oni koji pak danas ističu kako je HBO serija "briljantna" zbog poruke koju nosi, iako nije povijesno egzaktna, očito to čine s određenom agendom, neki čak tvrde kako glavna misao i nije uperena protiv Rusije već "protiv Trumpa" kojeg uspoređuju sa sovjetskim režimom. Primjerice, list The Intercept tvrdi kako serija "Černobil" zapravo "osvjetljava laži Trumpove ere". Možda je to donekle podsvjesna poruka, ali nikako se ne bih složio da je jedina ili glavna - serija "Černobil" je politička propaganda koja na jedan ružan način (jer izvrće povijest stvarne tragedije i ljudi koji su je preživjeli, a neki nisu) vodi svoju podsvjesnu bitku protiv svega što nije na liniji nekakve specifične liberalne ideologije. Za iste prijetnje su po svuda - Trump i Putin samo su neki od aktera. Zanimljivo da iste primjerice ne uznemirava ni približno masovni tajni nadzor američkih građana od strane državnih obavještajnih službi kao što je NSA, što je sve potanko razotkrio stvarni (ne izmišljeni) zviždač po imenu Edward Snowden, a otkrivene prakse daleko više podsjećaju na najmračnije dane KGB-a nego tragedija u Černobilu.
Iz svega ovoga teško mi je izvući nekakav pozitivan zaključak. Istina nije za svakog, očigledno, širokoj publici čak je i dosadna, preferiraju se eskapizam, priče o nemogućem, pseudo-znanost, dramatičnost... Daleko od toga da nema dobrog sadržaja. Odlični filmovi i dalje se proizvode u SAD-u svake godine, no najčešće to nisu filmovi takve komercijalnosti kao što je ovaj uradak kojem publika često daje najviše moguće ocjene (u trenutku ovog pisanja ima 9.7/10 na IMDB-u), a samim time nemaju ni približno takav "efekt".
Jutro nakon "Černobila" nekako si razmišljam da sam možda ipak bio pregrub prema "Game of Thrones", ako odrasli ljudi žele vrijeme tratiti gledajući zmajeve kako rigaju vatru i patuljke kako zadovoljavaju svoju pohotu, uz sakaćenje i odrubljivanje glava, možda je to bolje nego da se njihove emotivne receptore koristi za grubi povijesni revizionizam. Što se mene tiče, ne hvala, mislim da ću ipak potražiti u ladicama svoje DVD izdanje filma "My Dinner with Andre", pa me možda još jedno gledanje motivira da napokon napišem tekst i na tu temu, što bi bilo jedno neusporedivno veselije štivo za kakvo nedjeljno jutro poput ovoga.
Izvori i reference:
CHERNOBYL'S 'SHAMELESS LIES' https://www.washingtonpost.com/archive/politics/1992/04/27/chernobyls-shameless-lies/96230408-084a-48dd-9236-e3e61cbe41da/The Real People Whose Stories Lie Behind The Chernobyl Series - LADbible http://www.ladbible.com/entertainment/film-and-tv-the-real-people-behind-the-chernobyl-cast-20190604“Chernobyl” Miniseries on HBO Illuminates Deceit of Trump Era https://theintercept.com/2019/06/05/what-the-horror-of-chernobyl-reveals-about-the-deceit-of-the-trump-era/Чернобыльская авария А.С.Дятлов - воспоминания - YouTube https://www.youtube.com/watch?v=IVthWR4cR1gFive Things You Probably Didn’t Know About Chernobyl | ANS Nuclear Cafe http://ansnuclearcafe.org/2018/04/26/five-things-you-probably-didnt-know-about-chernobyl/#sthash.ov8kU6lF.dpbsAnatoly Dyatlov Was Imprisoned For Chernobyl — But Was He Guilty? https://allthatsinteresting.com/anatoly-dyatlovChernobyl was bleak, brutal and absolutely necessary - CNET https://www.cnet.com/news/hbo-chernobyl-miniseries-is-bleak-grotesque-and-absolutely-necessary/The drama and the facts about Chernobyl - World Nuclear News https://www.world-nuclear-news.org/Articles/The-drama-and-the-facts-about-ChernobylWho was Valery Legasov, the Soviet scientist that saved the world from Chernobyl? - Russia Beyond https://www.rbth.com/history/330459-valery-legasov-chernobylChernobyl: What was the Vienna Conference? | TV & Radio | Showbiz & TV | Express.co.uk https://www.express.co.uk/showbiz/tv-radio/1136535/Chernobyl-What-was-the-Vienna-Conference-Valery-Legasov-report-Jared-Harris-episode-5HBO's 'Chernobyl' Indicts Soviet Socialism. Reviews Downplay It https://thefederalist.com/2019/05/30/hbos-chernobyl-indicts-soviet-socialism-establishment-reviews-downplay/HBO's Chernobyl: Brilliant Miniseries Indicts Socialism, Not Trump | National Review https://www.nationalreview.com/2019/06/chernobyl-devastating-indictment-of-socialism-not-trumpism/Chernobyl 'untold true story' behind world's worst nuclear disaster - Mirror Online https://www.mirror.co.uk/tv/tv-news/chernobyl-hbo-untold-true-story-14281571Putin’s Media Struggle to Deal With HBO’s Chernobyl - The Moscow Times https://www.themoscowtimes.com/2019/06/04/putins-media-struggle-to-deal-with-hbos-chernobyl-a65866Russia Should Have Made HBO's ‘Chernobyl’ - The Moscow Times https://www.themoscowtimes.com/2019/05/31/russia-should-have-made-hbos-chernobyl-a65821What HBO’s “Chernobyl” Got Right, and What It Got Terribly Wrong | The New Yorker https://www.newyorker.com/news/our-columnists/what-hbos-chernobyl-got-right-and-what-it-got-terribly-wrongHow Much Of 'Chernobyl' Is Actually True? An Investigation https://www.esquire.com/uk/latest-news/a27813073/how-much-of-chernobyl-is-actually-true-an-investigation/Craig Mazin's Years-Long Obsession with Making 'Chernobyl' Terrifyingly Accurate - VICE https://www.vice.com/en_us/article/j5wbq4/craig-mazin-interview-about-chernobyl-hbo-miniseries-on-how-accurate-and-what-really-happenedChernobyl: How historically accurate is Chernobyl on HBO? | TV & Radio | Showbiz & TV | Express.co.uk https://www.express.co.uk/showbiz/tv-radio/1134141/Chernobyl-How-historically-accurate-is-Chernobyl-HBO-Sky-Atlantic-true-story-real-lifeUnhappy with HBO’s ‘Chernobyl,’ Russia is planning its own series — blaming the CIA https://www.washingtonpost.com/nation/2019/06/07/unhappy-with-hbos-chernobyl-russia-is-planning-its-own-series-blaming-cia/Why HBO's "Chernobyl" Gets Nuclear So Wrong https://www.forbes.com/sites/michaelshellenberger/2019/06/06/why-hbos-chernobyl-gets-nuclear-so-wrong/#1be2989632f6Is Chernobyl historically accurate about the things that matter? https://theweek.com/articles/844566/chernobyl-historically-accurate-about-things-that-matter

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 6062
2015-09-11


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by AlfaOmega on 9/6/2019, 15:34

Odlična analiza serije, kome se da čitati.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 6062
2015-09-11


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by Leviathan2 on 9/6/2019, 16:27

tipicno americko smece od serije i kreiranje nekijeh novih istina

_________________
Blago onom `ko rano poludi, njemu zivot u veselju prode.........
Leviathan2
Leviathan2

Male
Posts : 20515
2015-10-04

Lokacija: : Međurečje

http://www.uzaludnipokusaj.org

Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by Unimatrix_Zero on 9/6/2019, 16:29

nikad cuo za ovu seriju

_________________
Serija Chernobyl - obična propaganda Genera10
Unimatrix_Zero
Unimatrix_Zero

Posts : 4123
2018-03-12


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by vuksadinare on 9/6/2019, 16:29

Jadne ruje nemaju propagandu..oni vavijek posteno :)
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 75079
2015-09-08


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by dijagram on 9/6/2019, 16:34

Reaktor nije eksplodirao, jer je fizički nemoguće da reaktor eksplodira - ono što se dogodilo je ispuštanje velike energije koja je "digla u zrak" njegov krov (1000 tona betona), zatim je izbilo nekoliko požara, a radijacija je počela izlaziti "slobodno" vani.


Ovo je odlicno.
Nije eksplodirao nego se dogodilo ispustanje velike energija koja je,...upravo eksplozija:)
Nije eksplodirao reaktor nego se dogodila eksplozija u reaktoru koja ga je razvalila.
A nekome to valjda nesto znaci:)
Cime se ljudi bave boze sacuvaj.
dijagram
dijagram

Male
Posts : 11940
2015-08-09


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by AlfaOmega on 9/6/2019, 16:40

Pa fino ti piše, ni reaktor eksplodira, neg krov, usljed oslobađanja velike količine energije koja je nakon toga počela izlaziti vani. 
A oslobađanje velike količine energije ni isto što i eksplozija samog reaktora.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 6062
2015-09-11


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by dijagram on 9/6/2019, 16:43

@AlfaOmega wrote:Pa fino ti piše, ni reaktor eksplodira, neg krov, usljed oslobađanja velike količine energije koja je nakon toga počela izlaziti vani. 
A oslobađanje velike količine energije ni isto što i eksplozija samog reaktora.
To ti je eksplozija, navedeno oslobadjanje energije koje ima takvu brzinu reakcije i udarni val da strga reaktor ko kutiju sibica.


Nije eksplodiralo nuklearno gorivo ali se dogodila eksplozija, jos kakva.

Tip piše gluposti po tom pitanju.

Dobro, s nekim razlogom, al gluposti.
dijagram
dijagram

Male
Posts : 11940
2015-08-09


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by kic on 9/6/2019, 16:45


ja sam pricao s jednom Ukrajinkom neki dan, i odusevljena je serijom kao i njeni roditelji koji su zivjeli u Kijevu u to vrijeme..
kic
kic
Admin

Male
Posts : 41453
2014-04-10


https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by dijagram on 9/6/2019, 16:47

@kic wrote:
ja sam pricao s jednom Ukrajinkom neki dan, i odusevljena je serijom kao i njeni roditelji koji su zivjeli u  Kijevu u to vrijeme..
dvije igrale rukomet u VK devedesetih
jedna se ubrzo vratila kuci, tumor, popsljedica radijacije
dijagram
dijagram

Male
Posts : 11940
2015-08-09


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by crvenkasti on 9/6/2019, 16:48

Zašto baš u Ukrajini?

Rusi su namjerno digli Černobil u zrak da zajebu jadne Ukrajince.

Sad to vidimo.
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 19727
2014-04-17


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by vuksadinare on 9/6/2019, 17:01

@crvenkasti wrote:Zašto baš u Ukrajini?

Rusi su namjerno digli Černobil u zrak da zajebu jadne Ukrajince.

Tužno za vidimo.
A tko kaze da to mozda nije istina..vec jednom su ih htjeli gladju unistiti
vuksadinare
vuksadinare

Posts : 75079
2015-09-08


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by n_razbojnik on 9/6/2019, 17:03

Ma de,sta imaju oni srat po SSSRu to bila fina država, a Cernobil grunuo jer su najvjerojatnije Americki spijuni cackaki mecku

Zanemarimo na sekund da SSSR nebi ni priznao dogadaj da Šveđani nisu očitali radijaciju...lakse bi bilo da je puhalo sa istoka, mozda bi Sovjetski savez opstao

_________________
Danas Matko sutra svatko
n_razbojnik
n_razbojnik

Male
Posts : 10315
2014-04-15

Lokacija: : ObiLand

Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by Legendovich on 9/6/2019, 17:16

pa..i jemeri se mogu potuziti zataskavanjima svojih ekoloskih krizija,stovise,u americi imas Zone,u koje civili nemaju doslovno pristup uz prijetnju direktne kugle u glavu,a nisu vojna podrucja odnosno military zone..areju 52 da ne spominjem,pa ovo i ono..pa sve regule,koje ti namecu kojekakve vladine sluzbe...."ne posadi paradajz ispred kuce svoje"..3. Jusa zapovjed.. lol! lol! lol!

_________________
Serija Chernobyl - obična propaganda Mqdefault
Legendovich
Legendovich

Posts : 37582
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by mutava baštarda on 9/6/2019, 17:57

Odlična serija...

_________________
"E moj Šunje. Ko od stra umire, na grobu mu prde"
mutava baštarda
mutava baštarda

Posts : 12446
2015-09-14


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by Legendovich on 9/6/2019, 18:01

Oni kojih se najvise tice,kazu fejk i to zesci..

_________________
Serija Chernobyl - obična propaganda Mqdefault
Legendovich
Legendovich

Posts : 37582
2016-12-16

Lokacija: : 4. REICH

Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by Maggie19 on 9/6/2019, 18:05

@n_razbojnik wrote:Ma de,sta imaju oni srat po SSSRu to bila fina država, a Cernobil grunuo jer su najvjerojatnije Americki spijuni cackaki mecku

Zanemarimo na sekund da SSSR nebi ni priznao dogadaj da Šveđani nisu očitali radijaciju...lakse bi bilo da je puhalo sa istoka, mozda bi Sovjetski savez opstao
citala negdje da sumnjaju kako su se neki CIA agenti muvali tih dana po Cernobilu i okolici.
A, i broj sluzbeno priznatih nastradalih je zanimljiv.

_________________
Learn what is to be taken seriously and laugh at the rest.
Maggie19
Maggie19

Posts : 4761
2019-01-30


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by dijagram on 9/6/2019, 18:07

@Maggie19 wrote:
@n_razbojnik wrote:Ma de,sta imaju oni srat po SSSRu to bila fina država, a Cernobil grunuo jer su najvjerojatnije Americki spijuni cackaki mecku

Zanemarimo na sekund da SSSR nebi ni priznao dogadaj da Šveđani nisu očitali radijaciju...lakse bi bilo da je puhalo sa istoka, mozda bi Sovjetski savez opstao
citala negdje da sumnjaju kako su se neki CIA agenti muvali tih dana po Cernobilu i okolici.
A, i broj sluzbeno priznatih nastradalih je zanimljiv.
dobro seke, i ti si meni sumnjiva i,... nikad ne znas
dijagram
dijagram

Male
Posts : 11940
2015-08-09


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by AlfaOmega on 9/6/2019, 18:09

Seriji se očito htija dati jedan krajnje distopijski karakter sovitskog društva, pa se pretirivalo u mnogim aspektima.

_________________
I ask not for a lighter burden, but for broader shoulders.
AlfaOmega
AlfaOmega

Posts : 6062
2015-09-11


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by Maggie19 on 9/6/2019, 18:10

@dijagram wrote:
@Maggie19 wrote:
@n_razbojnik wrote:Ma de,sta imaju oni srat po SSSRu to bila fina država, a Cernobil grunuo jer su najvjerojatnije Americki spijuni cackaki mecku

Zanemarimo na sekund da SSSR nebi ni priznao dogadaj da Šveđani nisu očitali radijaciju...lakse bi bilo da je puhalo sa istoka, mozda bi Sovjetski savez opstao
citala negdje da sumnjaju kako su se neki CIA agenti muvali tih dana po Cernobilu i okolici.
A, i broj sluzbeno priznatih nastradalih je zanimljiv.
dobro seke, i ti si meni sumnjiva i,... nikad ne znas
ja sam 'ko oni iz 'Alo,'Alo.:-D
Bar ne lazem ovoliko..

_________________
Learn what is to be taken seriously and laugh at the rest.
Maggie19
Maggie19

Posts : 4761
2019-01-30


Back to top Go down

Serija Chernobyl - obična propaganda Empty Re: Serija Chernobyl - obična propaganda

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum