Merkel kancelarka do kraja mandata ?

Go down

Merkel kancelarka do kraja mandata ? Empty Merkel kancelarka do kraja mandata ?

Post by RayMabus on 13/5/2019, 14:48


Merkel kancelarka do kraja mandata?
12.05.2019
Angela Merkel (lijevo) i Annegret Kramp-Karrenbauer: Za sada dobro uigran dvojac na čelnim pozicijama države i vladajuće stranke CDU

Kancelarka bi trebala ostati na dužnosti do kraja mandata, tvrdi njena stranačka šefica Annegret Kramp-Karrenbauer. Međutim to neće prekinuti špekulacije o tome da bi do smjene ipak moglo doći prije izbora.
Annegret Kramp-Karrenbauer ne planira preuzeti funkciju kancelarke prije sljedećih izbora – to je predsjednica njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) još jednom naglasila u interviewu za list Die Welt. Bivša premijerka njemačke savezne zemlje Saarland, inače u javnosti često nazivana imenovana samo akronimom AKK, dodaje da građani „s pravom" očekuju da Angela Merkel dovrši svoj četvrti mandat na čelu Vlade.

Tako je AKK ponovo pokušala okončati nagađanja o ranijem odlasku Angele Merkel iz politike – barem iz nacionalne. Što će biti s njenom međunarodnom karijerom, još je nejasno: u prošlosti je Merkel s raznih mjesta predlagana za vodeće funkcije u Europskoj uniji ili Ujedinjenim narodima.

Mnogi su ipak i dalje uvjereni da bi AKK mogla ranije preuzeti kancelarsku poziciju, dakle još prije redovnih izbora 2021. godine. Smatra se da bi ona s pozicije kancelarke imala takozvani „bonus" u predizbornoj kampanji, budući da mediji ipak više pažnje posvećuju članovima Vlade nego pripadnicima opozicije.

Friedrich Merz bi rado htio "veću odgovornost", ali za sada se ne uspijeva nametnuti
Osim toga, dodatni je argument, ona bi tako mogla preduhitriti kritičare unutar stranke, koji se još uvijek nadaju da bi njihov konzervativni favorit Friedrich Merz mogao biti kandidat za kancelara.

Kramp-Karrenbauer je predsjednica stranke postala u u prosincu prošle godine, kada je na stranačkom kongresu izabrana tijesnim rezultatom od 517 glasova delegata naspram 482 koliko je dobio Merz. Od tada ona radi na ujedinjavanju dva krila Kršćansko-demokratske unije, no Merz za sada nije prihvatio neku visoku stranačku funkciju, a Merkel ga ne želi u svojoj Vladi.

Doduše, AKK je sada za Die Welt rekla i da nakon europskih izbora krajem svibnja treba doći do promjena u radu Vlade. Ukoliko neki ministri budu zamjenjeni, tu odluku će, kaže, donijeti ona i Merkel zajedno. Šefica CDU naglašava međutim, da ne želi neko ministarsko mjesto za sebe.

Prema anketama je CDU i dalje uvjerljivo najjača stranka Njemačke s 29 do 30 posto podrške – ali to je za tri posto manje u odnosu na rezultat postognut na izborima 2017. Nakon Demokršćana slijede Zeleni (19-20%), Socijaldemokrati (SDP: 16-17%), Alternativa za Njemačku (AfD: 13-14%) te Ljevica i Liberali (FDP) sa po 8-9%.
RayMabus
RayMabus

Posts : 100384
2014-04-11


Back to top Go down

Merkel kancelarka do kraja mandata ? Empty Re: Merkel kancelarka do kraja mandata ?

Post by RayMabus on 13/5/2019, 14:53

CDU 30% podrške , Zeleni 20% , Socijalisti 17% , AfD 14% , Ljevica i Liberali 9%

https://m.dw.com/hr/merkel-kancelarka-do-kraja-mandata/a-48706348

CDU će pokušat formirat vlast sa Zelenima a da se to ne desi do idućih izbora koji su 2021 triba nam još najmanje jedan islamistički napad u Njemačkoj i tad će AfD uzet nešto glasova desnice i onda CDU oko 25% , Zeleni 20% dakle treba im i treća stranka za formiranje vlasti.
RayMabus
RayMabus

Posts : 100384
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum