ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Go down

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti? Empty Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Post by My Brother Billo Thu 5 Oct - 3:39

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti? Be934c586be714a083cf
SCREENSHOT
[url=https://twitter.com/share?text=Vikin%C5%A1ki ma%C4%8D napravljen znanjem iz budu%c4%87nosti?&url=https://www.express.hr/znanost/vikinski-mac-napravljen-je-s-tehnologijom-iz-buducnosti-11955&hashtags=express][/url]
[url=whatsapp://send?text=Vikin%C5%A1ki ma%C4%8D napravljen znanjem iz budu%C4%87nosti?...https://www.express.hr/znanost/vikinski-mac-napravljen-je-s-tehnologijom-iz-buducnosti-11955][/url]


[size=31]Čistoća mačeva napravljenih između 800. i 1000 g. šokirala je arheologe, a za to ne postoji logično objašnjenje

Vikinški mač nazvan Ulfberht izrađen je od metala toliko čistog da današnjim znanstvenicima naprosto nije jasno kako je tako nešto uopće moglo biti napravljeno  u doba u kojem je, piše Ancient Origins.
Naime, do sada je pronađeno oko 170 primjeraka Ulfberhtova, koji su nastali u razdoblju od 800. do 1000. godine nove ere, a tehnologija potrebna za njegovu enigmatski metalurški sastav, ljudima je bila nepoznata sve do industrijske revolucije.

[size=31]Kako su Vikinzi znali tehnologiju budućnosti?

U procesu kovanja željeza, ruda se mora zagrijati do 1650 stupnjeva Celzijusa kako bi postala tekuća, omogućujući kovaču uklanjanje nečistoća. Također, u rudu se dodaje ugljik da bi krhko željezo postalo jače i otpornije. Srednjovjekovna tehnologija nije omogućavala da se željezo zagrijava do te temperature.

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti? 6fae2ffc818e486d3938SCREENSHOT
No, Ulfberht gotovo nema nečistoća, a sadržaj ugljika je čak trostruko veći od drugih mačeva tog doba - po čemu se on nalazi 1000 godina ispred svog vremena.

Opće je prihvaćeno kako su peći izumljene za vrijeme industrijske revolucije bili prvi alati za grijanje željeza u ovoj mjeri.

[size=31]Moguća veza s istokom[/size]

Kovači diljem Azije su proizvodili najbolje mačeve u povijesti, od kojih je jedan od primjera čelik iz Damaska, koji je po kemijskom sastavu sličan Ulfbreht mačevima. Mnogi artefakti koji vode porijeklo iz Azije, Indije i drugih istočnih dijelova svijeta su pronađeni u modernoj Skandinaviji.
Stručnjaci vjeruju da željezo upotrijebljeno u Ulfbreht mačevima zapravo potječe iz modernog Irana. Istraživači ukazuju na to da su Vikinzi došli do materijala preko trgovaca, mijenjajući skandinavska dobra kao što je recimo krzno.

[size=31]I danas bi ga bilo teško proizvesti[/size]

Ugledni suvremeni kovač za kojeg kažu kako je među rijetkima koji bi i danas bili u stanju izraditi mač poput Ulfberhta, Richard Furrer, objasnio je kako bi to bio iznimno kompliciran postupak.


- Iskreno, to bi bilo nešto najteže za napraviti, čak i meni. Doista, mislim da ljudi koji su ga proizvodili prije 1200 godina bili čarobnjaci ili naprosto nešto nadnaravno. Nevjerojatno je koliko se taj mač može savijati bez pucanja, a opet biti tako čvrst - istaknuo je.

[size=31]Raširen po Europi[/size]

Mač su na starom kontinentu koristile brojne nacije, no njegovo se porijeklo definitivno pripisuje Vikinzima, a koristila ga je samo nekolicina povlaštenih, odličnih ratnika.

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti? F4dec0f3a31e947d3c27WIKIPEDIA

Zašto mačevi ove vrste imaju natpis Ulfberht ( (+VLFBERHT+) je još uvijek zagonetka, budući da se taj naziv ne pojavljuje u pisanim tekstovima iz tog doba.
Moguće je da je to ime mjesta u kojem su mačevi proizvedeni ili ime dodano kako bi se mogla dokazati autentičnost, a činjenica da su se mačevi pojavljivali u razdoblju od preko 200 godina ukazuje na to da njih nije proizvodio samo jedan kovač. Istraživači vjeruju da je Ulfbreht u stvari franačko ime. [/size][/size]
My Brother Billo
My Brother Billo

Posts : 2237
2017-04-17


Back to top Go down

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti? Empty Re: Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Post by My Brother Billo Thu 5 Oct - 3:40

My Brother Billo
My Brother Billo

Posts : 2237
2017-04-17


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum