ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Egipatsko nasljeđe

Go down

Egipatsko nasljeđe Empty Egipatsko nasljeđe

Post by kic Sat 29 Dec - 18:58


Ne hvali se znanjem i ne pridaji svom statusu obrazovanog čovjeka preveliko značenje. Primi savjet jednako od prosjaka kao i od mudraca.

Ako ti tvoj sin nanese nepravdu, ako te ne sluša, ako napusti disciplinu, ako njegova djela naškode tvom domu, ako se suprotstavlja svemu što kažeš, otjeraj ga jer on nije tvoj sin, nije se porodio od tebe.

Obrađuješ li svoja polja i ona rađaju, te ti Bog podari obilje, ne puni svoja usta ako prethodno nisi nahranio bližnjega.

Ne nanosi bol drugima ako ne želiš da Bog nanese bol tebi. Jer, ako itko krene putem nasilja da bi sebi priskrbio obilje, Bog će mu uskratiti kruh iz ustiju; ako to čini da bi se obogatio, Bog će mu objaviti: ‘Lišit ću te ovoga bogatstva'; napokon, čini li to kako bi tlačio druge, ne sumnjaj da će ga na koncu Bog učiniti bespomoćnim. Ne stvaraj bol među sebi sličnima, jer to nije božanska volja.

Pravda je velika, nepromjenjiva, sigurna i nije bila narušena otkad je Oziris hodao svijetom.

Postavljanje prepreka Zakonu jest otvaranje vrata nasilju.

Da bi bio poštovan, moraš biti voljen; srce je ono koje odlučuje hoće li slušati.

Ako si moćan, posveti se nauci i odmjerenom govoru. Naređuj samo upravljanja radi. Biti dogmatičan znači raditi loše. Neka tvoje misli ne budu ohole, no neka ne budu ni ponizne. Izdaj svoje naredbe i pazi da se izvršavaju; govori bez žestine, s ozbiljnim izrazom lica. Imaš li gorljivo srce, ublaži njegov polet. Uljudan čovjek može prevladati sve prepreke.

Pazi da razgovor s tobom ne bude dosadan… Ako se prozre tvoje neznanje i kojom prilikom budeš posram­ljen, podnesi to svom svojom učtivošću; ne požuruj sugovornika, ne upadaj mu u riječ, ne predbacuj mu ništa konačno, ne zbunjuj ga; no nemoj se niti iz straha približiti onome tko uzastopno odbija razgovarati s tobom.

Budeš li velik nakon što si jednom bio malen, budeš li bogat nakon što si jednom bio siromašan, ne budi tada škrt sa svojim dobrima jer ona su ti dodijeljena kao božanski poklon.

Budi radin, čini više od onoga što moraš… Djelatnost stvara bogatstvo, no bogatstvo neće ostati prekine li se djelatnost.

Blagoslov stvaratelja je njegovo oruđe za rad.

Želiš li raditi dobro i osloboditi se svega lošeg, čuvaj se pohlepe koja je neizlječiva bolest. Pohlepa je vanjski izgled čitave horde zala, kutija koja skriva sve ono ­prijezira vrijedno.

Nauka i spoznaja blagoslov su onome koji ih razumije, a prokletstvo za onoga koji ih odvaja od sebe.

Važno je ne razmetati se nikada znanjem i načitanošću jer znanju nema granica i nijedan znalac ne postiže savršenstvo.

Samo nakon što si dugo i pomno slušao, možeš postati krepostan čovjek koji može govoriti potomstvu i biti shvaćen.

Ne ispuštaj ni jednu jedinu riječ iz utvrđenog nauka niti ne dodavaj ništa, ne stavljaj jednu stvar na mjesto druge; čuvaj se otkrivanja ideja koje vriju u tebi te poučavaj načinom mudrih.

Oni koji su razmišljali mudro i pisali za potomstvo, živjet će kroz njega; sjećanje na njih neće uvenuti u ljudima ako su njihove riječi lijepe. Svaka njihova misao nastavit će postojati kao nešto nezaboravno, uzdižući kulturu veličanstvenih.

https://nova-akropola.com/filozofija-i-psihologija/filozofija/pouka-ptahotepa/
kic
kic
Admin

Male
Posts : 47055
2014-04-10


https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Egipatsko nasljeđe Empty Re: Egipatsko nasljeđe

Post by kic Sat 29 Dec - 19:00


Throughout history, Memento Mori reminders have come in many forms. Some, like the aide behind the general, were there to humble. Others were invented to inspire zest for life. The essayist Michel de Montaigne, for instance, was fond of an ancient Egyptian custom where during times of festivities, a skeleton would be brought out with people cheering “Drink and be merry for when you’re dead you will look like this.”

https://dailystoic.com/memento-mori/
kic
kic
Admin

Male
Posts : 47055
2014-04-10


https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Egipatsko nasljeđe Empty Re: Egipatsko nasljeđe

Post by Yehudim Sat 13 Apr - 21:26

Egipatsko nasljeđe Img_2048

_________________
.
Yehudim
Yehudim

Posts : 4913
2018-03-06


Back to top Go down

Egipatsko nasljeđe Empty Re: Egipatsko nasljeđe

Post by kic Sun 14 Apr - 20:13


?
kic
kic
Admin

Male
Posts : 47055
2014-04-10


https://www.ex-iskon-pleme.com

Back to top Go down

Egipatsko nasljeđe Empty Re: Egipatsko nasljeđe

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum